O Νίκολα Γιόκιτς σταμάτησε να φοράει... αμερικανιές και κάνει δουλειές με την Κίνα
i

@ photo by AAron Ontiveroz / Getty Images / Ideal Images

O Νίκολα Γιόκιτς σταμάτησε να φοράει... αμερικανιές και κάνει δουλειές με την Κίνα

Γιώργος Γαβριλάκης 10:44 - 24.12.2023 / Ανανεώθηκε: 11:07 - 24.12.2023

Δεν είναι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος παίκτης του ΝΒΑ, που εγκαταλείπει τις συνεργασίες με τις παραδοσιακές δυνάμεις και κάνει Deal με εταιρεία της Κίνας. Ο Νίκολα Γιόκιτς όμως, είναι ο πρωταθλητής και MVP των τελικών και η απόφασή του να εγκαταλείψει τον κολοσσό της Nike και να φοράει πλέον παπούτσια της 361° προκάλεσε αίσθηση. Η απόφασή του όμως, έχει λογική και προοπτική...

Οι περισσότεροι συνάδελφοί του, σουπερ σταρς του NBA, έχουν μετατρέψει την επιχειρηματικότητα σε επιστήμη. Έχουν ολόκληρα λόμπι που δουλευουν για αυτούς και δεν είναι λίγοι αυτοί που βγάζουν διπλάσια και τριπλάσια χρήματα με τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις απ’ ότι με τις ομάδες τους. 

Αν βγάζουν, για παράδειγμα, 25-30 εκατομμύρια ως ετήσιο μισθό για τις αγωνιστικές τους υπηρεσίες προσθέτουν άλλα τόσα -και περισσότερα- για να φορούν ρούχα συγκεκριμένων Brands και παπούτσια μιας εταιρείας. Επίσης, διαφημίζουν ο,τι μπορεί να φανταστεί ή δεν θέλει καν να φανταστεί κανείς. Απο ξυραφάκια, οδοντόκρεμες, μέχρι στοιχηματικές πλατφόρμες, τράπεζες και πιτσαρίες. 

Προεξέχουσα αθλητική-επιχειρηματική περσόνα στις μέρες μας παραμένει ο ΛεΜπρόν Τζέιμς. Ο άνθρωπος που συνεχίζει την ιστορία από εκεί που την άφησε ο Μάικλ Τζόρνταν και πάνω στα παρκέ και μέσα στα... οβάλ γραφεία των επιχειρηματικών συναντήσεων.

Αυτός είναι ο μίδας του σύγχρονου ΝΒΑ και στο τέλος της σεζόν θα βάλει 128 εκατομμύρια δολάρια στους τραπεζικούς του λογαριασμούς και τα 47 από αυτά θα του τα καταθέσουν οι Λος Άντζελες Λέικερς. Τα υπόλοιπα θα καταφθάσουν μέσα από τις χορησίες που έχει «κλείσει». 

Για τον Νίκολα Γιόκιτς μέχρι τώρα τα πράγματα ήταν πιο απλά. Έβαζε ό,τι ρούχο του άρεσε και ένιωθε ότι του… πάει -ακόμα κι αν δεν του πήγαινε-, ενώ είχε και μία συμφωνία με την Nike για περίπου 5 εκατομμύρια το χρόνο ωστε να φοράει με χαρά τα παπούτσια της. 

Πλέον, εδώ και μερικές μέρες, δεν τα φοράει. Και σίρουρα δεν θα τα φοράει για αρκετά χρόνια ακόμα, καθώς ο Σέρβος σέντερ, πρωταθλητής και MVP των τελικών, αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να βγάλει μερικά… εύκολα χρήματα. Το "μερικά" αφορά μερικές δεκάδες εκατομμύρια, όχι πενταροδεκάρες.

Μιας και η Nike βρίσκεται σε καθεστώς περιορισμού των επενδυσεων της σε τέτοιου τύπου πρόσωπα και έχει αποφασίσει στα επόμενα τρία χρόνια να μειώσει κόστη σε ύψος 2 δισεκατομμυρία δολάρια, ο Γιόκιτς είδε καβούρια στις τσέπες και κοίταξε στην… Ανατολή. Όχι στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, αλλά στην Άπω Ανατολή. 

Βέβαια, οι οικονομικοί όροι της νέας του συμφωνία με την ανερχόμενη κινέζικη εταιρεία 361 degrees που διαθέτει σχεδ8ν 8.000 καταστήματα στον πλανήτη, δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστοί. Το μόνο που έχει προκύψει -και πάλι κάπως αφηρημένα- είναι η διάρκειά της που θα είναι «πολυετή». 

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Joker θα ανέβει στη λίστα με τους πιο ακριβοπληρωμένους, διότι μέχρι τώρα οι ετήσιες χορηγίες του δεν ξεπέρασαν ποτέ τα επτά εκατομμύρια και τώρα υπολογίζεται πως μόνο από την 361 θα εισπράξει χρήματα στο επίπεδο των μεγάλων αστεριών της λίγκας. 

Κι αν σκεφτείται ότι ο αξεπέραστος ΛεΜπρόν βγάζει 80 εκατομμύρια το χρόνο από χορηγούς και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο από 45, τότε υπολογίστε κάπου ανάμεσα στα 40 με 50 εκατομμύρια. Περίπου όσα του δίνουν οι Ντένβερ Νάγκετς για να κάνει triple double σχεδόν κάθε βράδυ. 

Οι Τίμπεργουλβς «δάγκωσαν» στο Σακραμέντο τους Κινγκς - Στο... μηδέν και στο επτάμισι ο Βεζένκοφ (vids)
NBA

07:41 - 24.12.2023

Οι Τίμπεργουλβς «δάγκωσαν» στο Σακραμέντο τους Κινγκς - Στο... μηδέν και στο επτάμισι ο Βεζένκοφ (vids)

Παρά την απουσία του Καρλ Άντονι-Τάουνς, οι Μινεσότα Τίμπεργουλβς με πρωταγωνιστές τους Ρούντι Γκομπέρ και Άντονι Έντουαρντς νίκησαν με 110-98 τους Σακραμέντο Κινγκς, που αγωνίστηκαν χωρίς τον Μαλίκ Μονκ και με τον Σάσα Βεζένκοφ να περνά απαρατήρητος σε επτάμισι λεπτά συμμετοχής.

Με την συγκεκριμένη εταιρεία συνεργάζεται ήδη από καιρό και ο συμπαίκτης του, Άαρον Γκόρντον, ενώ δύο ακόμα mega stars του ΝΒΑ, o Καϊρί Ίρβινγκ των Ντάλας Μάβερικς και ο Τζίμι Μπάτλερ των Μαϊάμι Χιτ φορούν από την περασμένη αγωνιστική περίοδο κινέζικα παπούτσια. Ή πιο σωστά παπούτσια κινέζικης εταιρείας, γιατί -έτσι κι αλλιώς- τα περισσότερα παπούτσια στην Κίνα φτιάχνονται... 

Η λίστα με τους 10 πιο ακριβοπληρωμένους πριν τη νέα συμφωνία του Γιόκιτς 

Θέση

Όνομα

Ομάδα

Συνολικές απολαβές ($)

Συμβόλαιο ($)

Χορηγίες ($)

1

ΛεΜπρόν Τζέιμς

Λέικερς

127,6 εκατ. 

47,6 εκατ.

80 εκατ.

2

Στέφεν Κάρι

Ουόριορς

101,9 εκατ.

51,9 εκατ.

50 εκατ.

3

Γιάννης Αντετοκούνμπο

Μπακς

90,6 εκατ.

45,6 εκατ.

45 εκατ.

4

Κέβιν Ντουράντ

Σανς

88,4 εκατ.

46,4 εκατ.

42 εκατ.

5

Κλέι Τόμπσον

Ουόριορς

64,2 εκατ.

43,2 εκατ.

21 εκατ.

6

Ντέιμιαν Λίλαρντ

Μπακς

62,6 εκατ.

45,6 εκατ.

17 εκατ.

7

Τζοέλ Εμπίντ

Σίξερς

56,6 εκατ.

47,6 εκατ.

9 εκατ.

8

Τζέιμς Χάρντεν

Σίξερς

55,6 εκατ.

35,6 εκατ.

20 εκατ.

9

Νίκολα Γιόκιτς

Νάγκετς

54,6 εκατ.

47,6 εκατ.

7 εκατ.

10

Πολ Τζορτζ

Κλίπερς

54,1 εκατ.

45,6 εκατ.

8,5 εκατ.