Ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου στο Sportal: «Η πόλη είναι έτοιμη για το Final 8»

Ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου στο Sportal: «Η πόλη είναι έτοιμη για το Final 8»

Γιώργος Γαβριλάκης 13:22 - 16.02.2023 / Ανανεώθηκε: 15:51 - 16.02.2023

Δεν είναι ένας απλός αντιδήμαρχος, ούτε ένας τυπικός πολιτικός της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο Κώστας Βαρδαβάς είναι άνθρωπος του μπάσκετ, μέσα σε αυτό γαλουχήθηκε και το μπάσκετ του Ηρακλείου θέλει να αναδείξει…

Ο Κώστας Βαρδαβάς δεν είναι απλώς ο αντιδήμαρχος του Ηρακλείου. Είναι ένας μπασκετάνθρωπος που ζει και αναπνέει για το παιχνίδι που παίζεται με την πορτοκαλί μπάλα, χρόνια τώρα. Ως αθλητής στα νιάτα του και τώρα ως φίλαθλος και γνώστης του αντικειμένου. 

Γεννημένος το 1975 στην πόλη που μεγάλωσε και πλέον υπηρετεί από το πόστο του στην τοπική αυτοδιοίκηση, πολιτικός μηχανικός στην ειδικότητα, αλλά λάτρεις το μπάσκετ στη ζωή. 

Γι’ αυτό και έχει πάρει πάνω του τις οργανωτικές ευθύνες του Final 8 του Κυπέλλου Ελλάδας. Αυτός και η… ομάδα του άλλωστε έχουν πολύ δουλειά. Τώρα, αλλά και στο μέλλον.

Διότι, η EOK, αλλά και η FIBA έχει δει τις προοπτικές και τις υπέροχες συνθήκες που επικρατούν στο νησί γενικά και το Ηράκλειο… ειδικά! 

Το Sportal τον συνάντησε λίγο πριν την έναρξη του Final 8 στο γήπεδο που φιλοξενεί την τελική φάση του θεσμού, με οκτώ ομάδες πλέον και όχι με τέσσερις όπως μέχρι πέρσι, για να μας μιλήσει για την εμπειρία. Όχι μόνο για την διοργάνωση, αλλά και για τον τρόπο που η πόλη ονειρεύεται το μέλλον και τα συναισθήματα και τις προοπτικές που δημιουργούνται στον κόσμο της ευρύτερης περιοχής. 

Μας μίλησε για τις απαιτήσεις που υπάρχουν έτσι ώστε μία ολόκληρη πόλη να υποστηρίξει το μπάσκετ, τα οφέλη του τόπου και τα οράματα του ίδιου, των συνεργατών του και του Δήμου φυσικά στον οποίο έχει αφιερώσει εδώ και χρόνια όλη του την ενέργεια.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Κώστα Βαρδαβά στο Sportal:

- Αυτή τη φορά το Hράκλειο φιλοξενεί το Final 8 του Κυπέλλου. Τι σημαίνει για την πόλη να βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο μιας μεγάλη διοργάνωσης; 

«Είναι σημαντικό που μας έχει εμπιστευτεί  η ΕΟΚ, αλλά και η FIBA πλέον. Έτσι η πόλη του Ηρακλείου έχει την ευκαιρία να ζήσει σημαντικές εμπειρίες και να ξεφύγει από την εσωστρέφεια που μπορεί κάποιες στιγμές να δημιουργηθεί. Δεν είναι μόνο ο Αθλητισμός, στο Ηράκλειο οι επισκέπτες έχουν να δουν πολλά και διάφορα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι αναφερόμαστε στον ταχύτερα αναπτυσσόμενος τουριστικό προορισμό της χώρας και δεν αναφέρομαι μόνο για την τουριστική περίοδο. Πλέον υπάρχουν όλες οι υποδομές, οι εγκαταστάσεις, οι επιλογές στη διαμονή, αλλά και οι αναπλάσεις του ιστορικού κέντρου που έχουν στόχευση στην εξυπηρέτηση του κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών».

Τζάμπολ στo Ηράκλειο, το Final 8 του Κυπέλλου Ελλάδας ξεκινά!
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

08:48 - 16.02.2023

Τζάμπολ στo Ηράκλειο, το Final 8 του Κυπέλλου Ελλάδας ξεκινά!

Ήρθε η ώρα των προημιτελικών: Η ΑΕΚ αντιμετωπίζει το μεσημέρι της Πέμπτης (16/2, 15.45, ΕΡΤ3) τον Πανιώνιο και το απόγευμα (19:15, ΕΡΤ) το Περιστέρι θα μονομαχήσει με τον ΠΑΟΚ, ενώ Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός «εισβάλουν» στο πρόγραμμα αύριο (17/2).

- Ποιος είναι όμως, οι απαιτήσεις και οι δυσκολίες που υπάρχουν για να ανταποκριθούν όλοι στο υψηλό επίπεδο μιας μεγάλης διοργάνωση; 

«Χρειάζεται γνώση και τόλμη. Εμείς για παράδειγμα, σε συνεργασία με την ΕΟΚ, τολμήσαμε να κάνουμε τελικούς με παρουσία 5.500 παιδιών στις κερκίδες. Το επόμενο βήμα μας ήταν να φέρουμε και φιλάθλους. Έπειτα έγιναν αγώνες των μεγάλων ομάδων. Το ότι το Final 8 βρίσκεται εδώ δεν είναι τυχαίο. Από πίσω δουλεύει μία ολόκληρη ομάδα και δεν είναι μόνο ο Δήμος Ηρακλείου. Είναι η περιφέρεια της Κρήτης, η τοπική ένωση, η αστυνομική διεύθυνση και όλοι οι φορείς και τα μεμονωμένα πρόσωπα που συνεργαζόμαστε. Για εμάς έχει μεγάλη σημασία οι ομάδες να έχουν μία καλή διαμονή. Να περάσουν ευχάριστα στον τόπο μας και να απολαύσουν όλες οι ομάδες άψογες συνθήκες στη διαμονή τους, υπηρεσίες στο γήπεδο και να έχουν όλα όσα χρειάζονται σε επαγγελματικά πρότυπα υψηλού επιπέδου. Δεν είμαστε ένας Δήμος που απλώς διαθέτει ένα γήπεδο. Εχουμε δομές, έχουμε στελέχη που πλέον είναι εξειδικευμένα πάνω σε αυτό που κάνουν».

- Το γήπεδο όμως, είναι μία βασική προϋπόθεση. Φαντάζομαι αυτό το γήπεδο δίνει ένα αβανάτζ στο Ηράκλειο…

«Το γήπεδο αυτό δεν είναι μόνο για τα μεγάλα event. Εδώ δίνεται η δυνατότητα στον κόσμο, στα μικρά παιδιά που επιλέγουν διάφορα αθλήματα, όχι μόνο το μπάσκετ, να έρθουν και να συμμετέχουν. Πολεμικές τέχνες, χάντμπολ, γυμναστική, τα πάντα! 

Ο Δήμος έχει την ευθύνη αυτού του γηπέδου, την καλύπτει από τον προϋπολογισμό του και με τη συμμετοχή των δημοτών φυσικά, καθώς από εκεί αντολούνται οι πόροι. Είναι όμως, μία ζωντανή εγκατάσταση και συνεχώς προσπαθούμε να κάνουμε βελτιώσεις και να ανεβάζουμε το επίπεδο. Για την πόλη μας είναι ευλογία όχι μόνο το γήπεδο, αλλά ο αθλητισμός ολόκληρος. Όλες του οι προεκτάσεις.

Το 2004 ήμασταν μία ολυμπιακή πόλη και χτίστηκε το Παγκρήτιο Στάδιο. Από τότε άρχισε να αλλάζει η κουλτούρα όσον αφορά στον αθλητισμό της περιοχής. Εμείς τώρα συνεχίζουμε να χτίζουμε και νομίζω ότι έχουμε βάλει πλέον τον αθλητισμό στη ζωή της πόλης…»

- Το προσωπικό σας αθλητικό ενδιαφέρον σε ποιο σπορ εστιάζει; 

«Από πολύ μικρός ήμουν μέσα στο μπάσκετ ως αθλητής. Είναι το αγαπημένο μου άθλημα και χαίρομαι ιδιαιτέρως που πλέον γίνεται Final 8 και έχουμε οκτώ ομάδες στην πόλη. Τις οκτώ κορυφαίες ομάδες. Αυτό θα αναβαθμίσει τον θεσμό του κυπέλλου. Η εμπειρία μου λέει, ότι και οι ομάδες το θέλουν αυτό. Έχουν προσαρμοστεί στους κανόνες και θεωρούν πως το Final 8 είναι το μέλλον, όχι μία δοκιμή. Το άθλημα θα κερδίσει και αυτή είναι η ουσία. Αυτό μένει στο τέλος και οι εικόνες που πρέπει να βγαίνουν πρέπει να είναι μόνο θετικές. Το Ηράκλειο μέσα από όλο αυτό γίνεται μία περιφερειακή πρωτεύουσα». 

- Πείτε μου μια σκέψη σας για το μέλλον, όσον αφορά την Κρήτη, το Ηράκλειο συγκεκριμένα και το μπάσκετ; 

«Ευχή μας είναι έχοντας ένα τέτοιο γήπεδο, μία πόλη με τεράστιες δυνατότητες, με ένα καταπληκτικό έμψυχο δυναμικό σε όλα τα επίπεδα, των γραμμάτων, των τεχνών, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της επιχειρηματικότητας, να υπάρξει μία ομάδα του Ηρακλείου στη μεγάλη κατηγορία. Είναι… κρίμα που να αγωνίζεται σε αυτό το γήπεδο μία ομάδα της περιοχής μας και κάποια στιγμή να είναι παρούσα σε τέτοιες μεγάλες διοργανώσεις» 

-Τι θεωρείται ότι πρέπει γίνει για να το δούμε αυτό να γίνεται πράξη; 

«Θα πρέπει κατ’ αρχάς, να ανέβουμε επίπεδο παραγοντικά. Θα πρέπει επιχειρηματίες του τόπου να καταλάβουν ότι αυτό έχει μία ιδιαίτερη αξία. Αυτό πρέπει να γίνει και σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς, αλλά και με τις ομάδες που υπάρχουν σε όλη την επικράτεια. Από τις μεγάλες μέχρι τις μικρότερες. Νομίζω ότι μέχρι τώρα είναι απροσδιόριστη η αιτία που το Ηράκλειο δεν έχει μία ομάδα στην Basket League. 

Ο ΟΦΗ όμως είναι μία μεγάλη ομάδα, πολύ σημαντική σε όλη τη χώρα. Πέρασε περιπέτειες, τώρα είναι σε καλό επίπεδο και αυτό ίσως παρασύρει κάτι καλό και για το μπάσκετ. Είναι ευκαιρία!»

Tags: