Ο Τζέιμς Γκιστ στο Sportal: «Η πιο ανταγωνιστική Euroleague όλων των εποχών - Ο Παναθηναϊκός τις καλύτερες κινήσεις»

Ο Τζέιμς Γκιστ στο Sportal

Ο Τζέιμς Γκιστ στο Sportal: «Η πιο ανταγωνιστική Euroleague όλων των εποχών - Ο Παναθηναϊκός τις καλύτερες κινήσεις»

Χρήστος Τσάλτας 11:22 - 14.09.2023 / Ανανεώθηκε: 11:23 - 14.09.2023

Η νέα σεζόν της Euroleague βρίσκεται προ των πυλών και ο Τζέιμς Γκιστ μίλησε στο Sportal για τις αναμνήσεις του από την διοργάνωση, τον «καυτό» ανταγωνισμό, αποθεώνει Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό και καταθέτει τις προβλέψεις του για τη νέα σεζόν.

Ακόμα μια σεζόν της Euroleague βρίσκεται στην τελική ευθεία για να ξεκινήσει, σε ένα καλοκαίρι πιο... καυτό από κάθε άλλη φορά. Οι μεγάλες κινήσεις διαδέχονταν η μία την άλλη, με τις 18 ομάδες της διοργάνωσης να δείχνουν ξεκάθαρη διάθεση να ανεβάσουν το επίπεδό τους, να βελτιωθούν και να γίνουν ακόμα καλύτερες.

Έχοντας αφήσει πίσω μαι καταιγιστική -σε επίπεδο και ανταγωνισμό- σεζόν η Euroleague ετοιμάζεται για ακόμα περισσότερη δράση, ακόμα περισσότερα μεγάλα παιχνίδια. Ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά τι εστί ανταγωνισμός στην Euroleague είναι ο Τζέιμς Γκιστ.

Ο Αμερικανός φόργουορντ, που έγραψε τη δική του ιστορία με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, μίλησε στο Sportal για τη σεζόν που έρχεται, καταθέτοντας τις προβλέψεις του για το Final 4, τον τελικό νικητή, αλλά και τα ατομικά βραβεία της σεζόν.

Παράλληλα εστιάζει στις κινήσεις Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, ενώ ξεχώρισε τις 3 μεταγραφές που τον ιντριγκάρουν περισσότερο ενόψει της νέας σεζόν.

-Αυτό το καλοκαίρι ήταν πολύ έντονο στην Euroleague. Πώς είδες τις κινήσεις που έγιναν;

«Υπήρξαν πολλές ενδιαφέρουσες κινήσεις, αλλά η διοργάνωση έρχεται από την καλύτερη σεζόν της ιστορίας της και ο πήχης είναι ψηλά. Δεν υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί αυτή τη σεζόν, η Ευρωλίγκα όλο και ανεβαίνει και όλο και περισσότερες ομάδες βρίσκονται στο μίξερ. Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός. Θα παλέψουν πολλές ομάδες για 8 θέσεις. Παλαιότερα υπήρχαν ομάδες που δεν έπαιζαν μεταξύ τους, λόγω της διαδικασίας των ομίλων. Τώρα όλοι παίζουν με όλους και υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για την καλύτερη ομάδα. Η περσινή σεζόν ήταν τρομερή και μακάρι να μπορούσα να ήμουν μέλος της, αλλά παρακολουθώ από μακριά και περιμένω να δούμε την καλύτερη σεζόν ever. Θα είναι τρομερός ο ανταγωνισμός».

Τζέιμς Γκιστ

-Αν μπορούσες να ξεχωρίσεις 3 κινήσεις που έγιναν αυτό το καλοκαίρι, ποιες είναι αυτές;

«Μου άρεσε η μεταγραφή του Κάρσεν Έντουαρντς στην Μπάγερν Μονάχου του Πάμπλο Λάσο. Μου άρεσε αυτή η κίνηση και θεωρώ θα ταιριάξει. Ο Έντουαρντς ήταν καλός στη Φενέρμπαχτσε, αλλά τώρα θα είναι ένας από τους ηγέτες της ομάδας του και όλοι θα δουν τι παίκτης είναι. Υπό τις οδηγίες του Λάσο η Μπάγερν Μονάχου μπορεί να γίνει σπουδαία ομάδα. Σίγουρα θα τους παρακολουθώ.

Όλοι μιλάνε για τη μεταγραφή του Κέμπα Ουόκερ στη Μονακό. Ήταν έκπληξη για όλους, αλλά είδαμε τι έγινε στο Παγκόσμιο Κύπελλο και πόσο ανταγωνιστικό είναι το παιχνίδι πλέον παντού. Θα πρέπει να είσαι τρομερά ανταγωνιστικός για να παίξεις και να κερδίσεις την αναγνώριση. Μετά από ένα τέτοιο Παγκόσμιο Κύπελλο, η Euroleague Θα έχει τρομερή ένταση. Θα είναι πολύ καλή κίνηση η μεταγραφή του Κέμπα, πολύ εντυπωσιακή.

Η μεταγραφή του Τζαμπάρι Πάρκερ στην Μπαρτσελόνα ήταν... τρελή. Δεν ήμασταν πολύ μακριά όταν γίναμε draft. Η Μπαρτσελόνα είναι ένα τρομερά ενδιαφέρον πρότζεκτ. Με τον Γιασικεβίτσιους έφτασαν ψηλά και πήραν τίτλους, υπό τρομερή πίεση. Φέτος θα είναι μεγάλο στοίχημα όλη η σεζόν».

-Έζησες πολλά χρόνια στην Αθήνα, για λογαριασμό του Παναθηναϊκού. Αυτό το καλοκαίρι άλλαξαν πολλά στην ομάδα. Πώς αξιολογείς τις κινήσεις που έγιναν;

«Οι καλύτερες κινήσεις όμως έγιναν από τον Παναθηναϊκό. Από τον προπονητή που έφερε ως τους παίκτες. Άλλαξαν εντελώς το ρόστερ τους. Ο Παναθηναϊκός θα είναι μια ομάδα που την περιμένουν όλοι να την δουν. Θα είναι καθοριστικός παράγοντας στη σεζόν. Δεν μπορούν να τον αγνοούν πλέον ως αντίπαλο. Θα είναι ανταγωνιστικός και πολύ δυνατός. Ο Ολυμπιακός είναι σπουδαία ομάδα, ακόμα και χωρίς τον Βεζένκοφ. Παίζουν εξαιρετικά.

Είμαι χαρούμενος που βλέπω τον Γιαννακόπουλο να πηγαίνει την ομάδα στη σωστή κατεύθυνση. Βαδίζει στο σωστό τρόπο και με ένα γεμάτο ΟΑΚΑ τα πράγματα θα είναι τρομερά. Ανεξάρτητα τον αντίπαλο ο κόσμος ήταν εκεί συνέχεια. Αυτή η ομάδα αν δώσει ελπίδα στον κόσμο της, τότε το ΟΑΚΑ θα είναι... φωτιά! Είναι πολύ βαριά η φανέλα του Παναθηναϊκού, αυτό ίσως στο παρελθόν κάποιοι παίκτες να μην το καταλάβαιναν, πόσο μεγάλο είναι το βάρος της φανέλας. Κουβαλάει περηφάνια αυτή η φανέλα. Είναι ξεχωριστή ομάδα ο Παναθηναϊκός».

Κώστας Σλούκας

-Δύο από τις πιο σημαντικές μεταγραφές του καλοκαιριού ήταν ο Κώστας Σλούκας και ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ. Μπορούν να γίνουν οι ηγέτες του νέου Παναθηναϊκού;

«Στο τέλος της ημέρας αυτό που μετράει είναι να δεις τα πράγματα να δουλεύουν στην ομάδα. Ο Σλούκας πήγε από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό. Όλοι λένε για προδοσία, αλλά οι παίκτες είναι φίλοι μεταξύ τους. Ο Ολυμπιακός δεν ήθελε να του δώσει ρόλο ηγέτη, ο Παναθηναϊκός τον πλήρωσε αδρά και του έδωσε αυτό το ρόλο. Έχει τη σωστή νοοτροπία ο Σλούκας για να διαχειριστεί τα πράγματα. Ο Ερνανγκόμεθ δεν έχει παίξει ακόμα για τον Παναθηναϊκό και τη Θύρα 13. Είναι εντελώς διαφορετική η ατμόσφαιρα συγκριτικά με τα Eurobasket που έχει παίξει. Βρίσκεται σε μια νέα ομάδα, με νέα ατμόσφαιρα. Ο Αταμάν θα είναι αυτός που θα ξεκαθαρίσει τους ρόλους. Είναι στο χέρι του».

-Ο Ολυμπιακός κράτησε κορμό από την περσινή σεζόν, αν και έχασε τους Σλούκα, Βεζένκοφ. Πρόσθεσε στο ρόστερ τους Μιλουτίνοφ, Ουίλιαμς-Γκος και Σίκμα. Θεωρείς πως έχει την ομάδα να βρεθεί και πάλι σε Final 4;

«Ναι, χωρίς αμφιβολία. Ο Ολυμπιακός είναι πολύ καλή ομάδα. Ο προπονητής του βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο και οι παίκτες ακολουθούν τη φιλοσοφία του. Έχει αποδειχθεί αυτό. Έχουν αποδείξει πως είναι από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη κι ας μην έχει καταφέρει να κερδίσει την Ευρωλίγκα τα 2 τελευταία χρόνια. Έρχονται πιο δυνατοί την επόμενη σεζόν. Η νοοτροπία τους είναι νοοτροπία νικητή. Η σεζόν θα είναι πολύ δυνατή. Μην ξεχνάμε ότι η Φενέρμπαχτσε ξεκίνησε πάρα πολύ δυνατά πέρυσι και έφτασε τις τελευταίες αγωνιστικές να παίζει για την οκτάδα. Υπάρχουν πολλές ομάδες που θα παίξουν σε υψηλό επίπεδο. Βλέπεις τον Ερυθρό Αστέρα και την Παρτίζαν όταν παίζουν στην Stark Arena, η ατμόσφαιρα είναι τρελή. Η Παρτίζαν θα μπορούσε να είναι στο Final 4 και να κέρδιζε τον τίτλο. Υπάρχει η Μονακό, η Μακάμπι, η Βαλένθια, η Μπαρτσελόνα. Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι πάντα δυνατή, με Καμπάτσο και Ταβάρες. Μπορεί να κάνει το repeat. Ο ανταγωνισμός θα είναι σκληρός, δεν μπορείς να ξεγράψεις κάποια ομάδα».

-Τη νέα σεζόν έρχεται και το Play-In tournament, το οποίο είναι ανάλογο με αυτό του ΝΒΑ. Θεωρείς πως θα ανεβάσει το επίπεδο του ανταγωνισμού;

«Το πιο σκληρό στην Ευρωλίγκα δεν είναι ο ανταγωνισμός, αλλά το γεγονός ότι πρέπει να παίζεις και στα εγχώρια πρωταθλήματα. Αυτό θα έφερνε μεγάλη αναστάτωση κάποιες φορές. Όταν ήμουν στην Μπάγερν Μονάχου παίξαμε 96 αγώνες εκείνη τη σεζόν. Είναι πολλά παιχνίδια. Δεν υπάρχει χρόνος για ξεκούραση, δεν υπάρχει χρόνος για προπόνηση. Οι ομάδες θα ρίχνουν περισσότερα λεφτά στο τραπέζι για να μεγαλώνουν το ρόστερ τους. Θα πρέπει να ενισχύουν το ρόστερ τους. Χρειάζονται παίκτες και γι αυτό χρειάζονται λεφτά. Θα είναι μεγάλη η σεζόν και θα υπάρχει πίεση για νίκη. Είναι πολλά τα παιχνίδια, χωρίς να βάζουμε μέσα αγώνες πλέι οφ».

ΟΑΚΑ

-Έχοντας παίξει όλα αυτά τα χρόνια στην Ευρωλίγκα, ποιο ήταν το γήπεδο στο οποίο απολάμβανες να παίζεις περισσότερο;

«Πραγματικά, θα ήταν άδικο να πω ότι δεν απόλαυσα να παίζω στο ΟΑΚΑ. Κόντρα στην Μπαρτσελόνα, το 2013, είχε 30.000 κόσμου, δεν είχα ξαναζήσει κάτι τέτοιο. Στην Παρτίζαν αγάπησα την Ευρωλίγκα. Είδα πόσο ενθουσιώδης ήταν ο κόσμος τους. Πέθαιναν για την ομάδα. Με το ζόρι φτάναμε στους 16 και ήταν σταθερά στο πλευρό μας 15.000 κόσμου. Δεν τους ένοιαζε το αποτέλεσμα. Για μένα ήταν απίστευτο. Στο πρώτο μου εντός έδρας παιχνίδι στην Ευρωλίγκα παίξαμε κόντρα στην Μακάμπι. Χάσαμε με 20 πόντους και ο κόσμος έμεινε εκεί και τραγουδούσε για την ομάδα. Ήταν απίστευτο. Δεν το είχα ξαναδεί. Το ΟΑΚΑ ήταν τρελό όμως, το κάτι άλλο. Ο κόσμος της Παρτίζαν ήταν πραγματικά δίπλα στην ομάδα. Πήγε την στήριξη σε άλλο επίπεδο. Και από κοντά και ο κόσμος του Παναθηναϊκού».

-Ενόψει της νέας σεζόν, ποια είναι η πρόβλεψή σου για τις ομάδες που θα πάνε στο Final 4;

«Λαμβάνοντας υπόψη τις κινήσεις που έγιναν, θα πω την Ρεάλ Μαδρίτης, τον Ολυμπιακό, την Μονακό. Θέλω να κερδίσει το βραβείο του MVP ο Μάικ Τζέιμς, δεν λαμβάνει την αναγνώριση που του αξίζει. Τα 4 τελευταία χρόνια είναι ο καλύτερος παίκτης στην Ευρωλίγκα. Η Μακάμπι θα είναι μια από τις ομάδες που θα παλέψουν, με Μπράουν και Μπόλντουιν. Έχουν ένα βάρος στους ώμους από πέρυσι. Υπάρχει και ο Παναθηναϊκός που δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Η Μπάγερν Μονάχου, ο Ερυθρός Αστέρας, η Παρτίζαν. Ίσως τέταρτη ομάδα θα έβαζα την Παρτίζαν».

-Ποια ομάδα θα κατακτήσει την Euroleague;

«Κανείς δεν ξέρει! Είναι πολύ νωρίς για προβλέψεις. Θα ήθελα πέρυσι να κέρδιζε τον τίτλο η Παρτίζαν. Είχε το μομέντουμ. Έπαιξαν σπουδαίο μπάσκετ και από τη στιγμή που ο Ομπράντοβιτς γύρισε τον διακόπτη, η ομάδα του ήταν πολύ επικίνδυνη. Πίστευα ότι θα κέρδιζαν τη σειρά με την Ρεάλ. Για τη νέα σεζόν δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη ακόμα».

-Ποιες είναι οι προβλέψεις σου για τα ατομικά βραβεία της σεζόν;

«MVP: Μάικ Τζειμς

Προπονητης της χρονιάς: Πάμπλο Λάσο

Αμυντικός της σεζον: Έντι Ταβάρες

Νέος παίκτης της σεζον: Ρομέν Σόρκιν

Κορυφαία πεντάδα: Τζέιμς, Μπράουν, Μπόλντουιν, Μίροτιτς, Ταβάρες».