Φάκελος «Ανανέωση Γιάννη Αντετοκούνμπο με Μπακς»: Όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε - Το τρέχον συμβόλαιο και το ποσό που μπορεί να λάβει και προκαλεί ίλιγγο!

Γιάννης Αντετοκούνμπο

i

Facebook / Giannis Antetokounmpo

Φάκελος «Ανανέωση Γιάννη Αντετοκούνμπο με Μπακς»: Όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε - Το τρέχον συμβόλαιο και το ποσό που μπορεί να λάβει και προκαλεί ίλιγγο!

Νίκος Καλαμπάκας 19:16 - 22.09.2023 / Ανανεώθηκε: 20:20 - 22.09.2023

Με το θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου του Γιάννη Αντετοκούνμπο με τους Μιλγουόκι Μπακς καταπιάνεται για μια ακόμα φορά το ESPN.

Το ESPN απαντά σε ερωτήσεις για το μέλλον του Greek Freak στα «ελάφια», αναλύοντας τα δεδομένα γύρω από τη συμφωνία των δύο πλευρών.

Ο Αντετοκούνμπο έχει ακόμα δύο χρόνια στο συμβόλαιό του, ενώ είναι στο χέρι του το αν θα την παρατείνει για μια ακόμα σεζόν, όμως ο χρόνος για το αν θα γίνει free agent μετράει γρήγορα. Προς το παρόν, ο Αντετοκούνμπο, 28 ετών, παραμένει αφοσιωμένος στους Μπακς, αλλά όπως έχει πει πρόσφατα στους New York Times, η πίστη του στον οργανισμό εξαρτάται από την παραμονή της ομάδας στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος.

Κάθε σεζόν της καριέρας του Αντετοκούνμπο έρχεται με αυξημένες προσδοκίες. Ήδη είναι δύο φορές MVP, είχε μέσο όρο 31,1 πόντους, 11,8 ριμπάουντ και 5,7 ασίστ στην καριέρα του τη σεζόν 2022-23 και τερμάτισε τρίτος στην ψηφοφορία για MVP.

Ωστόσο, οι Μπακς προέρχονται από ένα απογοητευτικό τελείωμα στην περσινή postseason, όταν αποκλείστηκαν από τους Μαϊάμι Χιτ στον πρώτο γύρο των playoffs, μια σειρά στην οποία ο Αντετοκούνμπο έχασε δύο αγώνες λόγω τραυματισμού στην πλάτη.

Το Μιλγουόκι πρόκειται να εισέλθει σε μια από τις πιο κομβικές περιόδους στην ιστορία του franchise. Από τη στιγμή που ο Αντετοκούνμπο δικαιούται να υπογράψει επέκταση μέχρι την ημέρα που θα την υπογράψει ή θα δηλώσει ότι δεν θα το κάνει, όλες οι ομάδες θα παρακολουθούν στενά την κατάσταση του συμβολαίου του.

Ο Τιμ Μπόντεμπς, ο Τζαμάλ Κόλιερ και ο Μπόμπι Μαρκς συνεργάστηκαν για να απαντήσουν στα μεγαλύτερα ερωτήματα που αντιμετωπίζουν ο Αντετοκούνμπο και οι Μπακς καθώς εισέρχονται σε αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Οι όροι του συμβολαίου του

Ο Αντετοκούνμπο υπέγραψε πενταετή επέκταση με supermax συμβόλαιο, ύψους 228 εκατομμυρίων δολαρίων, τον Δεκέμβριο του 2020 και έχει συμβόλαιο για τη φετινή και την επόμενη σεζόν, με οψιόν παίκτη για τη σεζόν 2025-26. Αν το αρνηθεί, θα γίνει για πρώτη φορά free agent.

2023-24: 45,6 εκατ. $

2024-25: 48,8 εκατομμύρια $

2025-26: 51,9 εκατομμύρια $ (Επιλογή παίκτη)

Ο μισθός των 45,6 εκατομμυρίων δολαρίων αυτή τη σεζόν αντιπροσωπεύει το 33,55% του ανώτατου ορίου αποδοχών των Μπακς, κάτω από τον μέγιστο μισθό για έναν παίκτη που έχει 10 χρόνια υπηρεσίας ή περισσότερα. Ο Αντετοκούνμπο θα είναι ο έβδομος πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στο NBA αυτή τη σεζόν, πίσω από τους Κάρι, Ντουράντ, Γιόκιτς, Τζέιμς, Εμπίντ και Μπιλ.

Τι επέκταση δικαιούται να υπογράψει;

Με δύο χρόνια να απομένουν στο συμβόλαιό του προτού μπορέσει να γίνει free agent, ο Αντετοκούνμπο δικαιούται να υπογράψει τριετή επέκταση αξίας περίπου 169 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η επέκταση ωστόσο, αξίζει μόνο 117 εκατομμύρια δολάρια, επειδή η επιλογή του παίκτη των 51,9 εκατομμυρίων δολαρίων θα αντικατασταθεί με μισθό που ξεκινά από 52,2 εκατομμύρια δολάρια το 2025-26.

Η επέκταση θα μπορούσε να αυξηθεί στα 186 εκατομμύρια δολάρια εάν το ανώτατο όριο μισθών αυξηθεί κατά 10% τόσο την περίοδο 2024-25 όσο και το 2025-26. Το NBA έστειλε ένα υπόμνημα σε ομάδες στα τέλη Ιουνίου, προβλέποντας το ανώτατο όριο να αυξηθεί κατά 4,4% το 2024-25.

Επειδή ο Αντετοκούνμπο θεωρείται ότι έχει δύο χρόνια από το συμβόλαιό του, η προθεσμία για να υπογράψει επέκταση είναι η 23η Οκτωβρίου, τελευταία ημέρα πριν την έναρξη της κανονικής περιόδου.

Είναι καλύτερα να περιμένει να υπογράψει το επόμενο καλοκαίρι;

Από πολλές απόψεις, ναι.

Πρώτον, μπορεί να δει πού βρίσκεται το ρόστερ του Μιλγουόκι, όπως ακριβώς έκανε πριν υπογράψει το τρέχον συμβόλαιό του, όταν περίμενε τους Μπακς να ανταλλάξουν τον Τζρου Χόλιντεϊ πριν δεσμευτεί για το μέλλον του στο Μιλγουόκι. Το πώς θα τελειώσουν οι Μπακς το πρωτάθλημα του 2023-24 θα είναι επίσης σημαντικός παράγοντας.

Δεύτερον, μπορεί να εγγυηθεί σημαντικά περισσότερα χρήματα, καθώς μπορεί να υπογράψει τετραετή επέκταση αξίας περίπου 234 εκατομμυρίων δολαρίων (θα μπορούσε να αυξηθεί στα 258 εκατομμύρια δολάρια εάν το ανώτατο όριο αυξηθεί κατά 10%) το επόμενο καλοκαίρι, σε αντίθεση με μια τριετή επέκταση φέτος. Μπορεί να υπογράψει αυτήν την επέκταση ανά πάσα στιγμή από τις 6 Ιουλίου 2024 έως τις 30 Ιουνίου 2025.

Τι έχει πει για την επέκταση;

Πριν από χρόνια, ο Αντετοκούνμπο είχε εκφράσει ενδιαφέρον να παραμείνει στο Μιλγουόκι για ολόκληρη την καριέρα του.

«Ο Κόμπι το έκανε. Ο Τιμ Ντάνκαν το έκανε. Ο Ντιρκ Νοβίτσκι το έκανε. Απλώς θέλω να είμαι ένας από αυτούς τους τύπους... που μένει και παλεύει για την πόλη, παίζει για την πόλη για 20 χρόνια», είπε ο Αντετοκούνμπο στο ESPN το 2018. .

Ωστόσο, η άποψή του του άλλαξε δραματικά κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στους New York Times τον περασμένο μήνα, στην οποία ο Αντετοκούνμπο ξεκαθάρισε ότι η πίστη του στην ομάδα θα ερχόταν με όρους.

«Το επόμενο καλοκαίρι θα ήταν πιο λογικό και για τα δύο μέρη. Ακόμη και τότε, δεν ξέρω», είπε ο Αντετοκούνμπο σχετικά με την υπογραφή της επέκτασης. «Δεν θα ήμουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου αν δεν ήξερα ότι όλοι είναι στην ίδια σελίδα, όλοι πάνε για πρωτάθλημα, όλοι θα θυσιάσουν χρόνο μακριά από την οικογένειά τους όπως εγώ. Και αν δεν το νιώθω αυτό , δεν υπογράφω».

Το υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα στο podcast "48 Minutes", λέγοντας «Είμαι Μιλγουόκι Μπακ, αλλά δαχτυλίδι πρέπει να αντιμετωπίσω αυτή την καλύτερη κατάσταση».

Πώς το δέχτηκαν αυτό οι Μπακς;

Η στάση του Αντετοκούνμπο είναι σταθερή εδώ και χρόνια: Περιμένει να είναι σε μια ομάδα που διεκδικεί σταθερά πρωταθλήματα. Μετά την ήττα από το Μαϊάμι στον πρώτο γύρο της περασμένης σεζόν, οι Μπακς απέλυσαν τον προπονητή Μάικ Μπούντενχολζερ και τον αντικατέστησαν με τον πρώην βοηθό των Τορόντο Ράπτορς, Άντριαν Γκρίφιν. Το Μιλγουόκι υπέγραψε επίσης τους Μίντλετον και Λόπεζ. Το συμβόλαιο του Μίντλετον ευθυγραμμίζεται επίτηδες με του Αντετοκούνμπο: δύο χρόνια, συν μια επιλογή παίκτη το 2025-26.

Τα δημόσια σχόλια του Αντετοκούνμπο τον περασμένο μήνα πιθανότατα θα ασκήσουν σημαντική πίεση στο franchise να κερδίσει αυτή τη σεζόν και οι Μπακς μπαίνουν στη σεζόν 2023-24 με τις τέταρτες καλύτερες πιθανότητες για να κερδίσουν τον τίτλο σύμφωνα με το Caesars Sportsbook.

«Ο Γιάννης και εγώ είμαστε στην ίδια σελίδα», είπε ο Γκρίφιν κατά τη διάρκεια μιας φιλανθρωπικής εκδήλωσης. «Θέλει να κερδίζει, και εγώ θέλω να κερδίζω. Είναι τόσο απλό. Τον σέβομαι. Σέβομαι ό,τι έχει καταφέρει σε αυτό Πρωτάθλημα. Είμαστε εδώ μαζί για να κερδίσουμε. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό. Νομίζω ότι είναι μια εξαιρετική συνεργασία. Θα οδηγήσουμε την ομάδα μαζί».

Σε τι κατάσταση βρίσκεται το υπόλοιπο ρόστερ των Μπακς;

Με τον Μίντλετον και τον Λόπεζ να είναι «καπαρωμένοι» για τις επόμενες δύο σεζόν μετά την υπογραφή νέων συμφωνιών αυτό το καλοκαίρι, το άλλο μεγάλο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί σχετικά με το δεύτερο καστ του Αντετοκούνμπο είναι ο Χολιντέι, ο οποίος μπορεί να γίνει free agent το επόμενο καλοκαίρι. Θα είναι επίσης επιλέξιμος για επέκταση συμβολαίου από τις 22 Φεβρουαρίου. Μια τετραετής επέκταση 223 εκατομμυρίων δολαρίων θα ξεκινήσει το 2024-25 και θα έβλεπε τον Χόλιντεϊ να κερδίζει 61,6 εκατομμύρια δολάρια σε ηλικία 37 ετών το 2027-28.

Πόσο ακόμα θα είναι αυτή η ομάδα στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος ακόμα κι αν μείνει ο Αντετοκούνμπο;

Είναι ασαφές. Οι Μπακς έχουν κερδίσει 271 παιχνίδια από την έναρξη της σεζόν 2018-19, τα περισσότερα στο ΝΒΑ σε αυτό το διάστημα. Έχουν πάει σε δύο Τελικούς της Ανατολικής Περιφέρειας, κέρδισαν τον τίτλο το 2021 και είχαν προκριθεί στα πλέι οφ για τέσσερις συνεχόμενες σεζόν πριν από τη συγκλονιστική ανατροπή της περασμένης σεζόν στον πρώτο γύρο.

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι αλλαγές θα μπορούσαν να είναι στον ορίζοντα. Δεν υπάρχει ούτε ένας παίκτης που να έχει συμβόλαιο για τη σεζόν 2025-26 στο ρόστερ, αν και αρκετοί παίκτες (Αντετοκούνμπο, Μίντλετον, Μπόμπι Πόρτις και Πατ Κόνατον) έχουν όλοι επιλογές για εκείνη τη σεζόν.

Από εκεί και πέρα, είναι μια ομάδα ταλέντων που γερνάει από την ακμή της. Ο Λόπεζ είναι 35. Η Χόλιντεϊ είναι 33. Ο Μίντλετον είναι 32. Και δεν υπάρχει πολύς νέος πίσω από αυτούς στο ρόστερ, μια κατανοητή συνέπεια του να είναι μια ομάδα βετεράνων που κυνηγά ένα πρωτάθλημα που έχει θυσιάσει το ντραφτ κεφάλαιο για να βελτιώσει το ρόστερ.

Το Milwaukee έχει ήδη ανταλλάξει τις επιλογές του πρώτου γύρου του 2025 και του 2027 και οι Πέλικανς κατέχουν δικαιώματα ανταλλαγής στα pick το 2024 και το 2026. Οι Μπακς έχουν μόνο ένα pick πρώτου γύρου (είτε το 2029 είτε το 2030) διαθέσιμο για διαπραγμάτευση.

Τι θα συμβεί αν ο Αντετοκούνμπο δεν επεκτείνει το συμβόλαιό του το επόμενο καλοκαίρι;

Για να βρείτε κάτι ανάλογο με την κατάσταση του Μιλγουόκι, σκεφτείτε την κατάσταση στην οποία βρέθηκαν οι Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ με τον Κέβιν Ντουράντ από το 2014 έως το 2016.

Δεν υπήρχαν οικονομικά κίνητρα για τον παίκτη ώστε να υπογράψει επέκταση και έτσι υπέγραψε με τους Ουόρριορς το 2016. Αυτή η απόφαση εισήγαγε την ιδέα της επέκτασης του συμβολαίου supermax στη συλλογική σύμβαση εργασίας που προέκυψε σε ισχύ το 2017, το οποίο σχεδιάστηκε για να δώσει σε ομάδες όπως οι Μπακς κάποιο επίπεδο σαφήνειας σχετικά με το τι θα αποφασίσει να κάνει ένας αστέρας του μεγέθους του Αντετοκούνμπο προτού μπορέσει να φύγει από την ομάδα για το τίποτα ως ελεύθερος.

Κανένας παίκτης του μεγέθους του Αντετοκούνμπο στα έξι χρόνια που μεσολάβησαν δεν βρέθηκε σε αυτή τη θέση και δεν υπέγραψε παράταση. Ενώ το Μιλγουόκι θα μπορούσε να υποστηρίξει τον Αντετοκούνμπο που προτιμά τα οικονομικά κίνητρα για να υπογράψει το επόμενο καλοκαίρι για να πείσει τον εαυτό του να μην τον ανταλλάξει αυτή τη σεζόν, εάν τα πράγματα πάνε στραβά -- για παράδειγμα, εάν ο Χόλιντεϊ δεν υπογράψει ξανά και η ομάδα έχει άλλο ένα απογοητευτικό τελείωμα στη σεζόν (δεν πάρει δηλαδή το πρωτάθλημα). Οι Μπακς θα μπορούσαν τουλάχιστον να αρχίσουν να διερευνούν τις εμπορικές επιλογές για τον Αντετοκούνμπο με το βλέμμα προς την ανακατασκευή του ρόστερ για το μέλλον.

O Μπάντι Χιλντ είναι το... ελιξίριο των Μπακς - Οι Πέισερς τον ανταλλάσσουν και υπάρχει ανταγωνισμός
NBA

08:36 - 22.09.2023

O Μπάντι Χιλντ είναι το... ελιξίριο των Μπακς - Οι Πέισερς τον ανταλλάσσουν και υπάρχει ανταγωνισμός

Οι Μιλγουόκι Μπακς προσπαθούν από τώρα να δείξουν στον Γιάννη Αντετοκούνμπο πως το βλέμμα τους είναι στην κορυφή και γι' αυτό προσπαθούν να βρουν τη συνταγή ώστε να αποκτήσουν από τους Ιντιάνα Πέισερς τον Μπάντι Χιλντ. Βέβαια, για τον 30χρονο σουτέρ ενδιαφέρονται έντονα οι Μάβερικς, οι Σίξερς, αλλά και οι Λέικερς.

Ποιες άλλες ομάδες παρακολουθούν στενά την κατάσταση στον Αντετοκούνμπο;

Είναι ακόμα νωρίς, αλλά όταν ένας παίκτης του επιπέδου του έχει ερωτηματικά για το μέλλον του, οι ομάδες σε όλο το πρωτάθλημα αρχίζουν να ενεργούν ανάλογα σε περίπτωση που γίνει διαθέσιμος. Πολλά θα μπορούσαν να εξαρτηθούν από το αν θα κάνει συγκεκριμένα αιτήματα, όπως το να παίξει σε μια μεγαλύτερη αγορά, όπως έκαναν ορισμένοι παίκτες πρόσφατα.

Μερικές ομάδες, που τουλάχιστον θα παρακολουθούν στενά αυτήν την κατάσταση, θα μπορούσαν να είναι οι Πέλικανς, οι Ράπτορς, οι Νετς, οι Νικς και οι Ουόριορς

Κάθε μία από αυτές τις ομάδες έχει έναν συνδυασμό συναρπαστικών νεαρών παικτών και πολύτιμων επιλογών ντραφτ που θα μπορούσαν να συνδυαστούν με το είδος του εμπορίου που θεωρητικά θα χρειαζόταν για να προσγειωθεί ο Αντετοκούνμπο στην πολιτεία τους.