Πως ο Μαρκ Κούμπαν... αποφυλάκισε τον πατέρα του πρώην παίκτη των Μάβερικς (vid)

Πως ο Μαρκ Κούμπαν... αποφυλάκισε τον πατέρα του πρώην παίκτη των Μάβερικς (vid)

Γιώργος Γαβριλάκης 09:01 - 29.07.2023 / Ανανεώθηκε: 12:21 - 29.07.2023

Όταν ο πατέρας του Ντόριαν Φίνι-Σμιθ μπήκε στη φυλακή κατηγορούμενος για φόνο το 1995, ο τέως φόργουορντ των Μάβερικς και νυν των Νετς ήταν 2 ετών. Τώρα, σχεδόν 30 χρόνια μετά και με την αμέριστη βοήθεια του ιδιοκτήτη των Καουμπόηδων, Μαρκ Κιούμπαν, ο Έλμπερτ Σμιθ Τζούνιορ είναι ελεύθερος!

Ο Μαρκ Κούμπαν είναι ένας από τους πιο δραστήριους και εκκεντρικούς επιχειρηματίες των ΗΠΑ. Είναι και ο ιδιοκτήτης των Ντάλας Μάβερικς. Από την άλλη, ο Ντόριαν Φίνι-Σμιθ είναι ο φόργουορντ των Μπρούκλιν Νετς, ο οποίος μέχρι πριν από μερικούς μήνες αγωνιζόταν στους Καουμπόηδες του Τέξας. 

Ο πρώτος βοήθησε τον πατέρα του δεύτερου να βγει από τη φυλακή έπειτα από 28 χρόνια. Και προφανώς δεν το έκανε πετώντας σχοινί ή δεμένα σεντόνια από την άλλη μεριά του  μαντρότοιχου. Το έκανε μέσα από τη νομική διαδικασία και επιστρατεύοντας μία All-Star δικηγορική ομάδα, που την έθεσε στη διάθεση της οικογένειας Φίνι-Σμιθ, με την προοπτική να γίνει δεκτή η αίτηση αποφυλάκισης του Έλμπερτ Σμιθ Τζούνιορ. Όπως και έγινε! 

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βοήθησα», είπε ο Κούμπαν, ο οποίος πέραν από της... τρέλας του με τους Μαβς βρίσκεται στη θέση Νο 227 του Forbes, στη λίστα δηλαδή με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. «Είμαστε ευγνώμονες στον δικαστή και ενθουσιασμένοι για τον Ντο-Ντο», πρόσθεσε και το Ντο-Ντο αφορά το ψευδώνυμο του Ντόριαν Φίνι-Σμιθ, «ο οποίος είναι ένα από τα καλύτερα παιδιά που έχω γνωρίσει ποτέ μου». 

Το 1995 ο Έλμπερτ Σμιθ Τζούνιορ είχε καταδικαστεί με 44 χρόνια φυλάκισης. Τι είχε προηγηθεί; Ένα κλασσικό απόγευμα στη... δουλειά. Ο «προϊστάμενος» του τού είχε ζητήσει να πάει να εισπράξει ένα χρέος από έναν... συνεργάτη. Τον Ουίλι Αντερσον. Ο πατέρας του Ντόριαν, άφησε στο σπίτι την γυναίκα του και τον 2 ετών γιό του, πήρε μαζί έναν «συνάδελφο» και ένα πιστόλι. Τότε ήταν που άρχισε ο κατήφορος... 

Όταν έφθασαν στο σημείο αναφοράς, ο Ουίλι Άντερσον άρχισε τις διαπραγματεύσεις. Δηλαδή, τα γνωστά που πιθανότατα έχετε δει στις ταινίες. Κάποια στιγμή όμως, η ατμόσφαιρα βάρυνε και ο Άντερσον επιτέθηκε με μαχαίρι. Τότε ήταν που ο συνεργάτης του Έλμπερτ πυροβόλησε τρεις φορές -σύμφωνα με την τελική κατάθεση- και το θύμα τελικά δεν πλήρωσε ποτέ το χρέος του. Διότι, έπεσε στον πάτωμα νεκρό. 

Οι δύο τους κατηγορήθηκαν για φόνο πρώτου βαθμού και κατέληξαν στη φυλακή. Για σχεδόν 30 χρόνια ο Ντόριαν Φίνι-Σμιθ έβλεπε τον πατέρα του μόνο στο επισκεπτήριο και μεγάλωσε χωρίς την παρουσία του, αλλά με έντονους συναισθηματικούς δεσμούς μαζί του. Τώρα που άνοιξε το παράθυρο πρόωρης αποφυλάκισής του έκανε τα πάντα για να τον βγάλει από εκεί. Με τη βοήθεια του Μαρκ Κιούμπαν, ο οποίος πήγε ακόμα και για κατάθεση, ενώ εμφανίστηκε πρώτος πρώτος στο δικαστήριο, αλλά και με ολόκληρο τον οργανισμό των Μαβς να συμπαραστέκεται ήρθε η στιγμή ο Ντόριαν Φίνι-Σμιθ να συναντήσει υπό κανονικές συνθήκες τον άνθρωπο που συνέβαλε στο να έρθει σε αυτόν τον κόσμο. 

«Ολόκληρη η οικογένεια μας έχει δάκρυα χαράς στο πρόσωπό της», είπε ο NBAer για να καταλήξει πως «περιμένω πως και πως να τον δω και να τον αγγίξω. Θα περιμένω λίγες ώρες ακόμα...».