Η (ερυθρόλευκη) καρδιά έχει τους λόγους της που η λογική δεν ξέρει

Κώστας Παπανικολάου

i

©Intime

Η (ερυθρόλευκη) καρδιά έχει τους λόγους της που η λογική δεν ξέρει

Κώστας Σωτηρίου 11:29 - 20.10.2023 / Ανανεώθηκε: 11:34 - 20.10.2023

Το απάνθρωπο πρόγραμμα της Ευρωλίγκας υποχρεώνει τις ομάδες να μπουν σε… mood play offs χωρίς ακόμη να είναι έτοιμες, χωρίς την κατάλληλη υποδομή και σε αρκετές περιπτώσεις με ελλιπέστατη προετοιμασία λόγω του πρόσφατου Παγκοσμίου Κυπέλλου.  ΟΚ, αυτό εξιτάρει τους φιλάθλους, αλλά ρωτήστε και τους προπονητές τι τραβάνε!

Αν αποκόψουμε την Ευρωλίγκα από τις εγχώριες διοργανώσεις, ο Ολυμπιακός έχει ήδη δώσει τρία ντέρμπι σε τέσσερις αγωνιστικές: δύο θρίλερ που κρίθηκαν στην παράταση με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και την Παρτίζαν Βελιγραδίου στο ΣΕΦ και μια ήττα από την Μπαρτσελόνα στην έδρα του. Το ματς στο Μιλάνο είναι από αυτά που οι Ερυθρόλευκοι θα ήθελαν να ξεχάσουν.

«Δείξατε χαρακτήρα, προσωπικότητα, παίξατε με καρδιά και πιστεύω πως όταν θα είμαστε όλοι μαζί, αυτή η ομάδα μπορεί να απογειωθεί», ανέφερε κατά την ομιλία του στα αποδυτήρια ο Γιώργος Μπαρτζώκας βλέποντας νωρίτερα τρεις παίκτες (ΜακΚίσικ, Σίκμα, Μπρασντέικις) να παρακολουθούν τον δραματικό αγώνα παραπλεύρως του πάγκου. Ακούγοντας προσεκτικά τα λόγια του «Coach of the Year» στην Ευρωλίγκα, μου ήλθε στο μυαλό η φράση ενός Γάλλου στοχαστή, που είχε πει ότι «η καρδιά έχει τους λόγους της που η λογική δεν ξέρει».

Απέναντι σε μια σκληρή και δουλεμένη ομάδα, αλλά με χτυπητή αδυναμία ειδικά στον άσο, ο Ολυμπιακός χρειάστηκε να μπει σε… hustle mode για να ανατρέψει διψήφια διαφορά και να πάρει το ματς στην παράταση. Ορισμένοι παίκτες του, ο βιονικός Τόμας Ουόκαπ (37’16’’), ο πλέον επιδραστικός Κώστας Παπανικολάου (39’55’’) και ο επανακάμψας Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος (31’09’’) είχαν διαστημικούς για το σύγχρονο μπάσκετ χρόνους και αν ο Ολυμπιακός δεν ενεργοποιούσε την αφόρητη πίεση της έδρας του με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ίσως τώρα το ρεκόρ του να ήταν 1-3 και όχι 2-2 στις πρώτες αγωνιστικές.

Στο επόμενο διάστημα μένει να αποδειχθεί πόσο χρήσιμοι θα είναι στο παιχνίδι του Ολυμπιακού οι τρεις παίκτες που απουσιάζουν και πόσο θα πλησιάσει η ομάδα το μπάσκετ, που έχει αναγάγει τον έλληνα προπονητή στην επιτομή της απλότητας. Διότι απέναντι στην Παρτίζαν ήταν έντονη η εμφάνιση του λεγόμενου overdribbling, που απεχθάνεται ο Μπαρτζώκας, ενώ η επιθετική αδυναμία, που σημειώθηκε και με την Μπαρτσελόνα (68 π.) και με την Αρμάνι (53 π.), καλύφθηκε εν πολλοίς από τις δεύτερες ευκαιρίες (18 επιθετικά ριμπάουντ) και την εκπληκτική ευστοχία στις ελεύθερες βολές: 33/36 ήτοι 91,7% ή αλλιώς το 33,6% των συνολικών πόντων! 

Περνάμε στο παρασύνθημα. Αν ο ΜακΚίσικ αποκτήσει ξανά την ταυτότητα του οδοστρωτήρα, με την οποία συστήθηκε στο ευρωπαϊκό κοινό, αν ο Μπρασντέικις προσδώσει σκληράδα και ποιοτικές λύσεις στην περιφέρεια και αν ο Σίκμα εξελιχθεί σε πλέι μέικερ ρακέτας, όπως ακριβώς συνέβαινε επί χρόνια στην Αλμπα Βερολίνου, τότε ναι, οι Ερυθρόλευκοι θα σταθεροποιηθούν σε ένα κορυφαίο επίπεδο και δεν θα εξοντωθούν συγκεκριμένοι παίκτες. 

Σε αντίθετη περίπτωση, όταν ο Ολυμπιακός θα αγωνίζεται πλήρης, πόσω μάλλον σε τυχόν τραυματισμούς, η συζήτηση περί ενίσχυσης θα φουντώνει καθημερινά και το όνομα πχ του Κέντρικ Ναν θα επαναλαμβάνεται στις ερυθρόλευκες παρέες.