Σαν σήμερα το ντεμπούτο του Γκάλη με τη φανέλα του Άρη (vid)

Νίκος Γκάλης

i

© Intime

Σαν σήμερα το ντεμπούτο του Γκάλη με τη φανέλα του Άρη (vid)

Γιάννης Λιβανός • 15:59 - 02.12.2023 / Ανανεώθηκε: 15:59 - 02.12.2023

Τέτοια μέρα πριν 44 χρόνια ο Νίκος Γκάλης έπαιζε τον πρώτο του αγώνα με τα χρώματα του Άρη απέναντι στον Ηρακλή. Το εν λόγω παιχνίδι αποτέλεσε την απαρχή μίας λαμπρής καριέρας, που άλλαξε ριζικά το ελληνικό μπάσκετ και έκανε πολύ κόσμο να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο άθλημα.

Το ημερολόγιο έδειχνε 2 Δεκεμβρίου 1979 όταν ο Νίκος Γκάλης έγραφε την πρώτη του επίσημη συμμετοχή με τη φανέλα του Άρη. Κανένας δεν φανταζόταν πως αυτή η μέρα θα εξελισσόταν σε ιστορική για το ελληνικό μπάσκετ, αφού ο Γκάλης έλαμψε σε αυτό και έχει αναχθεί σε Έλληνα μπασκετικό Θεό.

Ο «γκάνγκστερ» που έμελλε να γίνει θρύλος στην ομάδα του Άρη, συστήθηκε στο ελληνικό κοινό μία τέτοια μέρα πριν από 44 χρόνια, στο παιχνίδι απέναντι στον Ηρακλή. Ο αγώνας έληξε 79-78 υπέρ των «κιτρίνων» , με τον Γκάλη, αδιαμφισβήτητα, να κλέβει με την πρώτη τις εντυπώσεις, αφού σημείωσε 30 πόντους στο παρθενικό του παιχνίδι με τον Άρη. 

Ο ίδιος ο Νίκος Γκάλης θυμήθηκε την ιστορική αυτή ημέρα και δήλωσε στο «nickgalis.com»: «Ο πρώτος αγώνας ήταν απέναντι στην ομάδα του Ηρακλή, νομίζω ότι σκόραρα 30 πόντους αλλά ήταν ένας αγώνας, μετά τον οποίο πολλοί άνθρωποι είχαν αμφιβολίες για μένα. Όταν σούταρα η μπάλα στριφογύριζε στο καλάθι κι έβγαινε έξω. Δεν είχα καλό ποσοστό ευστοχίας σε αυτό τον αγώνα. 

Ρόι Τάρπλεϊ: Ο αυτοκαταστροφικός «γίγαντας» που δεν θέλησε ποτέ να φτάσει στο «ταβάνι» του
STOIXIMAN BASKET LEAGUE

20:27 - 28.11.2023

Ρόι Τάρπλεϊ: Ο αυτοκαταστροφικός «γίγαντας» που δεν θέλησε ποτέ να φτάσει στο «ταβάνι» του

Ήταν 28 Νομεβρίου 1964 όταν είδε το φως της ημέρας ο Ρόι Τάρπλει, ένας παίκτης που είχε όλα τα φόντα να μεγαλουργήσει στο NBA, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει στο απόγειό του.

Πολλοί λοιπόν είπαν, " τι είναι αυτός, πως παίζει έτσι, αυτός είναι που μας λέγατε, ο Νίκος Γκάλης; Τότε λοιπόν, ο γενικός αρχηγός της ομάδας, ο Ανέστης Πεταλίδης είπε, "προσέξτε καλά που φτύνετε, γιατί εκεί θα γλείφετε από την επόμενη φορά! "». Τα λόγια αυτά του άλλοτε τεχνικού του Άρη που έχει φύγει από τη ζωή εδώ και 11 χρόνια αποδείχθηκαν προφητικά, με τον Γκάλη να διαπρέπει στα παρκέ, ενώ το να πει κανείς πώς ο Γκάλης είναι συνυφασμένος με το ελληνικό μπάσκετ δεν θα ήταν υπερβολή.