Ντένβερ Νάγκετς vs Μαϊάμι Χιτ: Τα 5 σημεία-κλειδιά που θα κρίνουν τον πρωταθλητή του ΝΒΑ

Ντένβερ Νάγκετς vs Μαϊάμι Χιτ: Τα 5 σημεία-κλειδιά που θα κρίνουν τον πρωταθλητή του ΝΒΑ

Χρήστος Τσάλτας 14:50 - 01.06.2023

Η ώρα των τελικών του ΝΒΑ έφτασε, με τους Ντένβερ Νάγκετς να υποδέχονται τους Μαϊάμι Χιτ και το Sportal να καταγράφει τα 5 πιο σημαντικά στοιχεία σε μια σειρά ανοιχτή σε όλα τα αποτελέσματα.

Οι αναλυτές του ESPN φρόντισαν να ρίξουν... λάδι στη φωτιά. Είτε ηθελημένα, είτε άθελά τους κατάφεραν να ανοίξουν νέα κουβέντα ενόψει των τελικών του ΝΒΑ. Εκεί όπου θα βρεθεί η σταθερά -και με μεγάλη συνέπεια- καλύτερη ομάδα της Δύσης, απέναντι στην πιο απρόβλεπτη και επικίνδυνη ομάδα της Ανατολής.

Ντένβερ Νάγκετς εναντίον Μαϊάμι Χιτ στην Ball Arena του Κολοράντο, σε ένα παιχνίδι που εξ αρχής το ενδιαφέρον ήταν τεράστιο. Τώρα ειδικά με την πορεία των παικτών του Έρικ Σποέλστρα άπαντες περιμένουν μια ανοιχτή σειρά, στην οποία ναι μεν υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί, αλλά και ξεκάθαρο αουτσάιντερ, που όμως την ώρα του αγώνα αυτά θα ξεχαστούν.

Οι Χιτ σε όλη τη διάρκεια των πλέι οφ άλλωστε έδειξαν πως δεν φοβούνται κανέναν αντίπαλο, όποια κι αν ήταν η δυναμική του, την ίδια ώρα που οι Νάγκετς με συνέπεια και μπάσκετ πολύ υψηλού επιπέδου ξεπερνούσαν το ένα εμπόδιο μετά το άλλο, δείχνοντας πιο έτοιμοι από ποτέ για το μεγαλύτερο βήμα στην ιστορία του franchise.

Η... τρελή πορεία των Χιτ, ο MVP Μπάτλερ και το πρόγραμμα των τελικών κόντρα στους Νάγκετς
NBA

06:46 - 30.05.2023

Η... τρελή πορεία των Χιτ, ο MVP Μπάτλερ και το πρόγραμμα των τελικών κόντρα στους Νάγκετς

Οι Μαϊάμι Χιτ, το Νο 8 της Ανατολής που τερμάτησαν δέκατοι στην περιφέρεια και εμφανίστηκαν στην post season μέσω του play in tournament, είναι στον τελικό. Απέκλεισαν τους Μπακς του Αντετοκούνμπο, τους Σίξερς και τώρα τους Σέλτικς - Οι Νάγκετς τους περιμένουν τα ξημερώματα της Παρασκευής (2/6, 03.00) στο Ντένβερ.

Με τη σειρά των τελικών να βρίσκεται προ των πυλών ας ρίξουμε μια πιο ενδελεχή ματιά σε 5 σημεία που αναμένεται να παίξουν αποφασιστικό ρόλο στην τελική έκβαση της σειράς, που ξεκινάει από την Ball Arena του Κολοράντο.

Το Game 1 των τελικών

Από τη μία πλευρά έχουμε την ομάδα που κέρδισε όλα τα Game 1 στην έδρα της και από την άλλη την ομάδα που κέρδισε όλα τα Game 1 εκτός έδρας. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Πως η ομάδα που θα κάνει το 1-0 θα βάλει ξεκάθαρες βάσεις για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Ο Άαρον Γκόρντον στο Sportal: «Αν προστατέψουμε την έδρα μας, θα πάρουμε το πρωτάθλημα» (vid)
NBA

10:00 - 31.05.2023

Ο Άαρον Γκόρντον στο Sportal: «Αν προστατέψουμε την έδρα μας, θα πάρουμε το πρωτάθλημα» (vid)

Οι τελικοί του ΝΒΑ είναι προ των πυλών και ο Άαρον Γκόρντον έδωσε το... σύνθημα μέσω του Sportal, εξηγώντας πόσο σημαντικό είναι για τους Ντένβερ Νάγκετς να κρατήσουν απόρθητη την έδρα τους απέναντι στους Μαϊάμι Χιτ.

Οι Νάγκετς παίρνουν μεγάλη δύναμη από την έδρα τους, κάτι που έχει αποδειχθεί περίτρανα στη φετινή post season. 8 εντός έδρας παιχνίδια έχουν την ίδια κατάληξη. Νίκες. 8-0 για την ομάδα του Μάικλ Μαλόουν που στην Ball Arena δείχνει άτρωτη.

Απέναντί της οι Χιτ που έχουν κάνει break στο Game 1 σε Μιλγουόκι, Νέα Υόρκη και Βοστώνη. Κόντρα σε κάθε προγνωστικό, κόντρα ίσως και στην μπασκετική λογική, η ομάδα του Σποέλστρα έβαζε από το πρώτο παιχνίδι κάθε σειράς τις βάσεις για την επιτυχία. Κάτι που θέλει να κάνει και τώρα.

Πόσο θα ανακόψει την πορεία του Γιόκιτς ο Μπαμ Αντεμπάγιο;

Δεν τίθεται θέμα πως το ματσάρισμα αυτό θα είναι το πιο σημαντικό από κάθε άλλο στους τελικούς. Ο κορυφαίος σέντερ του ΝΒΑ και ένας παίκτης που επί μία τριετία παίζει σε επίπεδο MVP, απέναντι σε έναν αμυντικό ογκόλιθο, που δεν φοβάται να βάλει το σώμα του στη φωτιά κάθε στιγμή, βγάζοντας winning plays στο πίσω κομμάτι του παρκέ.

Νίκολα Γιόκιτς - Μπαμ Αντεμπάγιο

Το να μιλήσει κάποιος για την επιρροή του Νίκολα Γιόκιτς στο παιχνίδι των Νάγκετς είναι περιττό. Δεν είναι (μόνο) οι αριθμοί που μιλούν από μόνοι τους, είναι και η συνολική εικόνα της ομάδας του Ντένβερ. Κάθε φορά που μια κατάσταση... ζορίζει, ο Joker είναι εκεί για να κάνει το κάτι παραπάνω, να βάλει ένα δύσκολο σουτ, να κερδίσει ένα φάουλ, να μοιράσει τη μπάλα σε σωστό χρόνο στους συμπαίκτες του.

Ο Μπαμ Αντεμπάγιο από την πλευρά του είναι το alter ego του Τζίμι Μπάτλερ σε κάθε πτυχή του παιχνιδιού. Είναι αυτός που θα δώσει την επιπλέον ενέργεια στην άμυνα, προκειμένου ο Jimmy Buckets να είναι «φρέσκος» στην επίθεση. Είναι αυτός που κάθε φορά θα μαρκάρει τον καλύτερο επιθετικό του αντιπάλου. Τώρα έχει μπροστά του την πιο μεγάλη πρόκληση των πλέι οφ. Και στην καριέρα του έχει δείξει πως θέλει προκλήσεις...

Θα βρουν αντίδοτο στον Τζίμι Μπάτλερ οι Νάγκετς;

Το μπάσκετ είναι ομαδικό σπορ. Σε αυτό συμφωνούμε όλοι και δεν τίθεται κανένα θέμα, καμία αμφισβήτηση. Όσα κάνει όμως φέτος ο Τζίμι Μπάτλερ είναι εξωπραγματικά, επαναφέροντας το One Man Show προηγούμενων δεκαετιών. Όταν όλοι έλεγαν πως δεν μπορούσε να κουβαλήσει τους Χιτ, όταν ειδικοί και αναλυτές θεωρούσαν αυτόν και την ομάδα του ξεγραμμένους, εκείνος έδινε τις απαντήσεις του.

Στην πιο... Himmy βερσιόν του εαυτού του, στα φετινά πλέι οφ, ο Μπάτλερ είναι μια απόλαυση στο να τον παρακολουθείς. Παίκτης που μπορεί να κερδίσει μόνος του όχι μόνο ένα παιχνίδι, αλλά μια σειρά ολόκληρη. Το ξέρουν καλά οι Νάγκετς και για το λόγο αυτό επιστρατεύουν τον παίκτη που «σκεπάζει» το παρκέ.

Ο Άαρον Γκόρντον θα είναι αυτός που θα επωμιστεί το μαρκάρισμα του Μπάτλερ και θα είναι αυτός που θα κρίνει πόσο μακριά θα πάνε οι Χιτ στους τελικούς. Διότι αν ο Μπάτλερ είναι ορεξάτος, τότε τίποτα δεν θα μπορέσει να τον σταματήσει. Αυτό όμως είναι στο χέρι του AG!

Οι αστρικές εμφανίσεις του Μάρεϊ θα είναι πιο αναγκαίες από ποτέ

Φέτος επέστρεψε στο υψηλότερο επίπεδο. Για τα καλά. Ήταν το δικό του ηχηρό «I'm back» αφήνοντας ένα διάστημα 1,5 χρόνου γεμάτου πόνου, αγωνίας και υπομονής στο παρελθόν. Στο σκοτάδι, εκεί που αρμόζει σε τέτοιες καταστάσεις. Ο Τζαμάλ Μάρεϊ όχι απλώς έχει επιστρέψει στο κορυφαίο επίπεδο, αλλά οι εμφανίσεις του είναι ακόμα καλύτερες και από εκείνες της «φούσκας» του Ορλάντο πίσω στο -όχι και τόσο- μακρινό 2020.

Η εμφατική επιστροφή του Τζαμάλ Μάρεϊ έφερε ιστορικό ρεκόρ στη σειρά με Λέικερς
NBA

11:17 - 24.05.2023

Η εμφατική επιστροφή του Τζαμάλ Μάρεϊ έφερε ιστορικό ρεκόρ στη σειρά με Λέικερς

Επέστρεψε πιο δυνατός, πιο αποφασισμένος και με τεράστιο κίνητρο για επιτυχία. Ο Τζαμάλ Μάρεϊ άφησε πίσω την ατυχία του σοβαρού τραυματισμού και στη σειρά των τελικών της Δύσης με τους Λος Άντζελες Λέικερς έγραψε ιστορία!

Στη σειρά των τελικών της Δύσης, κόντρα στους Λος Άντζελες Λέικερς κατέγραψε μοναδικές επιδόσεις, οι οποίες έστειλαν το μήνυμα πως φέτος δεν συμβιβάζεται με τίποτε άλλο πέραν της κατάκτησης του τίτλου. Φέτος άλλωστε είδε από την πρώτη στιγμή πως υπάρχει τεράστια ευκαιρία για μια σπουδαία πορεία και όσο κυλούσε η σεζόν, τόσο ανέβαζε την απόδοσή του. Όπως ακριβώς κάνουν όλοι οι μεγάλοι παίκτες.

Όντας πιο συγκεντρωμένο και... κλειδωμένος από ποτέ, όπως είχε τονίσει και στην απάντησή του στο Sportal, ο Μάρεϊ ετοιμάζεται για την πιο μεγάλη σειρά της καριέρας του. Και οι εμφανίσεις των τελικών της Δύσης είναι πάρα πολύ σημαντικές για την ομάδα του, ώστε να ανοίξουν τον δρόμο για το πρώτο δαχτυλίδι της ιστορίας του franchise.

Οι αφανείς πρωταγωνιστές των Χιτ και ο παράγοντας Ταίλερ Χίρο

Τι μας δίδαξαν τα φετινά πλέι οφ; Πως το μάτι του Πατ Ράιλι δεν κάνει σχεδόν ποτέ λάθος. Ο El Padron πήρε από τα αζήτητα παίκτες όπως ο Γκέιμπ Βίνσεντ, ο Κέιλεμπ Μάρτιν και ο Μαξ Στρους και τους έχει μετατρέψει σε πρωταγωνιστές ομάδας που διεκδικεί το πρωτάθλημα του ΝΒΑ. Όταν οι υπόλοιποι δεν πίστευαν στο ταλέντο αυτών των παικτών, ο Ράιλι ήταν εκεί για να πάρει το μέγιστο.

Ειδικα΄η περίπτωση του Μάρτιν είναι αξιοζήλευτη, με τον άλλοτε παίκτη των Χόρνετς να χάνει για μία ψήφο το βραβείο του MVP των τελικών της Ανατολής. Για πολλούς μάλιστα ήταν εκείνος ο καλύτερος παίκτης της σειράς. Με μεθοδικά βήματα και σκληρή δουλειά κατάφερε να φτάσει σε αυτό το επίπεδο.

Την ίδια ώρα μάλιστα που οι Χιτ θα παρουσιαστούν ενισχυμένοι στους τελικούς. Ο Τάιλερ Χίρο ετοιμάζεται για το δικό του come back στο Game 3 της Φλόριντα, με την εξέλιξη αυτή να αλλάζει τις ισορροπίες, όπως είναι φυσιολογικό. Ο απόφοιτος του Κεντάκι υπήρχαν στιγμές που έλαμπε δια της... απουσίας του, όμως με την επιστροφή του θα αποτελέσει σημαντικό βαρόμετρο επιθετικά. Η κατάστασή του εξάλλου θα κρίνει το εάν οι Χιτ θα είναι ακόμα καλύτεροι ή θα «μπλοκάρουν» δίχως να έχουν την ίδια λειτουργία με τα προηγούμενα παιχνίδια πλέι οφ.

Για όλα αυτά όμως οι απαντήσεις θα δοθούν εκεί που ουδείς μπορεί να κρυφτεί. Το παρκέ είναι το σημείο που θα κρίνει τα πάντα και οι δύο μονομάχοι είναι έτοιμοι για «μάχες» μέχρις εσχάτων.