Το κλειδί και το αντικλείδι στην τσέπη του Κώστα Σλούκα - Οι προσαρμογές του Ολυμπιακού έφεραν την πρόκριση
i

© Intime

Το κλειδί και το αντικλείδι στην τσέπη του Κώστα Σλούκα - Οι προσαρμογές του Ολυμπιακού έφεραν την πρόκριση

Γιώργος Γαβριλάκης 11:57 - 10.05.2023 / Ανανεώθηκε: 12:09 - 10.05.2023

Η πρόκριση απέναντι στη Φενέρμπαχτσε ήρθε με... καρδιοχτύπι, ο Ολυμπιακός δεν βρήκε πόντους με τη συχνότητα που συνηθίζει, έριξε τα νούμερα συνολικά και πήρε αυτό που του αναλογούσε. Με 76,4 πόντους στην επίθεση και όχι με 84 όπως στην κανονική διάρκεια, άλλαξε τις λεπτομέρειες, «συνάντησε» τον Σλούκα και πάει στο Κάουνας.

Ο καλός ο καπετάνιος, εκτός του ότι στην φουρτούνα φαίνεται, καθορίζει την επιβίωσή του από έναν αυθόρμητο παροιμιακό κανόνα που αναφέρει ότι: «Έτσι όπως έβρει τον καιρό, έτσι τον αρμενίζει». 

Αυτό έκανε και ο Ολυμπιακός που ήλεγξε τις συνθήκες όσο άστατες κι αν ήταν αυτές, ξεπέρασε μικρά και μεγάλα κύματα και στη σειρά με την Φενέρμπαχτσε επιβίωσε δείχνοντας σε όλα τα ματς, αλλά και στο Game 5 πως δεν έχει έναν τρόπο για να φθάσει στην επιτυχία. Έχει πολλούς! 

Ακολούθησε τη ροή των πραγμάτων, δυσκολεύτηκε, πιέστηκε και τελικά τα κατάφερε. Κυρίως όμως, προσαρμόστηκε στις απαιτήσεις και στα δεδομένα που εμφανίστηκαν στη διαδρομή του. Απάντησε ορθά στα κρίσιμα ερωτήματα που έθεσαν οι παίκτες του Δημήτρη Ιτούδη και ο Γιώργος Μπαρτζώκας έκανε τις απαραίτητες τροποποιήσεις για να προστατεύσει την ομάδα του. 

Οι «ερυθρόλευκοι» πανηγυρισμοί της πρόκρισης και το «πάμε να το πάρουμε» του Παναγιώτη Αγγελόπουλου (vid)
EUROLEAGUE

10:39 - 10.05.2023

Οι «ερυθρόλευκοι» πανηγυρισμοί της πρόκρισης και το «πάμε να το πάρουμε» του Παναγιώτη Αγγελόπουλου (vid)

Στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού αμέσως μετά την πρόκριση επί της Φενέρμπαχτσε ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος, ενώ η παρουσία των αδελφών Αγγελόπουλων δημιούργησε το νέο σύνθημα: «Άλλες δύο νίκες!» ζήτησαν και «πάμε να το πάρουμε στο Κάουνας».

Η εικόνα του Ολυμπιακού δεν ήταν η κυριαρχική της κανονικής διάρκειας. Στα Play Off άλλωστε, τα δεδομένα είναι διαφορετικά και οι δυσκολίες πολλαπλάσιες. Αν και στα 34 ματς της regular season παρήγαγε στην επίθεση 84 πόντους κατά μέσο όρο και νίκησε 24 ματς, τώρα, στα πέντε παιχνίδια με τη Φενέρμπαχτσε, στη σειρά που τον οδήγησε στο Final Four του Κάουνας, είχε 76,4 πόντους ανά αγώνα. Δεν ήταν άστοχος, ούτε επιπόλαιος, μηδέ λιγότερο αποτελεσματικός. Δεν ξέχασε να πασάρει, ούτε να εκτελεί. Ήταν μία... πτώση που δεν κόστισε γιατί όλα τα δεδομένα ήταν διαφορετικά και οι Πειραιώτες προσαρμόστηκαν σε αυτά. 

Διότι, δεν έπεσε απλώς η παραγωγή τους στην επίθεση, ταυτόχρονα έπεσε και αυτή των αντιπάλων. Οι κατοχές ήταν λιγότερες, η Φενέρμπαχτσε πίεσε περισσότερο στην άμυνά της, αλλά έμπροσθεν έπασχε. Ο Ολυμπιακός δεχόταν 75,8 πόντους από τους αντιπάλους του στην κανονική διάρκεια. Τώρα, ο σύλλογος της Κωνσταντινούπολης στα πέντε ματς είχε 73,2. Λίγοι για να αποκλείσει κάποιος (όποιος) την κορυφαία ομάδα της κανονικής διάρκειας. 

Σε ατομικό επίπεδο μία από τις προσαρμογές που έκανε ο Ολυμπιακός ήταν η ενισχυμένη παρουσία του Κώστα Σλούκα. Όχι σε επίπεδο αγωνιστικών λεπτών καθώς αυτά άλλαξαν μόνο μερικά δευτερόλεπτα προς τα πάνω (από 22'44'' σε 22'57''), αλλά σε επίπεδο πρωτοβουλιών. Ο 33χρονος διεθνείς γκαρντ έδειξε τις διαθέσεις του και το έκανε ειδικά στη ήττα στο ΣΕΦ (Game 2). Δηλαδή, πριν το... μαγικό του τρίποντο στην εκπνοή που έδωσε τη νίκη στο Game 3. Ο κόουτς Μπαρτζώκας διέκρινε μονομιάς την αποφασιστικότητά του και του έδωσε ένα κλειδί και ένα αντικλείδι. Το ένα να το κρατήσει ο ίδιος και το άλλο το φύλαξε για να το μοιραστεί με όποιον ήθελε, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούσαν: Με τον Βεζένκοφ, τον Παπανικολάου ή και με τον Φαλ. Ακόμα και με τον Ταρίκ Μπλακ.   

Ο Σλούκας λοιπόν, από τους 10,7 πόντους στην κανονική διάρκεια έφθασε στη σειρά τους 14,6 πόντους έχοντας 47,1% ευστοχία στα σουτ τριών πόντων. Το αντίστοιχο ποσοστό του στη regular season ήταν 30,9%. Επίσης, έκανε ρεκόρ σεζόν στο Game 3 με τους 25 πόντους του και στο Game 4 μπορεί να μην πήγε τίποτα καλά για τον ίδιο και για τον Σάσα Βεζένκοφ (season low με 2 πόντους και 1/6 σουτ), αλλά η απάντηση και από τον Σλούκα και από τους συνεργάτες του ήταν άμεση και η επιτυχία ήρθε, αλλά δεν ολοκληρώθηκε η διαδρομή ακόμα...