Τρομερή ανατροπή για τη Μακάμπι και νίκη στην Stark Arena επί του Ερυθρού Αστέρα

Τρομερή ανατροπή για τη Μακάμπι και νίκη στην Stark Arena επί του Ερυθρού Αστέρα

Γιώργος Γαβριλάκης 22:14 - 14.03.2024 / Ανανεώθηκε: 23:45 - 14.03.2024

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ βρέθηκε να χάνει με 17 πόντους στην έδρα του Ερυθρού Αστέρα, αλλά… επέστρεψε και με πρωταγωνιστές του Μπόνζι Κόλσον και Τζος Νίμπο νίκησε με 84-80 για την 29η αγωνιστική της Euroleague.

Στο πρώτο ημίχρονο η Μακάμπι Τελ Αβίβ έδειχνε ανήμπορη και αβοήθητη. Ο Ερυθρός Αστέρας προηγήθηκε ακόμα και με 17 πόντους διαφορά, αλλά όταν οι δύο ομάδες επέστρεψαν για το δεύτερο μέρος του παιχνιδιού τα πάντα ανατράπηκαν.

Οι Ισραηλινοί βρήκαν τις λύσεις που έψαχναν και με τον Μπόνζι Κόλσον πρώτο σκόρερ (23 πόντοι), αλλά μεγάλο πρωταγωνιστή τον Τζος Νίμπο (18 πόντοι. 13 ριμπάουντ, 3 μπολ) νίκησαν με 85-80 για την 29η αγωνιστική της Euroleague.

Αυτή ήταν η 16η νίκη της Μακάμπι που εδραιώνεται στις θέσεις που οδηγούν στα Play In, ενώ ο Ερυθρός Αστέρας του κόουτς Γιάννη Σφαιρόπουλου με 10-18 βρίσκεται στην κατάταξη μπροστά μόνο από την Άλμπα Βερολίνου και την Βιλερμπάν.

Η εξέλιξη του αγώνα

Με τον Γιάγκο Ντος Σάντος να ξεκινάει για μία ακόμα φορά στην πρώτη πεντάδα, στη θέση του τραυματία Μίλος Τεόντοσιτς, ο Ερυθρός Αστέρας πήρε ρυθμό από τον Βραζιλιάνο γκαρντ και εύκολους πόντους από τον Τζόελ Μπολομπόι.

Οι δυο τους οδήγησαν τους «ερυθρόλευκους» στο ξεκίνημα και προηγήθηκαν με 21-17 στο τέλος της πρώτης περιόδου, αλλά ότι δεν κατάφεραν να κάνουν στα πρώτα 10 λεπτά, δηλαδή να φτιάξουν αξιόλογη διαφορά το έκαναν στα… δεύτερα. 

Τότε που απέκτησαν ακόμα προβάδισμα ακόμα και 11 πόντων, 33-22 με καλάθι του Τζαβόντε Σμαρτ έξι λεπτά πριν την συμπλήρωση του πρώτου μέρους. Και ο Αμερικανός γκαντ ήταν ασταματητος και με τρίποντο έκανε το 38-24, δύο λεπτά αργότερα. 

Οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα με τον Ερυθρό Αστέρα μπροστά με 47-31 και τον Τζεβόντε Σμαρτ να έχει ήδη 12 πόντους. Και με το που ξεκίνησε το δεύτερο μέρος οι γηπεδούχοι με τον Γιάγκο Ντος Σάντος να ηγείται και πάλι προηγήθηκαν με 51-34 στο 22ο λεπτό, τοποθετώντας εκείνη τη στιγμή την βάση για την 11η νικη τους στην διοργάνωση. Μία κατάσταση όμως, που με το ξεκίνημα της τρίτης περιόδου ανατράπηκε.

Διότι, η Μακάμπι άρχισε να βρίσκει τον τρόπο να απειλεί πέραν του Ουέιντ Μπάλντγουιν και με τον Μπόνζι Κόλσον να δίνει ώθηση στους φιλοξενούμενους, επέστρεψαν μονομιάς και στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου πήραν και το προβάδισμα. Με καλάθι του Τζος Νίμπο, η Μακάμπι που βρέθηκε πίσω ακόμα και με 17 πόντους διαφορά, πήρε και πάλι προβάδισμα: 65-63, πέντε λεπτά και 20 δευτερόλεπτα πριν το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου. 

Ο Νίμπο επίσης, έκανε και το +7 για την Μακάμπι (70-63, 4’30’’ πριν το τέλος) και ξαφνικά η ομάδα του Τελ Αβίβ απέκτησε τον έλεγχο.  Εκείνη τη στιγμή, ο Ερυθρός Αστέρας προσπάθησε να… συνέλθει από το σοκ και εν μέρει τα κατάφερε.

Με 5-0 σερί, από καλάθι του Γιάγκο Ντος Σάντος και τρίποντο του Άνταμ Χάνγκα μείωσε στους τρεις πόντους (70-67) και με τρίποντο του Ντέγιαν Νταβίντοβατς στους δύο: 72-70, τρία λεπτά πριν την ολοκλήρωση και της τέταρτης περιόδου.  Ένα διάστημα «φωτιά» στην Stark Arena, στο οποίο όμως η Μακάμπι βρήκε τον τρόπο να… επιβιώσει και να πάρει το θετικό αποτέλεσμα με 84-80, κάτι που στο πρώτο μισό φάνταζε αδύνατο να συμβεί!

MVP

Ο Τζος Νίμπο δεν ήταν πρώτος σκόρερ της Μακάμπι. Έβαλε 18 πόντους, πέντε λιγότερους από τον συμπαίκτη του Μπόνζι Κόλσον, αλλά αυτός αποτέλεσε τον πιο κομβικό παίκτης των Ισραηλινός, ειδικά στο διάστημα της ανατροπής. Ο Αμερικανός σέντερ είχε 7/9 σουτ, μάζεψε 13 ριμπάουντ, εκ των οποίων τα 8 ήταν επιτετικά. Είχε μία ασίστ, ενώ έκανε και 3 μπλοκ, όλα αυτά σε 30 λεπτά συμμετοχής. 

Το κλειδί του αγώνα

Τα ψυχικά αποθέματα της Μακάμπι και η ποιότητά της ήταν αυτή που έκρινε τον αγώνα. Ίσως και η εμπειρία της, μιας και ο Ερυθρός Αστέρας αγωνίστηκε χωρίς του Μίλος Τεόντοσιτς και Νεμάνια Νέντοβιτς, που σίγουρα τους αφαίρεσε... λύσεις που χρειάζονταν από τους γηπεδούχους.

Πάντως, η ομάδα του Τελ Αβίβ, ακόμα και όταν βρέθηκε με 17 πόντους πίσω στο σκορ, κατάφερε να συγκεντρωθεί και να έχει υπομονή στις επιλογές της. Κέρδισε χρόνο, έφτιαξε την ψυχολογία της και όταν ισορρόπησε το παιχνίδι οι Κόλσον, Νίμπο, αλλά και ο Λορέντζο Μπράουν είχαν τον τρόπο για να εκμεταλλευτούν τις συνθήκες.

Τα δεκάλεπτα: 21-17, 47-31, 61-53, 80-84

Δείτε τα στατιστικά της αναμέτρησης με ένα κλικ ΕΔΩ!

Δείτε το play by play της αναμέτρησης

🔴 Sportal Euroleague Show με Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός και όλη τη δράση της Πέμπτης

Κάντε εγγραφή στο YouTube κανάλι του Sportal.gr για αποκλειστικές συνεντεύξεις, Live Streams και πλούσιο video περιεχόμενο!