Η ιστορική φανέλα του Τσάμπερλεϊν με το Νο 13 των Λέικερς δημοπρατήθηκε για σχεδόν 5 εκατομμύρια! (vid)

Η ιστορική φανέλα του Τσάμπερλεϊν με το Νο 13 των Λέικερς δημοπρατήθηκε για σχεδόν 5 εκατομμύρια! (vid)

Γιώργος Γαβριλάκης 13:47 - 28.09.2023 / Ανανεώθηκε: 13:56 - 28.09.2023

Η φανέλα του αείμνηστου Ουίλτ Τσάμπερλειν, που φόρεσε στο νικητήριο Game 5 κόντρα στους Νικς, όταν κατέγραψε το ιστορικό double double (24 πόντοι, 29 ριμπάουντ) στους τελικούς του 1972, δημοπρατήθηκε και τελικά παραχωρήθηκε έναντι 4,9 εκατομμυρίων δολαρίων.

O οίκος Sotheby's εσχάτως έχει συνδέσει το όνομά του με τις δημοπρασίες ιστορικών αθλητικών ειδών -όπως τα υπογεγραμμένα παππούτσια του Μάικλ Τζόρνταν από τους τελικούς του '98. Κι επειδή έκανε αρκετά ρεκόρ με «κομμάτια» από το ΝΒΑ, τώρα ήρθε η ώρα να κάνει και πάλι αίσθηση, αλλά και ένα μεγάλο ρεκόρ. 

Πρόκειται για τη η φανέλα του Ουίλτ Τσάμπερλεϊν με το Νο 13 των Λος Άντζελες Λέικερς με την οποία αγωνίστηκε στους τελικούς του 1972 και μάλιστα η πρόβλεψη των... ειδικών περιέγραφε από τον Αύγουστο πως ήταν δεδομένο ότι θα προσφερθούν περισσότερα από 4 εκατομμύρια δολάρια. Τελικά, πλειοδότης από τις ΗΠΑ -το όνομα του οποίο δεν έγινε γνωστό- προσέφερε 4,9 εκατομμύρια και πήρε το πολυπόθητο αντικείμενο στο σπίτι του. 

Η συγκεκριμένη φανέλα, είναι αυτή που ίδρωσε ο αείμνηστος Τσάμπερλεϊν (πέθανε το 1999 σε ηλικία 63 ετών) στο Game 5 των τελικών κόντρα στους Νιου Γιορκ Νικς . Και με αυτή τη φανέλα είχε 24 πόντους, 29 ριμπάουντ, έδωσε τη νίκη (114-100) και το πρωτάθλημα στους Λιμνανθρώπους, ενώ λίγο αργότερα κι ενώ τότε ήταν 35 ετών έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία MVP σε τελικούς στην ιστορία του κορυφαίου πρωταθλήματος. 

Πιθανότατα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ήταν η ίδια που φορούσε και στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς, ενώ πλέον είναι το πιο ακριβό αντικείμενο που έχει την υπογραφή του Τσάμπερλεϊν. Στην αμερικάνικη ιστορία των σπορ πάντως, δεν είναι η πιο ακριβή εμφάνιση. Διότι, αυτή ανήκει στον θρύλο του μπέιζμπολ, Μπέιμπι Ρουθ, όταν το 2019 σε ανάλογη δημοπρασία η εμφάνιση του με τους Νιου Γιορκ Γιάνκις είχε πάρει τιμή στα 5,6 εκατομμύρια δολάρια.