Ο Μόρις Ουντέζε στο Sportal: «Θα είναι μεγάλη υπόθεση να κερδίσουμε την ΑΕΚ»

Ο Μόρις Ουντέζε στο Sportal

Ο Μόρις Ουντέζε στο Sportal: «Θα είναι μεγάλη υπόθεση να κερδίσουμε την ΑΕΚ»

Χρήστος Τσάλτας 11:09 - 08.11.2023 / Ανανεώθηκε: 00:29 - 12.12.2023

Το «θηρίο» της Κινγκ Στσέτσιν, ο Μόρις Ουντέζε, μιλάει στο Sportal για την πρώτη σεζόν της καριέρας του, θέτει τους στόχους του ενόψει της αναμέτρησης με την ΑΕΚ και ξεκαθαρίζει πως θαυμάζει τον Τζέιμς Χάρντεν αλλά είναι 100%... system player.

Τα ταξίδια της ΑΕΚ Betsson στο BCL συνεχίζονται με μια πολύ απαιτητική εξόρμηση. Αυτή τη φορά η Ένωση πάει στην Πολωνία, για να αντιμετωπίσει την Κινγκ Στσέτσιν. Μια ομάδα που αγωνίζεται για πρώτη φορά στην ιστορία της στη διοργάνωση της FIBA, «εξαργυρώνοντας» την κατάκτηση του πρωταθλήματος Πολωνίας την περασμένη σεζόν.

Η ομάδα του Στετίνο έκανε κινήσεις με σκοπό να γεμίσει με ποιότητα το ρόστερ της. Μια εξ αυτών ήταν η απόκτηση του Μόρις Ουντέζε. Ενός εκρηκτικού φόργουορντ σέντερ με καταγωγή από τις ΗΠΑ και ρίζες από τη Νιγηρία. Απόφοιτος του New Mexico και με εξαιρετικές συστάσεις από τους Lobos, την φετινή σεζόν κάνει τα πρώτα του βήματα ως επαγγελματίας.

Ενόψει του αγώνα της Ένωσης στην Πολωνία, το Sportal είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί του για το match up με τους «κιτρινόμαυρους» και τις... μάχες με τον Τζάστιν Τίλμαν κοντά στο καλάθι. Παράλληλα, έκανε έναν σύντομο απολογισμό της εκκίνησής του στη σεζόν, ενώ υπογράμμισε πώς βλέπει το μέλλον του, μεταξύ ΝΒΑ και Ευρωλίγκας.

-Άλλο ένα μεγάλο παιχνίδι για την ομάδα σας, κόντρα στην ΑΕΚ. Πώς προετοιμάζεστε;

«Πιο πολύ έχει να κάνει με την πνευματική προετοιμασία μας. Η ΑΕΚ έχει σπουδαίους παίκτες, πολύ αθλητική, είναι πολύ καλή ομάδα στο αμυντικό κομμάτι. Σαν ομάδα αν παίξουμε το παιχνίδι μας μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί απέναντι σε κάθε αντίπαλο. Θέλουμε σαν ομάδα να δείξουμε ότι είμαστε στο σωστό σημείο πνευματικά, μετά από κάποιες κακές ήττες που κάναμε. Πρέπει να βγούμε και να δώσουμε το καλύτερο».

-Είναι επιπλέον κίνητρο για εσάς να επιστρέψετε στις νίκες μετά την ήττα από την Λούντβιγκσμπουργκ;

«Σίγουρα. Η ήττα από την Λούντβιγκσμπουργκ ήταν σκληρή. Τους... είχαμε όμως λυγίσαμε στο τέλος. Είχαμε την ευκαιρία μας να κερδίσουμε. Όλα αυτά τα παιχνίδια του BCL είναι μόνο κερδοφόρα για εμάς. Νιώθουμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε αντίπαλο».

-Βλέποντας την ΑΕΚ ποια θεωρείς ότι είναι η μεγαλύτερη απειλή στο παρκέ;

«Σαν ομάδα είναι καλή. Θεωρώ ότι το δικό μου match up με τον Τζάστιν Τίλμαν θα είναι πολύ καλό. Έχουν καλούς γκαρντ, παίκτες που έχουν παίξει στο ΝΒΑ. Θα πρέπει να παίξουμε όσο πιο σκληρά μπορούμε μέσα από την άμυνά μας και να προσπαθήσουμε να τους σταματήσουμε».

-Η ΑΕΚ έχει παίκτες που έχουν θητεία στο ΝΒΑ, όπως ο Μπεν ΜάκΛεμορ, ο Τζόρνταν ΜακΡέι. Αυτό δίνει επιπλέον κίνητρο και σε σένα για να φέρεις το καλύτερο παιχνίδι σου στο παρκέ;

«Φυσικά πάντα υπάρχει το βάρος στους ώμους για να το καλύτερο δυνατό παιχνίδι. Νιώθω ότι μπορούμε να παλέψουμε για νίκη σε κάθε αγώνα. Οπότε πιστεύω και οι συμπαίκτες μου θα έχουν το ίδιο βάρος στους ώμους. Θα είναι επιπλέον ώθηση για το παιχνίδι της Τετάρτης. Αν καταφέρουμε να κερδίσουμε θα είναι κάτι πολύ καλό για την πορεία μας].

-Ο μεγάλος στόχος της ΑΕΚ είναι η πρόκριση στο Final 4. Με μια νίκη απέναντί τους θεωρείς πως θα πάρετε ώθηση ή θα είναι αυτή μια δήλωση της ομάδας σας για το τι μπορεί να πετύχει φέτος;

«Θα είναι μεγάλη υπόθεση για εμάς. Είναι καλή ομάδα και με μια τέτοια νίκη θα ανέβουν οι πιθανότητές μας για πρόκριση. Κοιτάμε ψηλά στη διοργάνωση, αν και πολύς κόσμος δεν μας βάζει στην κουβέντα για τον επόμενο γύρο. Είναι βάρος στους ώμους να παίξουμε όσο πιο σκληρά μπορούμε».

-Στην πρώτη σεζόν της καριέρας σου ως επαγγελματίας παίζεις στην Πολωνία. Πόσο μεγάλο είναι το βάρος ευθύνης να βάλεις την ομάδα αυτή στον χάρτη σε μια διοργάνωση σαν το BCL;

«Προσπαθώ να παίξω όσο πιο σκληρά μπορώ. Έχουμε σε κάθε παιχνίδι ένα βάρος στους ώμους, ειδικά στο BCL που έχουμε σπουδαίους αντιπάλους απέναντί μας. Για την ομάδα είναι σημαντικό, αλλά και για μένα που είμαι rookie και θέλω να φέρνω ενέργεια στην ομάδα. Είμαι ευγνώμων που είμαι σε αυτή την ομάδα και θέλω να ανταποδώσω».

-Τα πρώτα παιχνίδια σου στο BCL ήταν εντυπωσιακά. Πόσο σημαντικό ήταν αυτό για σένα και πόσο σε βοηθάει η ομάδα να είσαι η καλύτερη εκδοχή σου;

«Ο προπονητής έχει αυτοπεποίθηση σε μένα, μου λέει να βγαίνω στο παρκέ και να είμαι ο εαυτός μου, να παίζω όσο πιο σκληρά μπορώ, να μαζεύω ριμπάουντ. Έχουμε σπουδαίους γκαρντ που με βάζουν σε θέση να σκοράρω εύκολα καλάθια. Κάνω την βρώμικη δουλειά και παράλληλα μένω επιθετικός προκειμένου να κάνω το σωστό διάβασμα. Παίζω σκληρά και έχω σπουδαίους γκαρντ να με βάζουν σε θέση να σκοράρω».

-Ποιο είναι το μεγαλύτερο άλμα στο παιχνίδι σου ως τώρα;

«Είναι το πνευματικό επίπεδο. Δεν παίρνω τίποτα σαν δεδομένο. Κάθε φάση προσπαθώ να είμαι σκληρός και να σκέφτομαι πως κρίνεται μια νίκη μια ήττα από αυτή. Αυτό είναι το πιο δυνατό σημείο μου, παίζω όσο πιο σκληρά μπορώ».

-Τι θα ήθελες να αφήσεις στο τέλος της σεζόν και πώς θα ήθελες να σε θυμούνται στο Στετίνο;

«Θέλω να παίζω όσο πιο σκληρά μπορώ, να κερδίσει η ομάδα όσο περισσότερα παιχνίδια γίνεται στο BCL, να προχωρήσουμε στη διοργάνωση και να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα στο τέλος της σεζόν».

-Ο πρώτος σταθμός της καριέρας σου ήταν η Κινγκ Στσέτσιν. Θα μπορούσες να περιγράψεις το γιατί επέλεξες αυτή την ομάδα;

«Είχα μερικές επιλογές στα χέρια μου το καλοκαίρι από την G-League αλλά και άλλες ομάδες στην Ευρώπη. Πήρα την ευκαιρία να έρθω στην Κινγκ Στσέτσιν γιατί βρισκόταν στο Champions League. Μου είπαν ότι θα είμαι βασικός και θα παίζω αρκετά λεπτά και θα με βοηθήσουν να εξελιχθώ. Αυτή η ευκαιρία ήταν ό,τι ακριβώς ήθελα και νιώθω ότι προσπαθώ να αρπάξω την ευκαιρία. Είμαι ευγνώμων γιατί είναι η πρώτη φορά μακριά από τις ΗΠΑ που παίζω μπάσκετ και θέλω να ανεβάσω το επίπεδό μου, παίζοντας στην πρωταθλήτρια Πολωνίας. Ο ατζέντης μου είπε ότι ήταν η καλύτερη δυνατή ευκαιρία για μένα και εγώ την πήρα».

-Έχοντας 2-3 μήνες στην χώρα, θεωρείς πως ήταν η καλύτερη επιλογή για σένα;

«Ναι θα το έλεγα. Είναι το σωστό μέρος. Έχουμε εξαιρετικό προπονητικό επιτελείο, όλος ο οργανισμός είναι σπουδαίος, οι άνθρωποι εξαιρετικοί. Είναι το σωστό μέρος για μένα».

-Πώς είναι η ζωή στην Πολωνία;

«Όλα είναι ομαλά. Μου αρέσει η πόλη πάρα πολύ. Έχουμε χτίσει δεσμούς με τους συμπαίκτες μου αυτό το διάστημα. Είναι μια ήρεμη πόλη και μου αρέσει πολύ».

-Ανέφερες πως έχεις ρίζες από τη Νιγηρία. Όπως και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, που αγωνίζεται στους Μιλγουόκι Μπακς. Παρακολουθείς την πορεία του κι αν ναι, πόσο σε έχει εμπνεύσει;

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν είναι από τους παίκτες κοίταζα όταν ήμουν μικρότερος. Ξέρω ότι είναι τρομερός παίκτης και έχει καταγωγή από τη Νιγηρία. Εγώ μεγάλωσα στο Χιούστον και ο αγαπημένος μου παίκτης είναι ο Τζέιμς Χάρντεν. Ο Γιάννης δούλεψε πάρα πολύ σκληρά για να φτάσει στο επίπεδο που είναι τώρα, είναι σπουδαίος παίκτης. Ήρθε στο ΝΒΑ και κυριάρχησε».

-Ως φαν του Τζέιμς Χάρντεν να υποθέσουμε πως δεν είσαι... system player, αλλά το ίδιο το σύστημα;

«(γελάει) Όχι φίλε. Είμαι άνθρωπος του συστήματος. Βάλε με σε ένα σωστό σύστημα και θα κάνω τη δουλειά όπως πρέπει. Δεν ξέρω για τι πράγμα μιλάει. Πάντα τον στηρίζω, αλλά πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι είπε...»

-Ποιοι άλλοι ήταν οι παίκτες τους οποίους θαύμαζες μικρότερος;

«Μου άρεσε πολύ ο Τζούλιους Ραντλ. Μου άρεσε ο Τζοέλ Εμπίιντ, ο Αλ Τζέφερσον. Κυρίως όμως ο Ραντλ, είναι σπουδαίος παίκτης».

-Μιλώντας για την καριέρα σου, πώς βλέπεις τον εαυτό σου στο μέλλον; Το ΝΒΑ είναι ο στόχος σου;

«Πάντα είναι ένας στόχος, αλλά και το να κάνω μια καλή ζωή στην Ευρώπη, παίζοντας για ομάδες της Euroleague, να κερδίσω τίτλους και να φτιάξω το όνομά μου στην Ευρώπη είναι πάντα μια καλή επιλογή. Το ΝΒΑ είναι πάντα πρώτος στόχος αλλά και το να παίξω για χρόνια σε υψηλό επίπεδο στην Ευρώπη είναι κάτι που περνάει από το μυαλό μου».

-Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σκοπός του Μόρις Ουντέζε να παίζει μπάσκετ;

«Ο μεγαλύτερος σκοπός μου είναι να εμπνέω άλλους ανθρώπους. Προφανώς μου αρέσει να παίζω μπάσκετ, αλλά θέλω με την παρουσία μου να βοηθάω νεότερους ανθρώπους να φτάνουν στο μέγιστο των επιδόσεών τους, να παίρνουν υποτροφίες. Μέσα από το μπάσκετ να μοιράζομαι αυτό που κάνω και να βοηθάω τα παιδιά να παίρνουν υποτροφίες».