Μπαρτζώκας: «Το πρόγραμμα είναι απάνθρωπο» vs Αταμάν: «Οι 48 ώρες από παιχνίδι σε παιχνίδι δεν είναι πρόβλημα» - Η συνέχεια του… ντέρμπι και το πρόγραμμα που ακολουθεί

Μπαρτζώκας, Αταμάν

Μπαρτζώκας: «Το πρόγραμμα είναι απάνθρωπο» vs Αταμάν: «Οι 48 ώρες από παιχνίδι σε παιχνίδι δεν είναι πρόβλημα» - Η συνέχεια του… ντέρμπι και το πρόγραμμα που ακολουθεί

Χρήστος Τσάλτας 10:55 - 15.10.2023 / Ανανεώθηκε: 11:04 - 15.10.2023

Μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες Γιώργος Μπαρτζώκας και Εργκίν Αταμάν κατέθεσαν τις απόψεις τους περί κούρασης. Το Sportal παραθέτει όσα είπαν, αλλά και το πρόγραμμα Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού μέχρι το τέλος του μήνα, το οποίο περιλαμβάνει παιχνίδια με μεγάλο «πρέπει» σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε την Μπαρτσελόνα, το βράδυ της Παρασκευής, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Η ομάδα του Ρότζερ Γκριμάου έπιασε υψηλά στάνταρ απόδοσης, έβαλε μεγάλα σουτ κατά τη διάρκεια του 40λεπτου και έφυγε με το «διπλό» από το φαληρικό στάδιο, υποχρεώνοντας την ομάδα του Πειραιά στην πρώτη ήττα της στη σεζόν, με σκορ 68-77. Μια εξέλιξη που έφερε την αντίδραση του Γιώργου Μπαρτζώκα, ο οποίος στάθηκε στον παράγοντα κούραση, εστιάζοντας στο βεβαρημένο πρόγραμμα της ομάδας του.

Στην τοποθέτησή του σχετικά με την κούραση που υπάρχει στις τάξεις των παικτών σε αυτή τη φάση της σεζόν ο Έλληνας προπονητής του Ολυμπιακού ανέφερε: «Είχαμε τους περισσότερους διεθνείς παίκτες, 6 τον αριθμό, από όλες τις ομάδες της Ευρωλίγκας. Η προετοιμασία μας ήταν ελλιπής. Κάναμε δυο καλές νίκες στο Σούπερ Καπ, νικήσαμε στο ΟΑΚΑ που ήταν σημαντικό, σε παιχνίδι 45 λεπτών, κερδίσαμε τον Άρη σε ένα ματς με μεγάλη ένταση αλλά μέσα στη διάρκειά του χάσαμε δυο παίκτες. Αυτή τη στιγμή νιώθω ότι είμαστε λίγοι. Έπρεπε να είμαστε περισσότεροι.

Δεν είναι μόνο οι τρεις που έλειπαν σήμερα. Σκεφτείτε ότι ο Μιλουτίνοφ έπαιξε 35+ λεπτά με τον Παναθηναϊκό. Και μετά έπρεπε να παίξει άλλο τόσο με τον Άρη. Νιώθω ότι κάνουν προσπάθεια τα παιδιά, αλλά θέλω να δω την ομάδα όλη μαζί. Έχουμε ταλέντο αλλά χρειαζόμαστε να είμαστε όλοι μαζί. Τώρα κάνουμε... μπαλώματα. Είναι δύσκολο να κάνουμε και προπονηση. Τώρα παίζουμε Κυριακή απόγευμα, αύριο θα κάνουμε αποκατάσταση, μετά φεύγουμε για Μιλάνο, μετά εδώ. Είναι δύσκολη η Ευρωλίγκα και αν θέλετε τη γνώμη μου, αυτό το πράγμα δεν είναι φυσιολογικό να γίνεται. Είναι απάνθρωπο για όλους.

Έχουμε παιχνίδι Παρασκευή-Κυριακή-Τρίτη-Πέμπτη... Δεν βρίσκω τίποτα νορμάλ σε αυτό, πέφτει και το επίπεδο του μπάσκετ που παίζεται. Αυτό αφορά όλες τις ομάδες προφανώς. Αλλά αυτό που κάνουμε πρέπει να το ευχαριστιόμαστε. Δεν πειράζει, θα το παλέψουμε. Ας μείνουμε με την ίδια φιλοσοφία. Κάθε παιχνίδι ξεχωριστό. Ο Γουόκαπ έπρεπε να παίζει 20 λεπτά σύμφωνα με τις εξετάσεις του. Και επειδή έχει χτυπήσει ο Γκος, παίζει 35. Κάνει πολλές φορές λάθη, παίρνει αποφάσεις λάθος γιατί είναι γαλακτωμένος. Έπαιξε με την Εθνική γιατί ήταν σημαντικό για όλους. Δεν κλέβει και κάπου, παίζει παντού. Τώρα πρέπει να χειριστούμε εμείς αυτό που έγινε το καλοκαίρι»

Ο Παναθηναϊκός, από την πλευρά του, έπαιξε στο Περιστέρι το απόγευμα του Σαββάτου και έπειτα από ένα πολύ απαιτητικό παιχνίδι κατάφερε να φτάσει στη νίκη με 66-64, κόντρα στην ομάδα του Βασίλη Σπανούλη. Σε λιγότερες από 48 ώρες μετά την αναμέτρηση κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου οι «πράσινοι» πάτησαν παρκέ, με την εικόνα τους να είναι πολύ μακριά από τα «θέλω» του Εργκίν Αταμάν.

Ο Τούρκος προπονητής μάλιστα πήρε το λόγο σχετικά με το θέμα της κούρασης, αλλά και των αγώνων μέσα σε διάστημα 48 ωρών, με την απάντησή του να είναι: «Δεν είναι δικαιολογία η κούραση για ομάδες Ευρωλίγκα. Δεν είναι οι 48 ώρες το πρόβλημα. Δεν είχαμε βοήθεια από τους πόιντ γκαρντ. Ό Βιλντόζα έπαιξε ακόμα ένα παιχνίδι άθλια, αλλά είναι εξαιρετικός παίκτης και θα επιστρέψει. Όταν επιστρέψει ο Σλούκας θα παίξουμε κανονικά. Περιμένουμε να παίξει στην διαβολοβδομάδα που έρχεται. Ο Καλαϊτζάκης έφερε ενέργεια από τον πάγκο και με τη σταθερότητα του Γκριγκόνις πήραμε τη νίκη».

Μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες οι δύο προπονητές κατέθεσαν την οπτική τους για ένα πολύ σημαντικό θέμα, αυτό της διαχείρισης και της κούρασης των παικτών τους. Δύο διαφορετικές τοποθετήσεις από προπονητές ομάδων που έχουν πολύ υψηλές βλέψεις, αλλά και απαιτήσεις που τρυπάνε ταβάνι.

Πάμε να δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά το πρόγραμμα των δύο ομάδων μέχρι το τέλος του μήνα, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές αναμετρήσεις, σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η πρώτη «διαβολοβδομάδα» της σεζόν, στην Euroleague, με τον Ολυμπιακό να αντιμετωπίζει Αρμάνι Μιλάνο (17/10) εκτός και Παρτίζαν (19/10) εντός έδρας, την ώρα που ο Παναθηναϊκός θα τεθεί αντιμέτωπος με την Φενέρμπαχτσε (17/10) εκτός και την Μακάμπι Τελ Αβίβ (20/10) εντός έδρας.

Εν συνεχεία, οι δύο ομάδες επιστρέφουν στις εντός συνόρων υποχρεώσεις τους, με τον Ολυμπιακό να αντιμετωπίζει τον Κολοσσό, στη Ρόδο, την επόμενη Κυριακή (22/10), την ώρα που το «τριφύλλι» θα υποδεχτεί μία μέρα αργότερα το Λαύριο (23/10) στο κλειστό του ΟΑΚΑ.

Επιστροφή στις υποχρεώσεις για την Euroleague, με τον Ολυμπιακό να υποδέχεται την Αναντολού Εφές (26/10) στο ΣΕΦ, την ώρα που ο Παναθηναϊκός θα φιλοξενήσει την Μπασκόνιαι, στο κλειστό του ΟΑΚΑ μία ημέρα αργότερα (27/10). Και ο μήνας θα κλείσει με ένα ακόμα ντέρμπι «αιωνίων», το τρίτο μέσα σε διάστημα ενός μήνα, καθώς οι δύο ομάδες θα τεθούν αντιμέτωπες για την 4η αγωνιστική της Basket League, στο ΣΕΦ, με πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα την 30η Οκτωβρίου, λαμβάνοντας υπόψιν και το πρόγραμμα των δύο «μονομάχων» στην Euroleague.

Μέχρι το τέλος του μήνα οι δύο «αιώνιοι» δίνουν 5 πάρα πολύ απαιτητικά παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη, όπου περιθώριο χαλάρωσης δεν υπάρχει. Άλλωστε είναι νωρίς στη σεζόν και σε αυτή τη φάση κάθε ομάδα προσπαθεί να βρει αυτοματισμούς και πατήματα, με τα παιχνίδια, αλλά και τα αποτελέσματα των αγώνων να δίνουν τη δυνατότητα στις δύο ομάδες να «αγοράσουν» χρόνο και ηρεμία.