Οι στιγμές που ο Παναθηναϊκός νίκησε ή έχασε για… ένα σουτ! (vids)
i

Ντέρικ Ουίλιαμς / © Intime

Οι στιγμές που ο Παναθηναϊκός νίκησε ή έχασε για… ένα σουτ! (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης • Πάρης Τσελεπίδης • 14:36 - 11.02.2023 / Ανανεώθηκε: 11:28 - 23.06.2023

Η ήττα από τη Βαλένθια με το σουτ του Κρις Τζόουνς, ήταν η όγδοη φορά στη φετινή Euroleague που τα πάντα κρίθηκαν για τον Παναθηναϊκό σε μία λεπτομέρεια. Οι «Πράσινοι» έχουν νικήσει τρία ματς με διαφορά ενός σουτ (2 ή 3 πόντους) και έχουν χάσει πέντε.

Οι παραδόσεις δημιουργούνται, μετά συντηρούνται και κάποια στιγμή... σπάνε! Αυτός είναι ο κύκλος της ζωής τους. Μόνο που φέτος η διάμετρος αυτού του κύκλου για τον Παναθηναϊκό είναι μεγάλη. Οι «πράσινοι» μέσα από τη φετινή παρουσία τους στην Euroleague, στον αγώνα δρόμου της διοργάνωσης όπου έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι 24 αγώνες (από τους 34 της κανονικής διάρκειας), οκτώ φορές -μέχρι στιγμής- έφθασαν να... καρδιοχτυπούν στα τελευταία δευτερόλεπτα. Τρεις φορές πανηγύρισαν και πέντε ηττήθηκαν. 

Σας παρουσιάζουμε τις στιγμές που ο Παναθηναϊκός χρειάστηκε τύχη ή ήταν άτυχος και νίκησε ή έχασε με διαφορά δύο ή τριών πόντων. Τις φορές δηλαδή, που ευστόχησε σε ένα σουτ που έκρινε τα πάντα και πανηγύρισε ή έφυγε με το βλέμμα στο παρκέ ηττημένος από μία μικρή λεπτομέρεια...

10 Φεβρουαρίου 2023 / 24η αγωνιστική

Παναθηναϊκός - Βαλένθια: 91-92

Ο Ματ Τόμας έκανε το ντεμπούτο του με τον Παναθηναϊκό και η μοίρα του έδωσε τη μπάλα στα χέρια για να εκτελέσει βολές 17’’ πριν από το τέλος της αναμέτρησης. Ο Αμερικανός αστόχησε στην πρώτη και έβαλε τη δεύτερη βάζοντας τους «πράσινους» μπροστά με 91-89. Στο χρόνο που απέμεινε η Βαλένθια οργάνωσε την επίθεσή της και ο Κρις Τζόουνς έδωσε τη νίκη με τρίποντο στην εκπνοή!

13 Ιανουαρίου 2023 / 19η αγωνιστική

Παναθηναϊκός - Μακάμπι: 88-86

Το… μεγάλο τρίποντο του Ντέρικ Ουίλιαμς, επτά δευτερόλεπτα πριν τη λήξη, είχε προσφέρει στον Παναθηναϊκό τη νίκη. Ο Αμερικανός έκανε το τελικό 88-86 και οι παίκτες του Ντέγιαν Ράντονιτς είχαν καταφέρει με αυτόν τον τρόπο να πάρουν τη νίκη στο σουτ και να διαχειριστούν το ξέσπασμα του Μπόνζι Κόλσον, ο οποίος τους είχε πιέσει μέχρι εσχάτων. 

Βέβαια, για να ολοκληρωθεί η νίκη και να αποκτήσει νόημα το τρίποντο του Ουίλιαμς, χρειάστηκε να αστοχήσει ο Ουέιντ Μπάλντγουιν για τη Μακάμπι στο τελευταίο σουτ του αγώνα.

8 Δεκεμβρίου 2022 / 13η αγωνιστική

Βαλένθια - Παναθηναϊκός: 94-91 (84-84)

Στο δεύτερο ματς τιμώρησε ο Κρις Τζόουνς με το σουτ του. Στο πρώτο ματς των δύο ομάδων στην Ισπανία -που χρειάστηκε το έξτρα πεντάλεπτο για να καθορίσει το νικητή-, ο Χασιέλ Ριβέρο ήταν αυτός που έκανε τη διαφορά. 

Μετά το 90-91 που έγινε με τρίποντο του Ντουέιν Μπέικον (1’58’’ πριν το τέλος της παράτασης), ακολούθησαν δύο βολές του Ριβέρο (92-91, 1’45’’) και καλάθι του Κουβανού στο 94-91 κι ενώ απέμεναν 27’’. Στο μεσοδιάστημα είδαμε άστοχο τρίποντο του Ντουέιν Μπέικον, λάθος του Ντέρικ Ουίλιαμς, κι άλλο ένα άστοχο σουτ του Μπέικον. Το 94-91, ακολούθησε άστοχο σουτ του Ουόλτερς και άστοχο τρίποντο του Ντέρικ Ουίλιαμς στην εκπνοή.

23 Νοεμβρίου 2022 / 9η αγωνιστική

Παναθηναϊκός - Βίρτους Μπολόνια: 88-85 (76-76)

Με τον Ντέρικ Ουίλιαμς να βάζει τρίποντο (86-85, 15’’) ύστερα από πάσα του Πάρις Λι και τον Μπέικον να ευστοχεί σε δύο βολές (88-85, 6’’) ο Παναθηναϊκός πήρε μία από τις νίκες του στη διοργάνωση. 

Η κανονική διάρκεια του αγώνα είχε ολοκληρωθεί με τον Πάρις Λι να ισοφαρίζει (76-76) δέκα δευτερόλεπτα πριν την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας και αφού λίγο πριν τη λήξη του χρόνου (2’’) ο Μίλος Τεόντοσιτς ήταν άστοχος στην προσπάθειά του.

3 Νοεμβρίου 2022 / 6η αγωνιστική

Παναθηναϊκός - Παρτιζάν: 89-91

Στα 15’’ πριν από το τέλος ο Ντάντε Έχουμ της Παρτιζάν ευστόχησε στην πρώτη βολή και αστόχησε στη δεύτερη: 84-89. Ο Μπέικον 7’’ πριν το τέλος πήρε φάουλ σε προσπάθεια για τρίποντο και έβαλε όλες τις βολές: 87-89. Δύο δευτερόλεπτα αργότερα, δηλαδή πέντε πριν το φινάλε έγινε φάουλ στον Ντανίλο Άντζουσιτς, ο οποίος (επίσης με βολές) έκανε το 87-91. 

Στο χρόνο που επέμενε ο Γκριγκόνις αστόχησε σε τρίποντο, που έτσι κι αλλιώς δεν θα έγινε τη νίκη, η μπάλα κατέληξε στον Πονίτκα, ο οποίος στο «μηδέν» σκόραρε και η Παρτιζάν πήρε λίγο πιο εύκολα τη νίκη απ’ ότι δείχνει και εννοεί το τελικό 89-91. Παρόλα αυτά τα κατάφερε για… ένα σουτ!

21 Οκτωβρίου 2022 / 4η αγωνιστικη

Παναθηναϊκός - Μονακό: 80-83

Ο Παναθηναϊκός ήταν πίσω στο σκορ έξι πόντους (74-80), δώδεκα δευτερόλεπτα πριν το φινάλε κι ενώ… μισή περίοδο νωρίτερα (5’34’’ πριν από το τέλος, για την ακρίβεια) το παιχνίδι ήταν ισόπαλο: 68-68. Ναι, αλλά 3’’ πριν την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας περιόδου ο Πάρις Λι μείωσε με τρίποντο σε 77-80. 

Ακολούθησαν δύο βολές του Τζόρνταν Λόιντ της Μονακό που ανέβασαν τη διαφορά στους 5 πόντους (82-77) και έπεσε μονομιάς στους τρεις, αφού ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης σκόραρε επίσης για τρεις στο 80-82. Απέμεινε όμως, μονάχα ένα δευτερόλεπτο, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Μάικ Τζέιμς με μία εύστοχη βολή έγραψε το τελικό σκορ και την νίκη της ομάδας από το Πριγκιπάτο.

13 Οκτωβρίου 2022 / 2η αγωνιστική

Ερυθρός Αστέρας - Παναθηναϊκός: 75-77

Στο τελευταίο ενάμιση λεπτό το τοπίο… λαμπάδιασε. Το παιχνίδι άρπαξε «φωτιά» και ο Παναθηναϊκός για να επιβιώσει στο Βελιγράδι ακολούθησαν τα καθέκαστα: Ο Ντέρικ Ουίλιαμς ισοφάρισε σε 73-73 κι ενώ απέμενε 1’27’’ για τη λήξη. Ο Πονίτκα έδωσε προβάδισμα (73-75) με καλάθι στα 21’’ και ο Ερυθρός Αστέρας είχε δύο ευκαιρίες. 

Μία για να προηγηθεί ξανά και μία για να ισοφαρίσει. Αρχικά, αστόχησε σε τρίποντο με τον Τζον Χόλαντ (10’’) και στη συνέχεια ο πρώην παίκτης των «πρασίνων», Μπεν Μπέντιλ, αφού πήρε το επιθετικό ριμπάουντ κέρδισε και φάουλ και πήγε στη γραμμή των ελευθέρων βολών. Ευστόχησε σε μία από τις δύο, 6’’ πριν την ολοκλήρωση του αγώνα και έκανε το 74-75. 

Έπειτα έγινε φάουλ στον Πάρις Λι (4’’), ο οποίος έκανε το 74-77, με τον Όγκνιεν Ντόμπριτς να διαμορφώνει το τελικό σκορ (75-77 με μία βολή σχεδόν στο «μηδέν».

6 Οκτωβρίου 2022 / 1η αγωνιστική

Παναθηναϊκός - Ρεάλ Μαδρίτης: 68-71

Στην πρεμιερα της φετινής Euroleague ο Παναθηναϊκός είχε χάσει στο… σουτ από τη Ρεάλ. Άσχετα αυτό αν προέκυψε από το τρίποντο του Πάρις Λι στην εκπνοή. Τα μαθηματικά δεν αλλάζουν! Λίγα δευτερόλεπτα ακόμα να είχαν περισσέψει, άλλη μία επίθεση για τον Παναθηναϊκό να είχε μείνει, θα μπορούσε να ισοφαρίσει. 

Άλλωστε 3’10’’ πριν το τέλος το σκορ ήταν στο 64-64 και στιγμιαία ο Παναθηναϊκός (με βολή του Ντέρικ Ουίλιαμς) προηγήθηκε κιόλας (65-64). 

Στο τέλος όμως, στα 46’’ το τρίποντο του Σέρχιο Γιούλ πλήγωσε τον Παναθηναϊκό, που στην επόμενη επίθεση αστόχησε με τον Ματέτους Πονίτκα, ο Γκέρσον Γιαμπουσέλε της Ρεάλ μιμήθηκε τον Πολωνό μιμήθηκε τον Πολωνό και στην εκπνοή ο Πάρις Λι απλώς μείωσε στους τρεις πόντους της τελικής διαφοράς.