Έκανε ή δεν έκανε βήματα ο Ουόκαπ πριν το φάουλ του Αγραβάνη; (vid)

Έκανε ή δεν έκανε βήματα ο Ουόκαπ πριν το φάουλ του Αγραβάνη; (vid)

Γιώργος Γαβριλάκης 13:58 - 06.06.2023 / Ανανεώθηκε: 14:00 - 06.06.2023

Στην πιο κρίσιμη φάση του πρώτου τελικού της Basket League, ο Τόμας Ουόκαπ κέρδισε φάουλ στην εκπνοή της επίθεσης από τον Δημήτρη Αγραβάνη για το οποίο ο Παναθηναϊκός αμφιβάλει, αλλά ένα έξτρα ερώτημα δημιουργείται: Είχαν προηγηθεί βήματα από τον Αμερικανό; Ιδού η απορία...

Μία από τις φάσεις που εστιάζει ο Παναθηναϊκός τα παράπονά του για τη διαιτησία στο πρώτο ματς των τελικών της Basket League, είναι το φάουλ του Δημήτρη Αγραβάνη στον Τόμας Ουόκαπ, πιθανότατα στην πιο κρίσιμη επίθεση του παιχνιδιού, που ολοκληρώθηκε με οριακή νίκη του Ολυμπιακού

Συγκεκριμένα, με το σκορ να είναι 66-65 υπέρ των «πρασίνων», στο πρώτο και το μοναδικό προβάδισμα που πήραν στην αναμέτρηση και με το χρονόμετρο του ΣΕΦ να δείχνει πως απομένουν 1'58'' πριν την ολοκλήρωση του ματς, η μπάλα ήταν στην κατοχή του Ολυμπιακού. 

Ο Σακίλ ΜακΚίσικ έκανε την επαναφορά από την πλάγια γραμμή στο μισό γήπεδο που έκανε η ομάδα του επίθεση και έδωσε τη μπάλα στον Τόμας Ουόκαπ. Ακολούθησαν μία σειρά από πάσες που είχαν ως στόχο να φέρουν τους «ερυθρόλευκους» σε απειλητική θέση, αλλά δεν προέκυψε κάτι τέτοιο. Ο Ουόκαπ ξαναπήρε τη μπάλα για τα τελευταία τρία δευτερόλεπτα της επίθεσης του Ολυμπιακού, αλλά επίσης δεν βρήκε τρόπο για να απειλήσει. Βρήκε όμως, τρόπο για να πάρει το... σωτήριο φάουλ. 

Ο Αθλητικός Εισαγγελέας ερευνά την επίθεση στην αποστολή του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ
STOIXIMAN BASKET LEAGUE

11:48 - 06.06.2023

Ο Αθλητικός Εισαγγελέας ερευνά την επίθεση στην αποστολή του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ

Τα επεισόδια και η επίθεση μερίδας φιλάθλων του Ολυμπιακού κατά τη διάρκεια της εισόδου του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ για τον πρώτο τελικό (Κυριακή 4/6) πλέον βρίσκεται στα γραφεία του Αθλητικού Εισαγγελέα, ο οποίος μελετά την υπόθεση.

Ο Δημήτρης Αγραβάνης μπήκε στον δρόμο του, αλλάζοντας το μαρκάρισμα με τον Μάριους Γκριγκόνις και σχεδόν στο «μηδέν» (0,3'' για την ακρίβεια) της επίθεσης των παικτών του Γιώργου Μπαρτζώκα άπλωσε το πόδι και οι διαιτητές σφύριξαν φάουλ. 

Ο ίδιος δεν διαμαρτυρήθηκε, αλλά ο κόουτς Χρήστος Σερέλης δυσανασχέτησε επί τόπου και αργότερα εξήγησε με δηλώσεις τα παράπονα του για τη διαιτησία. Η συγκεκριμένη φάση, δημιούργησε αμφιβολία και στον Λευτέρη Μποχωρίδη, ο οποίος μετά το τέλος του αγώνα, μεταξύ άλλων, δήλωσε πως «θεωρώ πως δεν ήταν φάουλ στον Ουόκαπ», πριν καταλήξει βέβαια ότι η ομάδα του «δεν πήρε αυτό που άξιζε». 

Αργότερα όμως, προέκυψε και ένα επιπλέον ζήτημα. Ακόμα κι αν ο Αγραβάνης έκανε φάουλ και σωστά αποφάσισαν οι ρέφερι, αφού άπλωσε άτσαλα το πόδι του σε μία στιγμή που το μόνο που έπρεπε να κάνει είναι να αποφύγει την επαφή (κυρίως λόγω χρόνου και μη απειλητικής θέσης του αντιπάλου του), μήπως ο Ουόκαπ είχε κάνει βήματα πριν του γίνει το φάουλ;

Ο... ελληνοποιημένος Τεξανός γκαρντ, βρέθηκε χωρίς επιλογές μέχρι το τέλος των 24'' και στην πραγματικότητα ήταν τυχερός που ο Αγραβάνης άπλωσε το πόδι. Πριν τον αγγίξει είχε κάνει ένα κανονικό διπλό πάτημα στο παρκέ και την ώρα που σφυρίζεται το φάουλ σηκώνει μοιραία το σταθερό του πόδι χάνοντας την ισορροπία του. Γι' αυτό και ο Παναθηναϊκός εντάσσει και το δεύτερο... καρέ της συγκεκριμένης φάσεις σε αυτές που τον κάνουν να διαμαρτύρεται.

Μόνο που σε αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει ξεκάθαρη λογική, ούτε κανόνας. Διότι, όποιος... δει βήματα στην προσπάθειά του Ουόκαπ, θα πρέπει να υπολογίσει αν αυτά έγιναν πριν ή μετά το φάουλ του Αγραβάνη. Εκτός κι επικρατήσει το ακραίο σενάριο στο μυαλό, ότι δεν του έγινε φάουλ και ότι η μόνη παράβαση ήταν τα βήματα. Κάτι που μάλλον είναι υπερβολικό... 

Η επίμαχη φάση 1'44'' πριν το τέλος του πρώτου τελικού