Εργκίν Αταμάν: Η φιλοσοφία και τα plays που φέρνει στον Παναθηναϊκό - Οι παίκτες που προτιμά

Ο Εργκίν Αταμάν

i

© Intime

Εργκίν Αταμάν: Η φιλοσοφία και τα plays που φέρνει στον Παναθηναϊκό - Οι παίκτες που προτιμά

Ηλίας Λαλιώτης 12:00 - 23.04.2023 / Ανανεώθηκε: 12:10 - 23.04.2023

Το Sportal αναλύει τον νέο προπονητή του Παναθηναϊκού, Εργκίν Αταμάν μέσω του ανθρώπου που τον ξέρει καλύτερα από κάθε άλλον.

Αυτός που γνωρίζει τα πάντα για τον Εργκίν Αταμάν είναι φυσικά ο ίδιος του ο εαυτός. Παρακολουθώντας την προηγούμενη 5ετία την Αναντολού Εφές και το σπουδαίο μπάσκετ που έπαιξε φυσικά και μπορείς να καταλάβεις πολλά για τη φιλοσοφία του, την τακτική του προσέγγιση στο παιχνίδι και το στιλ παικτών με τους οποίους στελεχώνει τις ομάδες του

Αν, μάλιστα, έχεις εικόνα και από παλιότερες δουλειές της 27ετούς καριέρας του στους πάγκους, τότε μπορείς να διαμορφώσεις μια ακόμα πιο τεκμηριωμένη άποψη για το έργο του.

Ωστόσο, παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον να τα βλέπεις όλα αυτά μέσα από τα μάτια του ίδιου του Αταμάν. Ταυτίζονται αυτά που έχει στο μυαλό του σε σχέση με αυτά που βλέπουμε εμείς μέσα στο παρκέ; Γι' αυτό και μαζέψαμε υλικό από πράγματα που έχει πει ο 57χρονος προπονητής στο παρελθόν και παρουσιάζουμε μια ανάλυση της φιλοσοφίας του και των αγωνιστικών του «θέλω» σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο.

Ο Εργκίν Αταμάν παραδέχεται αυτό που βλέπει όλος ο μπασκετικός κόσμος. Πως του αρέσει να δίνει ελευθερίες στους παίκτες του μέσα στο παρκέ. Με έναν μεγάλο αστερίσκο όμως. «Μαζί με την ελευθερία τους δίνω και την ευθύνη», λέει χαρακτηριστικά, θεωρώντας πως μόνο με αυτόν τρόπο εξελίσσεται ένας παίκτης και μπορεί να περάσει στο επόμενο επίπεδο. 

Αυτός είναι ο ηγέτης, αλλά θέλει να διαχειρίζεται τους παίκτες και να τους δώσει τη νοοτροπία να παίξουν πρώτα από όλα για το δικό του καλό ο καθένας. Ώστε με αυτό τον τρόπο να επωφεληθεί και η ομάδα. Κι όχι το ανάποδο. Ναι μεν, έχει το αγωνιστικό του πλάνο, το οποίο δουλεύει στις προπονήσεις, αλλά δεν θέλει να τους πιέσει. Θέλει να έχουν την επιλογή. Άλλωστε διαλέγει τους παίκτες του γιατί θεώρησε πως είχαν την προσωπικότητα του νικητή.

Επιστροφή στην κανονικότητα με τον καλύτερο προπονητή της Ευρώπης την τελευταία 5ετία

Επιστροφή στην κανονικότητα με τον καλύτερο προπονητή της Ευρώπης την τελευταία 5ετία

Ο Ηλίας Λαλιώτης γράφει για τη σημαντικότερη κίνηση που μπορούσε να κάνει ο Παναθηναϊκός για να επανέρθει στο κορυφαίο επίπεδο και εξηγεί γιατί ο Εργκίν Αταμάν προτιμήθηκε αντί του Πάμπλο Λάσο.

Θεωρεί επίσης σημαντικό να υπάρχει ηρεμία στην ομάδα και να έχουν όλοι πίστη στον εαυτό τους, την ομάδα και τους συμπαίκτες τους.

Μια ηρεμία που τη χρωστά σε έναν άνθρωπο, ο οποίος του άλλαξε τον τρόπο σκέψης και τη νοοτροπία που είχε ως προπονητής στα αποδυτήρια. Όπως παραδέχεται και ο ίδιος ο Αταμάν, πριν αναλάβει για δεύτερη φορά την Αναντολού Εφές ήταν αυστηρός και ιδιαίτερα σκληρός με τους παίκτες του. Είχε ξεσπάσματα και λάτρευε την πειθαρχία. 

Το 2017, όμως, βρέθηκε για ένα διάστημα στις προπονήσεις των Σαν Αντόνιο Σπερς και παρακολούθησε από κοντά τον τρόπο λειτουργίας του Γκρεγκ Πόποβιτς. Αυτόν που θεωρεί κορυφαίο όλων. Όχι μόνο από τακτικής πλευράς, αλλά και σαν προσωπικότητα. 

Η αυτοπεποίθηση και ο τρόπος επικοινωνίας του Πόποβιτς με τους παίκτες του τον εντυπωσίασε και ταυτόχρονα τον επηρέασε. Όταν λίγο μετά ήρθε η πρόσκληση από την Εφές, προσπάθησε να περάσει αυτά που είδε στο Σαν Αντόνιο. Άλλαξε και τα αποτελέσματα ήταν θριαμβευτικά.

Οι παίκτες που θέλει ο Αταμάν

Ιδιαίτερη σημασία για τον Παναθηναϊκό έχει ο τρόπος που στήνει τα ρόστερ του ο Εργκίν Αταμάν. Και κατά συνέπεια τι είδους παίκτες του αρέσει να παίρνει στις ομάδες του.

Η ξεκάθαρη προτεραιότητα του Τούρκου τεχνικού είναι να δίνει την μπαγκέτα στα γκαρντ του. Θέλει σε αυτή τη θέση εξαιρετικούς δημιουργούς, ειδικά μέσα από καταστάσεις Pick n' Roll. Είτε για τους συμπαίκτες τους, είτε για τους εαυτούς τους. 

Να είναι δηλαδή σε υψηλό επίπεδο και εκτελεστικά. Στην Εφές είχε τους Μίτσιτς και Λάρκιν, αλλά και παλιότερα τον Αρόγιο σε Μπεσίκτας και Γαλατά, τον Αρσλάν και τον Γκιουλέρ στη Γαλατά, επίσης, όπως και τον Μουλαομέροβιτς στην πρώτη του θητεία στην Εφές.

Παναθηναϊκός: Μετά τον Αταμάν, τελειώνει με Βιλντόζα, Έλληνες και παίζει τα ρέστα του για Καμπάτσο - Στο προσκήνιο και ο Μπράιαντ
EUROLEAGUE

23:47 - 21.04.2023

Παναθηναϊκός: Μετά τον Αταμάν, τελειώνει με Βιλντόζα, Έλληνες και παίζει τα ρέστα του για Καμπάτσο - Στο προσκήνιο και ο Μπράιαντ

Ο Παναθηναϊκός ήρθε σε οριστική συμφωνία με τον Εργκίν Αταμάν για τα επόμενα δύο χρόνια και πλέον οι «πράσινοι» φουλάρουν για να κλείσουν κομμάτια του ρόστερ της νέας σεζόν.

Από εκεί και πέρα, θέλει στο παρκέ πολύ καλούς σουτέρ. Γι' αυτό και το spacing και τα off screen plays είναι «το Α και το Ω» του αγωνιστικού του πλάνου. Ιδανικά θέλει να μπορούν να απειλήσουν από την περιφέρεια και οι 5 παίκτες του, γι' αυτό και ταυτόχρονα προτιμά δημιουργούς και από τις θέσεις 2 και 3. 

Όπως ήταν ο Σιμόν στην Εφές ή ο Ελάιζα Μπράιαντ την προηγούμενη διετία. Επίσης και στις προηγούμενες ομάδες του είχε παίκτες όπως ο Μίτσοβ, ο Γκόρντον και ο ΜακΚόλουμ ή ακόμα και ο Αλφόνσο Φορντ στη Σιένα.

Μεγάλο ρόλο στο πλάνο του παίζει και η παρουσία πάουερ φόργουορντ με πολύ καλό σουτ από την περιφέρεια, για να βοηθάνε στο spacing, όπως ήταν οι Μοερμάν και Σίνγκλεντον τα τελευταία χρόνια στην Εφές, αλλά και οι Μάτσβαν και Σιλμπ παλιότερα στη Γαλατά. 

Όσο για τη θέση του σέντερ ήθελε πάντα έναν συνδυασμό ψηλού με δυνατότητα να απειλήσει από την περιφέρεια (Πλάις, Σανλί), με αθλητικού 5αριού που θα κυριαρχεί στο χαμηλό post (Ντάνστον, Τάιους, Ντόρσεϊ, Γιανγκ).

Όσο για τα κυριότερα plays του στη διάρκεια της θητείας του Εργκίν Αταμάν στην Αναντολού Εφές μπορείτε να δείτε το παρακάτω κατατοπιστικό βίντεο: