Εκτός διεκδίκησης του βραβείου MVP o Αντετοκούνμπο!
i

© photo by AAron Ontiveroz / Getty Images / Ideal Images

Εκτός διεκδίκησης του βραβείου MVP o Αντετοκούνμπο!

Γιώργος Γαβριλάκης 15:42 - 22.04.2024 / Ανανεώθηκε: 17:44 - 22.04.2024

Η τριάδα που κοντράρεται για τον τίτλο του Πολυτιμότερου Παίκτη της χρονιάς, εκπροσωπείται από τον Νίκολα Γιόκιτς, τον Σάι Τζίλτζεους-Αλεξάντερ και τον Λούκα Ντόντσιτς. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν βρίσκεται στους φιναλίστ για φέτος, ενώ ανακοινώθηκε και οι υπόλοιποι διεκδικητές των ατομικών βραβείων.

Ένας Σέρβος, ένας Καναδός και ένας Σλοβένος θα διεκδικήσουν το βραβείο του Πολυτιμότερου Παίκτη της σεζόν 2023-24. Έλληνας στο γκρουπ δεν υπάρχει, καθώς ο Γιάννης Αντετοκούνμπο των Μιλγουόκι Μπακς τελικά δεν συμπεριλήφθηκε στους τρεις φιναλίστ της κορυφαίας ατομικής διάκρισης.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται ο Νίκολα Γιόκιτς των Ντένβερ Νάγκετς, ο Σάι Τζίλτζεους-Αλεξάντερ των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ και ο Λούκα Ντόντσιτς των Ντάλας Μάβερικς. Οι δύο πρώτοι έχουν τις περισσότερες πιθανότητες, αλλά όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, το αγαλματάκι θα πάει ξανά στα χέρια ενός παίκτης που κατάγεται από χώρα εκτός Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Την τελευταία φορά που παίκτης από τις ΗΠΑ πήρε σπίτι του το αγαλματάκι, ήταν το 2018 όταν επιλέχθηκε ο Τζέιμς Χάρντεν, τον καιρό που ο νυν σταρ των Λ.Α. Κλίπερς αγωνιζόταν στο Χιούστον με τους Ρόκετς.

Ακολούθησε η back to back κατάκτηση του Αντετοκούνμπο (2019, 2020), έπειτα δύο σερί βραβεύσεις του Νίκολα Γιόκιτς και πέρσι ήταν η σειρά του Καμερουνέζου, Τζοέλ Εμπίντ των Φιλαδέλφεια Σίξερς.

Αυτή τη φορά ο Joker διεκδικεί το τρίτο του βραβείο, ενώ είναι και ο μόνος Σέρβος που το έχει βάλει τη συλλογή του. Ο Ντόντσιτς δεν έχει κανένα όμοιο στην τροπαιοθήκη του, όπως και κανένας άλλος Σλοβένος στα χρονικά, ενώ αν τελικά τιμηθεί ο Σάι Τζίλτζεους-Αλεξάντερ, τότε θα γίνει ο δεύτερος Καναδός και ο πρώτος μετά τον Στιβ Νας, ο οποίος με τους Φοίνιξ Σανς ήταν το Νο 1 το 2005 και το 2006.

Στο μεταξύ, ο εντυπωσιακός rookie, Βικτόρ Ουεμπανιαμά, όπως αναμενόταν βρίσκεται στη λίστα δύο κατηγοριών. Την μία, αυτή του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου, θα την κερδίσει έναντι των Τσετ Χόλμγκρεν (Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ) και Μπράντον Μίλερς (Σάρλοτ Χόρνετς), αλλά αυτή του καλύτερου αμυντικού δύσκολα θα πάει στα χέρια του.

Διότι, ο Ρούντι Γκομπέρ των Μινεσότα Τίμπεργουλβς είναι το φαβορί, ενώ στο βιογραφικό του έχει άλλες τέσσερις φορές την ανακύριξή του ως κορυφαίος αμυντικός της σεζόν και ανάμεσα στους δύο Γάλλους υπάρχει ο Μπαμ Αντεμπάγιο των Μαϊάμι Χιτ.

Για τον τίτλο του καλύτερου έκτου παίκτη, ο Μαλίκ Μονκ των Σακραμέντο Κινγκς, αν και ολοκλήρωση τη χρονιά τραυματίας και δεν μπόρεσε να βοηθήσει την ομάδα του Σάσα Βεζένκοφ να προκριθεί στα Playoffs μέσω του Play In tournament, είναι αυτός που έχει τον πρώτο λόγο και τον ακολουθούν ο Μπόμπι Πόρτις των Μιλγουόκι Μπακς και ο Ναζ Ρέιντ των Μινεσότα Τίμπεργουλβς.

Μεγάλη κόντρα αναμένεται στο πεδίο του πιο βελτιωμένου παίκτη. Εκεί ο Σκότι Μπαρνς των Τορόντο Ράπτορς τελικά δεν βρίσκεται ανάμεσα στους φιναλίστ αλλά ο Κόμπι Ουάιτ των Σικάγο Μπουλς, που έκανε μία εκπληκτική σεζόν, ο Αλπερέν Σενγκούν των Χιούστον Ρόκετς που «μεταμορφώθηκε» σε... Γιόκιτς και ο All-Star γκαρντ των Φιλαδέλφεια Σίξερς, Ταϊρίς Μάξεϊ, συνθέτουν μία τριάδα που κανείς δεν ξέρει σε ποιου τα χέρια θα πάει το τιμητικό τρόπαιο.

Στο νεοσύστατο βραβείο για τον Clutch Player, δηλαδή αυτόν που ευστοχεί και πρωταγωνιστεί στα κρίσιμα, ο Στέφεν Κάρι των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, ο συμπαίκτης του Ουάιτ στους Σικάγο Μπουλς, ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν, αλλά και ο... πιθανός MVP, Σάι Τζίλτζεους-Αλεξάντερ, είναι οι διεκδικητές.

Τέλος, όσον αφορά στον κόουτς της χρονιάς, θα ήταν αδικία να μην το πάρει ο Μαρκ Νταϊγκνόλτ, που οδήγησε τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ στην κορυφή της Δύσης, αν και οι Κρις Φιντς και Τζαμάλ Μόσλεϊ, έκαναν καταπληκτικό έργο στη Μινεσότα και στο Ορλάντο αντίστοιχα.