Στον Παναθηναϊκό λείπει το πιο σημαντικό!
i

Ο Πάρις Λι/©ΙΝΤΙΜΕ

Στον Παναθηναϊκό λείπει το πιο σημαντικό!

Πάρης Τσελεπίδης • 00:17 - 11.02.2023 / Ανανεώθηκε: 11:28 - 23.06.2023

Ο Παναθηναϊκός πρόσθεσε στο παιχνίδι του τρίποντο με τον Τόμας και μαχητικότητα με τον Αγραβάνη όχι όμως και ψυχολογία νικητή ελέω Ράντονιτς παρά τη βασιλική εμφάνιση του Γκουντάιτις. Γράφει ο Πάρης Τσελεπίδης.

Ο Παναθηναϊκός σε ένα ακόμη παιχνίδι του στην Euroleague έφθασε στην πηγή αλλά δεν ήπιε νερό. Ή διαφορετικά άγγιξε τη νίκη αλλά δεν μπόρεσε να την κρατήσει μέχρι το τέλος. Και πάλι με την Βαλένθια όπως και στην Ισπανία και πάλι στο ΟΑΚΑ όπως για παράδειγμα με τη Φενέρμπαχτσε ως πιο πρόσφατη ανάμνηση. Και όλα αυτά γιατί για ένα ακόμη παιχνίδι επειδή του έλειπε η ψυχολογία και η σπίθα για να κρατήσει μέχρι τέλους μία νίκη ψυχολογίας.

Το γιατί; Γιατί θέλησε να παίξει με την φωτιά στα τελευταία 17,5 δευτερόλεπτα. Μετά τις 1/2 βολές του Ματ Τόμας που αντί να κάνει το 92-89 έκανε το 91-89 με την Βαλένθια να έχει τη τελευταία επίθεση του τετάρτου δεκαλέπτου και όπως αποδείχθηκε και του παιχνιδιού. Γιατί; Γιατί ο Παναθηναϊκός επέλεξε να παίξει άμυνα με εντολή του προπονητή του και να μην κάνει φάουλ σε κάποιον παίκτη της Βαλένθια ώστε να έχει αυτός τη τελευταία επίθεση. Και όχι μόνο αυτό αλλά δέχτηκε και το τρίποντο του Κρις Τζόουνς ακριβώς στην εκπνοή. Ακριβώς στο 0'00'' όπως φάνηκε και στο instant replay οι τρεις διαιτητές για να σιγουρευτούνε.

Γιατί όμως δεν έκανε φάουλ ο Παναθηναϊκός στη τελευταία επίθεση της Βαλένθια; Ήταν απόφαση του προπονητή του; Του Ντέγιαν Ράντονιτς ή είχε ζητήσει από τους παίκτες του να κάνουνε φάουλ και εκείνοι δεν τον άκουσαν; Σύμφωνα με τον Μαυροβούνιο τεχνικό στη τοποθέτησή του στη Συνέντευξη Τύπου μετά από σχετική ερώτηση ζήτησε άμυνα οπότε φέρει αυτός την ευθύνη που ο Τζόουνς ευστόχησε δίνοντας τη νίκη στην ομάδα του Άλεξ Μούμπρου και συνάμα τη στέρησε από τον Παναθηναϊκό.

«Σκότωσε» με buzzer beater τον Παναθηναϊκό ο Τζόουνς
EUROLEAGUE

23:20 - 10.02.2023

«Σκότωσε» με buzzer beater τον Παναθηναϊκό ο Τζόουνς

Η Βαλένθια, με τρίποντο του Κρις Τζόουνς στην εκπνοή, πήρε μια τεράστια νίκη απέναντι στο Παναθηναϊκό με 92-91, ρίχνοντας στο καναβάτσο την ελληνική ομάδα. Στράφι πήγαν οι μαγικές εμφανίσεις των Λι και Γκουντάιτις για τους ηττημένους...

Κι αν ο Ράντονιτς πήρε την ευθύνη για τη τελευταία επίθεση της Βαλένθια και τη τελευταία άμυνα που έπαιξαν οι παίκτες του μέχρι που βγήκε το ελεύθερο όπως έμελλε να είναι σουτ τριών πόντων του Τζόουνς το σίγουρο είναι ότι φέρει μία ακόμη μεγαλύτερη. Ότι συνεχίζει να μην μπορεί να εμπνεύσει τους παίκτες του και τους δώσει τη ψυχολογία του νικητή. Αυτή που χρειαζόταν ο Παναθηναϊκός μετρώντας αντίστροφα στο πιο σημαντικό δεκαήμερο της χρονιάς του σε αυτό το χρονικό της σημείο. Σε αυτό όπου στο πέρας του είναι ο τελικός του Κυπέλλου του Final Eight στο κλειστό Δύο Αοράκια του Ηρακλείου της Κρήτης.

Και μόνο το σκυμμένο κεφάλι με το οποίο έφυγε για τα αποδυτήρια ο Ράντονιτς μετά το εύστοχο τρίποντο του Τζόουνς φανέρωνε και τη δική του απογοήτευση για την ήττα του Παναθηναϊκού. Μόνο που αυτός είναι ο φετινός της προπονητής και φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για αυτή την ήττα από την Βαλένθια. Οι απουσίες τη τελευταίας στιγμής των Γιώργου Παπαγιάννη και Νέιτ Ουόλτερς που ήρθανε να προστεθούνε σε αυτή του Ματέους Πονίτκα σίγουρα είναι μία δικαιολογία. Μόνο που στο ρόστερ υπήρχανε δύο νέα πρόσωπα των Ματ Τόμας και Δημήτρη Αγραβάνη. Και όχι μόνο αυτό αλλά απουσίες είχε και η ισπανική ομάδα. Όπως δικαιολογία και οι χαμένες βολές στο τέλος που κόστισαν σε ένα τόσο κλειστό παιχνίδι.

Η παρουσία του Τόμας και Αγραβάνη στο ντεμπούτο τους με την φανέλα του Παναθηναϊκού πέτυχαν να δώσουνε αυτό για το οποίο αποκτήθηκαν. Ο Αμερικανός γκαρντ μία ακόμη λύση έξω από τη γραμμή του τρίποντου που είναι και το δυνατό του στοιχείο ενώ ο διεθνής φόργουορντ τη μαχητικότητά του. Κι όσο από τους υπάρχοντας ο διεθνής Λιθουανός σέντερ Αρτούρας Γκουντάιτις έκανε μία πραγματικά βασιλική εμφάνιση. Την  καλύτερή του με την πράσινη φανέλα από το ξεκίνημα της χρονιάς με περίσσιο πάθος σε άμυνα και επίθεση και παίζοντας και για τον απόντα αρχηγό της ομάδας. Τον διεθνή σέντερ Γιώργο Παπαγιάννη μόνο που ο Τζόουνς με το τρίποντό του στην εκπνοή αλλά και τους 11 τελευταίους πόντους του για την Βαλένθια του χάλασε την βραδιά.

Όπως και να έχει στο δια ταύτα μίας ακόμη σκληρής βραδιάς για τον Παναθηναϊκό στη φετινή του πορεία στην Euroleague ένα είναι το σίγουρο. Πως τη στιγμή που η διοίκηση της ΚΑΕ φρόντισε να φέρει δύο παίκτες για να ενισχύσει το υπάρχον ρόστερ, τους Τόμας και Αγραβάνη, ο Ράντονιτς απέδειξε για ένα ακόμη παιχνίδι πως δεν μπορεί να δώσει στην ομάδα αυτό που της χρειάζεται. Την ψυχολογία του νικητή γνωρίζοντας σίγουρα με τη σειρά του πως μέσα στις επόμενες μέρες κρίνεται ο πρώτος τίτλος της χρονιάς. Το Κύπελλο Ελλάδος στο Final Eight του Ηρακλείου της Κρήτης. Του Νο1 στόχου της ομάδας σε αυτό τοχ ρονικό σημείο μέχρι τον επόμενο που θα είναι η διεκδίκηση του πρωταθλήματος στη διαδικασία των playoffs.

Κι όσο για το βασικό ερώτημα που τίθεται τη στιγμή αυτή; Μπορεί ο Ράντονιτς μέσα στις επόμενες έξι μέρες να μεταμορφώσει τον Παναθηναϊκό μέχρι τον προημιτελικό του Κυπέλλου με τον Κολοσσό Ρόδου (17/02, 19:15) στο δρόμο προς την κατάκτησή του το βράδυ της Κυριακής και να βγάλει φωτιές στο παρκέ του Δύο Αοράκια; Με τον Μαυροβούνιο τεχνικό να είναι στην άκρη της ομάδας καλείται να το κάνει πράξη.