Όταν ο πρωταθλητής Γιόκιτς δήλωνε πως ήθελε να παίξει στον Παναθηναϊκό

Νίκολα Γιόκιτς

i

© photo by Ethan Mito / Getty Images / Ideal Images

Όταν ο πρωταθλητής Γιόκιτς δήλωνε πως ήθελε να παίξει στον Παναθηναϊκό

Γιώργος Γαβριλάκης 10:51 - 13.06.2023 / Ανανεώθηκε: 10:58 - 13.06.2023

Ένα χρόνο πριν πάει στο ΝΒΑ ο Νίκολα Γιόκιτς είχε εκδηλώσει την επιθυμία του να αγωνιστεί σε μία κορυφαία ομάδα της Euroleague «όπως ο Παναθηναϊκός». Ακολούθως βρέθηκε κοντά στη μεταγραφή του στη Μπαρτσελόνα, αλλά τελικά κατέληξε στο Ντένβερ και από εκεί στην κορυφή του «μαγικού πλανήτη».

Πριν πάει στο ΝΒΑ ο Νίκολα Γιόκιτς είχε όνειρα, αλλά αυτά δεν εστιάζονταν στην Αμερική και στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ. Άλλωστε, ακόμα και όταν ο Σέρβος ταξίδεψε στις ΗΠΑ για τους Νάγκετς δεν κουβαλούσε μαζί του ούτε μεγάλη φήμη. Είχε την προοπτική, αλλά δεν ήταν «λουσμένος» με αστερόσκονη. Γι' αυτό άλλωστε βρέθηκε στο δεύτερο γύρο του Draft του 2015 για καλή τύχη του Ντένβερ. Κανείς δεν υπολόγιζε πως θα φθάσει σε αυτά τα ιστορικά επίπεδα επιδόσεων, ίσως ούτε και ο ίδιος. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2014, δηλαδή ένα χρόνο πριν μεταβιβάσει το ταλέντο του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού κι ενώ ήταν 19 ετών και αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα της χώρας του με τη Μέγκα Μπάσκετ είχε δηλώσει πως «Δεν σκέφτομαι και πολύ το ΝΒΑ. Όλοι θέλουν να παίξουν στο αμερικάνικο πρωτάθλημα, αλλά προσωπικά θεωρώ πως ίσως είναι καλύτερα να αγωνιστώ σε κάποια μεγάλη ομάδα της Ευρώπης. Σε ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης ή ο Παναθηναϊκός». 

Αργότερα, είχε αποκαλύψει κι ενώ ήταν ήδη σταρ του ΝΒΑ, πως ήταν ένα βήμα πριν την μεταγραφή του στη Μπαρτσελόνα, αλλά οι Ισπανοί δίστασαν να τον αποκτήσουν. «Είναι μια παλιά ιστορία», είχε αποκαλύψει πριν μήνες και θυμήθηκε πως «πρέπει να ήμουν 18 ή 19 ετών και είχα κάνει ένα άσχημο ματς με τη Μέγκα. Η Μπαρτσελόνα με παρακολουθούσε και είχε αποφασίσει τότε να μην προχωρήσει στην απόκτησή μου. Ήθελε να περιμένει λίγο ακόμα για να αποφασίσει και λίγο καιρό αργότερα έγινα Draft Pick από τους Νάγκετς».

Η ομάδα του Ντένβερ πάντως, δεν ήταν καθόλου διστακτική απέναντί του. Όχι μόνο του έδωσε θέση στο ρόστερ και στο rotation απευθείας, αλλά στην rookie σεζόν του αγωνίστηκε σε 80 παιχνίδια, εκ των οποίων στα 55 ήταν μέλος της πρώτης πεντάδας. Τελείωσε τη σεζόν 2015-16 με 10 πόντους, 7 ριμπάουντ και 2,4 ασίστ μέσο όρο. Βέβαια, από τότε έχει εκτιναχθεί σε ιστορικά επίπεδα.

Νίκολα Γιόκιτς: Από που προέρχεται το παρατσούκλι Joker (vid)
NBA

09:19 - 13.06.2023

Νίκολα Γιόκιτς: Από που προέρχεται το παρατσούκλι Joker (vid)

Τα πρώτα χρόνια οι Αμερικάνοι τον φώναζαν Τζόκιτς, προφέροντας λάθος το όνομά του και το Τζόκιτς έγινε «Joker», με τον πρώην συμπαίκτη του Μάικ Μίλερ να είναι ο... νονός. Ο Νίκολα Γιόκιτς δεν είναι κακός, δεν γελάει σατανικά, ούτε είναι σαδιστής όπως ο χαρακτήρας της DC, αλλά πλέον είναι ο πιο γνωστός Joker του πλανήτη.

 Στην κανονική διάρκεια της φετινής χρονιάς είχε 24,5 πόντους, 11,8 ριμπάουντ και 9,8 ασίστ, ενώ στην πορεία των φετινών play offs μέχρι την κατάκτηση του πρωταθλήματος κόντρα στους Μαϊάμι Χιτ ήταν ο MVP και κατέγραψε στη στατιστική του 30,1 πόντους, 13,3 ριμπάουντ και (ξανά) 9,8 ασίστ.  

H μοίρα πάντως, έπαιξε το παιχνίδι της και μάλιστα ίσως να ήταν και προδιαγεγραμμένη κιόλας. Αυτό προκύπτει από τη φωτογραφία του κυκλοφορεί στο διαδίκτυο με τον Νίκολα Γιόκιτς από την παιδική του ηλικία να φορά μπλούζα των Ντένβερ Νάγκετς της δεκαετίας του '90. Δίπλα του (όπως θα δείτε στην φωτογραφία που ακολουθεί) είναι ο ένας εκ των αδελφών του με τουριστικό t-shirt που λέει «Athens».