Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου στο Sportal: «Ο Προμηθέας πέτυχε έναν άθλο»

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου στο Sportal: «Ο Προμηθέας πέτυχε έναν άθλο»

Χρήστος Τσάλτας 16:50 - 21.03.2024 / Ανανεώθηκε: 16:50 - 21.03.2024

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου μιλάει στο Sportal για την εξαιρετική σεζόν του Προμηθέα, εξηγεί τι είναι αυτό που έχει οδηγήσει στην άκρως επιτυχημένη πορεία σε Ελλάδα και Ευρώπη και δίνει το στίγμα για τα προημιτελικά του BCL και όχι μόνο.

Το βράδυ της Τετάρτης ο Προμηθέας έγραψε ακόμα μια χρυσή σελίδα. Η ομάδα της Πάτρας κρατούσε την τύχη στα χέρια της και με μια νίκη απέναντι στην ΑΕΚ Betsson θα βρισκόταν στην επόμενη φάση του BCL, στα προημιτελικά για την ακρίβεια. Όπως και έγινε.

Οι Προμηθείς είχαν τον έλεγχο στη μεγαλύτερη διάρκεια, όμως την κρίσιμη ώρα βγήκε μπροστά ο Χάντερ Χέιλ που «καθάρισε» το παιχνίδι με δικά του σουτ, δίνοντας σπουδαία νίκη-πρόκριση στην ομάδα του. Κάτι που ήταν το επιστέγασμα της εξαιρετικής πορείας από το ξεκίνημα της σεζόν έως και σήμερα.

Τα πάντα ξεκινούν από το προπονητικό επιτελείο, με τον Ηλία Παπαθεοδώρου να έχει βγάλει την σφραγίδα του στην ομάδα της Πάτρας. Κάτι που φαίνεται στο παρκέ, με την φιλοσοφία να είναι ξεκάθαρη. Ο Έλληνας κόουτς επανάφερε τον Προμηθέα στα υψηλά πατώματα και έχει κάθε λόγο να είναι χαρούμενος.

Την ίδια ώρα όμως είναι έτοιμος για τις επόμενες προκλήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, όπως τόνισε και στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Sportal. Ο έμπειρος κόουτς αποκάλυψε την στιγμή που άρχισε να πιστεύει στο κάτι παραπάνω την φετινή σεζόν, εξήγησε τι είναι αυτό που κάνει τόσο ξεχωριστό τον Χάντερ Χέιλ, ενώ μοιράστηκε τις σκέψεις του για τον επόμενο αντίπαλο του Προμηθέα στα προημιτελικά του BCL.

-Το παιχνίδι τελείωσε και ο Προμηθέας πήρε την πρόκριση για τα προημιτελικά του BCL με τη νίκη αυτή. Ποια ήταν τα πρώτα συναισθήματα; Έφυγε όλη η πίεση της σεζόν;

«Είναι μεγάλη ικανοποίηση, ήταν επίτευγμα αυτό για την ομάδα μας με βάση ότι δεν στήθηκε για να φτάσει τόσο ψηλά, ειδικά στην Ευρώπη. Αλλά μέσα από την καλή ατμόσφαιρα που δημιουργήσαμε από την αρχή και με την ποιότητα των παικτών, αλλά και την δουλειά που κάναμε πιστέψαμε πολύ στους εαυτούς μας και από το ξεκίνημα του Top 16 είχαμε σαν κρυφό στόχο να προκριθούμε. Είναι πολύ μεγάλη επιτυχία για την ομάδα. Έχει ένα ρόστερ χωρίς πολύ μεγάλη εμπειρία, αλλά με αρκετά νέα παιδιά και Έλληνες και ξένους και αυτό δίνει μεγαλύτερη αξία στην επιτυχία αυτή».

-Πότε αρχίσατε εσείς να πιστεύετε στο κάτι παραπάνω;

«Αρκετά νωρίς. Με την έννοια πως η ομάδα βρήκε γρήγορα λειτουργία και καλή χημεία και με βάση τους χαρακτήρες που είχαμε και την αφομοίωση της φιλοσοφίας που θέλαμε να περάσοτμε είχαμε πολύ γρήγορα καλά αποτελέσματα. Παίξαμε πολύ καλό μπάσκετ, οπότε ήταν δεδομένο ότι θα είναι μαι επιτυχημένη χρονιά, όμως δεν ξέραμε ποιο ήταν το μέγεθος της επιτυχίας. Αυτό που έχουμε καταφέρει είναι άθλος».

-Τετράδα στο πρωτάθλημα, στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας και τώρα στους 8 του BCL Σε σχέση με την περσινή σεζόν του Προμηθέα η χρονιά είναι πετυχημένη. Μπαίνοντας στην τελική ευθεία ανοίγει η όρεξη για το κάτι παραπάνω;

«Η ομάδα έχει πετύχει παραπάνω πράγματα από αυτά που υπολόγιζε να πετύχει, αλλά τρώγοντας ανοίγει η όρεξη. Είμαστε ανοιχτοί στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, είμαστε διψασμένοι, έχουμε διάθεση, πολύ καλή ατμόσφαιρα και ταβάνι μας είναι ο ουρανός. Θα δούμε πού θα φτάσουμε».

-Ουνικάχα Μάλαγα, Τενερίφη, Βόννη. Προφανώς δεν υπάρχει η δυνατότητα επιλογήε. Ποιο θα ήταν όμως το επόμενο challenge για τον Προμηθέα;

«Στο επίπεδο της οκτάδας όλες οι ομάδες είναι υψηλού επιπέδου. Σίγουρα οι ισπανικές ομάδες είναι ένα κλικ καλύτερες από τις υπόλοιπες. Ας έρθει η ώρα της κλήρωσης και ό,τι φέρει η τύχη».

-Για τον Ηλία Παπαθεοδώρου τι είναι μεγαλύτερη επιτυχία. Οι νίκες ή ότι έρχονται οι νίκες με παίκτες που δεν τους πίστευε πολύς κόσμος και έρχονται τα αποτελέσματα μέσα από ένα διαφορετικό μοντέλο μπάσκετ;

«Όλα. Τα αποτελέσματα μετράνε, η ανάδειξη νέων παικτών μετράει, ο τρόπος λειτουργίας, η ατμόσφαιρα που έχουμε δημιουργήσει. Όλα μετράνε. Φτιάχνουμε ένα σύνολο που μας αφήνει πολύ χαρούμενους και ικανοποιημένους. Έχουμε εξαιρετική καθημερινότητα και όλα αυτά μαζί συνιστούν μικρές νίκες για όλο τον οργανισμό του Προμηθέα».

Ηλίας Παπαθεοδώρου

-Για τον Ηλία Παπαθεοδώρου η φετινή σεζόν είναι μια προσωπική δικαίωση;

«Όχι δεν το θεωρώ σαν προσωπική δικαίωση. Κάθε χρόνο στις ομάδες που βρίσκομαι προσπαθώ να αναδείξω τα καλύτερα κομμάτια των ομάδων που είμαι. Ζητήθηκε φέτος από μένα να δημιουργήσω μια ομάδα από την αρχή, με τον δύσκολο τρόπο. Όχι επιλέγοντας έμπειρους παίκτες, είτε ξένους είτε Έλληνες. Δώσαμε τη δυνατότητα σε κάποιους νέους παίκτες από το πρόγραμμα να συμμετέχουν στο πλάνο. Αυτοί άρπαξαν την ευκαιρία από τα μαλλιά. Βρήκαμε ξένους παίκτες με ποιότητα και με μεγάλη δίψα για διάκριση και έχουμε αναδείξει κάποιους Έλληνες παίκτες, όπως ο Αντώνης Κόνιαρης ο οποίος πέρασε δύσκολα τα τελευταία χρόνια, αλλά ξέρουμε τι ποιότητα έχει. Εμπιστευόμαστε τον χαρακτήρα και το ταλέντο του και μας έχει βγάλει ασπροπρόσωπους. Όπως επίσης και ο Λίνος Χρυσικόπουλος ο οποίος είναι ένας παίκτης που έχει περάσει από πάρα πολύ καλές ομάδες, έχει παίξει μπάσκετ πολύ καλού επιπέδου και είναι αρχηγός εντός και εκτός παρκέ».

-Αναφέρθηκες στην ανάδειξη παικτών. Θα ήθελα να σε ρωτήσω για τον Χάντερ Χέιλ, έναν παίκτη που συζητάει όλη η Ευρώπη. Υπήρξαν κατά τη διάρκεια της σεζόν και κρούσεις από ομάδες υψηλότερου επιπέδου. Ζώντας τον καθημερινά, τι είναι αυτό που τον κάνει τόσο ξεχωριστό;

«Έχει τρομερή θετικότητα. Είναι ανοιχτός στο να μάθει, είναι πραγματικά ταλαντούχος, αλλά έχει αναπτύξει και άλλα πράγματα στο παιχνίδι του. Αναγνωρίζει πλέον καταστάσεις, αμύνεται καλύτερα και είναι παρών στα κρίσιμα. Στο παιχνίδι με την ΑΕΚ, όπως και πάρα πολλές άλλες φορές παίρνει την ευθύνη και συνήθως είναι αποτελεσματικός. Το πιο ξεχωριστό κομμάτι είναι το πόσο θετικός και πόσο ανοιχτός είναι στο να βελτιωθεί. Ένας παίκτης με τα δικά του χαρίσματα στην επίθεση δεν είναι εύκολο να το έχει αυτό το πράγμα».

-Σε προσωπικό επίπεδο, από το 1 έως το 10 πόσο απολαμβάνετε όλη αυτή τη διαδικασία στον Προμηθέα, από το ξεκίνημα της σεζόν έως και σήμερα;

«11!»