Η βραδιά του Καλαϊτζάκη και η «πράσινη» ανατροπή στις μεγαλύτερες της πενταετίας

Η βραδιά του Καλαϊτζάκη και η «πράσινη» ανατροπή στις μεγαλύτερες της πενταετίας

Sportal newsroom 14:06 - 15.10.2023 / Ανανεώθηκε: 14:08 - 15.10.2023

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να περάσει από την έδρα του Περιστερίου, σε ένα παιχνίδι που «έλαμψε» το άστρο του Παναγιώτη Καλαϊτζάκη, με το «τριφύλλι» να κάνει μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές της τελευταίας 5ετίας.

Όπως αναφέρειο ο ΕΣΑΚΕ: Ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης είχε καθοριστική συμβολή στην επιστροφή του Παναθηναϊκού από το -19. Έφυγε από το παρκέ του κλειστού του Περιστερίου μάλιστα με ένα ρεκόρ καριέρας. Ο διεθνής γκαρντ βελτίωσε κατά έναν πόντο την κορυφαία επίδοση του στην Basket League. Τελείωσε το παιχνίδι με 16 πόντους ενώ το προηγούμενο ρεκόρ του ήταν εκείνο των 15 που σημείωσε στο ματς της 15ης αγωνιστικής του περσινού Πρωταθλήματος στη Ρόδο.

Ο Καλαϊτζάκης σημείωσε δύο από τα έξι τρίποντα του Παναθηναϊκού και με τα τέσσερα που επιχείρησε, έφτασε και ξεπέρασε τα 100. Σε 58 παιχνίδια μετράει 17/101 (16,83%).

Ακόμη σε ατομικό επίπεδο…

*Ο Μάριους Γκριγκόνις ήταν ο πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού με 20 πόντους. Τους εννιά από αυτούς τους σημείωσε από την περίμετρο έχοντας 3/6 τρίποντα και με αυτά μπήκε στην 30άδα της λίστας των ξένων παικτών των «πράσινων». Ο Λιθουανός έφτασε τα 47 εύστοχα τρίποντα στην Basket League και «έπιασε» στην 26η θέση των ξένων της ομάδας τους Μάικ Μπατίστ, Γιάνις Μπλουμς, Ντεσόν Τόμας, Τζίμερ Φριντέτ και Ντάριλ Μέικον αφού όλοι τους είχαν τον ίδιο αριθμό.

*Ακόμη ο Γκριγκόνις σημείωσε τη δεύτερη επίδοση 20+ πόντων με απόλυτη ευστοχία διπόντων στο Πρωτάθλημα, έχοντας 20 πόντους και 3/3. Ο πρώτος ήταν την περασμένη Κυριακή ο Αϊζάια Κάνααν με 25 πόντους και 1/1 δίποντο.

Παράλληλα ο Λιθουανός σημείωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη επίδοση πόντων μεταξύ των παικτών που έμειναν χωρίς στατιστικό λάθος. Περισσότερους είχε μόνον ο Κένι Ουίλιαμς του Περιστερίου bwin στην πρεμιέρα με τον Κολοσσό H Hotels (21).

*Ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ ισοφάρισε τη μεγαλύτερη επίδοση ριμπάουντ μεταξύ των παικτών που δεν έκαναν στατιστικό λάθος. Είχε οχτώ ριμπάουντ όσα και ο Μάικλ Γκίλμορ του ΠΑΟΚ mateco στην πρεμιέρα.

*Ο Τζέριαν Γκραντ ήταν ένας από τους τρεις παίκτες του Παναθηναϊκού με διψήφιο αριθμό πόντων. Έχοντας 11 πόντους έφτασε και ξεπέρασε τους 400 στην 29η εμφάνιση του στο ελληνικό Πρωτάθλημα.

*Ο Λούκα Βιλντόσα έγινε ο πρώτος στο φετινό Πρωτάθλημα με μηδενική επίδοση εύστοχων σουτ εντός πεδιάς, σε τουλάχιστον πέντε προσπάθειες. Είχε 0/5 με 0/2 δίποντα και 0/3 τρίποντα.

Η επιστροφή από το -19 και οι μεγαλύτερες ανατροπές της πενταετίας

Η επιστροφή του Παναθηναϊκού από το -19 (το 45-26 του 22:36 έγινε 64-66 στο τέλος του αγώνα) συνιστά τη μεγαλύτερη, ως τώρα, ανατροπή στη σεζόν. «Θύμα» της προηγούμενης μεγαλύτερης ανατροπής ήταν και πάλι το Περιστέρι bwin που προηγήθηκε με εννιά στη Ρόδο αλλά έχασε από τον Κολοσσό H Hotels.

Δεν χρειάζεται ωστόσο να πάμε μακριά για να βρούμε την προηγούμενη, μεγαλύτερη ανατροπή από αυτήν που έκανε χθες ο Παναθηναϊκός. Στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής του περσινού Πρωταθλήματος, το Λαύριο Megabolt επέστρεψε από το -20 στο εκτός έδρας παιχνίδι του με τον Ιωνικό αφού βρέθηκε στο 51-31 και νίκησε με 90-82.

Στην προηγούμενη σεζόν, για τον 2ο μικρό τελικό των πλέι οφ του 2022, η Λάρισα ανέτρεψε διαφορά 21 πόντων κόντρα στον Προμηθέα, αφού βρέθηκε πίσω με 30-51 και νίκησε με 88-84. Το Περιστέρι bwin είχε δει την άλλη όψη αυτού του νομίσματος στη 15η αγωνιστική του Πρωταθλήματος 2020-21. Τότε είχε βρεθεί πίσω με 18 πόντους στο Μεσολόγγι (52-34 στο 25’) αλλά έφτασε στη νίκη με 70-63.

Κατά τα άλλα σε ομαδικό επίπεδο για τους «πράσινους»…

*Ο Παναθηναϊκός έφτασε στη νίκη παρά την περιορισμένη δημιουργία του, τουλάχιστον στο επίπεδο των ασίστ. Είχε μόλις 10, τις λιγότερες από κάθε άλλη ομάδα ως τώρα αφού από 12 είχαν λίγο νωρίτερα ο Άρης Midea και το Μαρούσι.

*Μένοντας στους 24 πόντους στο πρώτο ημίχρονο, οι «πράσινοι» σημείωσαν τη μικρότερη επίδοση ενός ημιχρόνου ως τώρα στο Πρωτάθλημα. Το Περιστέρι bwin είχε 28 στο δεύτερο μέρος του ίδιου ματς.