Ο Φλεβαράκης στο Sportal: «Για ποια έκπληξη της Ουλμ μιλάμε;»
i

©InTime

Ο Φλεβαράκης στο Sportal: «Για ποια έκπληξη της Ουλμ μιλάμε;»

Γιάννης Πάλλας 20:15 - 17.06.2023 / Ανανεώθηκε: 20:15 - 17.06.2023

Ο προπονητής της Ουγγρικής Σοπρόν Κώστας Φλεβαράκης μιλάει στο Sportal για το φαινόμενο Ουλμ, την ομάδα που από την 7η θέση στη regular season κατέκτησε το πρωτάθλημα στη Γερμανία

Μπορεί στα δικά μας μάτια στην Ελλάδα η κατάκτηση του πρωταθλήματος από την Ουλμ στη Γερμανία, από την 7η θέση στην regular season μέχρι την κορυφή να θεωρείται κάτι το αδύνατο, αλλά ο προπονητής της Ουγγρικής Σοπρόν Κώστας Φλεβαράκης εξηγεί στο Sportal γιατί δεν είναι έκπληξη.

Ο έμπειρος τεχνικός γνωρίζει καλά το Γερμανικό πρωτάθλημα, καθώς έχει εργαστεί εκεί στην Μπράουνσβάιγκ (σεζόν 2012-2013) και είναι ο κόουτς που έριξε στα βαθιά και καταξίωσε τον Ντένις Σρέντερ, ο οποίος έφτασε στο ΝΒΑ, όπου πραγματοποιεί σπουδαία καριέρα. Μάλιστα, ο Σρέντερ επέστρεψε στη Γερμανία κάποια στιγμή και αγόρασε το πακέτο των μετοχών της Μπράουνσβάιγκ, της οποίας υπήρξε παίκτης και πλέον είναι το μεγάλο αφεντικό.

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος από την Ουλμ έκανε αίσθηση, αλλά ο Κώστας Φλεβαράκης δίνει μια άλλη διάσταση στην επιτυχία της Γερμανικής ομάδας.

«Για ποια έκπληξη της Ουλμ μιλάμε;» αναρωτήθηκε αρχικά ο προπονητής της Σοπρόν και συνέχισε να αναλύει τη σκέψη του ως εξής: «Αγωνιστικά δεν χωράει αμφιβολία ότι έγινε υπέρβαση, καθώς από την 7η θέση για να πάρει το πρωτάθλημα απέκλεισε πρώτα την Άλμπα που ήταν 2η και στη συνέχεια την Μπάγερν πριν φτάσει στους τελικούς με την Βόννη. Δηλαδή, ξεπέρασε το εμπόδιο δυο ομάδων της EuroLeague και της κατόχου του τίτλου στο Basketball Champions League. Από αυτή την άποψη πρόκειται για πολύ μεγάλη επιτυχία αγωνιστικά».

«Οργάνωση και αγωνιστικό στυλ»

Δυο είναι οι άξονες που κινείται η εξήγηση στο φαινόμενο Ουλμ κατά τον Κώστα Φλεβαράκη.

Ο ένας αφορά την οργάνωση και ο άλλος το αγωνιστικό στυλ. «Πρώτα απ’ όλα να εξηγήσω ότι η Ουλμ δεν ήταν κακή ομάδα επειδή ήταν 7η στο πρωτάθλημα και είχε 18 νίκες και 16 ήττες. Άλλωστε και η Μπάγερν που ήταν 3η στη βαθμολογία είχε 9 ήττες. Ήταν μια δυνατή ομάδα και το βασικότερο δεν έχει σχέση ο 7ος της Γερμανίας με τον 7ο του ελληνικού πρωταθλήματος» επισημαίνει ο Έλληνας τεχνικός. 

Και συνεχίζει: «Είναι μια ομάδα με συνολικό μπάτζετ 6 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ. Διαθέτει ένα εξαιρετικό γήπεδο και από εμπειρία θα πω ότι το αποδυτήριο που δίδεται στον φιλοξενούμενο προπονητή πριν από το παιχνίδι είναι επιπέδου σουίτας πολυτελούς ξενοδοχείου. Η οργάνωση τους στο πρωτάθλημα είναι εξαιρετική και είναι πάνω από κάθε διοργάνωση, ακόμη και από τη EuroLeague. Δίνουν προτεραιότητα στο πρωτάθλημα. Οργανωτικά και οικονομικά λειτουργούν υποδειγματικά το επίπεδο είναι πολύ υψηλό και αν ήταν στο DNA του Γερμανού το μπάσκετ θα μπορούσαν να είναι και ακόμη καλύτεροι».

Σε ότι αφορά το αγωνιστικό στυλ ο Κώστας Φλεβαράκης, υπογραμμίζει: «Πριν απ’ όλα να πω ότι και οι επτά πρώτες ομάδες στο Γερμανικό πρωτάθλημα είχαν μεγάλα μπάτζετ. Η Ουλμ ήταν μια δυνατή ομάδα που έτρεχε και βελτιώνονταν πολύ, ενώ στο τέλος του πρωταθλήματος είχε μια απίστευτη ενέργεια. Ο Μπράντον Πολ (έπαιξε στον Ολυμπιακό) και ο Μπρούνο Καμπόκλο ήταν δυο παίκτες πολύ σημαντικοί στο παιχνίδι της Ουλμ, ενώ στους τελικούς έπαιξε ρόλο η καταπληκτική άμυνα του Χουάν Νούνιεθ πάνω στον Τι Τζέι Σορτς. Προφανώς και όταν κερδίζεις δυο ομάδες της EuroLeague και την κάτοχο του BCL Βόννη είναι μια τρομερή υπόθεση». 

Και συμπληρώνει: «Στη Γερμανία το στυλ παιχνιδιού είναι διαφορετικό. Ο ρυθμός είναι τρελός! Οι παίκτες παίζουν σε υψηλό τέμπο και δίνεται μεγάλη έμφαση στην αθλητικότητα και το παιχνίδι ένας εναντίον ενός. Καλό είναι το σκεπτόμενο μπάσκετ, αλλά στη Γερμανία υπάρχει ένα «πάντρεμα» της ταχύτητας και της τακτικής και αυτό το υποστήριξε πολύ καλά η Ουλμ».

«6 εκατ. ευρώ δεν διαχειρίστηκα σε όλες τις ομάδες στην Ελλάδα»!

Εν κατακλείδι, ο Κώστας Φλεβαράκης θεωρεί το υψηλό μπάτζετ ένα πρόσθετο πλεονέκτημα για να πετύχεις. «Βλέποντας τον προϋπολογισμό της Ουλμ θα πω μόνο πως, στα χρόνια που εργάστηκα στην Ελλάδα και την Basket League δεν πιστεύω ότι είχα 6 εκατομμύρια και πλέον που είναι ο προυπολογισμός της Γερμανικής ομάδας σε όλους τους συλλόγους που αγωνίστηκα στην Ελλάδα να διαχειριστώ! Ακούγεται οξύμωρο, αλλά είναι αληθινό, γιατί έχω φτάσει να διατηρήσω ομάδα στην Basket League με προυπολογισμό κοντά στα 200.000 ευρώ. Οπότε τα 6 εκατομμύρια ευρώ για μια ομάδα στη Γερμανία δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να πετύχεις κάτι καλό, όχι απαραίτητα να φτάσεις στο πρωτάθλημα».