Το «πράσινο» σχέδιο «εξόντωσης» του Μπαρτζώκα

Μπαφές Μπαρτζώκας

i

Μπαφές Μπαρτζώκας / Intime

Το «πράσινο» σχέδιο «εξόντωσης» του Μπαρτζώκα

Γιώργος Περπερίδης 22:18 - 09.06.2023 / Ανανεώθηκε: 00:10 - 10.06.2023

Μια από τις ιδιαιτερότητες των τελικών της Basket League είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Παναθηναϊκός προσπαθεί να μπει στο μυαλό του Γιώργου Μπαρτζώκα, στοχεύοντας να αναβιώσει μια συνθήκη από την πρώτη θητεία του Έλληνα κόουτς στους «ερυθρόλευκους». Γράφει ο Γιώργος Περπερίδης.

Ο Παναθηναϊκός επικράτησε με σκορ 67-65 του Ολυμπιακού στο Game 2 των τελικών της Basket League και ισοφάρισε σε 1-1 τη σειρά. Πέραν από το πρακτικό της υπόθεσης, η ομάδα του Χρήστου Σερέλη απέκτησε και ψυχολογία καθώς αυτή ήταν η πρώτη νίκη απέναντι στους Πειραιώτες έπειτα από 561 ημέρες «φαγούρας».

Προφανώς και το αγωνιστικό σκέλος (θα έπρεπε να) είναι πάντα στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος, εντούτοις στην... Ελλάδα ζούμε και το ντέρμπι «αιωνίων» δεν θα μπορούσε να μην σερβίρει την γαρνιτούρα που ουδόλως έχει να κάνει με όσα συμβαίνουν στο παρκέ.

Και αυτή αφορά το γαϊτανάκι ανακοινώσεων μεταξύ των δύο ΚΑΕ. Που σταδιακά προσωποποιήθηκε και ανέδειξε ως πρωταγωνιστή τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Ο προπονητής του Ολυμπιακού μπήκε στο «πράσινο» στόχαστρο με αφορμή μια δήλωση του και ο Παναθηναϊκός «είδε» την τέλεια ευκαιρία να μπει σε μια διαδικασία που περισσότερο προσομοιώνει σε mind games παρά υποδηλώνει κάποια «κόντρα μίσους» με τον κόουτς των Πειραιωτών.

H «μάχη» των ανακοινώσεων μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού μετά το Game 2 (vids)
STOIXIMAN BASKET LEAGUE

10:17 - 09.06.2023

H «μάχη» των ανακοινώσεων μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού μετά το Game 2 (vids)

O δεύτερος τελικός της Basket League είχε έναν νικητή (τον Παναθηναϊκό), τέσσερις περιόδους (γεμάτους ένταση και αγωνιστικό πάθος) και μετά το τέλος του ακολούθησαν... έξι ανακοινώσεις. Τρεις από πλευράς Ολυμπιακού και άλλες τόσες από τους γηπεδούχους, με παράπονα για τη διαιτησία, γκρίνια για συμπεριφορές και κριτική χαρακτήρων.

Αν κάποιος γυρίσει τον χρόνο και ανατρέξει στην πρώτη θητεία του Μπαρτζώκα στον Ολυμπιακό, θα εντοπίσει μια συνθήκη πολύ ιδιαίτερη. Οι «ερυθρόλευκοι» θριάμβευσαν στην Euroleague το 2013 και έκαναν το back to back μετά το έπος της Κωνσταντινούπολης. Την ίδια στιγμή ο Μπαρτζώκας έγινε ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κατακτά τη διοργάνωση.

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι πως παρά το γεγονός ότι κυριαρχούσαν στην Ευρώπη, οι «ερυθρόλευκοι» αδυνατούσαν να κάνουν το ίδιο εντός συνόρων. Έχασαν τους τελικούς του 2013 με 3-0 από τον Παναθηναϊκό και την επόμενη σεζόν ήταν ξανά οι «πράσινοι» που πανηγύρισαν με 3-2. Με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να είναι στον «ερυθρόλευκο» πάγκο. Μέχρι και τον Οκτώβρη του 2014, όταν η ήττα του Κυπέλλου έφερε τις γνωστές εξελίξεις, με τον Έλληνα προπονητή να αποχωρεί.

Ήταν η εποχή που ο «πόλεμος» του Ολυμπιακού με ΕΟΚ, Βασιλακόπουλο και ΚΕΔ ήταν στα... φόρτε του. Πέρασαν λίγα χρόνια μέχρι να τον κερδίσει ο Ολυμπιακός, σε μια στρατηγική κίνηση που έμεινε γνωστή ως «μέχρι τέλους». Στο μεταξύ ωστόσο είχε προλάβει να «δηλητηριάσει» την σχέση των Πειραιωτών με τον Μπαρτζώκα. Εξαιτίας κυρίως μιας... λεπτομέρειας.

Είναι γνωστό -και δεν το έκρυψε ποτέ- πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι οπαδός του Ολυμπιακού. Όχι απλά προπονητής του -τότε και τώρα- ούτε απλά «ερυθρόλευκων» συναισθημάτων. Δεν είναι λίγες άλλωστε οι φορές που έχει βρεθεί ως τέτοιος στο πλάι της ποδοσφαιρικής ομάδας στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Μοιραία ο ψυχικός του κόσμος διαταρασσόταν στην πρώτη του θητεία στον πάγκο του Ολυμπιακού. Δεν άντεχε την αδικία, δυσκολευόταν να δεχθεί πως η ομάδα που άφηνε με το στόμα ανοιχτό την Ευρώπη δεν «μπορούσε» να κατακτήσει το πρωτάθλημα στη χώρα της. Σε ένα βαθμό αυτό τον επηρέαζε ψυχολογικά στη διάρκεια των αγώνων και τον τρόπο που διαχειριζόταν τις ανάγκες των αναμετρήσεων με τον Παναθηναϊκό.

Έφυγε, διέπρεψε ως προπονητής της Λοκομοτίβ, πήγε στην Μπαρτσελόνα και για μια διετία κάθισε στον πάγκο της Χίμκι. Και όταν οι συνθήκες είχαν πλέον ωριμάσει για τα καλά, βρήκε και πάλι τον δρόμο του για τον πάγκο του Ολυμπιακού. Τον οποίο οδήγησε στο Final 4 του Βελιγραδίου πέρσι, πριν κατακτήσει το πρωτάθλημα Ελλάδας με άνεση κόντρα στους «πράσινους».

Φέτος έφτασε τον Ολυμπιακό ένα σουτ μακριά από την κατάκτηση της Euroleague, πριν ο Γιουλ κάνει στον τελικό ό,τι και ο Μίτσιτς πέρσι στον ημιτελικό. Σε μια σεζόν μάλιστα, όπου κατά γενική ομολογία, οι «ερυθρόλευκοι» απέδωσαν το καλύτερο μπάσκετ στην Ευρώπη.

Παναθηναϊκός: «Καταδικάζουμε απερίφραστα το οξειδάνιο και την κρεμώδη τροφή - Ας ασχοληθεί κάποιος με τον προκλητικό Μπαρτζώκα»
STOIXIMAN BASKET LEAGUE

14:44 - 09.06.2023

Παναθηναϊκός: «Καταδικάζουμε απερίφραστα το οξειδάνιο και την κρεμώδη τροφή - Ας ασχοληθεί κάποιος με τον προκλητικό Μπαρτζώκα»

H KAE Παναθηναϊκός με ανακοίνωσή της θέλησε να καταδικάσει την ρίψη αντικειμένων από τους οπαδούς του προς τα μέλη της αποστολή του Ολυμπιακού και επικεντρώθηκε «στην υβριστική και προκλητική συμπεριφορά του Γιώργου Μπαρτζώκα».

Άδειος από ψυχολογία και ενέργεια, ο Ολυμπιακός μπήκε στους τελικούς της Basket League και για την ώρα αδυνατεί να επιβεβαιώσει την ανωτερότητα του. Δύσκολα νίκησε στο ΣΕΦ, δύσκολα έχασε στο ΟΑΚΑ και μέχρι στιγμής όλα δείχνουν πως αυτή η σειρά με τον Παναθηναϊκό θα είναι ζόρικη.

Οι «πράσινοι» με τη σειρά τους, από το πουθενά βλέπουν μια ευκαιρία. Και θέλουν να την εξαντλήσουν, χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε διαθέσιμο μέσο. Εν προκειμένω, έβαλαν τον Μπαρτζώκα στο «στόχαστρο» των ανακοινώσεων τους και αποσκοπούν σε ένα πράγμα: Να του χαλάσουν το μυαλό και αυτή η συνθήκη να μεταφερθεί στους παίκτες του στο παρκέ.

Ο Μπαρτζώκας επέστρεψε στον Ολυμπιακό, σαφώς πιο συνειδητοποιημένος και «αποστασιοποιημένος» συναισθηματικά σε σχέση με την πρώτη του θητεία. Τα «γαλλικά» του έχουν καθαρά και μόνο να κάνουν με τα όσα (δεν) πράττουν οι παίκτες του στο παρκέ. 

Και το 14-0 επί του Παναθηναϊκού ήρθε όχι μόνο ελέω της αγωνιστικής διαφοράς των ομάδων, αλλά και μέσα από τον πολύ πιο κυνικό τρόπο που ο Μπαρτζώκας διαχειρίστηκε αυτά τα ματς. Οι «πράσινοι» λοιπόν θέλουν να βγάλουν αυτή τη συνθήκη έξω από την εξίσωση των τελικών και με τις ανακοινώσεις - mind games επιχειρούν την «εξόντωση» του ερυθρόλευκου πάγκου, ευελπιστώντας να έχει τον αντίκτυπο της στο παρκέ.

Ολυμπιακός: «Ποτήρια σε Μπαρτζώκα, σπρώξιμο στον Μπαφέ και "άντε γ@@@" στον Βεζένκοφ από οπαδούς του Παναθηναϊκού! Αυτούς εννοούν;» (vid)
STOIXIMAN BASKET LEAGUE

02:45 - 09.06.2023

Ολυμπιακός: «Ποτήρια σε Μπαρτζώκα, σπρώξιμο στον Μπαφέ και "άντε γ@@@" στον Βεζένκοφ από οπαδούς του Παναθηναϊκού! Αυτούς εννοούν;» (vid)

Ο Ολυμπιακός απάντησε στον Παναθηναϊκό, με την εν λόγω ενημέρωση να συνοδεύεται και από ένα τραγικό βίντεο, στο οποίο ο Σάσα Βεζένκοφ δέχεται μούντζες και ύβρεις κατά την αποχώρησή του υποβασταζόμενος από το παρκέ.

Μοιάζει δύσκολο να το καταφέρουν, ωστόσο έγινε και αυτό ένα μέρος του πλάνου για την απόλυτη ανατροπή δεδομένων στους τελικούς. Η συνέχεια επί της οθόνης, το βράδυ της Κυριακής...