H Γιούτα έχει κάποια πλεονεκτήματα στην υπόθεση «Λίλαρντ» - Χιτ, Σίξερς, Κλίπερς και Σπερς ετοιμάζουν προτάσεις στους Μπλέιζερς (vids)

Ντέιμιαν Λίλαρντ

i

© photo by Alika Jenner / Getty Images / Ideal Images

H Γιούτα έχει κάποια πλεονεκτήματα στην υπόθεση «Λίλαρντ» - Χιτ, Σίξερς, Κλίπερς και Σπερς ετοιμάζουν προτάσεις στους Μπλέιζερς (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 13:39 - 02.07.2023 / Ανανεώθηκε: 13:58 - 02.07.2023

Τη στιγμή που οι πληροφορίες ανέφεραν ότι Ντέιμιαν Λίλαρντ ζήτησε ανταλλαγή από τους Μπλέιζερς, οι Μαϊάμι Χιτ, οι Λ.Α. Κλίπερς και ακολούθως οι Φιλαδέλφεια Σίξερς με τους Σαν Αντόνιο Σπερς, έδειξαν τις προθέσεις τους, ενώ πλέον οι Γιούτα Τζαζ εμφανίζονται πως πιθανοί διεκδικητές του 33χρονου σούπερ σκόρερ.

Ο Ντέιμιαν Λίλαρντ είναι ένας παίκτης που έχει δείξει πως το συναίσθημα έχει ιδιαίτερη αξία και στην επαγγελματική του ζωή. Eμφανίστηκε στο ΝΒΑ το 2012, όταν οι Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς τον επέλεξαν στο Νο 6 του Draft και από τότε μέχρι σήμερα ανήκει στην ομάδα του Όρεγκον. Πολλές συνθήκες και πολλοί άνθρωποι τον είχαν... σπρώξει εδώ και χρόνια προς την επιλογή να αποχωρήσει από την ομάδα, μιας και είχε σχεδόν εξαφανιστεί η προοπτική να κατακτήσει με τους Μπλέιζερς το πρωτάθλημα. 

Ο Λίλαρντ όμως, είχε συνδεθεί με το Πόρτλαντ, με την πόλη, με τους κατοίκους, τους φιλάθλους και με τους ανθρώπους της ομάδας. Έκανε τα πάντα γι' αυτούς και προφανώς πλέον αντιλήφθηκε πως έφθασε η ώρα να αποχωρήσει, αφού πρώτα είχε εξαντλήσει κάθε πιθανότητα για να τα καταφέρει με την πρώτη του επαγγελματική ομάδα. Στα 33 του φαίνεται πως για πρώτη φορά θα αλλάξει φανέλα και ήδη ασχολούνται μαζί του οι περισσότεροι General Manager των 29 ομάδων του ΝΒΑ. 

Οι πρώτοι οργανισμοί που έχουν δείξει ιδιαίτερη κινητικότητα προς τον Dame είναι οι Μαϊάμι Χιτ που ονειρεύονται να τον βάλουν στο πλευρό των Τζίμι Μπάτλερ και Μπαμ Αντεμπάγιο ρίχνοντας στο... παζάρι τον Τάιλερ Χίροου και τον Κάιλ Λάουρι, αλλά πρακτικά οι Μπλέιζερς δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ για δύο γκαρντ, καθώς έχουν τον νεαρό και ταλαντούχο Άνφερνι Σάιμονς, αλλά και τον Σκουτ Χέντερσον (Νο 3 του Draft), στους οποίους σκοπεύουν να στηριχθούν και οι Φλόγες ουσιαστικά ψάχνουν μία τρίτη ομάδα να εμπλακεί στη διαπραγμάτευση. 

Οι Φιλαδέλφεια Σίξερς ψάχνουν προορισμό για τον Τζέιμς Χάρντεν, ενώ το ίδιο κάνουν -χωρίς ιδιαίτερη βιασύνη- και με τον Τομπάιας Χάρις. Ο Λίλαρντ θα ήταν γι' αυτούς ιδανικός παρτενέρ του Τζοέλ Εμπίντ και ένας παίκτης που πιθανότατα θα μπορούσε να τους οδηγήσει εκεί που δεν κατάφερε κανείς στην μετά Άλεν Αϊβερσον εποχή. Δηλαδή, στους τελικούς του ΝΒΑ. 

Οι Κλίπερς επίσης, βρίσκονται στο προσκήνιο των πιθανών trade. Μάλιστα οι Καλιφορνέζοι φαίνεται πως συζητάνε και με τους Σίξερς για τον Τζέιμς Χάρντεν, αλλά και με τους Μπλέιζερς για τον Ντέιμιαν Λίλαρντ. Η ομάδα πάντως, που μπαίνει δυναμικά στη διεκδίκηση του τελευταίου είναι οι Γιούτα Τζαζ

Οι Μορμόνοι έχουν δύο πλεονεκτήματα. Κατ' αρχάς, έχουν διαθέσιμους παίκτες για ανταλλαγή και τα ονόματα των Κόλιν Σέξτον, Τζόρνταν Κλάρκσον και Τέιλεν Χόρτον-Τάκερ μπορούν να αποτελέσουν μία καλή βάση. Και οι τρεις ομάδες πάντως, μάλλον θα πρέπει να συνεργαστούν με κάποια ακόμα για να έχουν σοβαρές ελπίδες απόκτηση τους Λίλαρντ. Για τη Γιούτα όμως, υπάρχει το πλεονέκτημα και της συναισθηματικής σύνδεσης του σούπερ σταρ των Μπλέιζερς. 

Ο Φιλίπ Πετρούσεφ είναι ένας ακόμα που θα εγκαταλείψει την Euroleague για το ΝΒΑ (vids)
NBA

09:20 - 02.07.2023

Ο Φιλίπ Πετρούσεφ είναι ένας ακόμα που θα εγκαταλείψει την Euroleague για το ΝΒΑ (vids)

Μετά από μία πολύ καλή σεζόν με τον Ερυθρό Αστέρα, οι Σίξερς έχουν αποφασίσει να δώσουν συμβόλαιο στον Φιλίπ Πετρούσεφ, τον οποίον είχαν επιλέξει στο No 50 του Draft 2021 - Μετά τους Βεζένκοφ, Μίτσιτς, Έξουμ, άλλος ένας μη Αμερικανός παίκτης της Euroleague μεταφέρεται στο ΝΒΑ.

Στα Κολεγιακά του χρόνια, βρέθηκε στο Oυέμπερ Στέιτ, που εδρεύει στο Σολτ Λέικ και οι κάτοικοι της πόλης των Μορμόνων των λατρεύουν. Και ο ίδιος έχει μία υπέροχη σχέση μαζί τους, καθώς επισκέπτεται την ευρύτερη περιοχή πολλές φορές τον χρόνο, διοργανώνει event και χρηματοδοτεί το Πανεπιστήμιο σε διάφορες δράσεις του. Αυτό το background ίσως έχει μία βαρύτητα στην περίπτωσή του κυρίως λόγω του χαρακτήρα του. 

Τα σχέδια όλων πάντως, θέλουν να τα χαλάσουν οι Σαν Αντόνιο Σπερς που αρχίζουν να ασχολούνται σοβαρά με τον Λίλαρντ και ουσιαστικά ονειρεύονται να εμφανίσουν το Νο 1 του Draft, Βικτόρ Ουεμπανιάμα, δίπλα από έναν έμπειρο και υπερταλαντούχο σκόρερ όπως ο 33χρονος γκαρντ. Η παρουσία του κόουτς Γκρεγκ Πόποβιτς μπορεί να αποτελέσει κίνητρο, αλλά το θέμα είναι τι μπορούν να προσφέρουν ως ανταλλάγματα τα Σπυρούνια, ενώ σίγουρα δεν μπορούν να προσφέρουν ελπίδες για κατάκτηση ενός πρωταθλήματος.