Ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν: Η επόμενη μέρα της Εφές
i

© photo by Tolga Adanali / Getty Images / Ideal Images

Ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν: Η επόμενη μέρα της Εφές

Γιώργος Γαβριλάκης 12:44 - 07.04.2023 / Ανανεώθηκε: 15:51 - 07.04.2023

Λίγες ώρες μετά τον αποκλεισμό της back-to-back πρωταθλήτριας Ευρώπης, στην Κωνσταντινούπολη καταστρώνουν τα σχέδια για την επόμενη μέρα της Αναντολού Εφές, στην οποία φαίνεται πως δεν ανήκει ο κόουτς Εργκίν Αταμάν, θα ήθελαν να ανήκει ο Βασίλιε Μίτσιτς, αλλά ακόμα οι προθέσεις και οι στόχοι δεν είναι γνωστοί. Τα δεδομένα όμως, υπάρχουν!

Εμφανίστηκε στην Euroleague για τη φετινή της κούρσα με αρχικό σκοπό να διατηρήσει τα σκήπτρα και τα λάβαρά της. Αυτά που της απονεμήθηκαν δικαίως μετά τις δύο συνεχόμενες κατακτήσεις της στο κορυφαίο και πιο απαιτητικό διασυλλογικό πρωταθλήματος της Γηραιάς Ηπείρου. 

Και δεν αποκλείεται να είχε κάνει και το three-peat (τρεις συνεχόμενες κατακτήσεις δηλαδή) αν δεν είχε φάει ο απερίσκεπτος Κινέζος τον κακόμοιρο παγκολίνο που δημιούργησε μετέπειτα την πανδημία του Covid-19. Ή τέλος πάντων, όπως, ό,τι και όποιος τη δημιούργησε. 

Η ουσία είναι ότι η ανθρωπότητα (προς το παρόν) σώθηκε, αλλά η Αναντολού Εφές έχει ένα μικρό παράπονο. Διότι, τη χρονιά που για υγειονομικούς λόγους ακυρώθηκε πρωταγωνιστούσε και εντυπωσίαζε στην Euroleague, αλλά ο ιός δεν της επέτρεψε να διεκδικήσει τον τίτλο. To έκανε και τον κατέκτησε τις επόμενες δύο φορές. Το 2021 και το 2022, με τρόπο εντυπωσιακό και ένα λαμπερό αγωνιστικό προφίλ. Καμία σχέση με το φετινό της πρόσωπο. 

Η ομάδα της Κωνσταντινούπολης το βράδυ της Πέμπτης (6/4) ηττήθηκε από την συμπολίτισσά της Φενέρμπαχτσε του Δημήτρη Ιτούδη και την ίδια στιγμή που ολοκληρώθηκε το παιχνίδι αποκλείστηκε (και μαθηματικά) από τα play offs της Euroleague. 

Στην πραγματικότητα όμως, ολοκληρώθηκε μία φουρτουνιασμένη πορεία που κατέληξε στα... βράχια, μία αγωνιστική πριν ολοκληρωθεί η κανονική διάρκεια της σεζόν. Η θαλασσοταραχή όμως, είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα και ούτε ο ίδιος ο προπονητής δεν πίστεψε ότι η ομάδα θα κρατηθεί στη... ζωή. 

Ο τρίτος κύκλος του Εργκίν Αταμάν στην Εφές ολοκληρώθηκε με μία μεγάλη απογοήτευση. Ίσως και με μία μικρή δόση αμφισβήτησης. O 57χρονος Τούρκος μπήκε για πρώτη φορά στο Σινάν Ερντέν ως προπονητής της ομάδας το 1999 και έμεινε μέχρι το 2021. Επέστρεψε το 2008 για μία ακόμα διετία, αλλά το έργο του απέδωσε στην τρίτη του συνεργασία. Αυτή που ξεκίνησε το 2017, μεσολάβησαν δύο ευρωπαϊκές κούπες και τώρα -όπως όλα δείχνουν- ολοκληρώνεται. 

Από την ομάδα αποχωρεί αυτός, έχει ήδη προτάσεις -μία από αυτές όπως αποκάλυψε ο ίδιος έρχεται από τον Παναθηναϊκό- αλλά θα τον ακολουθήσουν και παίκτες που η επένδυση πάνω τους είτε εγκαταλείπετε από την πλευρά της διοίκησης, ενώ κάποιοι ίσως επιλέξουν οι ίδιοι αλλαγή στην καριέρα τους. Όχι αλλαγή σελίδας, ίσως και αλλαγή... ηπείρου. 

Τα ενεργά συμβόλαια και η υπόθεση... Μίτσιτς

Το πρόβλημα της Εφές δεν ήταν μόνο ο κορεσμός. Ήταν και η έλλειψη φρεσκάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη σεζόν που «τρέχει» η ομάδα της Κωνσταντινούπολης είναι από τις πιο γερασμένες που υπάρχουν. Αυτό σκοπεύουν να τον αλλάξουν και η ανανέωση του ρόστερ αναμένεται να είναι συνολική. 

Βέβαια υπάρχει και μία βάση, κάποια θεμέλια που θα στηρίξουν την ανακατασκευή του ρόστερ. Και σε αυτά ανήκει ο Σέιν Λάρκιν, ο Ουίλ Κλάιμπερν και ο Αντέ Ζίζιτς. Αυτοί οι τρεις είναι που έχουν συμβόλαιο για τη νέα σεζόν, όπως και οι Τίμπορ Πλάις και ο Μπουργκαχάν Τουντσέρ. Από αυτούς μόνο ο Ζίζιτς είναι κάτω από 30 χρονών, αλλά ειδικά οι τρεις πρώτοι ανήκουν ακόμα στο επίπεδο που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. 

Τα πάντα όμως, θα εξαρτηθούν από τις διαθέσεις του Βασίλιε Μίτσιτς. Ο Σέρβος έχει option ανανέωσης της συνεργασίας του με την Εφές, αλλά θα σκεφτεί περισσότερο από ποτέ την επιλογή του NBA. Πέρσι αρνήθηκε τη θέση εργασίας που του προσφέρθηκε από τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, τον οργανισμό δηλαδή ο οποίος κρατάει τα δικαιώματά του, αλλά φέτος θα απεναπροσδιορίσει τους προσωπικούς του στόχους. Αυτό ίσως επηρεάσει την Εφές, αλλά προς το παρόν δεν μπορεί να κάνει κάτι γι' αυτό. 

Αντίθετα, ο Σέιν Λάρκιν είναι δεδομένο ότι παραμένει στη θέση του. Φέτος ταλαιπωρήθηκε πολύ από τραυματισμούς, κατάφερε να παίξει στην Euroleague μόνο σε 16 αγώνες, αλλά θα αποτελέσει τον καθοδηγητή της νέα σεζόν -ειδικά αν ο Μίτσιτς μετακομίσει στις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός γκαρντ με τούρκικη υπηκοότητα είναι... ακριβοπληρωμένος, αποτελεσματικός όταν είναι υγιής, αλλά είναι και αγαπητός. Όχι μόνο στην Πόλη, αλλά και στη χώρα ολόκληρη. 

Από εκεί και πέρα, με συμβόλαιο δεσμεύεται και ο Ουίλ Κλάιμπερν, ο πρώτος σκόρερ και ο πρώτος ριμπάουντ της ομάδας την τρέχουσα περίοδο. Και δεν έχει να πάει πουθενά. Όπως και ο Ζίζιτς και ο Πλάις. 

Αταμάν: «Έχω πρόταση από τον Παναθηναϊκό»
EUROLEAGUE

23:51 - 06.04.2023

Αταμάν: «Έχω πρόταση από τον Παναθηναϊκό»

Ο Εργκίν Αταμάν στη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε της ήττας της Αναντολού Εφές από την Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη παραδέχτηκε πως υπάρχει πρόταση του Παναθηναϊκού στο πρόσωπό του.

Αυτοί που είναι δεδομένο πως δεν θα συνεχίσουν στην Εφές (πέραν του κόουτς) είναι οι Κρις Σίντλετον και Μπράιαν Ντάνστον. Το ίδιο και ο Ροντρίγκ Μπομπουά. Ο Γάλλος είχε σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι της ομάδας, άρα και στην... αποτυχία της, ενώ για τους δύο ψηλούς τα σημάδια του χρόνου έχουν κάνει έντονη την παρουσία στο παιχνίδι τους. 

Ο Ελάιζα Μπράιαντ δεν δεσμεύεται με συμβόλαιο, ενώ ο Αμάθ Εμπαγιέ έχει option ανανέωσης και πρόκειται για δύο παίκτες που έχουν ελπίδες για να συνεχίσουν. Ο πρώτος περισσότερες. Το μπάτζετ της ομάδας δεν έχει καθοριστεί, αλλά αναμένεται να είναι υψηλό και η διοίκηση να ασχοληθεί με πολλά και μεγάλα ονόματα. 

Η επιστροφή NBAers στην Ευρώπη θα τους απασχολήσει έντονα. Ας μην ξεχνάμε πως ο Φουρκάν Κορκμάζ δεν φαίνεται να έχει μέλλον στον «μαγικό πλανήτη» κι αν αφεθεί ελεύθερος (από τους Φιλαδέλφεια Σίξερς) μία πιθανή επιστροφή του στην ομάδα με την οποία αγωνίστηκε από το 2013 έως το 2017 θα άλλαζε πολλά από τα δεδομένα. Και θα ανέβαζε τον πήχη στα σίγουρα! 

ΠΑΙΚΤΗΣ

ΗΛΙΚΙΑ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ (2022-23)

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΜΕΧΡΙ...

Σέιν Λάρκιν

31

11,9 πόντοι - 4,8 ασίστ

2024

Ουίλ Κλάιμπερν

33

16,9 πόντοι - 5,8 ριμπάουντ

2024

Μπουργκαχάν Τουντσέρ

30

1,1 πόντοι - 1,9 ασίστ

2024

Αντέ Ζίζιτς

26

7,6 πόντοι - 3,6 ριμπάουντ

2024

Τίμπορ Πλάις

33

6,2 πόντοι - 2,6 ριμπάουντ

2024

Βασίλιε Μίτσιτς 

29

16,2 πόντοι - 5,3 ασίστ

2023+1

Αμάθ ΕμΜπαγιέ

33

7 πόντοι - 2,8 ριμπάουντ

2023+1

Ερτέν Γκαζί

26

0,7 πόντοι - 0,7 ριμπάουντ

2023+1

Ντογκούς Μπαλμπάι

34

1,5 πόντοι - 2 ριμπάουντ

2023

Ροντρίγκ Μπουμπουά

35

11 πόντοι - 2,1 ασίστ

2023

Ελάιζα Μπράιαντ

28

8,4 πόντοι - 4,1 ριμπάουντ

2023

Κρις Σίνγκλετον

34

2,7 πόντοι - 1,8 ριμπάουντ

2023

Μπράιαντ Ντάνστον

37

4,3 πόντοι - 2,9 ριμπάουντ

2023