Ρόι Τάρπλεϊ: Ο αυτοκαταστροφικός «γίγαντας» που δεν θέλησε ποτέ να φτάσει στο «ταβάνι» του

Ρόι Τάρπλεϊ: Ο αυτοκαταστροφικός «γίγαντας» που δεν θέλησε ποτέ να φτάσει στο «ταβάνι» του

Γιάννης Λιβανός • 20:27 - 28.11.2023 / Ανανεώθηκε: 20:45 - 28.11.2023

Ήταν 28 Νομεβρίου 1964 όταν είδε το φως της ημέρας ο Ρόι Τάρπλει, ένας παίκτης που είχε όλα τα φόντα να μεγαλουργήσει στο NBA, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει στο απόγειό του.

Τέτοια μέρα πριν 59 χρόνια, στις 28 Νοεμβρίου του 1964. γεννήθηκε ο Ρόι Τάρπλει, γνωστός σε όλους από το πέρασμα του από Άρη και Ολυμπιακό. Ποιός ήταν όμως ο παίκτης που εξαιτίας των καταχρήσεων έχασε πρόωρα τη ζωή τους μόλις στα 50 του χρόνια;

Η αρχή στην Αμερική 

Ο Τάρπλεϊ έπαιξε στο πρωτάθλημα του NCAA από το 1982 έως το 1986 φορώντας τη φανέλα του Μίσιγκαν. Μάλιστα, το 1985 αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης της «Big Ten». Με παρακαταθήκη τους μέσους όρους 13,1 πόντων, 7,8 ριμπάουντ και 2,1 μπλοκ ανά συμμετοχή στο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ, επιλέχθηκε στην 7η θέση του ντράφτ του NBA το 1986 από τους Ντάλας Μάβερικς.

Το μεγάλο άλμα στο NBA

 Στους Ντάλας Μάβερικς έπαιξε για πέντε συναπτά έτη και κατόρθωσε από την πρώτη κιόλας χρονιά του να ξεχωρίσει, αφού κέρδισε τον τίτλο του rookie of the year το 1987, ενώ και την επόμενη χρονιά αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης που ερχόταν από τον πάγκο. Παρά το γεγονός ότι η συγκομιδή του Ρόι Τάρπλεϊ σε πόντους και ριμπάουντ ήταν συνήθως διψήφια, το NBA αναγκάστηκε να τον αποβάλλει εξαιτίας του εθισμού του στα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Μάλιστα την προηγούμενη χρονιά είχε συλληφθεί να οδηγεί μεθυσμένος.

Άρης, η σανίδα σωτηρίας για την καριέρα του Τάρπλεϊ 

Στην Ελλάδα και τον Άρη ο Ρόι Τάρπλεϊ κατέφθασε το καλοκαίρι του 1992, χρονιά κατά την οποία έφυγε από την ομάδα ο Νίκος Γκάλης. Στο τέλος της σεζόν ο Τάρπλεϊ κατόρθωσε να κατακτήσει το Κύπελλο Ευρώπης στο Τορίνο απέναντι στην Εφές Πίλσεν σε έναν δραματικό τελικό που κρίθηκε στο τελευταίο σουτ. Στο ελληνικό πρωτάθλημα αναδείχθηκε πρώτος ριμπάουντερ με 17,2 μ.ο. και πρώτος στα κλεψίματα με 2,2 μ.ο. Στις 21 Οκτωβρίου 1992, ο Ρόι Τάρπλεϊ βάσει της αξιολόγησης του συστήματος tendex συγκέντρωσε 1.941 βαθμούς στο παιχνίδι του Άρη με τον Πειραϊκό. Η επίδοση αυτή του Τάρπλεϊ ήταν η καλύτερη για 17,5 χρόνια, μέχρι τις 29 Μαΐου 2010, όταν και καταρρίφθηκε από τον Δημήτρη Μαυροειδή με 1.991 βαθμούς.

Μεταγραφή στον Ολυμπιακό

Την επόμενη σεζόν ο Αμερικανός μπασκετμπολίστας κατηφόρισε από τη Θεσσαλονίκη στον Πειραιά και έπαιξε στην παρθενική συμμετοχή του Ολυμπιακού σε Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκας, ενώ βοήθησε επίσης τους «ερυθρόλευκους» να κατακτήσουν το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδας. Ο πανύψηλος πότε πάουερ φόργοουρντ και πότε σέντερ καλαθοσφαιριστής, αποτέλεσε αδιαμφίσβητητο πρωταγωνιστή όλης της διαδρομής του Ολυμπίακού εως το Φάιναλ  φορ του Τέλ-Αβίβ, αλλά και έναν από τους βασικούς... μοιραίους της απώλειας του βαρύτιμου τροπαίου στον τελικό λόγω της κακής εξωγηπεδικής ζωής του.

Πάτησε Ελλάδα ο Πετρούσεφ για τον Ολυμπιακό: «Ο Βεζένκοφ μου είπε πως έπρεπε να έρθω»
EUROLEAGUE

10:20 - 28.11.2023

Πάτησε Ελλάδα ο Πετρούσεφ για τον Ολυμπιακό: «Ο Βεζένκοφ μου είπε πως έπρεπε να έρθω»

Ο Φιλίπ Πετρούσεφ θα φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού για τα επόμενα 3 χρόνια και το πρωί της Τρίτης οι «ερυθρόλευκοι» τον υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», με τον Σέρβο σέντερ να δηλώνει έτοιμος να βοηθήσει άμεσα την ομάδα του Πειραιά.

Ευκαιρία για αναγέννηση στο NBA και το τέλος

Την επόμενη χρονιά το NBA έδωσε μία ακόμη ευκαιρία στον Τάρπλεϊ να ξεδιπλώσει το πλούσιο ταλέντο του και να αναγεννηθεί, εντούτοις ο Αμερικανός καλαθοσφαιριστής συνέχισε τις καταχρήσεις με αποτέλεσμα την οριστική του αποπομπή από το πιο φανταχτερό πρωτάθλημα μπάσκετ στον κόσμο. Το αλκοόλ και τα ναρκωτικά δεν του επέτρεψαν να εκμεταλλευτεί όσο θα μπορούσε το σπάνιο αθλητικό ταλέντο του. Προκάλεσαν παράλληλα τα σοβαρά προβλήματα υγείας, που αντιμετώπισε μέχρι το τέλος της ζωής του. Το συκώτι του είχε υποστεί τρομερή φθορά και ο ίδιος χρειάστηκε να νοσηλευτεί στις αρχές του 2015. Στις 9 Ιανουαρίου εκείνου του έτους κι ενώ νοσηλευόταν στο «Arlington Health Memorial Hospital» στο Άρλινγκτον του Ντάλας με πρόβλημα στο συκώτι, η καρδιά του τον πρόδωσε και σταμάτησε να χτυπά.

Ο εθισμός του Τάρπλεϊ στα ναρκωτικά και το αλκοόλ εκτός του ότι του κόστισαν τη ζωή πρόωρα (ήταν μόλις 50 ετών), δεν του επέτρεψαν να δείξει κι όσα θα μπορούσε μέσα στα παρκέ, με βάση το ταλέντο του, ειδικά στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ. Βέβαια αν δεν ήταν οι καταχρήσεις δεν θα του απαγόρευε το NBA να παίζει και δεν θα ερχόταν στη χώρα μας στην πιο παραγωγική φάση της ζωής του, την οποία συνδύασε με τίτλους.