Τρεις... περήφανοι Ραβίνοι ήθελαν να στείλουν ένα «περίεργο» μήνυμα στον Κάιρι Ίρβινγκ (vid)

Τρεις... περήφανοι Ραβίνοι ήθελαν να στείλουν ένα «περίεργο» μήνυμα στον Κάιρι Ίρβινγκ (vid)

Γιώργος Γαβριλάκης 10:23 - 03.01.2024 / Ανανεώθηκε: 10:27 - 03.01.2024

Με πλακάτ που έγραφαν «Είμαι Εβραίος και είμαι περήφανος» τρεις Ραβίνοι φίλαθλοι των Γιούτα Τζαζ ήθελαν να κάνουν μία δήλωση τη μέρα που η ομάδα τους αντιμετώπισε τον Κάιρι Ίρβινγκ, που τον θεωρούν αντισημίτη και αρνητή του Ολοκαυτώματος.

Ένας από τους πιο... γνωστούς φαν των Γιούτα Τζαζ, όχι αυτός που είναι στα δικαστήρια με τον Ράσελ Ουέστμπρουκ, αλλά ο Ραβίνος, Αβρεμί Ζιπέλ, παρέα με δύο φίλους του, ομόθρησκούς του, πήραν εισιτήρια για την πρώτη σειρά στον αγώνα της αγαπημένης ομάδας τους κόντρα στους Ντάλας Μάβερικς

Συνήθως, κάθονται στις πιο πίσω σειρές, αλλά αυτή τη φορά ήθελαν το μήνυμά τους να περάσει μονομιάς στα μάτια (κατ' αρχάς) και στην ψυχή του Κάιρι Ίρβινγκ

«Είμαι Εβραίος και είμαι περήφανος», έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν στα χέρια τους και το ερώτημα είναι: Γιατί τέτοια... καούρα; Κατ' αρχάς, κινητοποιήθηκαν από τον φονταμενταλισμό τους. Από τον φανατισμό τους. Και ναι μεν εξήγησαν πως «δεν θέλαμε να προσβάλουμε ούτε να κοροϊδέψουμε τον Ίρβινγκ», όπως είπε ο Ραβίνος Ζιπέλ λίγες ώρες μετά σε συνέντευξή του στην Desert και αφού ρωτήθηκε για το συμβάν, καθώς η παρουσία του (αυτού και των φίλων του) ήταν έντονη κατά τη διάρκεια του αγώνα. Με πανηγυρισμούς, με πάθος και αυτό δεν προέκυψε μόνο από τη νίκη της ομάδας τους, αλλά κυρίως από την ήττα του Ίρβινγκ. 

Ο σούπερ σταρ των Μάβερικς έχει εκδηλώσει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις και την πίστη του στο Ισλάμ. Γεγονός που εκνευρίζει... κάποιους, ίσως να προβληματίζει ακόμα και το ίδιο το ΝΒΑ, που παραδοσιακά δεν «εκτιμούσε» παίκτες που εξέφραζαν θρησκείες που δεν ήταν «συμβατές» με την λίγκα. Οι περιπτώσεις των Μαχμούτ Αμπντούλ-Ραφούφ και Γκρεγκ Χότζες, ήταν οι πιο... χτυπητές της δεκαετία του '90. 

«Είμαι Εβραίος, είμαι περήφανος Εβραίος», επανέλαβε ο Ραβίνος και «είμαι εδώ απόψε για να συμπαρασταθώ στον λαό μου και σε όσα έχει αντέξει». Προφανώς δεν θυμήθηκε το Ολοκαύτωμα, καθώς δεν απευθυνόταν στον Χίλτερ, αλλά στον Ίρβινγκ. Άρα εστίασε την... διαμαρτυρία του για την εμπόλεμη κατάσταση στο Ισραήλ και στα εδάφη της Παλαιστίνης. 

Πάντως, οι Τζαζ ως οργανισμός ήθελαν να ρίξουν τους τόνους και κάλεσε τους συγκεκριμένους φαν να μην επιδεικνύουν τα πλακάτ. «Ο κώδικας συμπεριφοράς που υπάρχει στην ομάδα έχει τεθεί σε ισχύ ώστε τα παιχνίδια να διεξάγονται χωρίς τέτοιου είδους περισπασμούς και αναστάτωση. Αν μία πινακίδα αποσπά την προσοχή ή πυροδοτεί αντιδράσεις σε έναν παίκτη, ζητάμε πάντα να αφαιρεθεί». 

Η... γκάφα των Κινγκς και η ήττα στο Σακραμέντο από τους Χόρνετς - Εκτός rotation ο Βεζένκοφ (vids)
NBA

08:23 - 03.01.2024

Η... γκάφα των Κινγκς και η ήττα στο Σακραμέντο από τους Χόρνετς - Εκτός rotation ο Βεζένκοφ (vids)

Με τρομερή ανατροπή στην τέταρτη περίοδο οι Σάρλοτ Χόρνετς νίκησαν στο Σακραμέντο με 111-104 και με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Τέρι Ροζίερ. Οι Κινγκς δεν ανταποκρίθηκαν στην πίεση που άσκησαν οι Σφήκες, ενώ ο Σάσα Βεζένκοφ πάτησε το παρκέ μόνο στην προθέρμανση.

Αυτό συνέβη με το «Είμαι Εβραίος και είμαι περήφανος» των τριών Ραβίνων, που δεν τους άρεσε η... φίμωση γιατί θεωρούν (και δεν είναι οι μόνοι είναι η αλήθεια) πως ο Κάιρι Ίρβινγκ είναι αντισημίτης και στο παρελθόν δηλώσεις του έχουν φέρει μεγάλη αναστάτωση στην εβραϊκή κοινότητα των ΗΠΑ. Που είναι γιγαντιαία και επιδραστική σε κάθε... γωνιά της χώρας.