Οι εντός έδρας ήττες, ο ανταγωνισμός που είναι από πάνω και οι χαμένες βολές του Ολυμπιακού

Γιώργος Μπαρτζώκας

i

© Intime

Οι εντός έδρας ήττες, ο ανταγωνισμός που είναι από πάνω και οι χαμένες βολές του Ολυμπιακού

Νίκος Καλαμπάκας 17:31 - 16.12.2023 / Ανανεώθηκε: 18:02 - 16.12.2023

Η ήττα του Ολυμπιακού από τη Βαλένθια στο ΣΕΦ έφερε γκρίνια για.. λάθος λόγους και το Sportal καταγράφει το πως και το γιατί, οι Πειραιώτες μετράνε φέτος 7 ήττες σε 14 αγώνες τους στην Euroleague. Οι ισπανικές ομάδες που πέρασαν από το ΣΕΦ, οι ήττες στις έδρες των ανταγωνιστών για μια θέση στα play offs και οι χαμένες βολές κόντρα στη Βαλένθια, που σε τόσο κλειστούς αγώνες, «πληγώνουν» τους συλλόγους.

Ο Ολυμπιακός γνώρισε την 7η του ήττα σε 14 αγώνες στην Euroleague το βράδυ της Παρασκευής 15/12. Αυτή τη φορά ήταν η Βαλένθια η ομάδα που κατάφερε να βάλει «στοπ» στους ερυθρόλευκους, συμπληρώνοντας το ισπανικό... καρέ των ομάδων που φέτος επιβλήθηκαν των Πειραιωτών στην έδρα τους.

Το γεγονός αυτό επανάφερε τη... γκρίνια στον Πειραιά, αφού οι τελευταίες πορείες του Ολυμπιακού έχουν γεμίσει με απαιτήσεις το κοινό του, ενώ δημιουργεί και τροφή για σχόλια στους αντιπάλους.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή τα περιθώρια έχουν αρχίσει να στενεύουν, αφού ο πρώτος γύρος της Euroleague ολοκληρώνεται και πλέον οι νίκες θα είναι μονόδρομος για τις ομάδες που θα διεκδικήσουν την είσοδό τους στα play offs. Υπό αυτές τις συνθήκες ο Ολυμπιακός οφείλει να διορθώσει τα λάθη του και όχι να στέκεται στην απουσία ενός ή περισσότερων παικτών, αφού σε έναν επαγγελματικό σύλλογο υπάρχουν μέλη που αυτά πρέπει να τα προβλέπουν από το καλοκαίρι, όταν και χτίζεται μια ομάδα.

Την ώρα λοιπόν που πολλοί στέκονται στην απουσία του Πίτερς και τον λόγο αυτής (γέννησε η γυναίκα του και ήταν δίπλα της), οι αριθμοί του Ολυμπιακού λένε άλλα. Οι Πειραιώτες σπαταλούν βολές, δεν έχουν ιδέες επιθετικά, ενώ δεν έχουν προσαρμοστεί ακόμα στο διαφορετικό φετινό μοντέλο της ομάδας, η οποία μαθαίνει να αγωνίζεται χωρίς τους Βεζένκοφ και Σλούκα, που είχαν σημαντικούς ρόλους στις πορείες της τα τελευταία χρόνια.

Ο Ολυμπιακός φέτος έχει δει τους παίκτες του να στήνονται στη γραμμή των βολών 247 φορές και από αυτές να ευστοχεί μόλις στις 179, δηλαδή ποσοστό 72.5%. Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα φαίνεται να έχουν έλλειψη συγκέντρωσης όταν εκτελούν από τη «γραμμή της φιλανθρωπίας», γεγονός που τους στοιχίζει σε κάποια ματς που τα σκορ πάνε χαμηλά.

Κόντρα στη Βαλένθια είχε 9/16, ποσοστό 56.3%. Τελικά ηττήθηκε με 7 πόντους διαφορά, όσες οι χαμένες ελεύθερες βολές τους. Φυσικά το μόνο αίτιο για την ήττα αυτή δεν ήταν οι βολές, ωστόσο όταν σημειώνεις μόλις 56 πόντους σε αγώνα που παίζεις μέσα στην έδρα σου, είναι από τα στατιστικά που σε «πληγώνουν».

Φυσικά να τονίσουμε ότι η Βαλένθια ήταν εξαιρετική στην άμυνα, καθόλου περίεργο αφού φέτος είναι από τις κορυφαίες ομάδες της λίγκας σε αυτό τον τομέα, ενώ η απουσία του Πίτερς έκανε εύκολο το πλάνο τους, αφού κλείνοντας τον Κάνααν, έκοβαν τη μεγαλύτερη ισχύ της επίθεσης του Ολυμπιακού.

«Ασπίδα» προστασίας του Μπαφέ στον Μπαρτζώκα: «Οι ''δολοφόνοι'' χαρακτήρων έπιασαν και πάλι δουλειά»
EUROLEAGUE

13:25 - 16.12.2023

«Ασπίδα» προστασίας του Μπαφέ στον Μπαρτζώκα: «Οι ''δολοφόνοι'' χαρακτήρων έπιασαν και πάλι δουλειά»

Ο Αθλητικός Διευθυντής του Ολυμπιακού, Χρήστος Μπαφές μέσω ανάρτησής του στα social media στέκεται στο πλευρό του Γιώργου Μπαρτζώκα, ο οποίος τις τελευταίες ώρες δέχεται επίθεση λόγω των δηλώσεων του μετά το ματς των Πειραιωτών με τη Βαλένθια.

Ένα στοιχείο που αξίζει να επισημανθεί φέτος, είναι οι τέσσερις ήττες του στο ΣΕΦ. Διαχρονικά η δύναμη του Ολυμπιακού ήταν η έδρα του. Στη φετινή Euroleague οι ερυθρόλευκοι έχουν ήδη ηττηθεί στο «σπίτι» τους σε τέσσερις αγώνες, όλοι τους κόντρα σε ισπανικές ομάδες. Η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα μάλιστα, πριν καν ξεκινήσει η διοργάνωση συγκαταλέγονταν στα φαβορί, δηλαδή στους αντιπάλους που οι Πειραιώτες θα πρέπει να κοντράρουν αν θέλουν να φτάσουν στην κορυφή της Ευρώπης.

Ένα δεδομένο εδώ, είναι ότι στον δεύτερο γύρο οι παίκτες του Μπαρτζώκα πρέπει να κυνηγήσουν τέσσερις νίκες μέσα στην Ισπανία, αφού έτσι όπως εξελίσσεται η φετινή λίγκα, οι ισοβαθμίες μάλλον θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις προκρίσεις.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό γεγονός, είναι ότι η ομάδα του Πειραιά, έχει ηττηθεί σε όλα τα παιχνίδια που έπαιξε μακριά από την έδρα του με αντιπάλους ομάδες που έχουν βλέψεις για final 4. Μοναδική της νίκη ήταν κόντρα στη Μακάμπι, που αγωνίζεται όμως στο Βελιγράδι.

Η αρχή έγινε με την Αρμάνι στο Μιλάνο, ακολούθησε η Φενέρ στην Τουρκία και τη σκυτάλη πήρε η Μονακό. Σε τρεις μέρες μάλιστα δοκιμάζεται και στην έδρα της Βίρτους, που φέτος είναι σταθερή και πραγματοποιεί εξαιρετικό πρώτο γύρο.

Υπό αυτές τις συνθήκες καταλαβαίνει κανείς ότι κύριο μέλημα του Ολυμπιακού πλέον είναι οι νίκες σε παιχνίδια «τελικούς». Η Euroleague έχει γίνει πολύ απαιτητική, το επίπεδο έχει ανέβει και πλέον το έργο των ομάδων που δεν ανήκουν στα υψηλότερα μπάτζετ της κατηγορίας, είναι ακόμα πιο δύσκολο.