Η «ακτινογραφία» της Χάποελ Ιερουσαλήμ στο Sportal από τον Έλληνα βοηθό της Γκιλμπόα Γκαλίλ

Μπάμπης Καϊταντζίδης

Η «ακτινογραφία» της Χάποελ Ιερουσαλήμ στο Sportal από τον Έλληνα βοηθό της Γκιλμπόα Γκαλίλ

Πάρης Τσελεπίδης • 19:08 - 24.03.2023 / Ανανεώθηκε: 11:28 - 23.06.2023

Η ΑΕΚ θα κληθεί να ξεπεράσει το εμπόδιο της ισραηλινής Χάποελ Ιερουσαλήμ για να μπορέσει να δώσει το παρών στο φετινό Final Four του FIBA Champions League με τον Μπάμπη Καϊταντζίδη μιλώντας στο Sportal να στάθηκε στη σημασία του πρώτου παιχνιδιού της σειράς.

Στην ΑΕΚ γνώριζαν εξ αρχής πως από τη στιγμή που δεν εξασφάλισαν την πρώτη θέση στον όμιλο θα είχανε μειονέκτημα έδρας στη σειρά των playoffs του FIBA Basketball Champions League με οποιαδήποτε και από τις τρεις ομάδες βρισκόταν στο δρόμο τους. Η απώλεια της πρωτιάς είχε να κάνει μετά την εντός έδρας ήττα της τελευταίας αγωνιστικής για τη φάση των ομίλων των 16 από την Μάλαγα στο κλειστό των Άνω Λιοσίων. Με το τρόπο αυτό θα κληθούνε πλέον να ξεπεράσουνε το εμπόδιο της ισραηλινής Χάποελ Ιερουσαλήμ την οποία γνωρίζει πολύ καλά ο Μπάμπης Καϊταντζίδης. Πρώην συνεργάτης του Φώτη Τακιανού στην περσινή πορεία της Λάρισας προς την παραμονή της στη Basket League και νυν του Αριέλ Μπετ Χαλαχμί της ισραηλινής Γκιλμπόα Γκαλίλ με την οποία έχει αντιμετωπίσει την αντίπαλο της «Ένωσης» και μιλώντας στο Sportal στάθηκε κυρίως στη σημασία του πρώτου παιχνιδιού της σειράς.

Η Χάποελ Ιερουσαλήμ έχει ρεκόρ 10-2 στο φετινό BCL με το σύνολο του 51χρονου Σέρβου Αλεξάνταρ Ντζίκιτς να θέλει να φθάσει μέχρι το τέλος του δρόμου. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι θέλει να διοργανώσει στην Pais Arena χωρητικότητας 11.000 θέσεων το φετινό Final Four του θεσμού, όπως και η ΑΕΚ, ενώ στις βλέψεις της διοίκησής της είναι μέσα από τη συμμετοχή της στο Eurocup να καταφέρει να φθάσει μέχρι και στην παρουσία της στην Euroleague.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ίδιο Σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου που η ΑΕΚ διεκδικούσε το φετινό Κύπελλο Ελλάδος στα «Δύο Αοράκια» του Ηρακλείου της Κρήτης η αντίπαλός της στην προημιτελική φάση του φετινού ευρωπαϊκού τους ταξιδιού το κατακτούσε με το 67-61 επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Το παιχνίδι της Χάποελ Ιερουσαλήμ στηρίζεται κυρίως στους Αμερικανούς της και συγκεκριμένα στην εξής περιφερειακή τριάδα των Καντίν Κάρινγκτον με 14,5 πόντους, Λιβάι Ράντολφ 13,3 και Σπίντι Σμιθ 11,1 κατά μέσο όρο αντίστοιχα.

«Το κακό για την ΑΕΚ είναι ότι πετυχαίνει την Χάποελ σε πολύ καλό ρυθμό. Δείγμα και ότι έχει κατακτήσει το Κύπελλο στο Ισραήλ νικώντας την Μακάμπι Τελ Αβίβ. Σε ένα παιχνίδι που ναι μεν διεξήχθη στην έδρα τους αλλά με μοιρασμένο τον κόσμο στις κερκίδες και που δεν την άφησαν να κάνει το παιχνίδι της. Κι όσο για το ότι δείχνει αυτή την περίοδο να είναι φορμαρισμένη φαίνεται και από το αήττητο που τρέχει στα τελευταία της παιχνίδια», ήταν το καταρχήν σχόλιο του Έλληνα τεχνικού έτσι όπως την έχει παρακολουθήσει όντας στο ίδιο πρωτάθλημα.

Ποιος είναι όμως ο τρόπος παιχνιδιού της αντιπάλου του Ηλία Καντζούρη; «Βασίζεται πάρα πολύ στους Σμιθ, Κάρινγκτον και ενίοτε στον Μπράουν που φέτος ξεκίνησε τη χρονιά στο Περιστέρι και πέρσι είχε πολύ καλή πορεία στην Κλουζ. Και λέω ενίοτε γιατί παίζουνε πέντε ξένοι στο Ισραήλ», για να συνεχίσει: «Στηρίζονται σε πικ εν ρολ καταστάσεις με τον Χάνκινς ενώ πολύ καλή χρονιά κάνει και ο Βένε που τον είχε αντιμετωπίσει η Εθνική μας στα παιχνίδια της με την Εσθονία. Ακόμη προσοχή θέλει και ο Ράντολφ που αγωνίζεται στις θέσεις 2-3 και στηρίζεται πολύ στο 1 εναντίον 1».

Η Χάποελ Ιερουσαλήμ όμως δεν στηρίζεται μόνο στους Αμερικανούς της αλλά και σε ένα καρέ Ισραηλινών παικτών που αποτελούνε κομμάτι του κορμού της σύμφωνα με τον Μπάμπη Καϊταντζίδη. «Στο δυναμικό της υπάρχουνε και Ισραηλινοί που έχουνε προσαρμοστεί στη λογική του Σέρβου προπονητή της ομάδας του Ντζίκιτς. Πρόκειται για τους Μπλέιζερ, Σέγκεβ, Κορνέλιους που αγωνίζεται ως 3άρι και είναι ένας πολύ καλός σουτέρ και ο δανεικός από την Βιλερμπάν Γιακόβ που έχει κυρίως βοηθητικό ρόλο που είναι καλοί παίκτες και υποστηρικτικοί».

Θα τα... έβαζες με τον Αντετοκούνμπο για 500 χιλιάδες δολάρια;
FIBA WORLD CUP

14:46 - 24.03.2023

Θα τα... έβαζες με τον Αντετοκούνμπο για 500 χιλιάδες δολάρια;

Η FIBA, μέσω του λογαριασμού της στο twitter, έθεσε στους απανταχού φίλους του μπάσκετ μία πρόκληση για μία μονομαχία με αντίπαλο το Γιάννη Αντετοκούνμπο και έπαθλο πολλά λεφτά για να τον νικήσεις και αρκετά για να αρνηθείς την πρόκληση.

Σε εκείνο το σημείο το μέλος του τεχνικού τιμ της Γκιλμπόα Γκαλίλ στάθηκε στο ρόλο του Ντζίγκιτς λέγοντας: «Η Χάποελ είναι μία ομάδα που στηρίζεται πολύ στο πικ εν ρολ και έχει τη σφραγίδα του έμπειρου Σέρβου προπονητή της. Του Ντζίγκιτς που πρόσφατα του ανανέωσαν το συμβόλαιο δείγμα της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του. Πρόκειται για μία ομάδα που έχει ως στόχο της να κατακτήσει το BCL και είναι ιδιαίτερα πιεστική στην άμυνα».

Κι όσο τέλος για τη σειρά με την ΑΕΚ και το που θεωρεί ότι θα κριθεί σχολίασε: «Η ΑΕΚ πρέπει να είναι σε πολύ καλή μέρα αμυντικά αλλά και στον χειρισμό του ρυθμού με σωστές επιλογές στην επίθεση. Να τους κρατήσει χαμηλά στο σκορ στο πρώτο παιχνίδι της σειράς στα Ιεροσόλυμα όπως είχε συμβεί στα πρώτα παιχνίδια της Χάποελ. Να πάνε οι παίκτες της δυνατά στις φάσεις καθώς οι μικρές λεπτομέρειες μπορούνε να παίξουνε μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη της σειράς. Το πρώτο παιχνίδι της σειράς θα είναι καθοριστικό για την ΑΕΚ αφού στη συνέχεια αν το κερδίσει θα έχει πάρει το πλεονέκτημα της έδρας. Για αυτό και θα πρέπει να ασκηθεί πίεση απέναντι στον Σμιθ, να παίξει περιφερειακή άμυνα πάνω στον Ράντολφ και να σταματήσει τον Χάνκινς μέσα στη ρακέτα».