Ο πρώτος έλεγχος των τέως NBAers στην Euroleague - Ντεμπούτο και επιστροφές, απουσίες και στιγμιότυπα (vids)

Ο πρώτος έλεγχος των τέως NBAers στην Euroleague - Ντεμπούτο και επιστροφές, απουσίες και στιγμιότυπα (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 10:47 - 07.10.2023 / Ανανεώθηκε: 11:05 - 07.10.2023

Κάποιοι έζησαν την εμπειρία της Ευρώπης για πρώτη φορά στην πρεμιέρα της Euroleague, ενώ κάποιοι επέστρεψαν σε αυτή δυναμικά. Υπήρξαν και οι νωχελικοί ή οι αδιάφοροι και το Sportal σας παρουσιάζει τις πράξεις εννέα παικτών που πέρσι έπαιζαν στο ΝΒΑ και το διήμερο που προηγήθηκε δραστηριοποιήθηκαν στην κορυφαία διοργάνωση της Γηραιάς Ηπείρου.

Πλέον η ουσία είναι η νίκη. Αυτή ζητούν οι ομάδες και αυτή μόνο έχει νόημα γι' αυτές και τους προπονητές. Τα επίσημα παιχνίδια ξεκίνησαν, η EuroLeague μπήκε στην εβδομαδιαία διάταξη και πέραν από το ζητούμενο -δηλαδή, το θετικό αποτέλεσμα- ο κόσμος θέλει και θέαμα. Αν αυτό φθάσει στο επίπεδο του ΝΒΑ, τότε τα πλήθη ξεσηκώνονται και καταγράφονται στιγμιότυπα που καταγράφονται στο μυαλό. 

Θεωρητικά, αυτές τις φάσεις τις περιμένουν από τις κλασικές δυνάμεις και τους παραδοσιακούς πρωταγωνιστές της Ηπείρου, αλλά το καλοκαίρι προστέθηκαν και αυτοί που έχουν φρέσκα στιγμιότυπα στα μάτια τους από τον «μαγικό πλανήτη». Στο πλαίσιο της πρώτης αγωνιστικής της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, εννέα παίκτες που μέχρι πριν από λίγους μήνες αγωνίζονταν στο ΝΒΑ, τώρα βρίσκονται διάσπαρτοι στην Ευρώπη και πάτησαν το παρκέ. 

Ο Κέμπα Ουόκερ, ο πιο πολυσυζητημένος απ' όλους δεν εμφανίστηκε με τη Μονακό στην ήττα από τη Βαλένθια στην Ισπανία. Ακόμα είναι ανέτοιμος, έμεινε εκτός και προγραμματίζει την διαθεσιμότητά του στο άμεσο μέλλον. Μέχρι τότε, ας ρίξουμε μια ματιά στον πρώτο έλεγχο των υπολοίπων... 

Ουίλι Ερνανγκόμεθ & Τζαμπάρι Πάρκερ

Στη Βαρκελώνη κατοικούν δύο παίκτες που μέχρι πέρσι εμφανίζονταν στον «μαγικό πλανήτη». Ο ένας είναι ευρωπαίος και ο άλλος έκανε για πρώτη φορά στη ζωή του το υπερατλαντικό ταξίδι. Ήταν λογικό ο Ουίλι Ερνανγκόμεθ να είναι πιο... έτοιμος από τον Τζαμπάρι Πάρκερ και αυτό φάνηκε στον αγωνιστικό χώρο. 

Ο Ισπανός σέντερ, ο οποίος ως έφηβος αγωνιζόταν στη Ρεάλ, σηματοδότησε την επιστροφή του στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ με την μεταγραφή του στην Μπαρτελόνα. Η πρώτη αγωνιστική της EuroLeague έφερε και την πρώτη νίκη για τους Καταλανούς (91-74 την Αναντολού Εφές) και ο Ερνανγκόμεθ ήταν ο κορυφαίος της αναμέτρησης. Μάλιστα, χρειάστηκε μόνο 16 λεπτά (16'05'' για την ακρίβεια) για να βάλει 18 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα και 4/6 βολές. 

Αν χρειαζόταν θα έμενε κι άλλο στο παρκέ, αλλά δεν χρειάστηκε καθώς η «Μπαρτσα» ξεπάστρεψε από νωρίς την ομάδα της Κωνσταντινούπολης. Κι ο Τζαμπάρι Πάρκερ (ο έτερος τέως ΝΒΑer της ομάδας) έβαλε κι αυτός το λιθαράκι του. Οι 10 πόντοι με 4/5 δίποντα και ένα άστοχο τρίποντο παρέα με δύο εύστοχες βολές σε ισάριθμες προσπάθειες ήταν δική του προσφορά που περιελάμβανε όσα ριμπάουντ πήγε και ο Ουίλι. Δηλαδή, τρία στον αριθμό, ενώ ο Αμερικάνος φόργουορντ αγωνίστηκε 17'54''

Το Double Double του Χουάντσο

Σε αντίθεση με τον Ουίλι Ερνανγκόμεθ, ο αδελφός του Χουάντσο, που επίσης επέστρεψε στην Ευρώπη και μάλιστα αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο επίπεδο της Euroleague, ηττήθηκε. Και μάλιστα... βαριά, στην έδρα της ομάδας του απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλο.

Ο κόουτς του Παναθηναϊκού, Εργκίν Αταμάν στο ματς κόντρα Ολυμπιακό κράτησε στο παρκέ για 43'12'' τον Ισπανό φόργουορντ. Έπαιξε δηλαδή, σε ολόκληρο το παιχνίδι, εκτός από 1 λεπτό και 48 δευτερόλεπτα. Τόσο ξεκουράστηκε και όσο ήταν ενεργός έκανε το... κατά δύναμιν για τους «πράσινους» που στο τέλος πελάγωσαν, υπέφεραν και ηττήθηκαν στο έξτρα πεντάλεπτο από τον Ολυμπιακό. 

Ο Χουάντο πάντως, έκανε το πρώτο του double double και ναι μεν δεν ήταν αρκετό, αλλά με 13 πόντους, 10 ριμπάουντ και χωρίς... καταχρήσεις (2/5 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 3/3 βολές) έδειξε τι μπορεί να κάνει. Επίσης συμπλήρωσε τη στατιστική του με 2 ασίστ, 1 κλέψιμο και 1 μπλοκ, ενώ έκανε και 2 λάθη. 

Ένας κι... ένας για την Παρτίζαν

Στο Τελ Αβίβ, η Παρτίζαν είχε μεγάλο πρόβλημα και πολύ λίγες λύσεις. Ελάχιστες για την ακρίβεια, καθώς ουσιαστικά μόνο ο Αλέκσα Αβράμοβιτς ήταν απειλητικός και προσπάθησε -κατά διαστήματα- να ανατρέψει την κυριαρχική εικόνα της Μακαμπι. Δεν τα κατάφερε η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ηττήθηκε στο Ισραήλ (96-81) και οι δύο παίκτες που πήγαν στην ομάδα του Βελιγραδίου το καλοκαίρι, αφού πρώτα είχαν εγκαταλείψει το ΝΒΑ δημιούργησαν μία... ανάμεικτη εικόνα. Ο Πι Τζέι Ντοζίερ και ο Φρανκ Καμίνσκι, ακόμα προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Θα χρειαστούν χρόνο. 

Ο πρώτος πάντως, δείχνει να ταιριάζει με τον ρόλο του αντι-Ντάντε Έξουμ. Ο «Ζοτς» τον ενεργοποίησε για 19'05'' και είχε 11 πόντους, 2 ριμπάουντ και 3 ασίστ. Ο Καμίσνκι από την άλλη έπαιξε λίγο. Σε 6'19'' πρόλαβε απλώς να ευστοχήσει σε ένα δίποντο, να αστοχήσει σε ένα άλλο και να κάνει 1 κλέψιμο. 

Έτοιμος ο Σιμόνοβιτς, άνετος ο Ερυθρός Αστέρας

Μετά από μία μικρή περιπέτεια στο Σικάγο, διάρκειας δύο σεζόν, που μοιράστηκε ανάμεσα στους Μπουλς του ΝΒΑ και στους Ουίντι Σίτι της G-League, o Μάρκο Σιμόνοβιτς στα 23 του χρόνια βρίσκεται πίσω στην Ευρώπη και στο level της EuroLeague. Δεν το έχει ξαναζήσει, αλλά δείχνει έτοιμος για να πρωταγωνιστήσει σε αυτό το επίπεδο. Επίσης, ήρθε για να αντικαταστήσει τον Φιλίπ Πετρούσεφ, ο οποίος ανήκει πλέον στους Φιλαδέλφεια Σίξερς. 

Ο Σιμόνοβιτς στο ντεμπούτο του χρειάστηκε απλώς να πλαισιώσει τους... καυτούς περιφερειακούς των «ερυθρολεύκων». Τον Σαμπάζ Νέιπιερ, ο οποίος από πέρσι εγκατέλειψε το ΝΒΑ (για τη Μιλάνο αρχικά) και ήταν ασταμάτητος, ενώ συνολικά η περιφέρει του Αστέρα ήταν παραγωγική. Ο Σιμονοβιτς πάντως, ως μέλος της φροντ λάιν της ομάδας ήταν επίσης πολύτιμος μέχρι το άνετο 94-73 επί της Βιλερμπάν. Έπαιξε 18'22'', είχε 14 πόντους και δεν αστόχησε ούτε μία φορά: 4/4 δίποντα, 2/2 τρίποντα. 

Οι Γάλλοι είχαν κι αυτοί έναν τέως ΝΒΑer, αλλά πέρασε απαρατήρητος. Ο Φρανκ Τζάκσον ήρθε από τον πάγκο, έμεινε στο παρκέ 16 λεπτά ακριβώς και έβαλε 1 δίποντο, ενώ αστόχησε σε τρία τρίποντα. Είχε 4 ριμπάουντ και... ως εκεί!

Σε καλή κατάσταση ο Ιμπάκα

Μία από τις τελευταίες μεταγραφές στην EuroLeague ήταν αυτή το Σερζ Ιμπάκα στη Μπάγερν Μονάχου. Ο Ισπανός σέντερ με καταγωγή από το Κογκό, πρωταθλητής ΝΒΑ το 2019 με τους Τορόντο Ράπτορς εργάζεται πλέον στην EuroLeague και δείχνει πως έχει αρκετό καύσιμο στο ντεπόζιτο. 

Ακόμα δεν έχει βρει τον επιθυμητό ρυθμό και αυτό το αναγνωρίζει και ο κόουτς Πάμπλο Λάσο, αλλά βλέποντας την ομάδα του να δυσκολεύεται στο ντέρμπι της Γερμανίας, κόντρα στην Αλμπα Βερολίνου, του έδωσε αρμοδιότητες και αυτός ανταποκρίθηκε. Αγωνίστηκε για 17'57'' και είχε 8 πόντους, 9 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο, 2 μπλοκ, ενώ η ομάδα του αντεπιτέθηκε και τελικά τα κατάφερε (80-68)

Ο Σιλβέν Φρανσίσκο (τέως του Περιστερίου) ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής, αλλά και Σερζ Ιμπάκα έκανε χρήσιμη δουλειά, πολλές... δουλειές και γενικά αναμένεται να ταλαιπωρήσει κόσμο και κοσμάκι. Ειδικά αυτούς που θέλουν να επιτεθούν στη ρακέτα της Μπάγερν και θα τον βρουν μπροστά τους. 

Για την Άλμπα που το πίστεψε, αλλά τελικά κατέρρευσε ο Στέρλινγκ Μπράουν, δηλαδή ο δικός της τέως NBAer είχε 8 πόντους με 3/11 σουτ: 2/6 δίποντα και 1/5 τρίποντα. Δεν του... πήγε τίποτα και το ξεκίνημα του αξιολογείται ως υποτονικό.