Αυτός είναι ο νέος βασιλιάς του ΝΒΑ (vids)

Αυτός είναι ο νέος βασιλιάς του ΝΒΑ (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 17:00 - 13.06.2023 / Ανανεώθηκε: 18:49 - 13.06.2023

Όσοι τον προσπέρασαν, τον υποτίμησαν ή αδιαφόρησαν με την περίπτωση του Νίκολα Γιόκιτς στο ξεκίνημα της καριέρας τους, έχουν ήδη φάει τη γλώσσα τους και έχουν χτυπήσει το κεφάλι τους στον τοίχο. Ο Σέρβος σέντερ από το Νο 41 του Draft 2014 έγινε ο νέος κυρίαρχος του ΝΒΑ, που δεν χρειάζεται να ψάξει για τον επόμενο βασιλιά. Τον έχει βρει ήδη!

Από τους 40 παίκτες που επιλέχθηκαν πριν από τον Νίκολα Γιόκιτς στο Draft του 2014, αυτή τη στιγμή οι 23 δεν παίζουν καν στο ΝΒΑ. Ανάμεσά τους βρίσκεται το όνομα του Τζέιμς Γιανγκ, ο οποίος φέτος αγωνίστηκε με τη φανέλα του Κολοσσού Ρόδου, ο Σαμπάζ Νέιπιερ της Αρμάνι Μιλάνο, ο Ντάντε Έξουμ της Παρτίζαν, αλλά και ο Κλεάντονι Έρλι, ο οποίος αγωνίζεται στον Λίβανο. Επίσης υπάρχουν διάφοροι ακόμα, διάσπαρτοι στον πλανήτη. Από τη Βενεζουέλα και το Πουέρτο Ρίκο μέχρι την Κίνα. 

Σε αυτούς που προτιμήθηκαν σε σχέση με τον Σέρβο σέντερ, που για καλή τύχη των Ντένβερ Νάγκετς ήταν διαθέσιμος στο Νο 41, είναι και το όνομα του Έιντριαν Πέιν. Του πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 9 Μαϊου του 2022

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, ούτε καν οι «ειδικοί» του scout που η δουλειά τους είναι να βρίσκουν ταλέντα, παρόλα αυτά θεώρησαν πως οι Νικ Στάουσκας και Μπράιαν Κομπόκλο είχαν περισσότερες ελπίδες για να κάνουν καριέρα στο ΝΒΑ από τον Γιόκιτς, ο οποίος στα 28 του είναι ήδη δύο φορές ο πολυτιμότερος παίκτης της κανονικής περιόδου και τα ξημερώματα της Τρίτης (13/6) προσέφερε στους Σβόλους το πρώτο πρωτάθλημα της 47χρονης ιστορίας τους. 

Η πορεία του όμως, μέχρι την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος, δεν ήταν πάντα... περιλουσμένη με λάμψη, το ταλέντο του είχε παρατηρηθεί, αλλά κανένας δεν υπολόγιζε ότι στην πράξη ο Joker θα βρεθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα στο επίπεδο των μεγαλύτερων φυσιογνωμιών στην ιστορία του αμερικάνικου μπάσκετ. Έχει σπάσει τα περισσότερα από τα ρεκόρ που αφορούν τις triple double επιδόσεις και ήταν... στοιχειωμένα στα βάθη των ετών από την εποχή που αγωνιζόταν ο Ουίλτ Τσάμπερλεϊν. 

Αν κάποιος θελήσει πλέον να τον βάλει σε μία λίστα, είναι αυτή που εμπεριέχει τους καλύτερους παίκτες που έπαιξαν ποτέ το παιχνίδι του μπάσκετ και φυσικά θα πρέπει όλοι να υπολογίσουν και να καταλάβουν πως τώρα βρίσκεται στο pick της καριέρας του. 

Πριν όμως, αποφασίσει να δοκιμάσει την τύχη του το ΝΒΑ, πίσω στο 2015 και πριν δηλώσει συμμετοχή στο Draft, είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον στη Γηραιά Ήπειρο. Όχι ότι είχε γίνει... χαμός, αλλά ο ίδιος ο Γιόκιτς αποκάλυψε χρόνια αργότερα ότι σκεφτόταν να αγωνιστεί σε μία ομάδα της Euroleague όπως ο Παναθηναϊκός ή η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα είχε ασχοληθεί μαζί του τον καιρό που έπαιζε στην πατρίδα του με την ροζ φανέλα της Μέγκα Μπάσκετ. Τότε οι Καταλανοί είχαν διστάσει να επενδύσουν πάνω του και τώρα κατάλαβαν το λάθος τους, όπως το αντιλήφθηκαν και οι υπόλοιπες 29 ομάδες του ΝΒΑ που τον προσπέρασαν στη λοταρία. 

Ο Γιόκιτς τον καιρό που έκανε μια κάποια αίσθηση στο σέρβικο πρωτάθλημα, είχε ήδη χάσει ήδη τα περισσότερα από τα παραπανίσια κιλά της νεαρής του ηλικίας, μία περίοδο της ζωής του που η εικόνα του δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση εκκολαπτόμενο αθλητή. 

Το ύψος του όμως και η ευστροφία του μυαλού του τον έβαλαν στον... χάρτη του μπάσκετ και όταν συναντήθηκε με τους Ντένβερ Νάγκετς για τα δοκιμαστικά πριν από το Draft αποφάσισαν να του δώσουν μία ευκαιρία. Και βδομάδα με την εβδομάδα αντιλαμβάνονταν όλοι στο Κολοράντο πόσο τυχεροί ήταν. 

Το scouting report των αναλυτών περιέγραφε την προοπτική του, αλλά μία προοπτική με πεπερασμένη δυναμική και σίγουρα κάποια όρια. Τα 211 εκατοστά του, το ομαδικό του πνεύμα και η εξυπνάδα του ήταν τα θετικά του στοιχεία. Μαζί με την εργατικότητα και μια κάποια εμπειρία που του είχε προσφέρει η παρουσία του στη λίγκα της Αδριατικής, σε σχέση ειδικά με τα κολεγιόπαιδα. Ως εκεί! 

Κανείς δεν περίμενε, όχι απλώς ότι θα γίνει ο... Βασιλιάς του ΝΒΑ, τίτλος που πλέον δικαιωματικά του ανήκει, ούτε καν περίμεναν πως από την πρώτη του μέρα στη λίγκα θα καταφέρει να διακριθεί. Ο Νίκολα Γιόκιτς στη rookie σεζόν του έκανε αρκετούς general manager να... χτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο που τον άφησαν να ξεπέσει στον δεύτερο γύρο. 

Νίκολα Γιόκιτς: Από που προέρχεται το παρατσούκλι Joker (vid)
NBA

09:19 - 13.06.2023

Νίκολα Γιόκιτς: Από που προέρχεται το παρατσούκλι Joker (vid)

Τα πρώτα χρόνια οι Αμερικάνοι τον φώναζαν Τζόκιτς, προφέροντας λάθος το όνομά του και το Τζόκιτς έγινε «Joker», με τον πρώην συμπαίκτη του Μάικ Μίλερ να είναι ο... νονός. Ο Νίκολα Γιόκιτς δεν είναι κακός, δεν γελάει σατανικά, ούτε είναι σαδιστής όπως ο χαρακτήρας της DC, αλλά πλέον είναι ο πιο γνωστός Joker του πλανήτη.

Ως πρωτοεμφανιζόμενος οι Νάγκετς τον εμφάνισαν στην πρώτη πεντάδα σχεδόν με το ξεκίνημα της σεζόν και στο τέλος της είχε 10 πόντους και 7,3 ριμπάουντ. Ήταν 20 ετών και οκτώ χρόνια αργότερα οι μέσοι όροι του ανήκουν στο όριο του triple double. Έχει καταρρίψει την λογική των αριθμών και έφθασε στο σημείο στα φετινά play offs να παράγει 30,1 πόντους, 13,3 ριμπάουντ και 9,8 ασίστ! 

Επίσης, φέτος για τις υπηρεσίες του στο Ντένβερ εισέπραξε 33 εκατομμύρια δολάρια και η συμφωνία του για τη νέα σεζόν προβλέπει αύξηση στα 46,5 εκατομμύρια. Από τώρα και μέχρι το καλοκαίρι του 2027 όταν και ολοκληρώνεται το συμβόλαιό του θα βάλει στους τραπεζικούς του λογαριασμούς περισσότερα από 208 εκατομμύρια ακόμα. Οι Νάγκετς χαίρονται κάθε ένα από τα δολάρια που του δίνουν, διότι αυτός τους έκανε αφεντικά της λίγκας και σκοπεύουν μαζί του να φτιάξουν μία... αυτοκρατορία.