Η αίγλη, το κύρος και τα έξτρα χρήματα ενός All-Star (vids)

Τζέιλεν Μπράουν

i

© photo by Winslow Townson / Getty Images / Ideal Images

Η αίγλη, το κύρος και τα έξτρα χρήματα ενός All-Star (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 12:12 - 07.02.2023 / Ανανεώθηκε: 12:13 - 07.02.2023

Η επιλογή στο All-Star Game δεν είναι μόνο θέμα γοήτρου για έναν παίκτη του ΝΒΑ. Έχει μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη για όλους και για κάποιους έχει και άμεσα. Τέσσερις παίκτες της φετινής σεζόν είχαν προβλέψει να βάλουν… bonus στο συμβόλαιό τους.

Κάθε άνθρωπος έχει τους δικούς του στόχους. Έτσι και οι παίκτες του ΝΒΑ. Υπάρχουν βέβαια και κοινά οράματα, ομαδικά ή ατομικά, όπως για παράδειγμα η κατάκτηση του πρωταθλήματος ή ο τίτλος του MVP. Φυσικά στο μυαλό όλων υπάρχει και η συμμετοχή στο All-Star

Λίγο μετά το πρώτο μισό της σεζόν, κάθε χρόνο από το 1951 και μετά, ένα τριήμερο είναι αφιερωμένο στο All-Star Weekend, που περιλαμβάνει πάρτι, show, διαγωνισμούς και φυσικά το παιχνίδι των επιλέκτων. Παλαιότερα ήταν η «μάχη» της Δύσης με την Ανατολή, τώρα το φορμάτ έχει αλλάξει. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ως ο αρχηγός της Ανατολής και ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, ως ο «Βασιλιάς» της Δύσης θα δημιουργήσουν τις ομάδες τους μέσα από διαδικασία Draft και τα ξημερώματα της 20ης Φεβρουαρίου θα αναμετρηθούν στη Γιούτα και στην έδρα των Τζαζ. Διότι, το Σολτ Λέικ Σίτι είναι η φετινή διοργανώτρια πόλη

Αυτό είναι το δεδομένο. Τι σημαίνει όμως, για έναν παίκτη το να είσαι… All-Star; Κατ’ αρχάς θα βρεθεί ανάμεσα στους κορυφαίους, σε celebrities, τραγουδιστές, ηθοποιούς, σε ένα τριήμερο με πάρτι, δεξιώσεις, γιορτές και πανηγύρια. Ό,τι πρέπει για μία χαλάρωση από τα συνεχόμενα παιχνίδι και το απαιτητικό πρόγραμμα. Δεν είναι όμως, μόνο αυτό. Κατ’ αρχάς η συμμετοχή μπαίνει απευθείας στο βιογραφικό και… μοριοδοτείται όταν έρθει η ώρα να διαπραγματευτεί το επόμενο συμβόλαιό του. Με λίγα λόγια ένας All-Star ανεβαίνει κλίμακα και μπορεί να διεκδικήσει μεγαλύτερο συμβόλαιο, από έναν που δεν έχει γίνει All-Star. To ίδιο ισχύει και για τον MVP, πόσο μάλλον για τον MVP των τελικών. 

Πέραν, όμως του μακροπρόθεσμου οικονομικού οφέλους των παικτών, υπάρχει και το άμεσο όφελος όλων όσων φρόντισαν όταν υπέγραφαν το συμβόλαιο στις ομάδες τους να ζητήσουν bonus σε περίπτωση που επιλεγούν ως All-Star. Τέσσερις παίκτες φέτος, έχουν έναν επιπλέον λόγο να χαίρονται τη συμμετοχή τους στο τριήμερο του Σολτ Λέικ. 

1. Τζέιλεν Μπράουν, Βοστώνη

Bonus 1.500.000 δολάρια

O Tζέιλεν Μπράουν το 2021 έγινε για πρώτη φορά στην καριέρα του All-Star. Ο φόργουορντ των Μπόστον Σέλτικς, πέρσι απέτυχε να συμπεριληφθεί ανάμεσα στους κορυφαίους, αλλά συνεχίζει να εξελίσσεται και το παιχνίδι του έχει περάσει σε νέο επίπεδο. Μαζί με τον Τζέισον Τέιτουμ, οδηγούν τους Κέλτες στην κορυφή της Περιφέρειας και διεκδικούν το πρωτάθλημα. Ο Μπράουν έχει 27 πόντους και 7,1 ριμπάουντ μέσο όρο και πλέον έχει και 1,5 εκατομμύρια επιπλέον. Ο 27χρονος είχε υπογράψει όρο στο συμβόλαιό του, ότι κάθε χρόνο που θα γίνεται All-Star θα παίρνει έξτρα χρήματα. Η φετινή του είπραξη είναι το προαναφερόμενο σεβαστό ποσό!

2. Ντομάντας Σαμπόνις, Σακραμέντο

Bonus: $ 1.300.000

Ο Λιθουανός θα εμφανιστεί για τρίτη φορά στην καριέρα του σε All-Star Game. Είναι η πρώτη φορά όμως, που θα το κάνει ως παίκτης των Σακραμέντο Κινγκς. Οι προηγούμενες δύο (2020, 2021) έγιναν με τα χρώματα των Ιντιάνα Πέισερς. 

Η συμμετοχή του έχει ως αποτέλεσμα το bonus του 1,3 εκατομμυρίου δολαρίων. Χρήματα έξτρα από τον… βασικό του ετήσιο μισθό που είναι 18,5 εκατομμύρια. Ο Σαμπόνις φέτος είναι πρώτος στο ΝΒΑ στα ριμπάουντ με 12,4 ανά αγώνα. Επίσης, οι Κινγκς πρωταγωνιστούν στη Δύση και ο γιός του Άρβιντας έχει συμβάλει υπερβολικά σε αυτό.

3. Τζούλιους Ράντλ, Νέα Υόρκη

Bonus: $ 1.200,000

Έπειτα από μία μέτρια σεζόν πέρσι, ο Τζούλιους Ραντλ έχει επιστρέψει δυναμικά. Οι 24,7 πόντοι του και τα 10,9 ριμπάουντ, σε συνδυασμό με τη θετική παρουσία των Νικς, τον έστειλαν στο All-Star. 

Επίσης, του εκταμιεύθηκε το ποσό των 1,2 εκατομμυρίων, αφού αυτά είχε συμφωνήσει όταν υπέγραφε με τους Νικς νέο συμβόλαιο. Για τους Νικς φέτος ο 29χρονος φόργουορντ θα τους στοιχίσει 23.760.000 δολάρια συν το μπόνους.

4. Τζρου Χόλιντεϊ, Μιλγουόκι

Bonus: $ 324,000

Η πρώτη του συμμετοχή σε All-Star ήταν πριν από δέκα χρόνια, το 2013 κι ενώ ήταν παίκτης των Φιλαδέλφεια Σίξερς. Φέτος, ο συμπαίκτης του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μπακς, θα γευτεί τη χαρά για δεύτερη φορά στην καριέρα του. Γι’ αυτή του την ατομική διάκριση θα πάρει από την ομάδα 324.000 δολάρια, ένα… mini bonus που προβλεπόταν στην συμφωνία τους. 

Φυσικά, ο 33χρονος πόιντ γκαρντ και πρωταθλητής με το Μιλγουόκι το 2019 κουβαλάει και ένα συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές μεγαλύτερες από 33 εκατομμύρια. Οπότε με το bonus απλώς θα κεράσει συγγενείς και φίλους…

Οι All-Star του 2023

Ανατολική Περιφέρεια - Βασικοί

Γιάννης Αντετοκούνμπο (Μιλγουόκι Μπακς)* 
Κέβιν Ντουράντ (Μπρούκλιν Νετς) 
Τζέισον Τέιτουμ (Μπόστον Σέλτικς) 
Ντόνοβαν Μίτσελ (Κλίβελαντ Καβαλίερς) 
Κάιρι Ίρβινγκ (Ντάλας Μάβερικς) 

Δυτική Περιφέρεια - Βασικοί

ΛεΜπρόν Τζέιμς (Λ.Α. Λέικερς)* 
Νίκολα Γιόκιτς (Ντένβερ Νάγκετς) 
Ζάιον Ουίλιαμσον (Νιού Ορλίνς Πέλικανς) 
Στέφεν Κάρι (Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς) 
Λούκα Ντόντσιτς (Ντάλας Μάβερικς) 
 

Ανατολική Περιφέρεια - Αναπληρωματικοί

Μπαμ Αντεμπάγιο (Μαϊάμι Χιτ) 
Τζέιλεν Μπράουν (Μπόστον Σέλτικς) 
ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν (Σικάγο Μπουλς) 
Τζόελ Εμπίντ (Φιλαδέλφεια Σίξερς) 
Ταϊρίς Χαλιμπάρτον (Ιντιάνα Πέισερς) 
Τζρου Χόλιντεϊ (Μιλγουόκι Μπακς) 
Τζούλιους Ραντλ (Νιού Γιόρκ Νικς) 
 

Δυτική Περιφέρεια - Αναπληρωματικοί

Πολ Τζορτζ (Λ.Α. Κλιπερς) 
Σάι Τζίλτζεους Αλεξάντερ (Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ) 
Τζάρεν Τζάκσον (Μέμφις Γκρίζλις) 
Ντέιμιαν Λίλαρντ (Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς) 
Λάουρι Μάρκανεν (Γιούτα Τζαζ) 
Τζα Μοράντ (Μέμφι Γκρίζλις) 
Ντομάντας Σαμπόνις (Σακραμέντο Κινγκς)

Λίγο πριν την έναρξη του ματς -τα ξημερώματα της 20ης Φεβρουαρίου- ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο ΛεΜπρον Τζέιμς, που είναι οι αρχηγοί των Περιφερειών, όπως προέκυψαν από την ψηφοφορία του κόσμου, θα δημιουργήσουν τις ομάδες τους. Θα επιλέξουν εναλλάξ, παίκτη-παίκτη, από τη λίστα των βασικών αρχικά και των αναπληρωματικών στη συνέχεια. Όταν ολοκληρωθούν τα ρόστερ η TEAM GIANNIS και TEAM LEBRON θα μπουν στο γήπεδο για να μονομαχήσουν.