Ο Μίτσιτς εντοπίζει σιγά σιγά τους τρόπους για να κάνει στο ΝΒΑ ό,τι έκανε και στην Ευρώπη
i

© photo by Matt Kelley / Getty Images / Ideal Images

Ο Μίτσιτς εντοπίζει σιγά σιγά τους τρόπους για να κάνει στο ΝΒΑ ό,τι έκανε και στην Ευρώπη

Γιώργος Γαβριλάκης 16:21 - 17.10.2023 / Ανανεώθηκε: 16:31 - 17.10.2023

Έπειτα από τη συμμετοχή του σε δύο φιλικά με τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, ο Βασίλιε Μίτσιτς αναγνωρίζει πως «έχω πολλά να μάθω ακόμα», αλλά έχει εντοπίσει τα... κενά στο ΝΒΑ παιχνίδι και θεωρεί πως «η ρακέτα είναι πιο ανοικτή σε σχέση με το ευρωπαϊκό μπάσκετ».

Έχει φρέσκιες εικόνες στο μυαλό του από τη EuroLeague, ενώ εδώ και αρκετές εβδομάδες μαθαίνει να βιώνει και να επιβιώνει στον «μαγικό πλανήτη» του ΝΒΑ. Ο Βασίλιε Μίτσιτς των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ πλέον, αλλά και πρωταθλητής Ευρώπης με την Αναντολού Εφές (το 2022 και το 2021) κλήθηκε να απαντήσει στο... αιώνιο ερώτημα (ένα από τα αιώνια) των διαφορών του μπάσκετ της Γηραιάς Ηπείρου σε σχέση με αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. 

«Υπάρχει ανοικτός χώρος, ένας πολύ υψηλός ρυθμός στο παιχνίδι σε σχέση με την EuroLeague», ήταν η πρώτη αναφορά του 29χρονου Σέρβου γκαρντ, ο οποίος έχει αγωνιστεί σε δύο preseason games (φιλικά) με τη φανέλα των Θάντερ, στα οποία έχει παράγει σε προσωπικό επίπεδο 6,5 πόντους και 5,5 ασίστ σε 21,5 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα. 

Η πιο ουσιαστική διαφορά που έχει αναγνωρίζει μέχρι στιγμής ο Μίτσιτς είναι πως «η ρακέτα είναι συχνά... ανοικτή, οπότε δημιουργούνται ευκαιρίες για να φθάσεις σε ένα λέι απ, ειδικά για τους παίκτες που έχουν την τεχνική και την ντρίμπλα για να φθάσουν μέχρι εκεί». Το μακρινό σουτ του είναι ένα από τα εργαλεία που διαθέτει για να βάλει πόντους, αλλά προσαρμόζεται και στις νέες προοπτικές και σε αυτό «με βοηθούν σημαντικά οι συμπαίκτες μου. Όλα είναι νέα για μένα, αλλά όλοι μαζί έχουμε φθάσει σε ένα πολύ καλό σημείο αυτή τη στιγμή». 

Στην Αναντολού Εφές ήταν ο ηγέτης της ομάδας και ο άνθρωπος που έλεγχε τον ρυθμό, ενώ τώρα εκτός των νέων συνθηκών έχει και τεράστιο ανταγωνισμό εντός της ομάδας του. Διότι, οι Σάι Τζίλτζεους Αλεξάντερ και Τζος Γκίντι είναι αυτοί που ελέγχουν το παιχνίδι της ομάδας από την Οκλαχόμα κι αυτός έρχεται από τον πάγκο παρέα με νεαρούς Αμερικανούς, διψασμένους για διάκριση. Όπως ο Τρε Μαν και ο Αϊζέια Τζο.