Καλό το γράμμα του κανονισμού, αλλά υπάρχει και το πνεύμα του

Ο Πετρούσεφ με τον Ντιφαλά

i

© Intime

Καλό το γράμμα του κανονισμού, αλλά υπάρχει και το πνεύμα του

Aχιλλέας Μαυροδόντης 01:40 - 01.05.2024 / Ανανεώθηκε: 03:20 - 22.05.2024

Ο Ολυμπιακός έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να βρεθεί με το 1,5 πόδι στο Βερολίνο, όμως μια απόφαση που σηκώνει κουβέντα. Γράφει ο Αχιλλέας Μαυροδόντης.

Ο Ολυμπιακός έχασε ένα παιχνίδι που μπορούσε άνετα να το κάνει δικό του, με τρόπο… παράξενο που σηκώνει κουβέντα. Όπως καταλάβατε λοιπόν, πριν πούμε για μπάσκετ, πρέπει να σταθούμε στους «γκρι», διότι καλώς ή κακώς, εκείνοι έκριναν το ματς, με ένα σφύριγμα αυστηρό.

Είναι δεδομένο πως το σφύριγμα του Ντιφαλά, με το γράμμα του κανονισμού, είναι σωστό. Ο Πάρκερ έξυπνα παίρνει την επαφή και ο Πετρούσεφ, παρότι ήταν κατακόρυφα, τον βρίσκει. Φάουλ it is λοιπόν, που λένε και στο χωριό μου. Ήταν όμως σωστή απόφαση να δωθεί κάτι τέτοιο;

Είναι ένα σφύριγμα που, σαφώς, για να το δώσεις, πρέπει να έχεις «κάκαλα» ως διαιτητής. Αυτό το δίνουμε. Από εκεί και πέρα όμως, είναι και ένα σφύγιγμα που σε κάνει πρωταγωνιστή και κρίνει την αναμέτρηση. Και ας δεχθώ εγώ ότι πρέπει να πας σύμφωνα με τον κανονισμό. Λίγο πριν όμως, δεν έχεις δώσει 5 δευτερόλεπτα σε ΚΑΘΑΡΗ παράβαση του Σατοράνσκι.

Ας δεχθούμε λοιπόν πως αυτό δεν δίνεται γιατί είναι απόφαση που κρίνει το ματς. Πώς λοιπόν δεν δίνεις αυτό και δίνεις το άλλο; Αυτό δείχνει πως υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην κρίση σου. Οπότε όχι, δεν μπορούμε να δεχθούμε πως ήταν σωστή απόφαση αυτή στο τέλος. Εξάλλου μιλάμε και για ένα ματς που οι σκληρές επαφές επετράπησαν στους παίκτες. Από όπου και να το πιάσεις λοιπόν, δεν ήταν ένα σφύριγμα που έχει λογική, διότι με το γράμμα του κανονισμού είναι σωστή απόφαση, αλλά με το πνεύμα είναι παντελώς λανθασμένη.

Αρκετά μιλήσαμε όμως για διαιτησία. Ας μην αναλωθούμε μόνο σε αυτό (αν και θα μπορούσαμε), καθώς υπάρχουν και μικρά πραγματάκια τα οποία έκριναν την αναμέτρηση.

Πάμε λοιπόν να τα πιάσουμε ένα προς ένα…

Ο Ράιτ επιθετικά ήταν εξαιρετικός. Στην άμυνα όμως τι γίνεται; Ο Βέσελι τον εξέθεσε αρκετές φορές και στην φάση που ο Αμπρίνες κάνει το 71-69, έχει κάνει τραγικό λάθος, καθώς πήγε να κλέψει. Εκεί δεν πας για το κλέψιμο. Μένεις μπροστά στον αμυντικό και παλεύεις να παίξεις άμυνα. Σαφώς λάθος εμπειρίας αυτό, που όμως κόστισε φοβερά στην μεγάλη εικόνα της αναμέτρησης. Πάμε παρακάτω όμως.

Ο Γκος δεν ήταν σε καλή ημέρα. Αυτό φάνηκε σε πολλές περιπτώσεις. Παρόλα αυτά, ο Αμερικανός επέμεινε να γίνει ήρωας, όμως αστόχησε σε όλα τα μεγάλα σουτ που πήρε. Βέβαια, σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός πως ο Κάνααν ήταν πολύ άστοχος. Εάν ο «Σιπ» ήταν σε καλή μέρα, τότε ο κόουτς Μπαρτζώκας θα τον εμπιστευόταν στην τελευταία φάση. Είναι δεδομένο πως ένας προπονητής ζει και πεθαίνει με τις επιλογές του. Ο κόουτς Μπαρτζώκας εμπιστεύτηκε τον Γκος, ο οποίος σε αρκετά ματς τον έχει βγάλει ασπροπρόσωπο. Αυτό όμως δεν ήταν ένα από αυτά και στον Ολυμπιακό αυτό κόστισε.

Το να πιάσουμε κι άλλες φάσεις από τα μαλλιά δεν χρειάζεται. Είναι όμως ξεκάθαρο πως ο Ολυμπιακός έχασε μια μεγάλη ευκαιρία ΚΑΙ από δικά του λάθη. Όταν ήταν στο +5 λίγο πριν το τέλος έπρεπε να τελειώσει την δουλειά. Δεν το έκανε και πλέον κυνηγάει κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στην Ευρωλίγκα. Να πάρει ομάδα εκτός έδρας νίκη σε Game 5. Εύκολο; Καθόλου; Ανέφικτο; Αυτό δεν μπορούμε να το πούμε. Γιατί για τον Ολυμπιακό του Γιώργου Μπαρτζώκα, τίποτα δεν είναι ανέφικτο. Όλα μπορεί να τα κάνει. Αρκεί στο παρκέ να βγάλει αυτό που πρέπει.

Μονόδρομος λοιπόν η νίκη στο Game 4 της Μεγάλης Πέμπτης και μονόδρομος μετά και το «διπλό» στη Βαρκελώνη. Δύο βήματα έχει να κάνει ο Ολυμπιακός. Πρέπει λοιπόν να τα κάνει. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε εν καιρώ…

ΥΓ. Δεν με νοιάζει το φάουλ στο τέλος. Ο Φιλίπ Πετρούσεφ αποδεικνύει με ΚΑΘΕ τρόπο πως είναι τεράστια μεταγραφή. Η Μπαρτσελόνα σε ελάχιστες φορές κατάφερε να τον σταματήσει. Και το βλέμμα του στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Sportal, τα έλεγε όλα για το τι νιώθει ο ίδιος.

ΥΓ2. Με 25% τρίποντο είναι τρομακτικά δύσκολο να κερδίσεις. Μπορεί να έφτασε κοντά ο Ολυμπιακός, όμως τα τρίποντα ήταν για ακόμα ένα ματς κομμάτι που τον πόνεσε.

ΥΓ3. Τίποτα δεν έχει χαθεί ακόμη. Με κατάμεστο ΣΕΦ την Πέμπτη ο Ολυμπιακός θα κάνει ένα από τα δύο βήματα που χρειάζεται. Το δεύτερο είναι δυσκολότερο, όμως αυτή η ομάδα έχει αποδείξει ότι αντέχει στα δύσκολα.

🔴Σοκ σε «νεκρό» χρόνο για τον Ολυμπιακό, πικρό φινάλε για ΠΑΟ, «φωνάζουν» & οι δύο για τη διαιτησία