Οι κομάντος του Μπαρτζώκα: Οι Ιron-men του φετινού Ολυμπιακού στη Euroleague (vids)
i

© 2023 EuroLeague Basketball

Οι κομάντος του Μπαρτζώκα: Οι Ιron-men του φετινού Ολυμπιακού στη Euroleague (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 15:50 - 20.10.2023 / Ανανεώθηκε: 16:26 - 20.10.2023

Ο Ολυμπιακός έχει διαμορφώσει εικόνες έπειτα από τέσσερα ματς στην EuroLeague και ο Τόμας Ουόκαπ βρίσκεται μέσα σε όλες. Με 35'37'' χρόνο συμμετοχής ανά αγώνα είναι πρώτος σε όλη την Ευρώπη, ενώ σπανίως βρίσκεται στον πάγκο και ο Κώστας Παπανικολάου (32'08''). Οι τραυματισμοί έχουν περιορίσει το rotation του Γιώργου Μπαρτζώκα σε συγκεκριμένες θέσεις κάτι που θα ήθελε ιδανικά να αλλάξει άμεσα, ενώ η... μόνιμη τετράδα του συμπληρώνεται με τους Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος και Νίκολα Μιλουτίνοφ.

Για να αντέξεις θέλει πνευμόνια, καρδιά και καθαρό μυαλό. Είναι συνδυασμός και των τριών αυτών στοιχείων. Το πρώτο... όργανο, τα πνευμόνια δηλαδή, έχει να κάνει με την σωματική κατάσταση και παρά το γεγονός ότι αναφερόμαστε -ή θα αναφερθούμε στη συνέχεια για την ακρίβεια- σε επαγγελματίες αθλητές του υψηλότερου των επιπέδων, δεν πρέπει να θεωρείται ούτε θέσφατο, ούτε δεδομένο. Ειδικά, στο ξεκίνημα μιας μακράς σεζόν που το pick της αργεί ακόμα. 

Η καρδιά πάντως, είναι αυτή που σε κάνει να ξεπερνάς τις σωματικές αντοχές και είναι αυτή που κάνει τη διαφορά σε έναν αγώνα δρόμου πάνω σε παρκέ, όπως είναι αυτός της EuroLeague, για όλες τις ομάδες (και τις 18) που συμμετέχουν. Το καθαρό μυαλό τέλος, είναι που περνάει τον κάτοχο του σε νέα διάσταση. Αυτό είναι και το μεγάλο χαρακτηριστικό του πιο βιονικού παίκτη (και) στο ξεκίνημα αυτής της αγωνιστικής περιόδου, σε ολόκληρη την Ευρώπη: Του Τόμας Ουόκαπ

Αυτή τη στιγμή και ενώ βρισκόμαστε στη μέση της τέταρτης αγωνιστικής ημέρας στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, ο Αμερικανοέλληνας γκαρντ έχει παίξει τέσσερα ματς με τον Ολυμπιακό και έχει απουσιάσει από το παρκέ μόνο για ελάχιστα λεπτά.

Δεν έπαιξε για 1'15'' στη μεγάλη νίκη των «ερυθρολεύκων» στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Παναθηναϊκό, έμεινε στον πάγκο για 4'25'' στην εντός έδρας ήττα από την Μπαρτσελόνα και για 9'05'' στο ιδίου αποτελέσματος παιχνίδι με την Αρμάνι Μιλάνο στην Ιταλία. Επιστρέφοντας στο ΣΕΦ για την κόντρα με την Παρτίζαν, όπου κατακτήθηκε στην παράταση το θετικό αποτέλεσμα, ο Τόμας Ουόκαπ έπαιξε 37'16''. Συνολικά, είναι ο πρώτος ολόκληρης της EuroLeague, έχοντας μέσο όρο 35'37'' ανά αγώνα. Μόνο ο Σέιβον Σιλντς της Μιλάνο βρίσκεται κοντά του, αλλά ακόμα κι αυτός υπολείπεται σχεδόν δύο αγωνιστικών λεπτών (33'39''). 

Ο κόουτς Γιώργος Μπαρτζώκας έχει εξηγήσει πως θεωρεί «απάνθρωπο να παίζει τόσο πολύ» και μπορεί να ακούγεται ο όρος (απάνθρωπο) ως υπερβολή, αλλά στην πραγματικότητα εννοείται πως κάτι τέτοιο δεν είναι φυσιολογικό και κρύβει κινδύνους. Η κόπωση επηρεάζει ό,τι δουλειά κι αν κάνει κανείς, πόσο μάλλον αυτή που έχει επιλέξει ο Τόμας Ουόκαπ, ο οποίος κατέχει έναν ρόλο στην ομάδα του Πειραιά που πάρα πολλά ζητήματα περνούν από τα χέρια του στην επίθεση, ενώ στην άμυνα λόγω χαρίσματος αναλαμβάνει τα πιο απαιτητικά μαρκαρίσματα. Οι τραυματισμοί και οι απώλειες έχουν αναγκάσει τον Μπαρτζώκα να... υπερβάλει με το rotation, το αναγνωρίζει το κάνει, αλλά κάποιοι παίκτες είναι τόσο απαραίτητοι που όσο το παιχνίδι βρίσκεται υπό διεκδίκηση η παρουσία τους στο παρκέ αποτελεί μονόδρομο. 

© 2023 EuroLeague Basketball

Ο Τόμας Ουόκαπ δεν είναι φυσικά ο μόνος αυτής της κατηγορίας. Ο αρχηγός Κώστας Παπανικολάου είναι ο δεύτερος της ομάδας και ο τέταρτος σε χρόνο συμμετοχής ολόκληρης της διοργάνωσης, πίσω από τον συμπαίκτη του, τον Σέιβον Σιλντς και τον Μάικ Τζέιμς της Μονακό που έχει μέσο όρο 33'03''. Δηλαδή, σκάρτο ένα λεπτό περισσότερο από τον Παπανικολάου (32'08''). 

ΘέσηΠαίκτης (Ομάδα)Χρόνος συμμετοχής (μ.ο.)
1Τόμας Ουόκαπ (Ολυμπιακός)35'37''
2Σέιβον Σιλντς (Μιλάνο)33'39''
3Μάικ Τζέιμς (Μονακό)33'03''
4Κώστας Παπανικολάου (Ολυμπιακός)32'08''
5Ζακ ΛεΝτέι (Παρτίζαν)31'37''
6Ματίας Λεσόρ (Παναθηναϊκός)31'20''
7Εντγκάρας Ουλανόβας (Ζαλγκίρις)30'59''
8Νίκολα Μίροτιτς (Μιλάνο)30'44''
9Τζέριαν Γκραντ (Παναθηναϊκός)30'42''
10Ρόκας Γκιεντράιτις (Ερυθρός Αστέρας)29'51''

Ο 33χρονος διεθνής φόργουορντ, έχει επιβαρυνθεί κατά μία έννοια και γι' αυτόν «φταίνε» ο Σακίλ ΜακΚίσικ και ο Ίγκνας Μπραζντέικις. Τα προβλήματα τραυματισμών τους και οι απουσίες τους που έρχονται και φεύγουν, έχουν αφήσει μόνο του στη θέση του σμολ φόργουορντ τoν «Παπ». Μάλιστα, ήταν χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κόντρα στην Παρτιζάν στα λίγα λεπτά που έμεινε στο πάγκο (5'25'') ο Μπαρτζώκας στο γήπεδο είχε τρία γκαρντ, τον Ουόκαπ σίγουρα, τον Κάνααν ή τον Λούντζη, αλλά και τον Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος. Δηλαδή, τον τρίτο σε χρόνο συμμετοχής παίκτη του Ολυμπιακού.  

Ο Αμερικανός γκαρντ βέβαια, έχει παίξει στα δύο από τα τέσσερα ματς. Σε αυτά όμως, έχει 29'11'' μέσο όρο, σχεδόν ίδιο με τον Νίκολα Μιλουτίνοφ (29'08''). Αυτοί οι τέσσερις «ερυθρόλευκοι» λοιπόν είναι που έχουν αναλάβει να σηκώσουν το βάρος στο ξεκίνημα μιας χρονιάς που οι τραυματισμοί δείχνουν να έχουν μια υπερβολικά μεγάλη συχνότητα και παραμένει εκτός (πέραν τον Μπραζντέικις και ΜακΚίσικ) και ο Λουκ Σίκμα, ο οποίος δεν έχει βρει ρυθμό από την πρώτη μέρα μέχρι και σήμερα. Η τενοντίτιδα στον αχίλλειο που τον ενοχλεί είναι ένας βασικός λόγος, αλλά και η αγωνιστική του κατάσταση αποτελεί ένα βασικό... ερώτημα, αν όχι ερωτηματικό.