O Γιόκιτς ήταν το νο. 41 του Draft: Πού είναι τώρα οι 40 που επιλέχθηκαν μπροστά του;

Νίκολα Γιόκιτς, Τζοέλ Εμπίντ

i

© photo by Mitchell Leff / Getty Images / Ideal Images

O Γιόκιτς ήταν το νο. 41 του Draft: Πού είναι τώρα οι 40 που επιλέχθηκαν μπροστά του;

Παύλος Κουστέρης 21:05 - 13.06.2023 / Ανανεώθηκε: 21:05 - 13.06.2023

Ο Νίκολα Γιόκιτς είναι ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος του NBA την τελευταία τριετία και αυτό επισφραγίστηκε με την κατάκτηση του τίτλου. Ωστόσο, η είσοδός του στον μαγικό κόσμο μόνο ευρείας αποδοχής δεν είχε τύχει.

Από το πρωί της 13ης Ιουνίου ο Νίκολα Γιόκιτς είναι και με τη… βούλα ό,τι πιο «καυτό» υπάρχει αυτή τη στιγμή στον μαγικό κόσμο του NBΑ. Μετά τις δύο συνεχόμενες ατομικές διακρίσεις με τον τίτλο του MVP της κανονικής περιόδου, που όμως δεν συνοδεύτηκαν και με την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ο Σέρβος οδήγησε τους Ντένβερ Νάγκετς στο πρώτο τρόπαιο της ιστορίας τους.

Για τους λάτρεις των στατιστικών, τα νούμερα του ήταν πραγματικά απολαυστικά: 27,5 πόντοι, 12 ριμπάουντ και 7,3 ασίστ ήταν οι μέσοι όροι του στις κύριες κατηγορίες και μάλιστα σε ματς τα οποία ήταν τελικοί. Αρχικά ξεπέρασαν με συνοπτικές διαδικασίες (4-1) το εμπόδιο των Τίμπεργουλβς, που έχουν στις τάξεις τους τον κατ’ ευφημισμό κορυφαίο αμυντικό σέντερ, τον Ρούντι Γκομπέρ, στη συνέχεια ακολούθησε το εντυπωσιακό πέρασμα από τους Σανς (4-2) των Μπούκερ, Ντουράντ, Έιτον και Πολ, ενώ ήταν καταιγιστικοί κόντρα στους Λέικερς τους οποίους «σκούπισαν», μην αφήνοντας το όποιο περιθώριο αμφισβήτησης.

Από τη στιγμή, που έγινε η δουλειά στον λαβύρινθο της Δυτικής Περιφέρειας, το έργο κόντρα στους Μαϊάμι Χιτ, που ούτως ή άλλως είχαν κάνει την απόλυτη υπέρβαση φτάνοντας μέχρι το τέλος του δρόμου, ήταν απλό όπως και αποδείχθηκε εντός παρκέ. Ένα κακό δωδεκάλεπτο τους στοίχισε και τη μοναδική τους ήττα στη σειρά και οι Νάγκετς έφτασαν στο Έβερεστ του μαγικού κόσμου, έχοντας ως σημείο αναφοράς τον Νίκολα Γιόκιτς.

Με τον τρόπο αυτό, οι Νάγκετς ξεφτίλισαν ουσιαστικά μια ολόκληρη τάση/μόδα που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στο NBA με τη δημιουργία των Superteams, καθώς η επίδειξη ισχύος έγινε με πρωτεργάτες τον Τζαμάλ Μάρεϊ που ήταν μια πανέξυπνη επιλογή στο Draft του 2016 στο νούμερο 7, τον Μάικλ Πόρτερ Τζούνιορ που το 2018 επιλέχθηκε στο νούμερο 14 κόντρα σε όλους όσους έλεγαν ότι δεν πρόκειται να παίξει ποτέ μπάσκετ λόγω τραυματισμών, τον Άαρον Γκόρντον που η πλειοψηφία των θεωρούσε ως απλά έναν θεαματικό dunker και φυσικά τον Νίκολα Γιόκιτς.

Ο Σέρβος σέντερ, που θεωρείται ήδη ένας θρύλος του αθλήματος όχι μόνο λόγω των κατορθωμάτων του, αλλά και λόγω του στυλ παιχνιδιού του, «εκλάπη» στο νούμερο 41! Δηλαδή ως 11η επιλογή στον δεύτερο γύρο του Draft του 2014. Με άλλα λόγια, εκεί που οι περισσότεροι έβλεπαν έναν αγύμναστο, ατσούμπαλο Σέρβο, οι Νάγκετς είδαν ότι υπάρχει προοπτική για μια φλέβα χρυσού.

Αυτός είναι ο νέος βασιλιάς του ΝΒΑ (vids)
NBA

17:00 - 13.06.2023

Αυτός είναι ο νέος βασιλιάς του ΝΒΑ (vids)

Όσοι τον προσπέρασαν, τον υποτίμησαν ή αδιαφόρησαν με την περίπτωση του Νίκολα Γιόκιτς στο ξεκίνημα της καριέρας τους, έχουν ήδη φάει τη γλώσσα τους και έχουν χτυπήσει το κεφάλι τους στον τοίχο. Ο Σέρβος σέντερ από το Νο 41 του Draft 2014 έγινε ο νέος κυρίαρχος του ΝΒΑ, που δεν χρειάζεται να ψάξει για τον επόμενο βασιλιά. Τον έχει βρει ήδη!

Μάλιστα, το ίδιο καλοκαίρι είχαν επιλέξει στο 16 τον Βόσνιο σέντερ, Γιουσούφ Νούρκιτς, που αποτέλεσε αρχικά τον βασικό σέντερ των Νάγκετς, αφού ο Τζόκερ παρέμεινε για μία επιπλέον σεζόν στη Σερβία και τη Μέγκα Μπάσκετ του Μίσκο Ραζνάτοβιτς. Ωστόσο, η εξέλιξη του Γιόκιτς έφερε αλλαγή πλάνων, με τον Νούρκιτς να δίνεται στο Πόρτλαντ και η θέση του σέντερ στην πεντάδα, στον 28χρονο σήμερα Σέρβο.

Αξίζει, λοιπόν, να δούμε ποιοι ήταν οι 40 παίκτες που προηγήθηκαν του Νίκολα Γιόκιτς σε εκείνα τα περίφημα draft και πού βρίσκονται σήμερα.

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ

Άντριου Γουίγκινς (Νο. 1): Το νούμερο 1 του draft επιλέχθηκε τότε από τους Καβαλίερς, οι οποίοι τον αντάλλαξαν λίγους μήνες αργότερα σε ένα deal τριών ομάδων, ώστε να τον στείλουν στους Τίμπεργουλβς και οι Καβς να λάβουν τον Κέβιν Λοβ. Ο 28χρονος είναι πλέον στους Γουόριορς έχοντας και ένα πρωτάθλημα (2022), αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ο All Star επιπέδου Γιόκιτς

Ζοέλ Εμπίντ (Νο. 3): Ναι, αυτός αποτελεί το αντίπαλον δέος του Γιόκιτς, αλλά παρά τις... σχεδόν superteams που έχουν δημιουργήσει κάθε τόσο οι Σίξερς, δεν έχει φτάσει στους τελικούς του NBA. Έφτασε μια ανάσα το 2019, αλλά το σουτ του Λέοναρντ στο ματς με τους Ράπτορς άφησε το όνειρο στη μέση.

Άαρον Γκόρντον (Νο. 4): Τα είπαμε και πιο πάνω. Ο Γιόκιτς τον έκανε πρωταθλητή.

Μάρκους Σμαρτ (Νο. 6): Είναι ο βασικός γκαρντ της Βοστώνης, με τους Σέλτικς όμως να ψάχνουν ακόμα το upgrade στη συγκεκριμένη θέση, αφού ο Σμαρτ θεωρείται περισσότερο ένας αποτελεσματικός αμυντικός και spot shooter, παρά παίκτης που μπορεί να αλλάξει πλήρως τα δεδομένα.

Τζούλιους Ραντλ (Νο. 7): Είναι μαζί με τον Τζέιλεν Μπράνσον, ο ηγέτης των Νιου Γιορκ Νικς

Ζακ ΛαΒίν (Νο. 13): Πέρασε δύσκολα με τραυματισμούς, αλλά ο Ζακ ΛαΒίν είναι στους Μπουλς και το κυριότερο έχει βρει την υγειά του και ένα max συμβόλαιο, αφού είναι το πρώτο όνομα στους Ταύρους.

ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ΝΒΑ

Τζαμπάρι Πάρκερ (Νο. 2): Πολλοί τραυματισμοί που τον έχουν μετατρέψει σε απόλυτο γυρολόγο. Τελευταία στάση ο πάγκος των Σέλτικς

Νόα Φόνλε (Νο. 9): Παίκτης γυρολόγος που με τη θητεία του στους Σέλτικς έχει υπάρξει συνολικά σε οκτώ ομάδες. Μάλιστα, το 2021/22 πέρασε από την Κίνα.

Νταγκ ΜακΝτέρμοτ (Νο. 11): Ένας κλασικός… χεράς στο NBA, που πλέον αγωνίζεται στους Σπερς, που αποτελούν μία από τις χειρότερες ομάδες του πρωταθλήματος και επιβραβεύτηκαν για αυτό με την πρώτη θέση στα Draft του 2023.

Ντάριο Σάριτς (Νο. 12): Περισσότερο καιρό στα φυσικοθεραπευτήρια, παρά στα παρκέ. Τώρα είναι στο ρόστερ των Θάντερ.

Τι Τζέι Γουόρεν (Νο. 13): Αντίστοιχη περίπτωση με αυτή του Σάριτς. Βρίσκεται στο ρόστερ των Σανς.

Γιουσούφ Νούρκιτς (Νο. 16): Ο Βόσνιος σέντερ είναι βασικός σέντερ στους Μπλέιζερς. Decent παίκτης, που θα κάνει τίμια τη δουλειά του, ειδικά όταν θα τροφοδοτηθεί στην επίθεση. Μέχρι εκεί…

Γκάρι Χάρις (Νο. 19): Τίμιος γκαρντ, που πέρασε και από τους Νάγκετς και τα τελευταία χρόνια βγάζει το ψωμί του στους Μάτζικ, που είναι από τις πιο αδύναμες ομάδες στη Λίγκα.

Κλιντ Καπέλα (Νο. 25): Από τις «κλοπές» του Draft, αφού παρά το γεγονός ότι βρέθηκε στο 25, έχει καθιερωθεί ως βασικός σέντερ αρχικά στους Ρόκετς και τα τελευταία χρόνια στους Χοκς.

Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς (Νο. 27): Ο Σέρβος παικταράς είναι οικείος στα δικά μας μάτια και αγωνίζεται στους Ατλάντα Χοκς. Πριν δυο καλοκαίρια είχε αρνηθεί να παίξει στους Μπακς για να διεκδικήσει ένα πρωτάθλημα, παίρνοντας όμως μεγαλύτερο συμβόλαιο στους Χοκς.

Κάιλ Άντερσον (Νο. 30): Επίσης μια «κλοπή» του Draft, αφού βάσει των όσων έχει καταφέρει και όσα προσφέρει στις ομάδες του επιλέχθηκε χαμηλά. Κάνει πολλές δουλειές στο παρκέ και συμφέρει. Σήμερα είναι στους Τίμπεργουλβς.

Τζο Χάρις (Νο. 33): Ακόμα μία περίπτωση παίκτη που αποτελεί συμπλήρωμα σε μια ομάδα και είναι εξαιρετικά χρήσιμος λόγω του σουτ που διαθέτει από το τρίποντο. Ωστόσο, είναι πολύ επιρρεπής στους τραυματισμούς. Σήμερα είναι στους Νετς.

Σπένσερ Ντινγουίντι (Νο. 38): Εξαιρετική περίπτωση γκαρντ, με εξαιρετικό σουτ και γενικότερα επιθετικές αρετές. Επίσης «κλοπή» τότε από τους Ράπτορς. Παίκτης σήμερα των Νετς.

Τζέραμι Γκραντ (Νο. 39): Από την περίφημη οικογένεια των Γκραντ. Υπερτίμιος, που μπορεί να κάνει πολλές δουλειές στο γήπεδο. Σήμερα είναι βασικός στους Μπλέιζερς.

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΦΑΝΤΟΙ

Μερικές επιλογές εξ αυτών βρίσκονται στην Ευρώπη. Ντάντε Έξουμ (Νο. 5) στην Παρτίζαν, Τζέιμς Γιανγκ (Νο. 17) στον Κολοσσό Ρόδου(!), Τάιλερ Ένις (Νο. 18) στην Τόφας, Μπρούνο Καμπόκλο (Νο. 20) στην Ουλμ, Σαμπάζ Νέιπιερ (Νο. 24) στην Αρμάνι Μιλάνο και Νταμιέν Ινγκλίς (Νο. 31) στην Γκραν Κανάρια.

Υπάρχουν αυτοί που έχουν φύγει για τελείως άλλες πολιτείες όπως οι: Έλφριντ Πέιτον (Νο. 10) στο Πουέρτο Ρίκο, Τζόρνταν Άνταμς (Νο. 22) στη Βενεζουέλα, Κέι Τζέι ΜακΝτάνιελς (Νο. 32), Κλίντονι Έρλι (Νο. 34) στον Λίβανο, και Τζόνι Ο’ Μπράιαντ (Νο. 36) στην Κίνα).

Τέλος, υπάρχει και η κατηγορία παικτών που έχουν σταματήσει το μπάσκετ ή απλά αγνοείται η επαγγελματική τους τύχη εδώ και πάνω από έναν χρόνο: Νικ Στάουσκας (Νο. 8), Μιτς ΜακΓκάρι (Νο. 21), Ρόντνεϊ Χουντ (Νο. 23), Πι Τζέι Χέρστον (Νο. 26), Σι Τζέι Γουίλκοξ (Νο. 28) και Τζος Χιούστις (Νο. 29).

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ 40:

  1. Άντριου Γουίγκινς (Κλίβελαντ Καβαλίερς)
  2. Τζαμπάρι Πάρκερ (Μιλγουόκι Μπακς)
  3. Ζοέλ Εμπίντ (Φιλαδέλφεια Σίξερς)
  4. Άαρον Γκόρντον (Ορλάντο Μάτζικ)
  5. Ντάντε Έξουμ (Γιούτα Τζαζ)
  6. Μάρκους Σμαρτ (Μπόστον Σέλτικς)
  7. Τζούλιους Ραντλ (Λος Άντζελες Λέικερς)
  8. Νικ Στάουσκας (Σακραμέντο Κινγκς)
  9. Νόα Φόλνε (Σάρλοτ Χόρνετς από Ντιτρόιτ Πίστονς)
  10. Έλφριντ Πέιτον (Σίξερς από Νέα Ορλεάνη και ανταλλαγή με Ορλάντο)
  11. Νταγκ ΜακΝτέρμοτ (Σικάγο από Νάγκετς)
  12. Ντάριο Σάριτς (Ορλάντο Μάτζικ)
  13. Ζακ ΛαΒίν (Μινεσότα Τίμπεργουλβς)
  14. Τι Τζέι Γουόρεν (Φοίνιξ Σανς)
  15. Έιντριαν Πέιν (Ατλάντα Χοκς)
  16. Γιουσούφ Νούρκιτς (Ντένβερ από Μπουλς)
  17. Τζέιμς Γιανγκ (Μπόστον Σέλτικς)
  18. Τάιλερ Ένις (Φοίνιξ Σανς)
  19. Γκάρι Χάρις (Ντένβερ από Μπουλς)
  20. Μπρούνο Καμπόκλο (Τορόντο Ράπτορς)
  21. Μιτς ΜακΓκάρι (Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ)
  22. Τζόρνταν Άνταμς (Μέμφις Γκρίζλις)
  23. Ρόντνεϊ Χουντ (Γιούτα Τζαζ)
  24. Σαμπάζ Νέιπιερ (Σάρλο Χόρνετς από Μαϊάμι)
  25. Κλιντ Καπέλα (Χιούστον Ρόκετς)
  26. Πι Τζέι Χέρστον (Σάρλοτ Χόρνετς)
  27. Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς (Φοίνιξ Σανς)
  28. Σι Τζέι Γουίλκσξ (Λος Άντζελες Κλίπερς)
  29. Τζος Χιούστις (Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ)
  30. Κάιλ Άντερσον (Σαν Αντόνιο Σπερς)
  31. Νταμιέν Ινγκλίς (Μιλγουόκι Μπακς)
  32. Κέι Τζέι ΜακΝτάνιελς (Σίξερς)
  33. Τζο Χάρις (Κλίβελαντ Καβαλίερς)
  34. Κλίντον Έρλι (Νιου Γιορκ Νικς)
  35. Τζαρνέλ Στόουκς (Μέμφις από Γιούτα)
  36. Τζόνι Ο'Μπράιοντ (Μιλγουόκι Μπακς)
  37. Ντι Άντρε Ντάνιελς (Τορόντο Ράπτορς)
  38. Σπένσερ Ντινγουίντι (Ντιτρόιτ Πίστονς)
  39. Τζέραμι Γκραντ (Σίξερς)
  40. Γκλεν Ρόμπινσον (Μινεσότα Τίμπεργουλβς)