Ο Αντετοκούνμπο και η επόμενη μέρα των Μπακς: Τα ζεστά συμβόλαια και οι καυτές πατάτες

Γιάννης Αντετοκούνμπο

i

© photo by Christian Petersen / Getty Images / Ideal Images

Ο Αντετοκούνμπο και η επόμενη μέρα των Μπακς: Τα ζεστά συμβόλαια και οι καυτές πατάτες

Γιώργος Γαβριλάκης 08:05 - 29.04.2023 / Ανανεώθηκε: 09:37 - 29.04.2023

Η αντικατάσταση του κόουτς Μπουλντενχότζερ είναι στην πρώτη θέση της λίστας των αλλαγών που ετοιμάζουν οι Μιλγουόκι Μπακς, που θα πρέπει να οργανώσουν τη σκέψη και να ανανεώσουν τις ιδέες τους μετά τον πρόωρο αποκλεισμό τους στα φετινά play offs.

​​Η έννοια της αποτυχίας ήταν αυτή που απασχόλησε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, αφου πρώτα, χωρίς ιδιαίτερο λόγο, τον προβλημάτισε μόνο και μόνο η αναφορά της ως λέξη. Δεν τη δέχθηκε καν ως πιθανή κριτική σε μια χρονιά που ολοκληρώθηκε για τους Μιλγουόκι Μπακς πριν μπει ο Μάιος και ενώ η ομάδα εμφανίστηκε στα play offs ως το καλύτερο σύνολο της κανονικής περιόδου. Και βγήκε από αυτά αποκλειόμενο στον πρώτο γύρο από το No 8 της περιφέρειας, τους Μαϊάμι Χιτ

Ο δημοσιογράφος με το τέλος του Game 5 κι ενώ είχε φρέσκια και εκτός ψυγείου την τέταρτη νίκη του Τζίμι Μπάτλερ και της παρέας του, ρώτησε: «Θεωρείς αποτυχημένη τη χρονιά;». Δεν πήρε μονολεκτική απάντηση, καθώς ο Greek Freak θέλησε με επεξηγηματικό τρόπο να προσφέρει την οπτική του και τη δική του (σεβαστή) θεώρηση των πραγμάτων: «Δεν υπάρχει αποτυχία στα σπορ», είπε εκνευρισμένος.Τι υπάρχει; «Μόνο βήματα προς την επιτυχία». 

Η αλήθεια είναι πως η αποτυχία και η επιτυχία μπορεί να αποτελέσουν αφηρημένες έννοιες, αλλά μόνο αν αναφερόμαστε στη... ζωή γενικώς και αορίστως. 

Στα σπορ, από τη στιγμή που σημείο αναφοράς είναι οι (οικονομικοί) όροι και τα δεδομένα της πιο ανεπτυγμένης επαγγελματικής λίγκας του πλανήτη, τότε αυτές οι δύο αντίθετες λέξεις υφίστανται εξ ορισμού ως... ταμπέλα κάθε προσπάθειας. Και με αυτό θα πρέπει να ζήσουν όλοι όσοι εμπλέκονται με τις δουλειές του NBA. Ειδικά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, o οποίος σε προσωπικό επίπεδο δεν θα θεωρηθεί ποτέ -ούτε για μία στιγμή- αποτυχημένος. Περισσότερο μοιάζει με έναν παίκτη-φαινόμενο, MVP, ήδη πρωταθλητή, μελλοντικό Hall of Famer και ποιος ξέρει τι άλλο θαυμάσιο.

Άλλωστε, όπως έλεγε και ο Σάμουελ Μπέκετ (Worstward Ho, 1983) το μεγαλείο της όλης διαδικασίας είναι «Να προσπαθείς, να αποτυγχάνεις, να ξαναπροσπαθείς και να αποτυγχάνεις καλύτερα».

«Γιάννη, σε αγαπάω, αλλά όντως απέτυχες!» (vids)
NBA

22:06 - 28.04.2023

«Γιάννη, σε αγαπάω, αλλά όντως απέτυχες!» (vids)

Κορυφαίο αντικείμενο σχολιασμού αποτελούν οι δηλώσεις του Γιάννη Αντετοκούνμπο μετά τον αποκλεισμό των Μιλγουόκι Μπακς, με πολλές προσωπικότητες να σέβονται μεν την άποψή του, αλλά να διαφωνούν με τα όσα είπε.

Να περπατάς όλη τη διαδρομή, να μην κόβεις μέσα από στενάκια και τελικά να φθάσεις στην επιτυχία. Σαν αυτά τα βήματα που έλεγε ο Γιάννης, αυτά που βαδίζοντάς τα οδήγησε το Μιλγουόκι στο πρώτο του πρωτάθλημα μετά από 50 χρόνια. Το 1971 ήταν ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ και το 2021 αυτός. 

Μπορεί όμως να το ξανακάνει και να οδηγήσει τους Μπακς και πάλι στην κορυφή; Θα το προσπαθήσει σίγουρα, αλλά τα δεδομένα και το project που έχουν να διαχειριστούν αυτή τη στιγμή οι Μιλγουόκι Μπακς χρειάζονται πολλά updates και απαντήσεις σε ερωτήματα κυρίως οικονομικής φύσης. Που θα επηρεάσουν άμεσα το αγωνιστικό κομμάτι.

Ο coach Bud έκλεισε τον κύκλο του και ο Ουντόκα βιάστηκε να δεσμευτεί

Η επόμενη μέρα φέρνει ουσιαστικά τους Μπακς σε καθεστώς αναζήτησης του ανθρώπου που θα κατευθύνει την ομάδα τη νέα αγωνιστική περίοδο. Ο Μάικ Μπουντενχόλτζερ έχει ενεργό συμβόλαιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει εξασφαλισμένη τη θέση του. Τουναντίον! Ο κύκλος του φαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί στην ομάδα, που αργά ή γρήγορα θα κινήσει τις διαδικασίες αντικατάστασής του. 

Δέχτηκε μεγάλη κριτική για τις αποφάσεις του (κυρίως για τις μη αποφάσεις τους) σε κρίσιμα σημεία. Τα τάιμ άουτ που… δεν πήρε στο τελευταίο παιχνίδι ήταν η κορυφή του παγόβουνου που σιγά σιγά έλιωνε μαζί με την ομάδα που ξεκίνησε την τελευταία περίοδο έχοντας προβάδισμα 16 πόντων και τελικά έχασε στην παράταση. Και όλο αυτό λίγες μέρες αφότου είχαν γνωρίσει την ήττα το Game 5 με τους 56 πόντους του Τζίμι Μπάτλερ, αν και προηγήθηκαν με 13 πόντους, έξι λεπτά πριν το τέλος της αναμέτρησης. 

Μάικ Μπούντενχολτζερ και Γιάννης Αντετοκούνμπο © photo by Todd Kirkland / Getty Images / Ideal Images

Το θέμα είναι το ποιος θα τον αντικαταστήσει. Σίγουρα όχι ο Ιμέ Ουντόκα, ο οποίος συμφώνησε με τους Χιούστον Ρόκετς και θα ήταν σίγουρα ένας υποψήφιος σε περίπτωση που παρέμενε για λίγο ακόμα ελεύθερος. Άλλωστε, είναι ο άνθρωπος που οδήγησε πέρσι στους τελικούς τους Σέλτικς, εκεί όπου έχασαν από τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς. Ο ίδιος δεν απώλεσε τη θέση του λόγω ανεπάρκειας, αλλά εξαιτίας μιας ερωτικής σχέση με διοικητικό στέλεχος της ομάδα, γεγονός παραβίασε τους κανόνες οργανισμού και απομακρύνθηκε. 

Επίσης, υπάρχει διαθέσιμος ο Κένι Ατκινσον, ο πρωταθλητής με τους Λέικερς το 2020 Φρανκ Βόνγκελ και ο προσφάτως απολυμένος από το Τορόντο, Νικ Νερς. Τρία ονόματα με ενδιαφέρον, βέβαια υπάρχει χρόνος ακόμα για αναζητήσεις και αυτές θα ξεκινήσουν μόνο αν (όταν) παρθεί η τελική απόφαση αποδέσμευσης του coach Bud. 

Οι free agents και ο Μίντλετον θα καθορίσουν τα περιθώρια ενίσχυσης

Οι Μπακς έχουν έξι παίκτες με συμβόλαια και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να δεσμεύεται μέχρι και το 2024-2025, έχοντας και option στα χέρια του για μία επιπλέον σεζόν -δηλαδή μέχρι το 2026. Οι ετήσιες απολαβές του τη νέα αγωνιστική περίοδο ξεπερνούν τα 45 εκατομμύρια και ούτε ένα cent δεν μετανιώσουν οι Μπακς που ιδανικά θα ήθελαν -τώρα που υπάρχει η επιλογή- να του επεκτείνουν το συμβόλαιο για επιπλέον δύο έτη, προσφέροντάς του με χαρά άλλα 100 εκατομμύρια. 

Θεωρείται απίθανο ο 28χρονος φόργουορντ να δεσμευτεί για ένα εκτεταμένο χρονικό διάστημα, όχι γιατί έχει αποφασίσει να φύγει το καλοκαίρι του 2025, αλλά γιατί θέλει να δει πως θα κυλήσει η ιστορία μέχρι τότε. Θέλει να έχει πολύπλευρες επιλογές και όχι να εξασφαλιστεί οικονομικά. Αυτό το έχει ήδη πετύχει με τα 250 εκατομμύρια που θα εισπράξει στο σύνολο της πενταετίας 2020-2025

Κράουντερ για Μπακς: «Δεν ξέρω γιατί με έφεραν εδώ, δεν ξέρω ποιος ήταν ο σκοπός μου σε αυτή την ομάδα»
NBA

19:34 - 28.04.2023

Κράουντερ για Μπακς: «Δεν ξέρω γιατί με έφεραν εδώ, δεν ξέρω ποιος ήταν ο σκοπός μου σε αυτή την ομάδα»

Ο Τζέι Κράουντερ δεν μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το τεχνικό επιτελείο των Μιλγούοκι Μπακς, καθώς αναφέρθηκε για τον λίγο χρόνο συμμετοχής που είχε στα playoffs του NBA κόντρα στους Μαϊάμι Χιτ.

Ο δεύτερος πιο… ακριβός παίκτης της ομάδας είναι ο Κρις Μίντλετον, ο οποίος έχει στα χέρια του μία option για επέκταση ενός έτους που θα του προσφέρει 40,3 εκατομμύρια. Αυτό το ποσό είναι αδύνατο να το βρει στην ελεύθερη αγορά σε αυτή τη φάση της καριέρας του και προερχόμενος από μία μέτρια χρονιά με πολλούς τραυματισμούς. Δύσκολα θα καταφέρει να πλησιάσει τα 30 εκατομμύρια, άρα καλείται να αποφασίσει τι θέλει να κάνει στη ζωή του. 

Οι Μπακς θα προτιμούσαν να του προσφέρουν 90 εκατομμύρια για τρία χρόνια, παρά 40 για έναν, έτσι ώστε να μειώσουν το salary cap του 2023-24 κατά 10 εκατομμύρια, που πλέον θα πρέπει να οριστεί και από τη νέα ιδιοκτησία της ομάδας. Ο Μαρκ Λάσρι δεν… φοβήθηκε να πληρώσει έξτρα φόρους για το αγωνιστικό καλό του συνόλου, αλλά τώρα στη μετοχική σύνθεση αντ’ αυτού υπάρχει το ζεύγος Χάσλαμ, που δεν έχει εκφράσει ακόμα στους οικονομικούς διευθυντές τις διαθέσεις του. 

Θα πρέπει να το κάνουν καθώς, πέραν του Αντετοκούνμπο, του Τζρου Χόλιντεϊ, του Μπόμπι Πόρτις και των Γκρέισον Άλεν, Πατ Κόνατον, Μαρζόν Μποσάμπ, τα υπόλοιπα συμβόλαια εκπνέουν. Μαζί και αυτό του Θανάση Αντετοκούνμπο.

Τζρού Χόλιντεϊ, Γιάννης Αντετοκούνμπο photo by Michael Reaves / Getty Images / Ideal Images

Ο Μπρουκ Λόπεζ είναι free agent και στα 35 του έκανε μία σπουδαία σεζόν. Ίσως την καλύτερη της καριέρας του. Επιθετικά παραμένει απειλητικός και αμυντικά έχει εξελιχθεί έτσι όπως κανείς δεν φανταζόταν στο ξεκίνημα της καριέρας του. Θα χρειαστεί να πληρώσουν περισσότερα από 15 εκατομμύρια για να τον κρατήσουν, ενώ δεν αποκλείεται ο ίδιος να βρει ακόμα και τριετές συμβόλαιο για 60 εκατομμύρια μακριά από το Μιλγουόκι. Και είναι άγνωστο αν θα αντισταθεί σε μία τέτοια οικονομική προσφορά. 

Το πιθανότερο πάντως, είναι να επιστρέψουν με τους Μπακς και ο Μίντλετον (με 60 εκατομμύρια για τρία χρόνια) και ο Λόπεζ (με ανάλογη συμφωνία) αλλά από εκεί και πέρα υπάρχει… πρόβλημα. Πέραν από τον βετεράνο Λόπεζ, ο Χόλιντεϊ είναι 32, όπως και ο Μίντλετον, ενώ back up όπως ο Τζιβόν Κάρτερ και ο Τζο Ίνγκλες ενδεχομένως να βρίσκονται στο πλάνο δεν αλλάζουν ουσιαστικά το επίπεδο και τα δεδομένα. Ειδικά αυτά της ανανέωσης στο επίπεδο των ηλικιακών προδιαγραφών.

Επίσης, αυτή η ανανέωση που απαιτείται δεν είναι πολύ εφικτή υπόθεση και είναι αδύνατο να γίνει μέσω του Draft. Οι Μπακς έχουν σπαταλησει σε ανταλλαγές πολλές μελλοντικές επιλογές (όπως έκαναν και όταν απέκτησαν τον Τζέι Κρόουντερ) και στην ερχόμενη διαδικασία δεν έχουν καν pick στον πρώτο γύρο. Έχουν μόνο ένα στον δεύτερο και μάλιστα στο τέλος του. Οπότε θα πρέπει από την ελεύθερη αγορά να προσθέσουν δυναμική και εκεί δεν υπάρχει άφθονο υλικό.Αν υποθέσουμε πως το Μιλγουόκι θα σπαταλήσει μεγάλο κομμάτι του salary cap του για να κρατήσει τον Μίντλετον και τον Λόπεζ και δεν θα κοιτάξει την αντικατάσταση του τελευταίου με τον Νίκολα Βούιτσιτς, για παράδειγμα, ο οποίος μένει ελεύθερος από τους Μπουλς, τότε οι επιλογές είναι συγκεκριμένες. Και προφανώς δεν αφορούν free agents όπως ο Κάιρι Ίρβινγκ ή ο Τζέιμς Χάρντεν, αν αποφασίσουν να μην συνεχίσουν ο ένας στο Ντάλας και ο άλλος στη Φιλαδέλφεια. 

Γιάννης Αντετοκούνμπο, Μπρουκ Λόπεζ © photo by Adam Glanzman / Getty Images / Ideal Images

Το ενδιαφέρον τους θα εστιαστεί στις… από πίσω επιλογές. Στον Χάρισον Μπαρνς (Σακραμέντο) και στον Καμ Ρέντις (Πόρτλαντ), δύο παίκτες που θα ταίριαζαν ιδανικά ακόμα και στην πρώτη πεντάδα καλύπτοντας τη θέση του σμολ φόργουορντ.

Ο Κρίσταπς Πορζίνγκις είναι ακριβός και μόνο αν φύγει ο Λόπεζ θα εμφανιστούν περιπτώσεις σαν του Λετονού στη front line ή του Κρίστιαν Γουντ (επίσης ελεύθερος από το Ντάλας) και παίκτες όπως ο γκαρντ Γκάρι Τρεντ (Τορόντο), ο φόργουορντ Τζέραμι Γκραντ (Πόρτλαντ) και ο σούπερ σκόρερ Τζόρνταν Κλαρκσον (Γιούτα). 

Όπως και να έχει χρόνος για δράση, αντίδραση και ανάλυση υπάρχει. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα είναι εκεί και τη νέα σεζόν, σε μία προσπάθεια να κάνει τα βήματα με τον σωστό τρόπο και να προσπαθήσει ξανά από την αρχή σε μία πορεία που όλος ο πλανήτης θα θαυμάσει. Είτε τα καταφέρει να φορέσει το δεύτερο δαχτυλίδι του, είτε όχι!