Αντι-σταρ πρόεδρος, οργάνωση και μια γυναίκα που έφερε τo «μπαμ»: Αυτή είναι η Κινγκ Στσέτσιν, η νέα δύναμη του πολωνικού μπάσκετ

Κίνγκ Στσέτσιν

Αντι-σταρ πρόεδρος, οργάνωση και μια γυναίκα που έφερε τo «μπαμ»: Αυτή είναι η Κινγκ Στσέτσιν, η νέα δύναμη του πολωνικού μπάσκετ

Χρήστος Τσάλτας 09:00 - 08.11.2023

Μετράει μόλις 19 χρόνια ζωής και αυτή είναι η δέκατη σεζόν της ιστορίας της στην μεγάλη κατηγορία. Η Κινγκ Στσέτσιν με σταθερά βήματα έχει καταφέρει να γίνει η νέα δύναμη του πολωνικού μπάσκετ και το Sportal ξετυλίγει το κουβάρι της αντιπάλου της ΑΕΚ, η οποία βασίζεται στην διοικητική σταθερότητα που της παρέχει ο αντι-σταρ πρόεδρός της, Κρζιστόφ Κρολ και έχει για ηγέτη έναν άλλοτε παίκτη της Καβάλας.

Η προσεχής αντίπαλος της ΑΕΚ Betsson για την 3η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Basketball Champions League δεν μοιάζει να είναι μια συνηθισμένη ομάδα. Όμως κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια τέτοια, ή μάλλον ως μια ομάδα που έχει την όρεξη και τη διάθεση να κάνει σταθερά βήματα προς τα εμπρός. Η Κινγκ Στσέτσιν αγωνίζεται για πρώτη φορά στην ιστορία της σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, χάρη στην περσινή επιτυχία της.

Η σεζόν 2022-23 ήταν ιστορική για τον σύλλογο από το Στετίνο, που κατάφερε να πανηγυρίσει τον πρώτο τίτλο της ιστορίας του. Διότι στη σειρά των τελικών του πρωταθλήματος κόντρα στην Σλασκ έριξε την ομάδα από το Βρότσλαβ στο καναβάτσο και με 4-2 νίκες πανηγύρισε το πρωτάθλημα.

Για μια ομάδα με 19 χρόνια ζωής και με 9 παρουσίες στα «μεγάλα σαλόνια» του μπάσκετ της χώρας η πορεία αυτή κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί ως επιτυχία. Στην ουσία όμως είναι το επιστέγασμα της απόλυτης μεθοδικότητας και οργάνωσης του κλαμπ, το οποίο χρόνο με το χρόνο κάνει βήματα προς τα εμπρός χάρη στην παρουσία ενός ανθρώπου.

Κρζιστόφ Κρολ, ο αντι-σταρ πρόεδρος που πληρώνει ένα μήνα πριν!

Τα πάντα ξεκινούν από την κεφαλή της ομάδας. Και όταν αυτή έχει να κάνει με ανθρώπους που ξέρουν ολύ καλά τι θέλουν από τη ζωή τους, τα πάντα γίνονται πολύ πιο απλά. Ο Κρζιστόφ Κρολ είναι ο άνθρωπος που «έχτισε» το οικοδόμημα.

Ο Κρζιστόφ Κρολ

Από το 2014 ανέλαβε τα ηνία του συλλόγου και δεν είναι μια συνηθισμένη φιγούρα προέδρου. Δεν του αρέσει να δίνει συνεντεύξεις, δεν χαρακτηρίζει τον εαυτό του πλούσιο, δεν του αρέσει να βγαίνει στις κάμερες και να μιλάει μετά από νίκες.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα πολωνικά Μέσα μετρούν μόλις 3 μεγάλες συνεντεύξεις του από το 2014, όταν και ανέλαβε τα ηνία της ομάδας του έως και σήμερα. Η τελευταία εξ αυτών λέει ο αστικός μύθος πως ήρθε πάνω σε ένα πείραγμα, καθώς είχε πει σε δημοσιογράφο που καλύπτει το ρεπορτάζ της ομάδας για τα τοπικά μέσα στο Στετίνο πως θα έδινε συνέντευξη εφόσον η ομάδα του έφτανε στους τελικούς του πρωταθλήματος. Κάτι που έκανε!

Όσοι τον ζουν καθημερινά αναφέρουν πως πρόκειται για άνθρωπο ειλικρινή, πιστό, έμπιστο και ευθύ σε όλα του. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως μετά από ένα παιχνίδι για το πρωτάθλημα Πολωνίας, ο Κρολ μπήκε στα αποδυτήρια και ρώτησε τους παίκτες του αν θα ήθελαν να λάβουν τον μισθό τους ένα μήνα νωρίτερα. Κάτι πρωτοφανές όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα. Έτσι όμως, έχει μάθει να λειτουργεί, χωρίς να θέλει να βρίσκεται στα φώτα της δημοσιότητας.

Το «μπαμ» της Κινγκ Στσέτσιν για τα μάτια μιας γυναίκας

Η ομάδα του Στετίνο ιδρύθηκε το 2004, όμως μέχρι και το 2011 κατά κύριο λόγο έδινε βάση στα τμήματα υποδομής. Ομάδες ανδρών ή γυναικών δεν υπήρχαν. Τα πάντα άλλαξαν όμως, όταν η κόρη του Κρολ, Αγκνιέσκα, ζήτησε από τον πατέρα της, που κατέχει εταιρία με τσιγάρα, να ασχοληθεί με την ομάδα. Έτσι, ιδρύθηκαν ομάδες ανδρών και γυναικών.

Η γυναικεία ομάδα μπήκε πρώτη στην κορυφαία κατηγορία, όμως αποσύρθηκε έπειτα από μία σεζόν, λόγω κόστους. Η ανδρική ομάδα άντεξε πολύ περισσότερο κυρίως γιατί το ενδιαφέρον σε όλη την πόλη ήταν μεγάλο. Ο Κρολ δεν ήταν μόνος σε αυτό το εγχείρημα, έχοντας την στήριξη όλης της τοπικής κοινωνίας. Κάτι που μέχρι και σήμερα αποτελεί πυλώνα για το μπάτζετ της ομάδας.

Δίνοντας τα κλειδιά σε αυτόν που ήξερε

Ο Κρολ είναι επιχειρηματίας, αλλά λειτουργεί και με το συναίσθημα. Είναι άνθρωπος που δίνει ευκαιρίες στους άλλους. Όταν ο Μιντάουγκας Μπουντζίνσκας, που ήταν προπονητής της ομάδας το 2018, διεγνώστη με καρκίνο, ο Κρολ όχι μόνο δεν του έκοψε το συμβόλαιο, αλλά πλήρωσε για την θεραπεία του, δίνοντας παράλληλα τα ηνία στον μέχρι πρότινος συνεργάτη του, Λούκαζ Μπιέλα. Όταν ανάρρωσε ο Μπουντζίνσκας επέστρεψε στον πάγκο της ομάδας, για να την καθοδηγήσει για μία σεζόν, όμως το 2022 «έφυγε» από τη ζωή.

Ο Κρολ δεν τον εγκατέλειψε ποτέ και του έδωσε την ευκαιρία να βρει κίνητρο για ζωή.

Την περασμένη σεζόν τα ηνία της ομάδας πήρε ο Αρκάντιους Μιλοσέφσκι. Ένας προπονητής που διετέλεσε για πολλά χρόνια ασίσταντ στην Ζιελόνα Γκόρα. Ο Κρολ του έδωσε το χρίσμα πέρυσι και ο Μιλοσέφσκι οδήγησε την ομάδα στο πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της.

Ο Αρκάντιους Μιλοσέφσκι

Για κάποιους ανέλπιστα, αλλά όχι για όσους ζούσαν -και ζουν- την ομάδα από μέσα. «Όσο έχτιζα την ομάδα ήμουν επικεντρωμένος στο να φτιάξω ένα γκρουπ που θα παίζει καλά, θα διασκεδάζει το παιχνίδι. Όταν κερδίζεις θες περισσότερα. Ο άνθρωπος γίνετια όμηρος της επιτυχίας. Είμαστε εδώ και έχουμε μια ευκαιρία, οπότε θέλουμε να την αξιοποιήσουμε στο μάξιμουμ», είχε πει ο Μιλοσέφσκι επί του θέματος.

Ο Μιλοσέφσκι δεν είναι άνθρωπος που είτε θα ασχοληθεί, είτε θα κάνει πολιτική. «Η πολιτική είναι τραγική. Άνθρωποι χωρίς ηθικούς φραγμούς, μέτριοι σε όλα τους. Μερικές φορές ντρέπομαι γι αυτούς», είχε πει.

Ηγέτης από τα... αζήτητα και την Καβάλα

Έξω από το παρκέ η μορφή του Κρζιστόφ Κρολ δεσπόζει. Μέσα στις τέσσερις γραμμές όμως ποιος κάνει κουμάντο; Στην Κινγκ Στσέτσιν δεν υπάρχουν τα παχυλά συμβόλαια ή οι παίκτες με το υπέρλαμπρο βιογραφικό. Το ομαδικό παιχνίδι είναι αυτό που κάνει την ομάδα να ξεχωρίζει και σε αυτή τη διαδικασία υπάρχει ένα παίκτης που ηγείται.

Οι... μυημένοι στα ελληνικά δεδομένα θα γνωρίζουν καλά το όνομα του Αντρέι Μάζουρτσακ. Διότι τη σεζόν 2016-17 υπέγραψε συμβόλαιο και αγωνίστηκε με την ομάδα της Καβάλας στην δεύτερη κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ. Ήταν μάλιστα ο πρώτος επαγγελματικός σταθμός του, έχοντας αποφοιτήσει από το Wisconsin-Parkside, το οποίο αγωνιζόταν στην δεύτερη κατηγορία του κολεγιακού πρωταθλήματος!

Ο Αντρέι Μάζουρτσακ

Ο Μάζουρτσακ έχει αμερικανικές ρίζες, καθώς γεννήθηκε στο Σικάγο το 1992, με τους γονείς του να είναι μετανάστες από την Πολωνία. Στο μπάσκετ της χώρας τον έβαλε ο Μάικ Τέιλορ, που τότε ως ομοσπονδιακός προπονητής προσπαθούσε να βρει παίκτες για να στελεχώσουν την αναπτυξιακή ομάδα της εθνικής Πολωνίας, εντοπίζοντας παίκτες που δεν ήταν σε θέση να στελεχώσουν την εθνική νέων της χώρας.

Μία τέτοια περίπτωση ήταν και ο Μάζουρτσακ, ο οποίος παρά το γεγονός ότι γεννήθηκε στο Σικάγο μιλούσε από πολύ μικρή ηλικία πολύ καλά πολωνικά και στην Στσέτσιν αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ Πολωνών και Αμερικανών παικτών.

Για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο χρειάστηκε να περάσει από αρκετές χαμηλές κατηγορίες, καθώς μετά την Καβάλα έπαιξε στην δεύτερη κατηγορία της Γερμανιας, την δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας και την πρώτη κατηγορία της Ολλανδίας. Τώρα όμως είναι ο παικτης-ορχήστρα των πρωταθλητών Πολωνίας, ενώ την περασμένη σεζόν αναδείχθηκε MVP του πρωταθλήματος της χώρας.

Ο Τόνι Μέιερ πάτησε ξανά παρκέ για την Κινγκ Στσέτσιν

Πριν από μερικά χρόνια ο Τόνι Μέιερ, που είχε περάσει από τα μέρη μας για λογαριασμό του Απόλλωνα Πάτρας, του Προμηθέα και του Λαυρίου, είχε ανακοινώσει την απόφασή του να βάλει τέλος στην καριέρα του για να επιστρέψει στις ΗΠΑ και να ασχοληθεί με άλλους τομείς.

Η ζωή όμως παίζει τα δικά της παιχνίδια. Η εξαιρετική σχέση που έχτισε με τον κόουτς Μιλοσέφσκι στην Ζιελόνα Γκόρα αποδείχθηκε καθοριστική. Ο Πολωνός προπονητής κάλεσε τον Μέιερ και πέρυσι αποφάσισε να κάνει το δικό του «come back» στα γήπεδα.

Τόνι Μέιερ

«Είναι ακριβώς αυτό που πάντα ήθελα. Ήθελα να νιώσω ότι είμαι επιθυμητός. Είχα καλή σχέση με τον κόουτς όταν δουλέψαμε μαζί. Μιλήσαμε πριν πάω σπίτι και η επικοινωνία έπαιξε τον ρόλο της. Ο πρόεδρος Κρολ είναι κάτι μοναδικό. Μόνο αυτή τη λέξη θα έβαζα. Παίζω επαγγελματικά εδώ και 10 χρόνια και δεν έχω συναντήσει κανέναν άλλο ιδιοκτήτη σαν αυτόν. Παίρνουμε θετική ενέργεια από εκείνον. Είναι ωραίο όταν εμείς οι παίκτες βλέπουμε πόσο αφοσιωμένος είναι και θέλει το καλύτερο για εμάς», ήταν τα λόγια του Αμερικανού άσου.

Με όλα αυτά τα στοιχεία η Κινγκ Στσέτσιν όχι μόνο κατάφερε να γίνει πρωταγωνίστρια στο μπάσκετ της χώρας, αλλά πλέον να διεκδικεί με αξιώσεις το κάτι παραπάνω και στο BCL. Το παιχνίδι με την ΑΕΚ Betsson για τους Πολωνούς θα είναι γιορτή. Όμως για την ομάδα του Στετίνο κάθε αγώνας έιναι γιορτή, με την ομάδα μπάσκετ να είναι το καμάρι της πόλης και να αποπνέει υγεία σε κάθε της βήμα.