Ο Σφαιρόπουλος στο Sportal: «Ο Μαλόουν έχει επίδραση στο παιχνίδι της ομάδας»

Ο Σφαιρόπουλος στο Sportal: «Ο Μαλόουν έχει επίδραση στο παιχνίδι της ομάδας»

Γιάννης Πάλλας 11:36 - 14.06.2023 / Ανανεώθηκε: 11:38 - 14.06.2023

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος μιλάει στο Sportal για την σχέση και τη συνεργασία του με τον προπονητή των πρωταθλητών ΝΒΑ Ντένβερ Νάγκετς, Μάικλ μαλόουν και φιλοτεχνεί το προφίλ του

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος στο ΝΒΑ με τους Ντένβερ Νάγκετς «εκτόξευσε» την μετοχή του προπονητή της ομάδας Μάικλ Μαλόουν στα ύψη.

Ο 52χρονος προπονητής που ανέλαβε τα ηνία των Νάγκετς το 2015 ακολούθησε πιστά το πλάνο του και δικαιώθηκε με συνοδοιπόρο τον Νίκολα Γιόκιτς.

Λένε πως «το μήλο πέφτει κάτι από τη μηλιά» και στην περίπτωση του Μάικλ Μαλόουν είναι ακριβώς έτσι! Ο πατέρας του Μπρένταν Τόμας Μαλόουν διετέλεσε ασίσταντ κόουτς των Ντιτρόιτ Πίστονς από το 1988 έως το 1995 και με τα «Bad Boys» κατέκτησε δυο πρωταθλήματα το 1989 και το 1990.

Αυτό που δεν ξέρουν πολλοί είναι ότι υπήρξε ο εμπνευστής των «Jordan Rules» σε ότι αφορά την τακτική για τον περιορισμό του «Air» στις μεγάλες μάχες Πίστονς-Μπουλς. Συνεπώς, η οικογένεια Μαλόουν διαθέτει πλούσια μπασκετική παράδοση.

Αν υπάρχει κάποιος άνθρωπος που ξέρει καλά τον προπονητή των Ντένβερ Νάγκετς, αυτός είναι ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. Ο Έλληνας τεχνικός μίλησε στο Sportal για τον άνθρωπο και προπονητή Μάικλ Μαλόουν με τον οποίο συνεργάστηκε το 2006 στο Summer League του Λας Βέγκας και φιλοτεχνεί το προφίλ του. Μάλιστα τον συνεχάρη και με ανάρτηση στο twitter. 

«Το 2006 ο Μάικλ ήταν στο επιτελείο του Μάικ Μπράουν στους Κλίβελαντ Καβαλίερς και εκείνο το καλοκαίρι ήταν πρώτος προπονητής στην ομάδας που κατέβηκε στο Σάμερ Λιγκ και συνεργαστήκαμε» θυμάται ο Γιάννης Σφαιρόπουλος που από εκείνη την περίοδο διατήρησε μια πολύ καλή σχέση με τον Αμερικανό συνάδελφο του, ο οποίος γεννήθηκε στην Αστόρια και διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τους Έλληνες.

Η πρόταση για συνεργασία

Όταν ανέλαβε τα ηνία των Νάγκετς το 2015 κάλεσε στο τηλέφωνο τον Γιάννη Σφαιρόπουλο και του πρότεινε να ενταχθεί στο προπονητικό επιτελείο της ομάδας. Όμως, ο Έλληνας τεχνικός που είχε κατακτήσει το ελληνικό πρωτάθλημα και έχασε στον τελικό της Euroleague από την Ρεάλ στη Μαδρίτη, ενώ είχε κάνει και επέκταση του συμβολαίου του, αρνήθηκε την πρόταση. 

Το τάιμινγκ δεν ήταν άλλωστε και το καλύτερο, καθώς τα πράγματα ήταν πολύ καλά για τον ίδιο και τη δουλειά του στον Ολυμπιακό.

Στο ερώτημα τι άνθρωπος είναι ο Μάικλ Μαλόουν, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, εξηγεί: «Ως άνθρωπος είναι πολύ χαλαρός και πλακατζής, ενώ συνέχεια μιλάει για μπάσκετ. Στο Summer League του Λας Βέγκας το 2006 που ήταν ο πρώτος προπονητής της ομάδας των Καβαλίερς και εγώ ήμουν ασίσταντ έδειχνε από τότε ότι θα γίνει ένας πολύ καλός προπονητής. Κοιτούσε μπροστά, είχε πολλές καλές ιδέες, διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του και την εξέλιξε ως πρώτος προπονητής στο ΝΒΑ».

Για το αν προτιμάει την άμυνα ή την επίθεση ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, υπογραμμίζει: «Έχει ισορροπία στην επίθεση και την άμυνα. Δεν του αρέσει περισσότερο κάτι από τα δυο, επιμένει το ίδιο τόσο αμυντικά, όσο και επιθετικά. Το χαρακτηριστικό του είναι ότι έχει πολύ καλή επαφή με τους παίκτες του. Στο κομμάτι της διαχείρισης, αυτό μπορώ να ορίσω ως το χαρακτηριστικό του. Είναι ένας προπονητής που έχει επίδραση στο παιχνίδι της ομάδας του και αυτό φαίνεται στο γήπεδο».

Στην επιρροή που ασκεί καθοδηγώντας τους παίκτες του, αρκεί κανείς να δει τη σχέση που έχει με τον Νίκολα Γιόκιτς και όχι μόνο. Τα αδέρφια του MVP των τελικών και σούπερ σταρ των Νάγκετς σήκωσαν στα χέρια τον Μάικλ Μαλόουν μετά την κατάκτηση του τίτλου, γεγονός που δείχνει τη σχέση που έχει ο κόουτς με την οικογένεια του Γιόκιτς.

O Γιόκιτς ήταν το νο. 41 του Draft: Πού είναι τώρα οι 40 που επιλέχθηκαν μπροστά του;
NBA

21:05 - 13.06.2023

O Γιόκιτς ήταν το νο. 41 του Draft: Πού είναι τώρα οι 40 που επιλέχθηκαν μπροστά του;

Ο Νίκολα Γιόκιτς είναι ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος του NBA την τελευταία τριετία και αυτό επισφραγίστηκε με την κατάκτηση του τίτλου. Ωστόσο, η είσοδός του στον μαγικό κόσμο μόνο ευρείας αποδοχής δεν είχε τύχει.

Στον επίλογο της συζήτησης ο Γιάννης Σφαιρόπουλος εξήγησε πως «ο Μαλόουν έχτιζε πολλά χρόνια την ομάδα», για να φτάσει μέχρι την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος στην ιστορία των Νάγκετς, ενώ σκιαγραφώντας το προφίλ του, πρόσθεσε: «Είναι ένας ανοικτός άνθρωπος, ομιλητικός, παραμένει προσιτός όλα αυτά τα χρόνια και μπορώ να πω ότι είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος».