Spanoulis effect: Τα πρώτα δείγματα της νέας εποχής στην Εθνική

Βασίλης Σπανούλης

Spanoulis effect: Τα πρώτα δείγματα της νέας εποχής στην Εθνική

Χρήστος Τσάλτας 11:32 - 24.02.2024 / Ανανεώθηκε: 11:34 - 24.02.2024

Η Εθνική μπήκε με το δεξί στην εποχή Βασίλη Σπανούλη, στην τεχνική ηγεσία και το Sportal καταγράφει όσα θέλει να φέρει ο Kill Bill στην αγωνιστική ταυτότητα του ρόστερ.

Το παιχνίδι της Εθνικής ομάδας απέναντι στην Τσεχία δεν ήταν μόνο η πρεμιέρα της «γαλανόλευκης» στα προκριματικά του Eurobasket 2025. Ήταν το ξεκίνημα μιας εποχής που ανέτειλε στην «γαλανόλευκη», με τον Βασίλη Σπανούλη να αναλαμβάνει τα ηνία της ομάδας ως head coach. Σε μια κίνηση που βάζει την «επίσημη αγαπημένη» σε νέα εποχή.

Σε παιχνίδια όπως αυτή κόντρα στην ομάδα του Ντιέγκο Οκάμπο η νίκη ήταν το νο.1 ζητούμενο εξ αρχής. Άλλωστε η αναμέτρηση ήταν must win για την «γαλανόλευκη», δεδομένου του γεγονότος πως εξ αρχής η ομάδα του Σπανούλη ήταν το φαβορί στην αναμέτρηση και ήθελε το νικηφόρο αποτέλεσμα, τόσο για να φτιάξει την ψυχολογία της ενόψει συνέχειας, όσο και για να πει το δικό της «ευχαριστώ» στον κόσμο που γέμισε το ΣΕΦ το βράδυ της Παρασκευής.

Το τελικό 72-64 ήρθε για την «γαλανόλευκη», σε ένα παιχνίδι που οι διεθνείς δυσκολεύτηκαν για ένα ημίχρονο, όμως στο δεύτερο όχι απλά κατάφεραν να ελέγξουν τον ρυθμό, αλλά και να επιβάλλουν το παιχνίδι τους ώστε να φτάσουν στο θετικό αποτέλεσμα. Τα σκαμπανεβάσματα ήταν αρκετά κατά τη διάρκεια του 40λεπτου, όμως στο φινάλε η νίκη ήρθε και η εποχή Βασίλη Σπανούλη ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, γεγονός που ήταν και το ζητούμενο.

Ήταν προφανές από την πρώτη στιγμή πως η ομάδα θέλει δουλειά σε αρκετούς τομείς, ώστε να αφομοιώσουν άπαντες τα «θέλω» του κόουτς Σπανούλη, όμως από την αρχή της εβδομάδας έως και το παιχνίδι με τους Τσέχους ήταν προφανές πως ο Έλληνας προπονητής δούλεψε αρκετά στον τομέα της ψυχολογίας, αλλά και στο να επιβάλλει συγκεκριμένες αρχές στο παιχνίδι της ομάδας. Να είναι το γκρουπ όσο πιο κοντά στα δικά του αγωνιστικά »θέλω».

Τι ήταν αυτό που έφερε ο Kill Bill με την παρουσία του στην ομάδα στην άκρη του πάγκου; Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τι ήταν αυτό που ήθελε να περάσει, αλλά και τα βήματα προς τα εμπρός που προσπάθησε να κάνει η Εθνική στο παιχνίδι με τους Τσέχους.

Η ταυτότητα της ομάδας είναι η άμυνα

Η άμυνα είναι η βάση του ελληνικού μπάσκετ και αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν. Όλα αυτά χρόνια, ακόμα και στις πιο μεγάλες επιτυχίες του ελληνικού μπάσκετ, η άμυνα ήταν εκείνη που έδειχνε τον δρόμο προς τη δόξα. Κάτι που εμπέδωσαν άπαντες με τον Βασίλη Σπανούλη στην άκρη του πάγκου.

Η «γαλανόλευκη» οδήγησε τους Τσέχους σε αρκετές άστοχες προσπάθειες (6/26 τρίποντα), την ώρα που οι παίκτες του Οκάμπο υπέπεσαν σε 18 λάθη, ενώ σκόραραν 64 πόντους, έξι εκ των οποίων στα τελευταία δευτερόλεπτα και σε ειδικές καταστάσεις. Το δείγμα στην άμυνα αναμφίβολα ήταν θετικό, ενώ πιο σημαντικό απ' όλα το γεγονός πως άπαντες είχαν την ενέργεια και τη διάθεση να βουτήξουν για μια μπάλα, να πιέσουν τον αντίπαλο και να οδηγήσουν σε επιθέσεις είτε με κρεμασμένο παίκτη, είτε στο τέλος της επίθεσης.

Οι προσωπικότητες ως στηρίγματα του οικοδομήματος

Στο παιχνίδι με την Τσεχία την επίθεση «κουβάλησαν» τρεις παίκτες. Από τη μία ο Ντίνος Μήτογλου με 22 πόντους, από την άλλη οι Κώστας Παπανικολάου και Τόμας Ουόκαπ που πρόσθεσαν από 16 πόντους ο καθένας. Οι τρεις παίκτες ήταν τα σημεία αναφοράς στο παιχνίδι της γαλανόλευκης και οι παίκτες που έβγαλαν προσωπικότητα σε στιγμές που η «γαλανόλευκη» χρειαζόταν σκορ.

Είναι προφανές πως στο παιχνίδι που θέλει να περάσει ο Έλληνας προπονητής η προσωπικότητα στην επίθεση θα παίξει μεγάλο ρόλο, δίνοντας ελευθερία σε παίκτες που έχουν έφεση στο σκοράρισμα, αλλά και ικανότητα να απειλούν με ατομική προσπάθεια, όπως είναι ο Μήτογλου και ο Ουόκαπ.

Η κυκλοφορία μπάλας το ζητούμενο

Διάθεση στο παιχνίδι της Εθνικής υπήρχε και αυτό ήταν ξεκάθαρο σε κάθε κίνηση των διεθνών. Ακόμα και αν η παραγωγικότητα στην επίθεση ήταν σε χαμηλά επίπεδα, η μπάλα γύριζε καλά, γεγονός που αποτυπώνεται στις 20 ασίστ που μοίρασαν οι διεθνείς στην αναμέτρηση του ΣΕΦ. Το γεγονός άλλωστε πως υπέπεσαν σε 12 λάθη δείχνει πως είχαν την ικανότητα να προστατέψουν τη μπάλα, με την παραγωγικότητα να γίνεται ακόμα πιο υψηλή εάν δεν υπήρχαν τα 21 χαμένα τρίποντα (4/25). Αρκετά από αυτά τα σουτ βγήκαν μέσα από καλή κυκλοφορία και με προϋποθέσεις, ωστόσο η μπάλα δεν βρήκε στόχο.

Ένα παιχνίδι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτυπώσει στο 100% την εικόνα μιας ομάδας. Ιδίως από τη στιγμή που το δείγμα δεν ήταν πλήρες, δεδομένων των απουσιών που υπήρχαν στα ενδότερα της Εθνικής. Η πρώτη εικόνα όμως, λαμβάνοντας υπόψιν και το άγχος που υπήρχε από το ξεκίνημα του αγώνα, έδειξε αρκετά, με την Εθνική να φτάνει στη νίκη και τον Βασίλη Σπανούλη να δείξει πως μια νέα εποχή ξεκινά στην «Επίσημη Αγαπημένη».