Οι Μαϊάμι Χιτ άφησαν ελεύθερο τον Γιουρτσέβεν και η Euroleague αναστατώνεται! (vids)

Ομέρ Γιουρτσέβεν

i

© photo by Michael Reaves / Getty Images / Ideal Images

Οι Μαϊάμι Χιτ άφησαν ελεύθερο τον Γιουρτσέβεν και η Euroleague αναστατώνεται! (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 09:23 - 30.06.2023 / Ανανεώθηκε: 09:25 - 30.06.2023

Μετά τον Βίλι Χερνανγκόμεθ, άλλος ένας ταλαντούχος Ευρωπαίος σέντερ έμεινε ελεύθερος από ομάδα του ΝΒΑ. Πρόκειται για τον 25χρονο Τούρκο, Ομέρ Γιουρτσέβεν, τον οποίο ένας τραυματισμός περιόρισε την αρχικά εντυπωσιακή του δράση στους Μαϊάμι Χιτ και πλέον κυκλοφορεί ελεύθερος.

Γεννήθηκε στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν από Τούρκους γονείς, αλλά μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη. Η Φενέρμπαχτσε είχε διακρίνει το ταλέντο του από νωρίς και στα 15 του χρόνια ο Ομέρ Γιουρτσέβεν πήρε τις πρώτες του επαγγελματικές εμπειρίες στον κόσμο του μπάσκετ. Έμεινε στην ομάδα, που πλέον προπονεί ο Δημήτρης Ιτούδης για τρία χρόνια και το 2016 μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. 

Έλαβε μέρος σπουδάζοντας και παίζοντας μπάσκετ σε δύο από τα σπουδαιότερα κολεγιακά προγράμματα. Αρχικά στο Νορθ Καρολάινα Στέιτ και ακολούθως στο Τζορτζτάουν. Ο στόχος και το όνειρό του του ήταν το ΝΒΑ και παρά το γεγονός ότι στο Draft του 2020 κανείς δεν τον επέλεξε, βρήκε μία θέση στους Μαϊάμι Χιτ -κι αφού πρώτα είχε κάνει αίσθηση με το παιχνίδι του αγωνιζόμενος στη G-League με την θυγατρική ομάδα των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ. 

Όταν λοιπόν το 2021, οι φετινοί φιναλίστ των τελικών και ηττημένοι στη σειρά κόντρα στους Ντένβερ Νάγκετς του Νίκολα Γιόκιτς, τον εμφάνισαν στο ρόστερ τους κανένας δεν είχε ιδιαίτερες απαιτήσεις από αυτόν. Ο Γιουρτσέβεν όμως, έπαιξε ανά διαστήματα τόσο καλά που ο κόουτς Έρικ Σποέλστρα του έδωσε ακόμα και τον ρόλο του βασικού σέντερ. 

Στο πρώτο του παιχνίδι ως μέλος της πρώτης πεντάδας (στις 26 Δεκεμβρίου του 2021) έκανε ένα εντυπωσιακό double double με 16 πόντους και 15 ριμπάουντ στη νίκη επί των Ορλάντο Μάτζικ. Συνολικά ως rookie αγωνίστηκε σε 56 αγώνες (τους 16 βασικός) και είχε σε 12,6 λεπτά συμμετοχής 5,3 πόντους και 5,3 ριμπάουντ. Τότε ήταν οι Χιτ ένοιωσαν ότι βρήκαν... λαυράκι και πως ο Γιουρτσέβεν θα μπορούσε να είναι ένας ψηλός που θα γεμίσει τη ρακέτα όχι απλώς με τα 212 εκατοστά του, αλλά και με το ταλέντο του στο παιχνίδι. 

H σεζόν που ακολούθησε δεν ήταν ανάλογη. Ο Γιουρτσέβεν έχασε μεγάλο μέρος της λάμψης του σε μία χρονιά που η ομάδα πήγε μέχρι τους τελικούς και αυτός ήταν εκτός σχεδόν σε όλη τη διάρκειά της. Ένα πρόβλημα στον αστράγαλο του επέτρεψε να αγωνιστεί μόνο σε εννέα αγώνες και τώρα που το συμβόλαιό του έληξε οι Μαϊάμι Χιτ τον άφησαν ελεύθερο. Δεν αποκλείεται να βρει συμβόλαιο στο ΝΒΑ, έστω και μία θέση από το... παράθυρο, αλλά ο 25χρονος βρίσκεται ήδη σε βαθιές σκέψεις. 

Με πόσα χρήματα γυρίζει στην Ευρώπη ο Ουίλι Ερνανγκόμεθ
NBA

09:15 - 30.06.2023

Με πόσα χρήματα γυρίζει στην Ευρώπη ο Ουίλι Ερνανγκόμεθ

Ο Ουίλι Ερνανγκόμεθ έμεινε ελεύθερος από τους Νιου Όρλινς Πέλικανς τα ξημερώματα της Παρασκευής και σήμανε... συναγερμός στην Ευρώπη, καθώς ήδη τα σενάρια «φούντωσαν» σε μια υπόθεση για την οποία αναμένεται να πέσουν αρκετά λεφτά στο τραπέζι.

Ιδανικά θα ήθελε να κυνηγήσει το Αμερικάνικο όνειρο, αλλά επειδή ως Undrafted ακόμα δεν έχει γεμίσει το πορτοφόλι του (τη σεζόν 2022-23 εισέπραξε 1,5 εκατ. δολάρια) βλέπει το ενδεχόμενο επιστροφής του στην Τουρκία ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία α) για να βγάλει περισσότερα χρήματα απ' ότι αξιώνει αυτή τη στιγμή στο ΝΒΑ και β) να αναβαθμίσει τη θέση του και να επιστρέψει πιο δυνατός και πιο... άξιος στον «μαγικό πλανήτη». 

Λίγες ώρες αφότου οι Νιου Ορλίνς Πέλικανς άφησαν ελεύθερο τον Βίλι Ερναντγκόμεθ, κάτι που έφερε... αναστάτωση σε ομάδες της Euroleague αι προέκυψε το έντονο ενδιαφέρον (μεταξύ άλλων) του Παναθηναϊκού, ο Ομέρ Γιουρτσέβεν αποτελεί μία ανάλογη περίπτωση με αυτή του Ισπανού. 

Η Φενέρμπαχτσε για παράδειγμα, που και τον έχει αναθρέψει και τον έχει ανάγκη -από τη στιγμή που ψάχνει σέντερ- ίσως να είναι η πρώτη που θα ασχοληθεί μαζί του. Αλλά αν αποφασίσει να επιστρέψει στη γηραιά ήπειρο, ο ανταγωνισμός για τη διεκδίκησή του θα μεγαλώσει μονομιάς.