Οι αριθμοί και ο Αταμάν είπαν όλη την αλήθεια για τον Παναθηναϊκό

Οι αριθμοί και ο Αταμάν είπαν όλη την αλήθεια για τον Παναθηναϊκό

Ηλίας Λαλιώτης 00:03 - 15.10.2023 / Ανανεώθηκε: 00:12 - 15.10.2023

Ο Παναθηναϊκός έδειξε στο Περιστέρι γιατί είναι μεγάλη ομάδα και δεν «κάηκε» χάρη σε δύο παίκτες από το περσινό ρόστερ, αλλά και τη δραματική αλλαγή εικόνας στο δεύτερο ημίχρονο σε βασικούς τομείς.

Το μπάσκετ είναι απλό... Αρκεί να έχεις τη ψυχραιμία να το παρακολουθήσεις και να το αναλύσεις αντί να ψάχνεις για «φαντάσματα» εκεί που δεν υπάρχουν.

Ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε τραγικός για 22 λεπτά στο Περιστέρι. Έκανε μεγάλη προσπάθεια για να δείξει σε όλους τον τρόπο για να τα κάνεις όλα λάθος σε ένα παιχνίδι. Σε άμυνα και επίθεση. Χωρίς ενέργεια και πίεση στην μπάλα, αλλά και καμία όρεξη να παλέψει για τα ριμπάουντ στη μία πλευρά του παρκέ, χωρίς καθαρό μυαλό, δημιουργία, αστοχία και παιδικά λάθη στην άλλη.

Με τον Παναγιώτη Καλαϊτζάκη να δίνει το έναυσμα κι έχοντας στο πλευρό του, αλλά και στο παρκέ για το σημαντικό διάστημα της μείωσης του σκορ, τους Γκριγκόνις, Γκραντ, Μπαλτσερόφσκι και είτε τον Μαντζούκα, είτε τον Ερνανγκόμεθ, οι «πράσινοι» διόρθωσαν όλα τα παραπάνω. Το μαρτυρούν με ξεκάθαρο τρόπο οι αριθμοί.

Ο Παναθηναϊκός δέχθηκε 15 πόντους από τα 13 επιθετικά ριμπάουντ που πήρε το Περιστέρι στο πρώτο μέρος. Στο δεύτερο έχασε μόνο δύο και δεν δέχθηκε κανέναν πόντο από αυτά! Είχε επίσης 3 ασίστ για 9 λαθή στα 20 πρώτα λεπτά, αλλά στα επόμενα 20 η αναλογία έγινε 7 ασίστ για 4 λάθη. Σε ένα τόσο κλειστό ματς αυτή η διαφορά είναι τεράστια.

Ευτυχώς για τον Εργκίν Αταμάν είχε την «τύχη» να δει τον Έλληνα φόργουορντ στο καλύτερό του παιχνίδι με την πράσινη φανέλα. Αν και όπως πολύ σωστά τόνισε και ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου δεν πρόκειται για τύχη. Αλλά για το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός το καλοκαίρι που πέρασε έχτισε ξανά μια μεγάλη ομάδα. Γιατί οι μεγάλες ομάδες οφείλουν να έχουν παίκτες που θα έρχονται από τον πάγκο και θα βγαίνουν μπροστά όταν -για οποιοδήποτε λόγο- οι βασικοί θα είναι σε αυτή την κακή κατάσταση.

Το Τριφύλλι πήρε τη νίκη με δύο παίκτες από την περσινή χρονιά. Αυτούς που «έκραζε» όλος ο κόσμος επειδή ο Ράντονιτς είχε φτιάξει μια ομάδα χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Φέτος που Καλαϊτζάκης και Γκριγκόνις είναι μέρος ενός συνόλου με αρχές, δείχνουν και τις πραγματικές τους δυνατότητες. Και φυσικά πόσο χρήσιμοι παίκτες μπορούν να γίνουν στα χέρια ενός σημαντικού προπονητή. Αν βάλουμε στην τριάδα και τον Μαντζούκα θα δούμε πως κόντρα στο Περιστέρι πέτυχαν 6/12 τρίποντα! Πόσα είχαν οι υπόλοιποι; 0/13!!! Κι αυτό είναι ένα πρόβλημα που καλείται να λύσει ο Τούρκος προπονητής.

Με ηρωϊκή εμφάνιση των Γκριγκόνις - Καλαϊτζάκη, ο Παναθηναϊκός «απέδρασε» από το Περιστέρι με τρομερή ανατροπή από το -19
STOIXIMAN BASKET LEAGUE

22:06 - 14.10.2023

Με ηρωϊκή εμφάνιση των Γκριγκόνις - Καλαϊτζάκη, ο Παναθηναϊκός «απέδρασε» από το Περιστέρι με τρομερή ανατροπή από το -19

Ο άδειος από ενέργεια Παναθηναϊκός βρέθηκε πίσω στο σκορ με 19 πόντους στην τρίτη περίοδο, αλλά με μπροστάρη τον Καλαϊτζάκη, κορυφαίο τον Γκριγκόνις και τον Γκραντ να συνέρχεται στην τέταρτη περίοδο, πήρε τη νίκη με 66-64 στο Περιστέρι, χάρη σε καλάθι του Λεσόρ.

Η απουσία του Σλούκα είναι πολύ σημαντική έτσι όπως έχει δομηθεί ο Παναθηναϊκός. Ειδικά όταν ο Βιλντόζα είναι αρνητικός όσο βρίσκεται μέσα στο παρκέ. Η αξία του είναι δεδομένη και αυτό που χρειάζεται είναι χρόνο και να βρει μέσα από τα παιχνίδια ρυθμό και ψυχολογία. Μέχρι τότε, θα το ξαναπώ, πως ζητούμενο είναι οι νίκες με κάθε τρόπο. Και αυτό θα αναζητήσει το Τριφύλλι την Τρίτη (17/10) στην Πόλη με τη Φενέρ και στο ΟΑΚΑ την Παρασκευή (20/10) με τη Μακάμπι.

ΥΓ1. Ο Εργκίν Αταμάν είπε μια ακόμα μεγάλη αλήθεια στις δηλώσεις του μετά το τέλος του αγώνα, όταν ρωτήθηκε για το πρόγραμμα με τους σερί αγώνες σε EuroLeague και πρωτάθλημα, για το οποίο έγινε τόσος λόγος μετά την ήττα του Ολυμπιακού από την Μπαρτσελόνα. «Δεν είναι δικαιολογία για τις ομάδες της EuroLeague»!

ΥΓ2. Η κουβέντα για τις βολές και τη διαιτησία μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να χαρακτηριστεί για όποιους είδαν το παιχνίδι. Η μόνη δικαιολογία που έχουν είναι πως πέρυσι οι ρέφερι «έβλεπαν» ως... μπασκετικό το ξύλο που έπεφτε σε ανάλογα ματς.