Ο Κάρσεν Έντουαρντς στο Sportal: «Θέλω να πετύχω στην Μπάγερν Μονάχου και για τον Λάσο...»

Ο Κάρσεν Έντουαρντς στο Sportal

Ο Κάρσεν Έντουαρντς στο Sportal: «Θέλω να πετύχω στην Μπάγερν Μονάχου και για τον Λάσο...»

Χρήστος Τσάλτας 11:23 - 05.10.2023

Η μεταγραφή στην Μπάγερν Μονάχου, οι προσδοκίες γύρω από το όνομά του, ο ανταγωνισμός στην Ευρωλίγκα. Ο Κάρσεν Έντουαρντς παίρνει... τ' όπλο του και μιλάει στο Sportal για τη σεζόν που έρχεται, θέτοντας στόχους και προσδοκίες.

Το φετινό καλοκαίρι στην Γερμανία ήταν από τα πιο έντονα των τελευταίων ετών. Η Μπάγερν Μονάχου αποφάσισε να γυρίσει σελίδα και να αλλάξει επίπεδο. Η έλευση του Πάμπλο Λάσο ήταν το πρώτο μήνυμα πως οι Βαυαροί είναι αποφασισμένοι να πρωταγωνιστήσουν, όχι μόνο στο γερμανικό πρωτάθλημα, αλλά και στην Ευρωλίγκα.

Για να συμβεί κάτι τέτοιο όμως θα πρέπει να έχουν και τους ανάλογους παίκτες, διότι ο προπονητής, από μόνος του, δεν αρκεί. Αυτό το ήξεραν καλά και έτσι κινήθηκαν με αυτό το σκεπτικό στην αγορά. Ένας από τους παίκτες που κατάφεραν να κάνουν δικό τους ήταν ο Κάρσεν Έντουαρντς. Ο Αμερικανός γκαρντ με την τρομερή έφεση στο σκοράρισμα ταξίδεψε στο Μόναχο με πολλά κίνητρα και όρεξη για επιτυχία.

Η νέα κατάσταση δείχνει να του ταιριάζει πολύ, καθώς στα πρώτα φιλικά έδειξε πως έχει την ποιότητα να αποτελέσει παίκτη ηγέτη για την ομάδα του. Ταμπέλες όμως δεν βάζει στο παιχνίδι του, κάτι που ξεκαθάρισε στη μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στο Sportal.

Σε αυτή μίλησε για τη νέα σελίδα στην καριέρα του, στάθηκε στην παρουσία του Πάμπλο Λάσο και πόσο τον βοηθάει να γίνεται καλύτερος, ενώ παράλληλα επεσήμανε πόσο απαιτητικός είναι από τον ίδιο του τον εαυτό. Παράλληλα μίλησε για το επίπεδο ανταγωνισμού στη νέα Euroleague, εξήγησε τι θα φέρει ο Σερζ Ιμπάκα με την παρουσία του, ενώ δεν ξέχασε τον κολλητό του, Κέιλεμπ Σουάνιγκαν, που «έφυγε» από τη ζωή πριν από μερικά χρόνια.

-Δεύτερη σεζόν στην Ευρώπη, δεύτερη ομάδα στην Euroleague, η Μπάγερν Μονάχου. Πώς κυλούν τα πράγματα για σένα;

«Είναι όλα καλά. Είναι κάτι που ανυπομονώ να δω΄, είναι νέο για μένα. Θα προσπαθήσω να βρω διαφορετικό ρόλο και να είμαι πιο αποτελεσματικός σε σχέση με πέρυσι. Έχω καταλάβει την Ευρώπη και ξέρω πώς δουλεύουν τα πράγματα εδώ. Έχω λίγη εμπειρία σε αυτό το κομμάτι και η προσέγγισή μου είναι διαφορετική. Ελπίζω να πάνε καλά τα πράγματα, αλλά μέχρι στιγμής όλα είναι καλά».

-Τι ήταν αυτό που έμαθες στην πρώτη σου σεζόν στην Ευρωλίγκα;

«Έμαθα ότι το παιχνίδι είναι διαφορετικό έξω από τις ΗΠΑ. Όπως και το στυλ. Προσπάθησα να μάθω όλους τους παίκτες στην Ευρώπη. Είδα πόσο ταλαντούχοι είναι. Προσπάθησα να βρω τις θέσεις μου και πού ταίριαζα. Ήταν κάτι που έμαθα στην περσινή σεζόν».

-Πόσο εύκολο ήταν να αποδεχτείς την πρόταση της Μπάγερν Μονάχου;

«Για μένα είχε να κάνει με τις κινήσεις που έκανε το κλαμπ γενικά. Έφεραν τον κόουτς Λάσο στην ομάδα και όλες αυτές τις μεταγραφές που έκαναν. Ο Ντέβιν Μπούκερ ήρθε στην ομάδα, έπαιξα μαζί του και πέρυσι και είναι κάποιος που μπορεί να με βοηθήσει με την εμπειρία του. Εγώ θέλω να ανταποδώσω την βοήθεια, να κερδίσω και να είμαι ο καλύτερος που μπορώ. Οπότε ανυπομονώ να μπω στο παρκέ με την ομάδα».

-Κοιτάζοντας πίσω στην δυσκολίες που συνάντησες, πόσο αυτές μπορούν να σε βοηθήσουν να παρουσιαστείς καλύτερος φέτος;

«Αυτό είναι κάτι που σε βοηθάει παντού, όχι μόνο στο μπάσκετ. Υπάρχουν σκαμπανεβάσματα παντού και όλα αποτελούν διδακτικές εμπειρίες. Ερχόμενος από την περσινή σεζόν κατάλαβα πώς είναι η ζωή γενικά, που έχει σκαμπανεβάσματα και προσπαθώ να κουβαλήσω όσα έμαθα από πέρυσι και να μην κάνω τα ίδια λάθη».

-Η Μπάγερν έκανε πολλές κινήσεις στην αγορά, με τελευταία τον Σερζ Ιμπάκα. Πώς νιώθεις που θα παίζεις με έναν τόσο έμπειρο παίκτη, ο οποίος έχει κατακτήσει και πρωτάθλημα στο ΝΒΑ;

«Είμαι ενθουσιασμένος. Νιώθω ότι μπορώ να μάθω από εκείνον. Βρίσκεται στην ομάδα λίγο καιρό όμως ήδη έχω πάρει πράγματα από εκείνον και κοιτάζω το πώς θα ταιριάξω. Παρακολουθώ τον τρόπο δουλειάς του και πώς μου ταιριάζει. Βρίσκομαι ανάμεσα σε παίκτες ΝΒΑ από τότε που ήμουν στο κολέγιο και εκείνος είναι πρόθυμος να βοηθήσει να είμαστε επιτυχημένοι, να βρούμε τρόπους να είμαστε αποτελεσματικοί και είναι καλό για εμάς αυτό».

-Στη διάρκεια της προετοιμασίας είχες κάποια πολύ παραγωγικά παιχνίδια, επιθετικά. Νιώθεις πως το σύστημα της ομάδας ταιριάζει καλύτερα στο παιχνίδι σου;

«Δεν θέλω να πω πολλά γιατί είναι νωρίς ακόμα. Θέλω να είμαι σε θέση να είμαι αποτελεσματικός, να βγάζω σουτ και να βοηθάω την ομάδα μου. Αυτή είναι η προσέγγισή μου. Είναι ακόμα νωρίς στη σεζόν και εμείς έχουμε τόσους πολλούς παίκτες που μπορούν να φέρουν πράγματα στην ομάδα. Όσοι είναι εδώ προσπαθούν να ταιριάξουν στην ομάδα. Είναι ακόμα νωρίς και όλοι προσπαθούν να ταιριάξουν στο στυλ που θέλει η ομάδα. Τώρα η συγκέντρωσή μου είναι πιο πολύ στο να είμαι αποτελεσματικός για την ομάδα».

-Πριν από μερικές εβδομάδες ο Τζέιμς Γκιστ σε μια συνέντευξή του στο Sportal ανέφερε ποιες θεωρεί τις τρεις καλύτερες μεταγραφές στην αγορά. Ανάμεσα σε αυτές έβαλε και τη δική σου στην Μπάγερν. Γύρω από το όνομά σου υπάρχει ντόρος. Πώς προσπαθείς να τον διαχειριστείς;

«Προσωπικά υπάρχουν δύο τρόποι με τους οπολιους κοιτάζω τα πράγματα. Δεν μου αρέσει να βάζω τις προσδοκίες των άλλων σε μένα, γιατί είναι αχρείαστο άγχος και πίεση. Παίζω το παιχνίδι γιατί το απολαμβάνω. Δεν δίνω σημασία στο τι λένε οι άλλοι για μένα. Προσπαθώ να κρατάω ψηλά τις προσδοκιες για μένα και θέλω να πηγαίνω καλά. Οι προσδοκίες που έχω για μένα είναι ψηλά, οπότε δεν σκέφτομαι τι λένε οι άλλοι. Την ίδια στιγμή το να μιλάνε έτσι για μένα παίκτες σαν τον Τζέιμς είναι κάτι που το εκτιμώ πολύ. Έχει παόξει για χρόνια, είναι επιτυχημένος. Ακούγεται ωραίο για μένα, αλλά την ίδια στιγμή δεν σκέφτομαι τις προσδοκίες των άλλων για μένα».

-Θα σου δώσω ένα όνομα, Πάμπλο Λάσο. Τι προπονητής είναι και πόση πίεση σου φέρνει μέσα απότη συνεργασία σας;

«Είναι νωρίς ακόμα, αλλά για την ώρα επικοινωνούμε πολύ καλά. Με ενημερώνει όταν κάνω λάθη και παράλληλα μου μιλάει πολύ για το πώς θα διορθώσω τα λάθη μου. Δεν ξέρω αν θα το έλεγα πίεση, αλλά μου μιλάει για να βελτιώσω τα πράγματα και να παίζω καλά στην ομάδα. Μας αντιμετωπίζει όλους με τον ίδιο τρόπο. Στο τέλος της ημέρας θέλω να παίξω καλά και για εκείνον».

-Ποιοι είναι οι στόχοι, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο;

«Για μένα ο στόχος είναι να συνεχίσω να αναπτύσσομαι, να συνεχίσω να μαθαίνω μέσα στη σεζόν, να βρίσκω τρόπους να βελτιώνομαι και να μένω υγιής και να είμαι σε θέση να κάνω στη σεζόν ό,τι χρειάζεται για να είμαι καλύτερος. Μιλώντας με κάποιους συμπαίκτες μου η προσέγγιση είναι να κερδίσουμε. Θέλω να κερδίσω στο πρωτάθλημα, στην Ευρωλίγκα. Πηγαίνω παιχνίδι με παιχνίδι κια θέλω πάντα να βρίσκω τρόπους να βελτιώνομαι και να διατηρήσω την βελτίωση».

-Αυτό το καλοκαίρι έγιναν πολλές κινήσεις στην αγορά. Το επίπεδο ανταγωνισμού μοιάζει ακόμα πιο υψηλό. Παρακολουθώντας όσα έγιναν το καλοκαίρι, πού θεωρείς ότι βρίσκεται ο ανταγωνισμός στη διοργάνωση;

«Μπορώ να πω ότι συμφωνώ σχετικά με το πόσο υψηλό είναι το επίπεδο ανταγωνισμού. Στην πρώτη μου σεζόν στην Ευρωλίγκα είδα πολλούς ταλαντούχους παίκτες, πολλές καλές ομάδες. Έγιναν πολλές κινήσεις το καλοκαίρι. Εγώ περνάω πολύ χρόνο στο μπάσκετ ακόμα και εκτός γηπέδου και προσπαθώ με τον τρόπο μου να χαλαρώνω. Δεν προσπάθησα να βάλω τον εαυτό μου στη διαδικασία να αναλύσει τι κινήσεις έκαναν οι αντίπαλοι Είναι συναρπαστικό να βλέπεις την Ευρωλίγκα να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται, να έρχονται παίκτες από τις ΗΠΑ, όπως ο Τζαμπάρι Πάρκερ. Είναι πολύ ωραίο γιατί εξελίσσουν το παιχνίδι και αυτό αναπτύσσεται».

-Ανέφερες τον Τζαμπάρι Πάρκερ. Ο Κέμπα Ουόκερ πήρε μεταγραφή στη Μονακό, ο Στέρλινγκ Μπράουν συνεχίζει την καριέρα του στην Άλμπα Βερολίνου, ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ στον Παναθηναϊκό. Πολλοί παίκτες ήρθαν κατευθείαν από το ΝΒΑ στην Ευρώπη. Τι δείχνει αυτό για το επίπεδο της λίγκας;

«Να έρχονται τόσοι παίκτες στη λίγκα δείχνει πολλά για το επίπεδό της. Έχω παίξει με τους Πάρκερ και Ουόκερ στη Βοστώνη, με τους Σέλτικς. Και οι δύο λατρεύουν το παιχνίδι, απολαμβάνουν να βοηθάνε τους συμπαίκτες τους και θα το δείξουν παίζοντας εδώ. Αλλά και πολλοί παίκτες που ήρθαν στην Ευρώπη, έχοντας μακρά πορεία στο ΝΒΑ έχουν δείξει ποιοι είναι. Εγώ ετοιμάζομαι για τη δεύτερη σεζόν μου, έχω αποδεχτεί το ρόλο μου και ξέρω ποια είναι η Ευρωλίγκα».

-Υπάρχει κάποιο match up για το οποίο ανυπομονείς;

«Είμαι ενθουσιασμένος για να παίξω. Κάθε μέρα που έχω την ευκαιρία να παίζω είμαι χαρούμενος. Δεν στέκομαι σε ένα πρόσωπο μόνο ή μια ομάδα. Απολαμβάνω να παίζω, αυτό έχει σημασία. Θέλω να παίζω κάθε παιχνίδι».

-Το πέρασμα από την Ευρωλίγκα είναι κάποιου είδους... διάλειμμα από το ΝΒΑ για σένα ή σκέφτεσαι πως θες να μείνεις για χρόνια στην Ευρώπη και να αφήσεις το σημάδι σου για χρόνια;

«Ό,τι είναι να συμβεί θα συμβεί. Το πιο σημαντικό είναι να αποδεχτείς κια να αγκαλιάσεις την κατάσταση που είσαι τώρα και πώς θα βγάλεις το καλύτερο. Εγώ σε πρώτη φάση χαίρομαι που είμαι εδώ και θέλω να είμαι ο καλύτερος που μπορώ. Πηγαίνω μέρα με τη μέρα για να είμαι ο καλύτερος παίκτης που μπορώ και να είμαι ο καλύτερος για την ομάδα μου. Τα υπόλοιπα θα έρθουν στην πορεία».

-Βαθιά μέσα σου θεωρείς ότι έχεις κάτι να αποδείξεις στις ομάδες του ΝΒΑ;

«Θα δούμε. Για την ώρα απολαμβάνω αυτό που κάνω εδώ. Είμαι πλήρως συγκεντρωμένος εδώ και ό,τι είναι να έρθει, θα έρθει. Μου αρέσει να συγκεντρώνομαι σε ένα πράγμα. Για την ώρα είμαι συγκεντρωμένος στην ομάδα που βρίσκομαι, την Μπάγερν και για υα υπόλοιπα θα σκεφτώ στο μέλλον».

-Τι μπορούμε να περιμένουμε από τον Κάρσεν Έντουαρντς φέτος;

«Πραγματικά λατρεύω το παιχνίδι, λατρεύω να παίζω μπάσκετ, λατρεύω την ατμόσφαιρα στο παιχνίδι. Θέλω να παίζω όσο πιο σκληρά μπορώ και θέλω να δίνω τα πάντα στο παιχνίδι. Τα υπόλοιπα τα αφήνω στην άκρη. Αυτό που μπορώ να ελέγξω είναι το πόσο σκληρά μπορώ να παίξω εγώ και αυτό θα κάνω ακόμα μια σεζόν».

-Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σκοπός σου κάθε φορά που πατάς παρκές

«Παίζω αυτό το παιχνίδι γιατί το αγαπώ. Ένας σκοπός για τον οποίο αγωνίζομαι είναι για να φέρω στην οικογένειά μου πράγματα. Με ευλόγησαν με αυτό. Το όνομα που κουβαλάω είναι ένας από τους σκοπούς μου κάθε φορά που αγωνίζομαι. Θέλω να βοηθήσω την οικογένειά μου και θέλω να τους κάνω χαρούμενους και περήφανους. Παράλληλα το κάνω και για μένα γιατί αγαπώ το άθλημα. Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων».

-Τι είδους κίνητρο είναι για σένα να κρατάς ζωντανή τη μνήμη του Κέιλεμπ Σουάνιγκαν μέσα από το παιχνίδι σου; Έχεις εκφραστεί πολλές φορές για εκείνον μέσα από τα social media...

«Η σχέση μου με τον Κέιλεμπ, τον οποίο φώναζα Biggie, σημαίνει τόσα πολλά. Πάντα ήθελα να πάω στο Κολέγιο. Μου αρέσει να είμαι σπίτι και ο Biggie ήταν πάντα εκεί για να με βοηθήσει και ό,τι ήταν μου το έλεγε ευθέως. Κρατήσαμε επαφή και όταν έφυγε από το Κολέγιο. Γνωρίζοντάς τον σαν άνθρωπο, αλλά και πόσο πολύ με βοήθησε και μου έδειξε τρόπους να έιμαι ο καλύτερος που μπορώ, χρωστάω σε αυτόν, γνωρίζοντας τη σχέση που είχαμε, πως πρέπει να συνεχίσω να είμαι η καλύτερη εκδοχή μου. Έτσι ήταν ο Κέιλεμπ και έτσι έκανε τα πράγματα. Ήταν πάντα στο γυμναστήριο, πάντα έβρισκε τρόπους να γίνεται καλύτερος, νοιαζόταν για τους ανθρώπους. Έτσι προσεγγίζω και εγώ τα πράγματα. Συνεχίζω να δουλεύω, συνεχίζω να βρίσκω τη ρουτίνα μου, όπως έκανε και ο Κέιλεμπ. Ήταν κολλητός μου και τον σκέφτομαι πάρα πολύ».

-Μιλώντας για τα τατουάζ σου, έχεις κάποιο αγαπημένο;

«Όλα έχουν κάποια σημασία. Ένα από τα αγαπημένα μου βρίσκεται στο δεξί πόδι. Έχει γραμμένη τη λέξη "σ'αγαπώ... σ' αγαπώ πρώτα" σε πολλές γλώσσες και αυτό γιατί ήταν κάτι που μου έλεγε συνέχεια η μητέρα μου. Όταν ήμουν παιδί μου το έλεγε έξω από το λεωφορείο και αυτό είναι το αγαπημένο μου, λόγω της μητέρας μου».

-Έχεις ολοκληρώσει τη διαδικασία των τατουάζ ή υπάρχουν κι άλλα στον ορίζοντα;

«Σχεδιάζω να γεμίσω τα πόδια μου με τατουάζ. Ανυπομονώ γι αυτό. Σκέφτομαι να κάνω τον πατέρα μου τατουάζ, για μένα είναι ο αγαπημένος μου... σούπερ ήρωας».