Ο Στογιάκοβιτς στο FIBA Hall of Fame - Τρεις γυναίκες και ένας πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού ανάμεσα στους εκλεκτούς
i

© photo by Sacramento Bee / Getty Images / Ideal Images

Ο Στογιάκοβιτς στο FIBA Hall of Fame - Τρεις γυναίκες και ένας πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού ανάμεσα στους εκλεκτούς

Γιώργος Γαβριλάκης 17:59 - 30.04.2024 / Ανανεώθηκε: 03:33 - 22.05.2024

Έξι παίκτες από πέντε ηπείρους, ανάμεσά τους τρεις σπουδαίες γυναίκες του αθλήματος και ένας προπονητής, ανακοινώθηκαν από τη FIBA ως τα μέλη της τάξης του 2024 που θα εισαχθούν στο Hall of Fame. Ανάμεσά τους ο Πέτζα Στογιάκοβιτς, θρύλος του ΝΒΑ και αστέρι του ΠΑΟΚ στα νιάτα του...

Το 1991, η FIBA αποφάσισε να ιδρύσει το... δικό της Hall of Fame. Το μουσείο του μπάσκετ δηλαδή, που όπως κάνουν οι Αμερικάνοι από το 1959 με το Naismith Memorial Basketball Hall of Fame, εντάσσουν εντός του τους τιμώμενους θρύλους του αθλήματος.

Φέτος, είναι η σειρά του Πέτζα Στογιάκοβιτς να πάρει θέση ανάμεσα στους σπουδαίους όλων των εποχών. O Σερβοέλληνας πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ, που... σάρωσε στο ΝΒΑ, ήταν πρωταθλητής το 2011 με τους Ντάλας Μάβερικς και τρεις φορές All-Star με τους Σακραμέντο Κινγκς (2002, 2003, 2004), θα είναι ένα από τα οκτώ πρόσωπα της τάξης του 2024.

Η FIBA επέλεξε επτά αθλητές και έναν προπονητή, από κάθε γωνιά της γης και ανακοίνωσε τα ονόματά τους. Πέραν από τον Στογιάκοβιτς, ο οποίος ναι μεν πέρασε τις μεγάλες του στιγμές στο ΝΒΑ, αλλά το 2002 στην Ιντιανάπολις κατέκτησε με την Σερβία το Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ στο Eurobasket του 2001 ήταν ο MVP, υπάρχει και επίσης... μεγάλος NBAer, ο Ρέτζι Μίλερ. Ένας ακόμα σταρ του «μαγικού πλανήτη» με τους Ιντιάνα Πέισερς, αλλά και χρυσός Ολυμπιονίκης στην Ατλάντα το 1996 και παγκόσμιος πρωταθλητής με τις ΗΠΑ το 1994.

Η ομοσπονδία αποφάσισε (για μία ακόμα φορά) να διαλέξει με μία γεωγραφική ποικιλομορφία, γι' αυτό επεκτάθηκε στις Ηπείρους. Γι' αυτό και επέλεξε να εντάξει στο Hall of Game, τον Αφρικανό Ρομέιν Σάτο. Πρόκειται για τον πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού (2010-2012), ο οποίος αγωνίστηκε στη υψηλό επίπεδο της Euroleague με άλλες τέσσερις ομάδες: Μπαρτσελόνα, Σιένα, Φενέρμπαχτσε και Βαλένθια.

Η λίστα με τα ονόματα της τάξης του 2024 συμπληρώνεται με την κορυφαία Κινέζα παίκτρια, Μίαο Λίτζιε (πρωταθλήτρια ακόμα και στο WNBA), την 82χρονη Λετονή, Σκαϊντρίτε Σμιλντζίνα-Μπουντόβσκα με τα αμέτρητα χρυσά μετάλλια, την Ντάνιρα Νάκιτς-Μπίλιτς από την Κροατία, που ήταν μόνιμη MVP με την Γιουγκοσλαβία στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και τον Κερκ Πένι από τη Νέα Ζηλανδία, που πρωταγωνίστησε στην Euroleague (με Μακάμπι, Ζαλγκίρις και Άλμπα από το 2005 έως το 20017).

Παραμένει στην Καλιφόρνια, αλλά αλλάζει Κολέγιο ο Αντρέι Στογιάκοβιτς (vids)
REST OF THE WORLD

12:11 - 28.04.2024

Παραμένει στην Καλιφόρνια, αλλά αλλάζει Κολέγιο ο Αντρέι Στογιάκοβιτς (vids)

Ο γιός του ακαταμάχητου βετεράνου All-Star NBAer και πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ, Πέτζα Στογιάκοβιτς, Αντρέι, αποφάσισε να φύγει από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, αλλά παραμένει στην ίδια πολιτεία και θα συνεχίσει την πορεία του στο Κολεγιακό πρωτάθλημα με τη φανέλα των Καλιφόρνια Γκόλντεν Μπέαρς.

Ο όγδοος της... παρέας είναι ο σπουδαίος Αμερικανός κόουτς Νταν Πίτερσον, κατακτητής της Euroleague το 1987 με την Ολίμπι Μιλάνο, που εργάστηκε στην Ιταλία (αρχικά με την Βίρτους Μπολόνια) από το 1973 σερί μέχρι το 1987, ενώ στο Μιλάνο εμφανίστηκε ξανά το 2011 για λίγο και ακολούθως αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.

Δείτε την πλήρη λίστα με τους FIBA Hall of Famers ΕΔΩ!

🔴 Sportal Euroleague Show με Μακάμπι Τελ Αβίβ - Παναθηναϊκός & Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα για το Game 3

Κάντε εγγραφή στο YouTube κανάλι του Sportal.gr για αποκλειστικές συνεντεύξεις, Live Streams και πλούσιο video περιεχόμενο!