Έσπασε όλα τα ρεκόρ ο Μπράνσον και οι Νικς νίκησαν στο Φοίνιξ - Σταμάτησαν το αρνητικό σερί οι Σπερς, το συνεχίζουν οι Πίστονς (vids)
i

© photo by Rich Graessle / Getty Images / Ideal Images

Έσπασε όλα τα ρεκόρ ο Μπράνσον και οι Νικς νίκησαν στο Φοίνιξ - Σταμάτησαν το αρνητικό σερί οι Σπερς, το συνεχίζουν οι Πίστονς (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 08:40 - 16.12.2023 / Ανανεώθηκε: 08:51 - 16.12.2023

Ο Τζέιλεν Μπράνσον τη μέρα που έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία που τελείωσε αγώνα ΝΒΑ με 50+ πόντους και τουλάχιστον 5 ασίστ, ριμπάουντ, κλεψίματα και εύστοχα τρίποντα, οι Νικς νίκησαν τους Σανς (139-122) στο Φοίνιξ. Πρώτη νίκη των Σπερς μετά από 18 σερί ήττες, επικράτησαν των Λέικερς στο Σαν Αντόνιο, την ίδια ώρα που ο Τζοέλ Εμπίντ ξεπέρασε τον Τσάμπερλεϊν και οι Σίξερς υποχρέωσαν τους Πίστονς στην 22η διαδοχική αποτυχία τους.

Αυτό που έκανε ο Τζέιλεν Μπράνσον δεν το έχει κάνει ούτε ο ΛεΜπρόν Τζέιμς ή ο Στέφεν Κάρι. Δεν το έχουν πλησιάσει ούτε ο Νίκολα Γιόκιτς, μηδέ ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Ακόμα κι αν κάποιος ψάξει στο βάθος των ετών, τέτοια επίδοση με αυτή του 27χρονου γκαρντ των Νιου Γιορκ Νικς, δεν θα βρει ούτε στη στατιστική του Μάικλ Τζόρνταν, του Λάρι Μπερντ, του Αϊζέια Τόμας, του Άλεν Αϊβερσον, του Ντουέιν Ουέιντ και κανενός Hall of Famer. Και τι ακριβώς έκανε;

Έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που έβαλε 50 πόντους και ταυτόχρονα είχε τουλάχιστον την επίδοση «5» σε άλλες τέσσερις στατιστικές κατηγορία: ριμπάουντ (6), ασίστ (9), κλεψίματα (5) και εύστοχα τρίποντα (9)! Μάλιστα τα εννέα του τρίποντα ήρθαν σε ισάριθμες προσπάθειες. Με αυτή την επίδοση ισοφάρισε αυτή του Μπεν Γκόρντον (14/4/2006) ως παίκτης των Σικάγο Μπουλς, αλλά και του πρώην παίκτη των Νικς, Λατρέλ Σπρίουελ (4/2/2003).

Με αυτά τα... νούμερα ο Μπράνσον δεν ήταν δυνατόν να επιτρέψει κάτι λιγότερο στην ομάδα του, από το να πάρει μία σπουδαία εκτός έδρας νίκη με το εντυπωσιακό 139-122. Και μάλιστα στο Φοίνιξ του Κέβιν Ντουράντ (29 πόντοι) και του Ντέβιν Μπούκερ (28 πόντοι). Βέβαια, οι Ήλιοι εκτός του ότι προσπαθούσαν χωρίς αποτέλεσμα να περιορίσουν τον Μπράνσον, την ίδια ώρα ο Τζούλιους Ραντλ είχε 23 πόντους και ο Αρ Τζέι Μπάρετ σταμάτησε στους 21. Από την πλευρά τους είδαν τον Μπράντλεϊ Μπιλ να εγκαταλείπει στο πρώτο πεντάλεπτο της αναμέτρησης, λίγο αγώνες μετά την επιστροφή του από τον τραυματισμό. 

Επιτέλους νίκη για τους Σπερς, οι Πίστονς πλησιάζουν το... χρυσό βατόμουρο

Στο Σαν Αντόνιο οι Σπερς εμφανίστηκαν ως οικοδεσπότες των Λέικερς στο ματς που κουβαλούσαν στην... πλάτη τους τις 18 συνεχόμενες ήττες που είχαν υποστεί μέχρι εκείνη τη στιγμή. Μπόρεσαν όμως, να εκμεταλλευτούν δύο πράγματα. Κατ' αρχάς την απουσία του Άντονι Ντέιβις, αλλά και την καταπληκτική βραδιά του Ντέβιν Βέισελ

Ο 23χρονος γκαρντ έκανε ρεκόρ καριέρας σημειώνοντας 36 πόντους σε 35 λεπτά συμμετοχής, που προέκυψαν από 12/19 σουτ, εκ των οποίων τα 5/10 έξω από τη γραμμή του τριπόντου και 7/7 ακριβώς πίσω από την γραμμή των ελευθέρων βολών. Ο Κέλντον Τζόνσον, ο οποίος ακούει ήδη φήμες για την ανταλλαγή του πρόσθεσε 17 πόντους, ενώ ο 19χρονος Γάλλος rookie Βικτόρ Ουεμπανιαμά έκανε double-double: 13 πόντοι, 15 ριμπάουντ. 

Για τους Λέικερς που εκτός του Ντέιβις δεν αγωνίστηκαν ούτε ο ΝτιΆντζελο Ράσελ, ούτε ο Καμ Ρέντις, με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς (23 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 14 ασίστ) και τον Όστιν Ριβς (22 πόντοι) να κάνουν την προσπάθειά τους για να αποφευχθεί η ήττα, αλλά... τζίφος! 

Την ίδια περίπου ώρα που οι Σαν Αντόνιο Σπερς σταματούσαν το αρνητικό σερί τους, οι Ντιτρόιτ Πίστονς το συνεχίζουν το καθόλου παραγωγικό τους έργο. Στη Φιλαδέλφεια παραδόθηκαν στις ορέξεις του Τζοέλ Εμπίντ, ο οποίος χωρίς να πιεστεί ιδιαίτερα και παίζοντας για λιγότερα από 30 λεπτά είχε 35 πόντους, 13 ριμπάουντ και 4 μπλοκ, οδηγώντας τους Σίξερς με ασφάλεια στο 124-92.

Με αυτή την προσωπική του επίδοση ο Καμερουνέζος σέντερ έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία των Σίξερς που για 9ο συνεχόμενο παιχνίδι είχε 30+ πόντους και 10+ ριμπάουντ. Ο θρυλικός Ουίλτ Τσάμπερλεϊν το είχε κάνει οκτώ φορές. Πάντως, για τους Πίστονς, αυτή ήταν η 22η διαδοχική ήττα και πλησίασαν ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στο χειρότερο σερί αποτυχιών στην ιστορία του κορυφαίου πρωταθλήματος. Αυτό ανήκει στους Κλίβελαντ Καβαλίερς που το 1983 έχασαν 24 παιχνίδια στη σειρά...