Γκριν: «Οι Νάγκετς κέρδισαν τους Λέικερς με το σύστημα Σπανούλης»!
i

©InTime

Γκριν: «Οι Νάγκετς κέρδισαν τους Λέικερς με το σύστημα Σπανούλης»!

Sportal newsroom 19:32 - 18.05.2023

Ο Ντρέιμοντ Γκριν αποκάλυψε ότι οι Νάγκετς επικράτησαν των Λέικερς με το σύστημα Σπανούλης

Στην ανάλυση που έκανε ο Ντρέιμοντ Γκριν μέσω του podcast του για τη νίκη των Νάγκετς επί των Λέικερς στον πρώτο τελικό της Δύσης στο ΝΒΑ, αποκάλυψε πως αυτό έγινε με τον τρόπο του Βασίλη Σπανούλη!

Ειδικότερα, ο φόργουορντ των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς τόνισε πως η ομάδα του Ντένβερ εφάρμοσε και απέδωσε πιστά το σύστημα που φέρει το όνομα του legend του ευρωπαϊκού μπάσκετ και χρησιμοποιείται την τελευταία δεκαετία στο ΝΒΑ από αρκετές ομάδες.

Το σύστημα «Σπανούλης» έφερε για πρώτη φορά στην άλλη πλυρά του Ατλαντικού ο Κουίν Σνάιντερ το 2014 όταν ήταν προπονητής στους Γιούτα Τζαζ. Ο Αμερικανός κόουτς εμπνεύστηκε το σύστημα αυτό από την κίνηση του Βασίλη Σπανούλη και το πως έπαιρνε την μπάλα από τον ψηλό, για να σουτάρει από την περιφέρεια.

Μάλιστα, ο Σνάιντερ το είχε δει αρκετές φορές να συμβαίνει αυτό το play, στο Final Four του Λονδίνου το 2013, όπου το τρόπαιο κατέκτησε ο Ολυμπιακός.

Εκείνη τη σεζόν, ο Αμερικανός ήταν μέλος του προπονητικού επιτελείου της ΤΣΣΚΑ Μόσχας (την απέκλεισε ο Ολυμπιακός στον ημιτελικό), ως βοηθός του Έτορε Μεσίνα. Βλέποντας, λοιπόν, τον τότε γκαρντ των «ερυθρόλευκων» και νυν προπονητή του Περιστερίου να κάνει τη συγκεκριμένη κίνηση εμπνεύστηκε το σχετικό σύστημα, το οποίο όπως φαίνεται εφαρμόζουν κι άλλες ομάδες του ΝΒΑ.

«Ένα ακόμα σύστημα που έτρεξαν οι Νάγκετς είναι αυτό που ονομάζουμε “Σπανούλης”. Ο Σπανούλης είναι ένας Έλληνας διεθνής που αγωνίστηκε για 20 χρόνια στην Ευρωλίγκα, έγινε draft από μία ομάδα του Τέξας, είτε από τους Σπερς, είτε από τους Μάβερικς, κατέληξε να παίζει στους Ρόκετς ή κάτι τέτοιο», είπε αρχικά στην ανάλυσή του ο Ντρέιμοντ Γκριν, εξηγώντας στη συνέχεια:

«Είναι ένας θρύλος στην Ελλάδα, ήταν διάσημος για το κόψιμο που μπορούσες να έρθεις από την κάτω πλευρά του καλαθιού, κόβεις προς τα επάνω και υπάρχει μία μεγάλη τρύπα , συνήθως στο ύψος της γραμμής των βολών ίσως και λίγο ψηλότερα, αλλά ακριβώς στη μέση του γηπέδου. Και όπως έρχεσαι από το ταμπλό, παίρνει την μπάλα από τα χέρια του ψηλού. Μπορείς να φανταστείς ότι όλη η άμυνα έχει μείνει χαμηλά, οπότε όταν παίρνεις την μπάλα, είσαι ελεύθερος. Ο Τζαμάλ Μάρεϊ το έκανε τρεις φορές, ο Κάλντγουελ-Πόουπ άλλες τρεις, το έκανε άλλες τόσες και ο Μάικλ Πόρτερ. Οπότε είναι αρκετοί καλοί με την "κίνηση Σπανούλης"».

Από το 14:39’’ του βίντεο ο Ντρέιμοντ Γκριν αναφέρεται στον Βασίλη Σπανούλη: