Στο πάνθεον της ιστορίας Πόποβιτς, Ουέιντ, Νοβίτσκι, Γκασόλ και Πάρκερ: Μπήκαν στο Basketball Hall of Fame (vids)

Ντουέιν Ουέιντ

i

@Photo by Mike Lawrie/Getty Images

Στο πάνθεον της ιστορίας Πόποβιτς, Ουέιντ, Νοβίτσκι, Γκασόλ και Πάρκερ: Μπήκαν στο Basketball Hall of Fame (vids)

Χρήστος Τσάλτας 08:59 - 12.08.2023 / Ανανεώθηκε: 09:02 - 12.08.2023

Σπουδαία στιγμή για τους Γκρεγκ Πόποβιτς, Ντουέιν Ουέιντ, Ντιρκ Νοβίτσκι, Πάου Γκασόλ και Τόνι Πάρκερ, καθώς πέρασαν για πάντα στο Πάνθεον της μπασκετικής ιστορίας, καθώς εντάχθηκαν στο Hall of Fame με την τάξη του 2023.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Basketball Hall of Fame υποδέχτηκε στις τάξεις του ανθρώπους που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στα παρκέ, χαρίζοντας πολλές και μεγάλες στιγμές με το πέρας των ετών. Ένας ένας άλλωστε όλοι οι σπουδαίοι του αθλήματος παίρνουν θέση στην μπασκετική... αιωνιότητα, με την ένταξή τους στο Πάνθεον να είναι η απόλυτη αναγνώριση της σκληρής δουλειάς και της αφοσίωσής τους στο παιχνίδι.

Η τάξη του 2023 περιελάμβανε μερικούς ζωντανούς θρύλους. Διότι σε αυτή βρέθηκαν παίκτες που την τελευταία 20ετία έγραψαν τη δική τους ιστορία τόσο στο ΝΒΑ, όσο και σε κάθε γήπεδο που αγωνίστηκαν με τις εθνικές ομάδες των χωρών τους.

Ο σπουδαίος Γκρεγκ Πόποβιτς, ο πλέον πολυνίκης προπονητής στην ιστορία του ΝΒΑ, οφόρεσε το πορτοκαλί σακάκι, περνώντας στην μπασκετική αιωνιότητα. Δεν ήταν όμως ο μόνος, καθώς δίπλα του είχε 4 παίκτες με ξεχωριστή βαρύτητα.

Ο θρύλος των Μαϊάμι Χιτ, Ντουέιν Ουέιντ, έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του Μαρκέτ, του Κολεγίου που φοίτησε, αλλά και των Χιτ που εντάχθηκε στο Hall of Fame, δίνοντας υπόσχεση πως «θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Ωστόσο εγώ θα παραμένω ο πρώτος», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Ο D-Wade άλλωστε τα τελευταία χρόνια έχει αποσυρθεί από τα παρκέ, όμως η προσφορά του παραμένει... ζωντανή ακόμα και σήμερα.

Μαζί του στη διαδικασία βρέθηκαν και τρεις Ευρωπαίοι που άνοιξνα τον δρόμο για να γίνει το ΝΒΑ μια παγκόσμια λίγκα. Ένας θρύλος από την Ισπανία, ένας θρύλος από την Γερμανία και ένας θρύλος από την Γαλλία, που πήγαν το παιχνίδι σε άλλο επίπεδο και επί της ουσίας «άνοιξαν» δρόμο στις επόμενες γενιές προκειμένου να βασδίσουν στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη.

Πάου Γκασόλ, Ντιρκ Νοβίτσκι και Τόνι Πάρκερ μετρούν μαζί πάνω από 60 χρόνια καριέρας στο ΝΒΑ. Ο Γκασόλ έγραψε ιστορία με τους Λέικερς, αλλά και τους Μέμφις Γκρίζλις, ενώ με την ομάδα του Λος Άντζελες κατέκτησε 2 πρωταθλήματα στο πλευρό του Κόμπε Μπράιαντ. Ο Πάρκερ ήταν ο ιθύνων νους στην σπουδαία ομάδα των Σαν Αντόνιο Σπερς από τις αρχές της δεκατίας του 2000 έως και τα μέσα του 2010, γράφοντας χρυσές σελίδες στο πλευρό του Τιμ Ντάνκαν και του Μανού Τζινόμπιλι.

Ο τρίτος της... ευρωπαϊκής παρέας ήταν ο Ντιρκ Νοβίτσκι, που πέρασε όλη την καριέρα του σε ένα μέρος, τους Ντάλας Μάβερικς, χαρίζοντας ένα πρωτάθλημα στην ομάδα του Τέξας, το 2011, ενώ για χάρη του ο αριθμός 41 κοσμεί την οροφή του Amarican Airlines Center.