Man on a mission: Ο Τόμας Σατοράνσκι σκέφτεται μόνο τον τίτλο της Euroleague!

Τόμας Σατοράνσκι

Man on a mission: Ο Τόμας Σατοράνσκι σκέφτεται μόνο τον τίτλο της Euroleague!

Χρήστος Τσάλτας 08:57 - 18.05.2023 / Ανανεώθηκε: 09:08 - 18.05.2023

Στα 31 του χρόνια άφησε το ΝΒΑ για να επιστρέψει στην Μπαρτσελόνα. Και η κίνηση αυτή έγινε με έναν και μόνο σκοπό, να στεφθεί πρωταθλητής στην Euroleague με τους Καταλανούς. Ο Τόμας Σατοράνσκι βρίσκεται μπροστά στην πιο μεγάλη πρόκληση...

Από το καλοκαίρι του 2016 έως και το καλοκαίρι του 2022 κατάφερε να κάνει πολλά στο ΝΒΑ. Εκπροσώπησε το μπάσκετ της Τσεχίας στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς Ευρωπαίους παίκτες στην κορυφαία λίγκα μπάσκετ του πλανήτη. Σε αυτή την εξαετία, όπου αγωνίστηκε σε Ουάσιγκτον Ουίζαρντς, Σικάγο Μπουλς, Νιου Όρλινς Πέλικανς και Σαν Αντόνιο Σπερς (για 1 παιχνίδι), κατάφερε να πετύχει πολλά, να κερδίσει τον σεβασμό και την αναγνώριση όλων, αλλά και να επιβεβαιώσει πως το παιχνίδι του βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο.

Πλέον βρίσκεται στην πιο ώριμη και μεστή φάση της καριέρας του και οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει για τα καλά. Ο Τόμας Σατοράνσκι πλέον δεν συμβιβάζεται απλώς με έναν ρόλο σε μια ομάδα του ΝΒΑ, αλλά θέλει να κυνηγήσει κάτι διαφοριετικό. Κορυφές που μέχρι πρότινος δεν είχε φτάσει στην καριέρα του.

Αυτό του το παρείχε η Μπαρτσελόνα. Η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους αναζητούσε έναν παίκτη που θα αποτελούσε την... προέκταση του Σάρας πάνω στο παρκέ, που θα είχε τη δική του οξυδέρκεια στο «διάβασμα» του παιχνιδιού και ταυτόχρονα με την παρουσία του θα έκανε καλύτερους τους συμπαίκτες του. Το «πάντρεμα» ήταν αναπόφευκτο!

Ο «Σάτο» επέστρεψε στην Βαρκελώνη. Όχι ως ένας ταλαντούχος γκαρντ που θα είναι σε θέση να πλαισιώσει το ρόστερ, αλλά ως ένα σημείο αναφοράς στην οργάνωση του παιχνιδιού και ως ο βασικός point guard του οικοδομήματος. Ο πιο σημαντικός παίκτης στην πιο κομβική θέση για την ομάδα του.

Αυτό ακριβώς που ήθελε, να νιώσει σημαντικός σε πολύ υψηλό επίπεδο, το βρήκε στην Μπαρτσελόνα. Οι Καταλανοί άλλωστε έκαναν σημαντική επένδυση και στο πλάνο τους η παρουσία του Τσέχου γκαρντ ήταν κάτι παραπάνω από σημαντική. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και στην πράξη.

Στην τρίτη του σεζόν στην Euroleague ο Σατοράνσκι δεν έχασε παιχνίδι. «Availability is the best ability», όπως συνηθίζουν να λένε οι Αμερικανοί και εκείνος, έχοντας ξεκάθαρη επιρροή από το ΝΒΑ, φρόντισε να τηρήσει αυτή τη φράση. Αγωνίστηκε και στα 37 παιχνίδια της ομάδας του 934 στην regular season, 3 στα πλέι οφ) και οι αριθμοί του μπορεί να μην.. θάμπωσαν, καθώς στην regular season μέτρησε 8,5 πόντους, 3,6 ριμπάουντ, 4,5 ασίστ, όμως τα ποσοστά του προκάλεσαν θυμασμό, σουτάροντας 54,9% στα δίποντα, 50% στα τρίποντα, 82,3% στις βολές.

Ο ορισμός του αξιόπιστου παίκτη την κρίσιμη ώρα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως όταν η ομάδα του χρειάστηκε το δικό του step up στο Game 3 κόντρα στην Ζαλγκίρις, ο «Σάτο» έκανε τη... δουλειά και με το παραπάνω. 14 πόντοι, 3 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 2 κλεψίματα, 2/4 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 4/4 βολές. Money in the bank.

Μόνο που εκείνος φρόντισε να μην φορτσάρει ποτέ τις μηχανές του, περιμένοντας την ώρα της... κρίσης για να το κάνει. Η ώρα της κρίσης έφτασε και είναι το Final 4. Ο Τσέχος θα έχει την ευθύνη να καθοδηγήσει την Μπαρτσελόνα στον μεγάλο ημιτελικό απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης. Να μαρκάρει παίκτες όπως ο Σέρχιο Γιουλ, ο Φαμπιάν Κοζέρ, ο Ντζάναν Μούσα. Ταυτόχρονα όμως να μοιράσει παιχνίδι για τον Νίκολα Μίροτιτς, τον Γιαν Βέσελι.

Διότι τώρα ήρθε η ώρα για την πιο μεγάλη πρόκληση για τον ίδιο. Και όσο δύσκολο ήταν να αφήσει την Μπαρτσελόνα για να κάνει το... άλμα για το ΝΒΑ, άλλο τόσο εύκολα θα προσπαθήσει να βάλει το σώμα του στη φωτιά για να οδηγήσει την ομάδα του ένα βήμα πιο κοντά στον τίτλο. Βρίσκεται άλλωστε σε «αποστολή» και είναι αποφασισμένος να κάνει το παν για να οδηγήσει την ομάδα του στην επιτυχία. Σαν σωστός play maker του υψηλότερου επιπέδου!