4 νίκες από την μπασκετική... αθανασία: Ο Νίκολα Γιόκιτς ετοιμάζεται για την τελευταία κορυφή

Νίκολα Γιόκιτς

4 νίκες από την μπασκετική... αθανασία: Ο Νίκολα Γιόκιτς ετοιμάζεται για την τελευταία κορυφή

Χρήστος Τσάλτας 16:27 - 01.06.2023

Στην καριέρα του στο ΝΒΑ έχει κατακτήσει κάθε κορυφή, σε ατομικό επίπεδο. Αυτό που μένει είναι να ολοκληρώσει το προσωπικό του έπος με μια ομαδική διάκριση. Ο Νίκολα Γιόκιτς ετοιμάζεται για την πρώτη σειρά τελικών της καριέρας του, που ισοδυναμεί με την πιο μεγάλη πρόκληση από κάθε άλλη.

Το τσιτάτο που ακολουθούσε σταθερά το ΝΒΑ όλα αυτά τα χρόνια είναι πως πρόκειται για την λίγκα των κορυφαίων. Ιδίως όσον αφορά τα αθλητικά προσόντα τους. Παίκτες γυμνασμένοι που θυμίζουν δεκαθλητές, παίκτες που έχουν ως δυνατό στοιχείο την ταχύτητα και την αθλητικότητα, παίκτες που μπορούν να βγάλουν την ίδια ενέργεια και στα δύο άκρα του παρκέ και να μοιάζουν ακούραστοι.

Υπάρχει όμως και μια κάστα «εκλεκτών« παικτών. Λίγων και πολύ καλών που όχι απλώς κάνουν τη διαφορά, μόνο με την παρουσία τους στο παιχνίδι. Το μπασκετικό IQ τους άλλωστε είναι τέτοιο που μπορούν να κερδίσουν κάθε αντίπαλο όσο αθλητικός και γρήγορος κι αν είναι.

Ντένβερ Νάγκετς vs Μαϊάμι Χιτ: Τα 5 σημεία-κλειδιά που θα κρίνουν τον πρωταθλητή του ΝΒΑ
NBA

14:50 - 01.06.2023

Ντένβερ Νάγκετς vs Μαϊάμι Χιτ: Τα 5 σημεία-κλειδιά που θα κρίνουν τον πρωταθλητή του ΝΒΑ

Η ώρα των τελικών του ΝΒΑ έφτασε, με τους Ντένβερ Νάγκετς να υποδέχονται τους Μαϊάμι Χιτ και το Sportal να καταγράφει τα 5 πιο σημαντικά στοιχεία σε μια σειρά ανοιχτή σε όλα τα αποτελέσματα.

Πιο ξεκάθαρη απόδειξη από τον Νίκολα Γιόκιτς δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Ο Joker την τελευταία 5ετία έχει εδραιωθεί ως ένας από τους καλύτερους σέντερ στο ΝΒΑ. Η επιρροή και ο τρόπος που «κουβαλάει» τους Ντένβερ Νάγκετς στην επίθεση θυμίζει την περίοδο κυριαρχίας του Αρβίντας Σαμπόνις. Ούτε ο Λιθουανός γίγαντας άλλωστε διέθετε αθλητικά προσόντα, όμως το υψηλό μπασκετικό IQ του «κέρδιζε» κάθε αντίπαλο.

Τα τελευταία χρόνια ο Σέρβος σέντερ είναι ο νο.1 σέντερ στο ΝΒΑ. Και όχι από τύχη, αλλά γιατί εξεκίσσεται συνεχώς και προσαρμόζει το παιχνίδι του στην εποχή. Η φετινή σεζόν είναι η απόδειξη πως ο Σέρβος είναι ο καλύτερος πάικτης στο ΝΒΑ. Παρ' ότι δεν κατάκτησε το βραβείο του MVP, το οποίο είχε κατακτήσει τις δύο προηγούμενες σεζόν, εκείνος έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας του.

Στα πλέι οφ ήταν ασταμάτητος. Πήρε στις πλάτες του τους Νάγκετς, ιδίως στη σειρά κόντρα στους Φοίνιξ Σανς, στα ημιτελικά της Δυτικής Περιφέρειας, εκεί όπου η ομάδα του συνάντησε την μεγαλύτερη δυσκολία από κάθε άλλη σειρά. Κατάφερε όμως να βγάλει το έργο εις πέρας και να οδηγήσει στον θρίαμβο την ομάδα του.

Ο Γιόκιτς ήταν ο MVP, τη στιγμή που... έπρεπε να είναι! (vids)
NBA

08:25 - 23.05.2023

Ο Γιόκιτς ήταν ο MVP, τη στιγμή που... έπρεπε να είναι! (vids)

Οδήγησε τους Νάγκετς στο καλύτερο ρεκόρ της Δύσης και έπειτα καταρρίπτοντας τα... μισά ρεκόρ του Ουίλτ Τσάμπερλεϊν, τοποθέτησε την ομάδα του για πρώτη φορά στην ιστορία της στους τελικούς του ΝΒΑ. Ο Νίκολα Γιόκιτς δεν ήταν ο MVP της κανονικής περίοδου, αλλά ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης από εκεί και πέρα...

Τώρα έχει ραντεβού με την ιστορία. Η σειρά κόντρα στους Μαϊάμι Χιτ δεν είναι -μόνο- η πρώτη σειρά τελικών της καριέρας του, αλλά και η τεράστια ευκαιρία του να βρεθεί στην ίδα συζήτηση με ιερά τέρατα του ΝΒΑ. Διότι θα μπορεί να περηφανεύεται πως θα έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα, άρα η συλλογή του θα είναι γεμάτη από κάθε διάκριση.

Αυτό όμως απέχει 4 νίκες. Τόσο απέχει η μπασκετική αθανασία για τον Σέρβο γίγαντα...