Το Βερολίνο δεν είναι κοντά, δεν είναι όμως και μακριά, αρκεί…

Το Βερολίνο δεν είναι κοντά, δεν είναι όμως και μακριά, αρκεί…

Κώστας Σωτηρίου 09:32 - 02.05.2024 / Ανανεώθηκε: 06:10 - 17.05.2024

Ο Κώστας Σωτηρίου γράφει για παραδόσεις, μύθους και τέρατα και εξηγεί με ποιο τρόπο ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός θα εξαντλήσουν τις σειρές των playoffs απέναντι σε Μακάμπι Τελ Αβίβ και Μπαρτσελόνα.

Η πρόβλεψη ότι οι σειρές Παναθηναϊκός - Μακάμπι Τελ Αβίβ και Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός θα είχαν μάκρος δικαιώθηκε και μάλιστα στο 100%! Φτάσαμε Μεγάλη Πέμπτη, οι μονομάχοι κονταροχτυπιούνται επί δύο εβδομάδες και ακόμη το σκορ είναι 2-1 υπέρ των δύο τεράστιων brand, που βρέθηκαν στον δρόμο των «αιωνίων» στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας.

Ο τρόπος που χάθηκε το Game 3 στο Βελιγράδι και στο ΣΕΦ ήταν όντως σκληρός. Η παράδοση είναι συντριπτικά υπέρ των ομάδων, που έχουν πανηγυρίσει νίκες στον τρίτο αγώνα (36-6!), ωστόσο -όπως λέει και η πασίγνωστη φράση- «the opera ain't over till the fat lady sings», όπερ μεθερμηνευόμενον εστί… η όπερα δεν τελειώνει, μέχρι να βγει η ευτραφής κυρία για να τραγουδήσει!

Η Euroleague παραδέχθηκε το λάθος των διαιτητών στην επαναφορά του Σατοράνσκι: «Λανθασμένο non call»
EUROLEAGUE

05:19 - 02.05.2024

Η Euroleague παραδέχθηκε το λάθος των διαιτητών στην επαναφορά του Σατοράνσκι: «Λανθασμένο non call»

Η Euroleague, με επίσημη ανακοίνωσή της, παραδέχθηκε πως ο Σατοράνσκι έχει κάνει πράγματι 5 δευτερόλεπτα πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας του Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα, ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με το φάουλ του Πετρούσεφ στον Πάρκερ, τόνισε πως ήταν σωστό σφύριγμα.

Είναι ξεκάθαρο ότι τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και ο Ολυμπιακός πληγώθηκαν σε ένα πολύ κομβικό σημείο των πλέι οφ, στο περίφημο Game 3. Και ο Ντι Κάπριο, όμως, φλέρταρε με τον θάνατο στην οσκαρική ταινία του 2015 «Η επιστροφή», αλλά άντεξε παρά τις θανάσιμες πληγές, που δέχθηκε στην άκρως ρεαλιστική σκηνή με την αρκούδα. Σάμπως, οι προπονητές των «αιωνίων» δεν γνωρίζουν τι σημαίνει επιβίωση στη ζούγκλα με τα θηρία της Ευρωλίγκας; Ομοίως και οι ομάδες τους.

Ο Έργκιν Άταμαν, με μόλις λίγους μήνες στην Αναντολού Εφές, κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Μπαρτσελόνα στα πλέι οφ της σεζόν 2018-19. Η Εφές πρέπει να υπερασπιστεί το πλεονέκτημα της έδρας, όπως καλή ώρα ο Παναθηναϊκός, αλλά η Μπάρτσα δραπετεύει από την Πόλη με νίκη στο Game 2 και το σκορ γίνεται 1-1. Οι Τούρκοι την ισοπεδώνουν στην Βαρκελώνη, αλλά χάνουν τον τέταρτο αγώνα και η σειρά επιστρέφει στο «Σινάν Ερντέμ», όπου με 17/39 τρίποντα η παρέα του Λάρκιν και του Μίτσιτς (που ακόμη δεν ήταν σταρ) κατακτά το εισιτήριο για το Φάιναλ Φορ.

Απέναντι στην Μπαρτσελόνα, το έχει διαπράξει και ο Γιώργος Μπαρτζώκας βάζοντας την άσημη Λοκομοτίβ Κουμπάν στον μπασκετικό χάρτη της Euroleague! Στα πλέι οφ της σεζόν 2015-16, η «Λόκο» έχει το πλεονέκτημα έδρας, πετυχαίνει το 1-0, αλλά στο δεύτερο ματς συντρίβεται από την Μπαρτσελόνα, η οποία μάλιστα κάνει το 2-1 στην έδρα της. Η ομάδα του «κόουτς Μπι», όμως, δεν έχει πει την τελευταία λέξη της και με κορυφαίο τον Αντονι Ράντολφ (28 π.) ισοφαρίζει τη σειρά και επιστρέφει στο Κρασνοντάρ για να σφραγίσει την πρόκριση στο Φάιναλ Φορ.

Είναι δύο από τα πολλά παραδείγματα ότι με «καθαρό» μυαλό, αποφασιστικότητα και μέθοδο, όλα γίνονται στην Ευρωλίγκα. Ειδικά σε σειρές αγώνων μεταξύ ομάδων, που δεν έχουν τραγικές διαφορές μεταξύ τους. Σε λίγες ώρες, λοιπόν, ο Ολυμπιακός υποδέχεται (19.45) ξανά την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ, όπου οι Ερυθρόλευκοι έβαλαν… απανωτά αυτογκόλ για να χάσουν τη νίκη στο Game 3 μέσα από τα χέρια τους. Γιατί, ας μην κοροϊδευόμαστε, αυτό συνέβη στα τελευταία 84 δευτερόλεπτα, ώστε οι Ερυθρόλευκοι να χάσουν διαφορά πέντε πόντων (71-66) και να φτάσει το ματς στην παράταση, όπου και εκεί «αυτοκτόνησαν» με το αχρείαστο φάουλ του Φίλιπ Πετρούσεφ στον Τζαμπάρι Πάρκερ.

Οι γηπεδούχοι δικαιούνται (και δικαιώθηκαν και από τη διοργανώτρια αρχή) να διαμαρτύρονται για την παράβαση στην επαναφορά του Τόμας Σατοράνσκι 16,3’’ πριν από το τέλος της κανονικής διάρκειας. Είχαν, ωστόσο, τις ευκαιρίες για να πάρουν το ματς με τον Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος, που αστόχησε στα δύο κρίσιμα σουτ στο τέταρτο δεκάλεπτο και στον έξτρα χρόνο. Την επόμενη φορά, μπορεί να είναι πιο τυχερός, όπως και ο Μόουζες Ράιτ πιο αποφασιστικός στις κρίσιμες άμυνες, που τον εξέθεσαν στα δύο τρίποντα του Αλεξ Αμπρίνες. Ολα είναι εμπειρίες και οι εμπειρίες μερικές φορές κερδίζονται με σκληρό τρόπο.

Λίγο αργότερα, στις 21.45, ο Παναθηναϊκός θα δώσει τη δική του μάχη στο Βελιγράδι, απέναντι σε μια ομάδα, που όχι απλώς ματσάρει, αλλά συνθλίβει την αθλητικότητά του. Μια στιγμή, όμως! Η Μακάμπι είναι η ίδια ομάδα, που προηγήθηκε με +18 (57-39, στο 24’), αλλά στην τέταρτη περίοδο «πνίγηκε» στο άγχος αδυνατώντας να περάσει την κεντρική γραμμή και κάνοντας το ένα λάθος μετά το άλλο απέναντι στην πίεση, που της άσκησε ο «κοιμώμενος γίγαντας» επί 35’! Στο τέλος, μάλιστα, οι Πράσινοι κόντεψαν να «κλέψουν» τη νίκη και πιθανώς θα το έκαναν αν ο Τζέριαν Γκραντ απέφευγε το φάουλ-γκάφα στον Λορέντζο Μπράουν ή αν οι διαιτητές έβλεπαν το πάτημα της γραμμής από τον Νίμπο και το κραυγαλέο φάουλ του Ριβέρο στη διεκδίκηση του ριμπάουντ με τον Παπαπέτρου. Στην περίπτωση του τζάμπολ ήταν ολόσωστοι!

Τι χρειάζεται ο Παναθηναϊκός για να πάρει το Game 4; Το πρώτο είναι να ανακτήσει την ηρεμία, που χάθηκε μετά το Game 1 και πριν το Game 3. Ειδικά, ο θόρυβος, που ξέσπασε, για τους 700-800 οπαδούς της Μακάμπι στο Βελιγράδι, όχι μόνο ήταν άσκοπος, αλλά ως έναν βαθμό λειτούργησε και αποπροσανατολιστικά για τους παίκτες του Άταμαν. Φυσικά, θα πρέπει να ξαναπάρει την μπαγκέτα ο Κώστας Σλούκας και εξυπακούεται ότι οι Πράσινοι θα πρέπει να βρουν λύση για τον Τζος Νίμπο, που από τα πολλά καρφώματα κόντεψε να… μείνει κρεμασμένος στο καλάθι του Τριφυλλιού!

Το βέβαιον είναι ότι η σειρά είναι «ανοιχτή» και ότι το Βερολίνο, όσο κι αν απομακρύνθηκε, εξίσου εύκολα επιστρέφει στο οπτικό πεδίο του Παναθηναϊκού, ο οποίος καλείται να πετύχει τη νίκη - υπέρβαση όπως το 2012, όχι όμως στο Τελ Αβίβ, αλλά στο «ουδέτερο» Βελιγράδι. Ομοίως και οι Ερυθρόλευκοι, οι οποίοι έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν τον χαρακτήρα για να ισοφαρίσουν τη σειρά και να παίξουν τα ρέστα τους στην Βαρκελώνη.